Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   63 / 82
(#) Tom-ee válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Ellenőriztem mindent, többször is, mielőtt bekapcsoltam. Valószínűleg nem most ment tönkre.
Még egy kérdés: az élesztés cikkedben azt írtad, hogy ha jó szekvenciát ad vissza, de mégsem ismeri fel a PIC-et, akkor a port ACK vonala lehet még ludas. Bár jelen esetben ez nem áll fent, de ezt hogyan lehet kiszűrni, illetve lehet-e vele kezdeni valamit? (remélhetőleg elég régi a gépem ahhoz, hogy ne legyen ilyen gondom, de jobb, ha felkészülök mindenre )
Köszönöm a segítséget.
(#) proba válasza Tom-ee hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Amivel szenvedtem ott sokszor az adat, clk és az adat in jelszintjei nem voltak jól beállítva (lásd port beállításai) Hiába működnek az egyes bitek ,ha rossz fázisban csinálják a dolgukat.A másik amit furcsálltam ,volt olyan notebook amivel valamiért sehogyan sem akart működni.Az asztalin meg elsőre.(és párhuzamos portos volt a kicsike) Esetleg az ict 74hctxx -re cserélve is javulást érhetsz el...
(#) Hp41C válasza proba hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Sziasztok!

Nagy, híres gyártók nem is gyártottak 74HC07, 74HC07 illetve 74HCT06, 74HCT07 tokokat a 30V -os kimenet miatt. Amit találtam, Toshiba TC74HC07, csak 5V -ig bírja, mint a 74(LS)05. Ezek ide alkalmatlanok.

Ha ilyen probléma lépne fel, az LPT port D vonalai és a 74(LS)06 vagy 74(LS)07 bemenetei közé lehet tenni két 74HC14 kaput sorbakötve és az adat bemenetet is 74HC14 -gyel meghajtani az LPT port felé a 74(LS)06 vagy 74LS07 helyett.

Még egyszerűbb az áramkör, ha az LPT port D vonalai és a 74(LS)07 közé csak 1 74HC14 kapu kerül. Ekkor a vezérlés olyan lesz mintha 74(LS)06 -ot használtunk volna fel. Természetesen fordítva is működik: az LPT port D vonalai és a 74(LS)06 közé csak 1 74HC14 kapu kerül. Ekkor a vezérlés olyan lesz mintha 74(LS)07 -ot használtunk volna fel. Persze csak akkor megoldás, ha van otthon a másik meghajtóból is...

Így végeredményében 74HC(T)14 -gyel is fel lehet építeni a programozót. Minden kimenete (kivéve a LPT port felé menő adatkiolvasási kaput) egy-egy földelt emitteres kapcsolású NPN tranzizstor bázisára megy bázisellenálláson keresztül. A tranzisztor kollektora mehet tovább azokra a pontokra, ahová a 74(LS)06 vagy 74(LS)07 kimenete ment. A beállítások ekkor a 74(LS)07 szerintiek lesznek.
(#) watt válasza Tom-ee hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Ha PIC nélkül az ACK visszajelzés működik a WPB-ben, akkor kicsi esélye van a hibás ACK-nak. Valami olcsó PIC-el kéne próbálkoznod, pl. 16F627A
(#) mrgrassy hozzászólása Jún 17, 2012 /

Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni hibát ír ki az MPLAB amikor az ICD3-hoz csatlakoztatok egy 16f628A PIC-et de 18f4550-el semmi baja.
A hiba szövege:
Target Device ID (00000000) does not match
expected Device ID (00001060). If you experience persistent
problems communicating, the ICD 3 test interface can be
used to help diagnose the problem.

Valaki meg tudja mondani, hogy mivel van a probléma ?
(#) _vl_ válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 17, 2012 /

Kapcsolat vagy tápellátás (vagy abszolút kuka a chip).
A device id = 000000 azt jelenti, hogy egyáltalán nem látja a chipet.
(#) vilmosd válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 17, 2012 /

A PGM lab le van kotve GND-re?
(#) mrgrassy válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 17, 2012 /

Nem azt le kellene ennél a fajtánál kötni ?

Adatlap azt hiszem kiter ra, vagy az egetesi leiras. De gyorsan ki lehet probalni. Persze ha be van epitve aramkorbe, akkor egy 1k ellenallassal is kiprobalhatod.

Vége a chipnek :S ugy tünik

1k-s ellenállással ezt az üzenetet kaptam :

CAUTION: Check that the device selected in MPLAB IDE (PIC16F628A)
is the same one that is physically attached to the debug
tool. Selecting a 5V device when a 3.3V device is connected
can result in damage to the device when the debugger checks
the device ID.

ICD3Err0086: Target Device ID (00001060) does not match
expected Device ID (00001120). If you experience persistent
problems communicating, the ICD 3 test interface can be
used to help diagnose the problem.

Erdekes dolog. Nekem meg nem igen sikerult tonkretenni PIC-et. Probald meg kulon foglalatban minden korites nelkul. Esetleg nem az ICD3 hasznalataval. Csak programozz bele barmi programot. es ne debugold.

Jól van ezeket még ki próbálom köszi az ötleteket majd írok, hogy mi lett
(#) Kovabe hozzászólása Jún 24, 2012 /

Sziasztok
Nem tudom mit ronthattam el de nemrég kaptam egy propic2-t és nekiláttam a tesztelgetésnek. Kb 3-4 szer sikerült programoznom, törölnöm az ic-t (16F870) de utánna valami megromlott és azota csak olvasni tudom törölni és irni nem. És mégvalami azota nem ismeri fel az IC-ket (16F870,12F629) csak olvassa de egyszerüen nem jövök rá mit rontottam el. Olvastam valahol hogy a bios-ban is be kell állitani az LPT portot de nem emléxem hogy hogyan, de egyszerüen már a totál kudarc szélén vagyok. Van esetleg valakinek ötlete hogy mit hogyan??
Köszönettel Kovács
(#) glaci hozzászólása Aug 13, 2012 /

Kedves Fórumtársak!
Korábban megépítettem a Hp41C által közölt pickit2-t,
sikeresen égettem is már vele és most valaminek gondja támadt.
16f88-t szeretnék égetni.
Az égető a picet felismeri.A hex fájl behívása után, a write nyomógombra kattintva jelenti, hogy az írás kész.
Visszaolvasva a picet csupa 0 van beírva.Törölve a picet, a visszaolvas2.hex-et kapom.
Segítsetek megtalálni mi a probléma!
(#) Hp41C válasza glaci hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

A jelenséget Code protection -nak (kiovasás elleni védelemnek) hívják....
(#) glaci válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

És egyébként a program benne van a picben?

Ha teljes törlés után a PICKit2 -vel felprogramozod, és eredményül egy zöld hátterű Success feliratot kapsz, akkor benne van. A programozás során beprogramozza a program memóriá és visszaellenőrzi, aztán az adatmemóriát és ezt is ellenőrzi, utánna az ID memória programozása és ellenőrzése következik. Eddig lehet kiolvasni, ellenőrizni. A befejező lépés a konfigurációs szó/szavak programozása és ellenőrzése. Ha bennük le van tiltva a kiolvasás, akkor e lépés után már nem lehet kiolvasni a program és / vagy az adat memóriát.

A hex file betöltése után a program figyelmeztet a kódvédelemre: Piros Code Protect, Data Protect, All Protect felirat a konfigurációs szavak környékén.

Egyébként minek a kódvédelem egy letölthető hex állományra?
(#) glaci válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Valóban ez egy jogos kérdés....
Sőt az asm fájl is elérhető és azt nézegetve, valóban benne van a ";Program Configuration Register 1
__CONFIG _CONFIG1, _CP_ALL & _CCP1_RB3 & _DEBUG_OFF & _WRT_PROTECT_OFF & _CPD_OFF & _LVP_OFF & _BODEN_ON & _MCLR_ON & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_IO

;Program Configuration Register 2
__CONFIG _CONFIG2, _IESO_OFF & _FCMEN_OFF" a teljes kódvédelem, ami számomra is érthetetlen. Lehet, hogy ezt ki kéne venni és újra fordítani ? :nemtudom:
Köszönöm a segítséget, rendkívül hasznos volt.
Egyébként ez egy napelemmel való savas akku töltője lenne, mindenféle okossággal ellátva. Mindenesetre megépítem az áramkört és majd meglátjuk...

Kódvédelem nélkül:
__CONFIG _CONFIG1, _CP_OFF & _CCP1_RB3 & _DEBUG_OFF & _WRT_PROTECT_OFF & _CPD_OFF & _LVP_OFF & _BODEN_ON & _MCLR_ON & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_IO
(#) petitrial hozzászólása Aug 17, 2012 /

MPLAB alatt CCS fordító használatával kaptam a következő hibaüzenetet fordításkor:

*** Error 164 "C:\Program Files\PICC\devices\16F84a.h" Line 2(9,17): Selected part does not have ICD debug capability

Ezt azt jelenti, hogy ezzel a típusú pic-el nem használhatok CCS fordítót?
(#) _vl_ válasza petitrial hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Mi van abban a sorban, amire panaszkodik?
(#) petitrial válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Az include-ok:

#include <16F84a.h>

Meg a programmer-nél a PICKit2 inaktív, ez azt jelenti, hogy 16f84-et nem tudok egyenesen MPLAB-ból égetni? :no:
(#) Hp41C válasza petitrial hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia!

A fordítást ne debug módban csináld, hanem release módban.
Az ICD debug képesség a valós idóben végzett nyomkövetésre vonatkoziik, hiányában fordítani és programozni lehet.
16F84 - nem programozható a PICKit2 -vel (lehet ügyeskedni)
16F84A -t tudod a PICKit2 ill. PICKit3 -mal programozni.
(#) petitrial válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Köszönöm a gyors választ

Így már probléma nélkül lefordul, azonban a programozónál még mindig csak a PICKit3 aktív, a PICKit2 sajnos nem, pedig 16F84A típusú pic-em van
(#) petitrial válasza petitrial hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

De végül is ez már csak részletkérdés, égetek a PICKit2 saját programjával

Köszönöm a segítséget
(#) Tom-ee hozzászólása Aug 17, 2012 /

Sziasztok!

Kicsit tanácstalan vagyok, így a hozzáértőkhöz fordulok segítségért. Pár hónapja megépítettem Watt kolléga legegyszerűbb LPT-s égetőjét, mint első próbálkozás. Akkor nem sikerült beüzemelni, most újra elővettem a projektet. Végig csináltam az élesztés menetét lépésről-lépésre, minden a leírásnak megfelelő értéken áll, mégsem sikerül felismertetni a PIC-et. Mivel nem voltam biztos a hibátlan IC-ben, vettem egyet, de azzal sem sikerült a művelet. Egy dologra tudok gondolni, a PC-re, de a Watt-féle programon kívül mással nem tudom ellenőrizni a port helyes működését, azzal viszont minden megfelelőnek tűnt. Van valakinek ötlete, merre induljak el a hibakeresésben?

Előre is köszönöm!
(#) _vl_ válasza Tom-ee hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Ugye nem USB-LPT konverterrel próbálkozol?
(#) Tom-ee válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Nem, van egy régi gépem, amin van LPT port. (egyébként próbáltam korábban egy P3-ason is, amin még szintén van ilyen port, de ott sem ment, ott viszont lehet, hogy rossz volt az IC, nem tudom, amíg nem derül ki, hogy hol a hiba)
(#) Tom-ee válasza Tom-ee hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Bár az élesztés menete kitér bizonyos részekre a számítógép oldalát tekintve is, nem lehet valahogy külön ellenőrzést folytatni, függetlenül az égető szoftvertől?
Következő: »»   63 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem