Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   41 / 193
(#) pinyó39 hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
A békebeli hegyekbe nemes egyszerűséggel belesajtolták hogy "WELLER" .
(#) SzervízMacska válasza fecameca hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Esetleg menj vissza reklamálni, hogy nem megfelelő a hegyek minősége... Tudtommal a Weller hegyek tömörek, ebből kifolyólag belülről nem korrodálódnak.
(#) fecameca válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Én csak az elmúlt évtizedek Weller-rel kapcsolatos tapasztalataimat írtam le. Amúgy jelenleg nem vagyok képben Weller ügyben, csak egy használható,és viszonylag olcsó megoldást keresek. Szerintem már a Weller nem gyártja a régen "MAGNASTAT" néven jegyzett, a topik elején valaki által dicsért, kattogós forrasztót. Ez az elv már a 21. század elején idejétmúlt. Az enyémeket is átalakítottam annak idején elektronikusra, mert a kattogó érintkezője mindig beégett. Az említett hegyeim is abból az időből valók, és ahol a mágneses anyagot a végükre sajtolták, ott kezdenek el korrodálni, a sajtolás miatt ugyanis sérült a védőréteg. Az új fűtőbetétjük árán pedig vehetek egy tucat JLT-02 komplett forrasztóállomást. Szóval a hegyek belseje vörösréz volt, és ahol a védő bevonat sérült, ott alatta, láthatatlanul az egész belső elkorrodált, volt, amelyiket csak egy fogóval kellett összenyomni, csak egy vékony lemez maradt, belül üres lett, azt pontosan nem tudom, hány év használat után . Volt munkahelyemen ebből kifolyólag némelyik már 1 hónaposan kráteres volt. Most elővettem az annak idején selejtből visszamentett itthoni készletemet: 3 db eredeti Weller felirat, 2 db "Puskás, 3 db noname 3 db nem beazonosítható, annyira oxidált. Nagy különbség nincs köztük, na ezért ment el a bizalmam az "eredeti" Wellertől. De nem fogok reklamálni már sehol évtizedekkel ezelőtt kiselejtezett pákahegyek miatt.
(#) janikukac válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Még lehet újonnan venni több helyről is kattogóst, csak 100 euro.
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Érdekes, ezt a korróziót én sosem tapasztaltam. Pedig legalább harminc éve használok kattogós Wellert. Nekem eddig minden feladatra megfelelt. Most is az van amíg megy marad is, már jól összeszoktunk.
(#) satlokk válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Ezzel én is egyetértek.
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
No comment. A képek magukért beszélnek.
(#) helektro válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Én is wellert használok immár 15 éve.
Én sem tapasztaltam olyat, hogy elfogyott volna a hegy belseje.

Szerintem ezeknek a hegyeknek a halála, ha a külső réteget megsértik. Már több embertől hallottam, olvastam, hogy ha nem futott szét rendesen az ón a hegyen, akkor megkapargatták. Ezek után meg csondálkoznak, hogy tönkre megy a hegy.
(#) fecameca hozzászólása Aug 15, 2012 /
 
A mágnesnél meg miért szorul bele a fűtőtestbe? Ti még sohasem jártatok úgy, hogy úgy belesül hogy semmivel nem lehet többé kihúzni?
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Nem tudom mit csinálsz ezekkel a csúcsokkal, de nekem több év alatt sem sikerül így tönkretenni őket. Bár az egyetlen amin látható a Weller felirat elég jó bőrben van most is így kép alapján. Talán valami savas forraszanyagot használsz? (forrasztóvíz?) Nekem még csak úgy ment tönkre hegy, hogy a vége már megkopott a sok használattól és szép lassan szétégett.
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Még sosem. Pedig hidd el nem kevés órát volt a kezemben. Szerintem az több évnyi éjjelnappali forrasztást kitesz.
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
A gyerek szerint a közönséges csapvíz csinálja ezt. Pedig mindegyikhez adnak szivacsot, amit ugyebár vizezni kell. Ha már kaparni nem szabad, valahogyan meg kell tisztítani, mert nem folyik meg rajta az ón. Gyantán kívül semmit nem használok egyébként. Rossz szokásom, hogy addig dörzsölöm az anyagot a pákaheggyel, amíg be nem fogja az anyag, ennek viszont semmi köze a hátulja rohadásához.
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Tisztító szivacsot én is használok, de csak ha valami ráégett maszat van és nem kell úsznia a vízben. Lehet, hogy az ón nem jó amit használsz. Mostanában sok gagyit árulnak. Bőven beszoktam futtatni a csúcsot a jobb hőátadás érdekében. Az anyagot pedig forrasztás előtt kell megtisztítani és nem a pákával vakarászni utólag. :yes:
(#) _vl_ válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Nem lehet, hogy pl. fűtetlen műhelyben/pincében/garázsban tárolod? Mert az be tud tenni bárminek, amiben vas van.
(#) Zsora válasza horváth lajos hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Ersa, Pace, Hakko, JBC, OKI, Metcal.
(#) qvasz2 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
A csurom-vizes tocsogó szivacstól tönkre rozsdásodik minden páka. A szivacsot én jól kimosom és kicsavarom, mert csak nedvesnek kell lennie! (persze egész napi munkánál többször lehet rá vizet pótolni)
Amúgy a fotódon biztosan vannak nem veller hegyek is!
(#) Orbán József válasza Zsora hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Nekem ilyen lett a végén...mert megérdemlem... Goot RX802AS
Szerszám nélkül, 5 mp alatt cserélhető a betét-hegy egybe és 6 mp alatt 300Celsiuson a vége.
(#) pluto válasza fecameca hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Csatlakoznék az előttem szólókhoz. Az én "kattogós" Wellerem 1985-s gyártmány és abban az évben vettem. Minden eredeti benne. A mai napig tökéletesen működik. Sőt, még az eredeti hegy is. Igaz soha sem használtam vizes szivacsot, hanem csak nedveset és nem kevertem össze egy feszítővassal. Bár egy idő óta jött 2 Ersa állomás mellé, de még mindig nagy becsben van tartva mint családtag. Az általad felsorolt észrevételek előtt értetlenül állok. Még véletlenül sem kérdőjelezem meg amit írtál, de nem értem. Valami okának kell lennie. Személyesen ismerek pár embert akik ugyancsak ilyen korú Weller pákával rendelkeznek és senkinek semmi problémája idáig nem volt, egy esetet kivéve, amikor fűtőbetétet kellett cserélni. Az eddig vásárolt hegyek mindegyike tökéletes. Igaz, mind eredeti Weller.
(#) Zsora válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Eddig ezt a márkát nem ismertem. A doksija alapján profi cuccnak tűnik, és a hegyválaszték is elég jó hozzá. (Az más kérdés hogy itt Magyarországon mennyire beszerezhetők...)
(#) Orbán József válasza Zsora hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Teljesen beszerezhető hozzá bármikor, bármi, van magyar disztribútor, ÁFA-s számlára, magyar leírással, jótállással vettem.
Máig megvan a több, mint 20 éves Wellerem is, remek műszer, de ehhez képest egy bádogos páka...Bővebben: Link
(#) fecameca válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Hol van ezeknek az ára? Egyáltalán milyet kapni tíz lepedő alatt? Itthon barkácsolni én már többet erre nem szánok.
Könnyű legyen vele dolgozni, és ne égesse szét a hegyeket túl hamar.
(#) zolika60 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Ezen az áron legyen is sokkal jobb. Azt gondolom a legtöbb hobbistának ez kissé drága.
(#) Orbán József válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Természetesen, megvan az ára. Azonban az árkategóriájában is kimagasló tudású, szerintem.
[OFF] Nekem a munka+hobbi egyaránt elektronikából áll javarészt.[
(#) Attix70 hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Sziasztok
Tegnap vásároltam egy OKI ( Metcal ) PS-900 at ( 20e postával ami magába foglalt még 2 db 0,5kg bontatlan ónt is ).
Összehasonlítottam a Goot Rx 802-vel sebesség terén. (kb 1cm-es ónt forrasztottam a hegyre , majd vártam még teljesen kihűl )
Az Rx802 hegyéről hamarabb esett le az ón azonos bekapcsolás során , tehát gyorsabb !!!
Nekem kb. 3 éve van meg a Goot és csak jó tapasztalataim vannak róla.
(#) Orbán József válasza Attix70 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Ami a lényeg ebben, természetesen nem az az előny, hogy bekapcsolás után hamar lehet forrasztani - 6 mp! - hanem ebből nyilvánvaló, milyen kicsi hiszterézissel és nagy pontossággal képes tartani a beállított hőfokot. Nincs gond a hegy cserénél, megéget, milyen szerszám kell, hagyjam kihűlni - gyors a művelet, mint a Gettling géppuskánál.
Az ellenőrző leden is látszik, milyen gyorsan kapcsolgat ki-be a fűtés. Nem akarom én ezzel az egekbe dícsérni, de egy nagyon precíz gyártmány, ami a jó sorozatgyártáshoz, szalagmunkához is nélkülözhetetlen, vagyis profi.
Egy amatőr természetesen akármivel is eldolgozik, ez a mű a precíz és igényes munka eszköze, annyiért, amennyiért - persze... De amit nagyon akar egy amatőr, hobbista, arra úgyis spórolni, költeni fog, az a (saját) tapasztalatom. A forrasztás is az élvezet része.
(#) Attix70 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
A gyorsaságot Én is azért hangsúlyoztam , mert ( valószínüleg ) gyorsabban reagál a hőmérséklet változásra is ( kisebb a tehetetlensége )
üdv ,
(#) Brown válasza Attix70 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
használtan vetted mert egyébként biztos 60-70 ezer felett van az ára
(#) Orbán József válasza Brown hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
No, megnéztem azt a PS-900-at. Remélem, nem sértek meg senkit, köszönő viszonyban sincs az RX-802AS-el.
Az ára meg minimum ott van a 80ezer körül.
A róla szóló mesefilmben egy rongydarabbal cserélnek betétet...
Tetőfedők pákája
Elnézést a gonoszkodásért....és a profi
(#) Zsora válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
A PS-900 inkább nagyméretű, nagy hőelvonású dolgok forrasztásához van kitalálva, ez látszik is a felépítésén. Nem a profi sorozatból való, de egyáltalán nem rossz. Az OKI a profi cuccokat Metcal márkanév alatt forgalmazza, és kb. 4-szer, 5-ször annyi hegy van hozzá, mint pl. a Goot-hoz. (Plussz ezek több hőmérséklettartományhoz...) Az a "rongydarab" egy hőálló rugalmas gumilap, amivel megfoghatjuk és kivehetjük a meleg pákahegyet. Az egész csere kb. 5 pásodpercet vesz igénybe. Nekem egyébként itthon egy OKI MFR-1110 forrasztóállomásom van, és nem kellett benne csalódnom. Melóban meg a Metcal MX500 és MX5000 állomásokat nyúzom már jóideje. (Na, azok az igazi profi cuccok!)
(#) Zsora válasza Zsora hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Még valami:
Bár az OKI MFR sorozata nem számít profinak, mégis elég jó hegyválaszték van hozzá.
MFR-1110
Következő: »»   41 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem