Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Jól jönne egy kis segítség. Adott egy kefenélküli háromfázisú dc szervomotor ami 18V-al működik, teljesítménye 80W. A leírásában az áll, hogy a névleges áramfelvétel 3,7A, indításkor pedig 33A. Persze nem akarom maxigázzal indítani, gondolom, ha a motorvezérlőn egy kisebb gyorsulást állítok be akkor elég neki mondjuk a 20A. De ebben nem vagyok biztos. Ehez a cucchoz kellene nekem egy stabil tápegység. Szerintetek mi a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás? Van valami jó ötlet? Melyík a cészerűbb, kapcsoló üzemű, vagy sima trafó atomnagy kondival?
Attó függ, milyen célra kell. Ha saját célra, akkor PC tápból lehet csinálni. Egy kicsit meg kell buherálni, és ki lehet belőle csalni 18V-ot sok amper mellett.
"kefenélküli háromfázisú dc szervomotor "
Na, ezt nem értem A háromfázisú motor, az kefe nélküli. A DC-motor, az kefés. DC-nél hol a 3 fázis? Sztem Neked egy 3fázisú kisfesz motorod van, amit csak frekvencia szabályzott táppal tudsz hajtani. Ilyenek pl. egyes liftajtó-mozgatók.
Saját célra lesz. Mit kell tennem a pc táppal, hogy 18V adjon? Megnéztem, lehet kapni 600W ost is. Nekem szerinem az elég.
Ez pedig egy 3 fázisú dc motor. Elektromosan kommutált (ezért sok helyen EC motornak is hívják). A forgórészen kialakitanak 3 db hall jeladót ami adja a jelet a motor vezérlésnek, a vezérlő pedig elektronikusan kommutál.
De ha komolyabban érdekel a dolog akkor pl ittitt megtalálod az én motorom leírását. De persze a maxon-on kívül sokan gyártanak még ilyeneket.
A szamítógépben levő ventilátorok motorja is ilyen, csak nem látható az elektronika, mert ott van a ventilátor közepén a tekercsek között.
Ha csak 80W-os a motor, akkor felesleges 600W-os tápot használnod! A táp átalakítása nem túl egyszerű, csak akkor vágj bele, ha tudod a nyákon követni a dolgokat, és az alapján megtalálni azt, amit keresel. Itt ugyanerről volt szó, olvass bele a linkelt hozzászólástól lefele: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=815798#815798
Oké, de mint mondottam, a motor indulásakor 32A-t vesz föl. És ráadásul olyan üzemben (cnc tengely hajtás) lesz ahol folyamatosan csak nagyon keveset megy, általában csak gyorsít és lassít.
Vagy pár másodpercig kibírja a kisebb táp is ezt a nagy áramfelvételt?
Ha a túláramvédelmet kiiktatod, akkor kibirja, esetleg a feszültség egy kicsit csökken. Jó volna azért, megnézni, hogy menet közben mekkora áramokat húz.
OK. Ismerem, csak nem tudtam h így nevezik...
Belenéztem egy pc tápba, hát nekem egy kicsit bonyisnak tűnik, nem nagyon akarnám elfüstölni ha esetleg nem sikerül az átalakítás. arra gondoltam, hogy a 12 V-ból egy dc-dc konverter segítségével csinálok 18V-ot. tudtok valami kapcsolást, ami kibírja a sok ampert?
Nekem még nem sikerült 18V-ig felmenni, csak 16-ig, ekkor 10-11A-nál akad ki a szabályzás, ciceregni kezd. (ekkor éri el a max. lehetséges kitöltési tényezőt és az IC határolni kezd) Amúgy sem lehetne a kezdőáramot biztosítani vele, mert letilt, vagy eldurran.
Erre én mindenképp egy trafós tápot javaslok, mert azt rövid időre (indításkor) akár kétszeresen is túl lehet terhelni.
Nem.
Egyébként arra is oda kell figyelni, hogy a táp képes legyen fölösleges energia lenyelésére is, mert a motor lassításkor vissza is táplálhat energiát, és ha nem elég nagy a kimeneti elkó, akkor túl nagy feszültség jöhet létre! Tényleg egy sima trafó+graetz+elkó tűnik a legjobb megoldásnak. Ha 16 V is elég, akkor ajánlok e célra egy 180 VA-es, 12 V-os toroid trafót. http://www.vatera.hu/toroid_trafo_180_va_12_v_37606287.html
sajnos nem elég a 16V pedig 2500ért elég baráti lenne. nem lehet azt áttekercseltetni?
Egy áttekercselés megduplázná az árat még akkor is, ha nem számoljuk a postaköltséget, de ráadásul középen ki van öntve, így valószínűleg senki nem vállaná el.
Van 2*14 V-osom is (500 VA-es, 4000 Ft-ért, hipersil), de az meg majdnem 20 V lenne pufferelés után. Persze csökkenteni könnyebb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |