Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1765 / 3984
(#) zolika60 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Akkor írd le mi hajtaná a dinamót, milyen fogyasztók lennének, mekkorák a berendezések. Információk nélkül nem lehet segíteni.
(#) o0O0o hozzászólása Aug 17, 2012 /

üdv

próbáltam keresgélni megfelelő "topic"-ot a kérdésemnek, és bár szerintem talán ez eddig a legmegfelelőbb, hiszen elég alap kérdés, de meglehet, hogy akadt volna ennél alkalmasabb is (ezen esetben az illetékesek elnézését kérem)

van egy 500w-os toroidom, sec oldalon 2x 19.5 volt-al...graetz híd, és 2x40k. micro kondi után +-26.5 volt jön létre, ami egy "A" osztályú végfokot hajtana...csakhogy ezen feszültség kezelhetetlennek bizonyult, mivel végtranyók olyan gyorsan melegszenek el, hogy nem képesek még a keletkező hőt se átadni teljesen...(a hűtéssel szinte mindent megpróbáltam-külön, elszigetelt nagy hűtőbordákra külön a végtranzisztorokat közvetlen fém-fémmel érintkezve a tranyó háta a bordával, felületek polírozva, pasztázva, stb)...viszont pár tized feszültséget lecsalva már észrevehető hőcsökkenést tapasztaltam.

a kérésem annyi lenne, hogy alternatívákat szeretnék a plusz-minusz 26.5 volt csökkentésére mondjuk 24 voltra

a végfok úgy 2 ampert fogyaszt...találtam egy hasonló kapcsolást, amiből kiindulhatnék :
bár 12 voltra van...

köszönet minden segítségért.

Szerkesztve.
(#) tasligep válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Ez alapján én mint lajikus amatőr nem hiszem hogy meg lehetne csinálni.így van?
(#) mindenes válasza o0O0o hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Néhány teljesítmény diódát kell be iktatni a tápágakba , mivel minden diódán nagyjából 0,7 v olt esik, több dióda sorba kapcsolásával elérhető a kíván táp feszültség is. A lényeg a dióda nyitóirányú árama amit a tápon átfolyó áramhoz kell igazítani. A stabilizátoros megoldást nem ajánlanám a veszteségek miatt.
(#) nedudgi válasza mindenes hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szerinted a diódán eső feszültség nem teljesítménvveszteség?
(#) nedudgi válasza o0O0o hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

A 7812 helyett használj 7824-et. Az adatlapban találsz példát a kimenő áram növelésére.
A osztályú erősítő esetén mindenképpen fogsz melegedést tapasztalni.
(#) kuka88 hozzászólása Aug 17, 2012 /

Sziasztok,
Erősítőmhöz szeretnék hűtőventilátort. Van egy 10kohm-os termisztorom és pár ne555-ös IC-m. Ezekéből megoldható, hogy egy bizonyos hőfok után a ventilátor bekapcsoljon pár (1-2) percre majd lekapcsoljon? ( monostabil multivibrátorra gondoltam valahogy jelet küldeni a termisztor segítségével, de elég kezdő vagyok így a mikéntjéről nem sok fogalmam van.
Köszönöm
(#) pepe091 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Ne bántsátok már.. Tényleg nem veszitek észre a szavaiban az iróniát? Olvassátok el azt a hozzászólást, amire először reagáltam, abból következik, miért írta így...
(#) Zoli_bácsi válasza pepe091 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Az ennyire írástudatlan ember engem speciel idegesít. Ezt bármikor szóvá teszem a jövőben is. Az írás ismerete, valamint a mondatszerkezet helyes alkalmazása gyakorlatilag egy alapvető kommunikációs forma. Ez tabu. Bocsássátok ezt meg nekem.
(#) kadarist válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia!
Úgy nem lenne jó, ha akkor kapcsolna le, ha valójában lehűlt és nem időre?
(#) kuka88 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Úgy is jó lenne. : )
(#) mindenes válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

De az is veszteség csak nem annyi mint az áteresztő táposnál.Nem melesleg a kívánt feszültség kölönbség amiről szó van, diódákkal könnyebben elérhető.
(#) kadarist válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Akkor olvasd végig a ventilátoros topikot, ahol feltetted ugyanezt a kérdést vagy böngéssz egy kapcsolást a "Kapcsolások" között. Bővebben: Link
(#) tasligep válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

És ezt hogy birom kimérni?
(#) nedudgi válasza mindenes hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Ugyanakkora feszültségesés ugyanakkora áramnál ugyanannyi teljesítményt jelent.
(#) mindenes válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szép és igaz amit mondasz, de ha dönteni kellene hogy melyik megoldás jobb és egyszerübb egy A osztályú vég fokhoz,az ismert adatokkal, nem kérdés én a soros diódásat választanám.
(#) o0O0o válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Köszike a hasznos segítségért (richmond-nak is) !
Tudtommal a 7824-nek van egy negatív feszes párja (talán 7924) is, illetve a BD 246-osnak is van egy (asszem') NPN párja, csak mert kellene egy hasonló feszültség kontroll a negatív oldalra is...

Nem mellékesen "richmond" (#1281371)-es ötlete alapján teszteltem a rendszert, és hibátlannak tűnik, bár még terhelésteszt nem volt hosszútávon, és hangfrekis tesztet se csináltam (torzít-e, gerjedés, stb), de már nem melegszik el a végtranzisztor !

Még egyszer köszönet mindenkinek !
(#) proli007 válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 17, 2012 / 1

Hello!
Lerajzoltam, mit kell tenned. A szaggatás ütemét a C1 és R2 módosításával lehet megoldani, de 5Hz-el igen béna hangja lesz.. (De el kellett volna figyelmesen olvasnod a működési leírást, abból rájöttél volna..)
üdv! proli007
(#) pjg válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2012 2 /

Mert soviniszta bunkó vagy!

Ez az ember soha sem tanult iskolában magyarul. Autodidakta módon tanul. Tiszteletre és segítségre méltó.
(#) mindenes válasza o0O0o hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

A negatív tápra használhatod az L7924-t. Ez a 7824 negatív tápú változata. Az adatlapjában ennek is lennie kell egy példakapcsolásnak külső tranzisztorhoz, ha jól emlékszem ez a típus 2 kűlső tranyót igényel. A BD246 párja a BD245-s. Üdv!
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Ej Ej nem így kellene ezt.Egyébként valóban nem tudhatjuk ki van a gép mögött , ezért is soroltam a segítséget előbbre mint a szöveg elemzést.
(#) Zoli_bácsi válasza pjg hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Én nem bunkóztam senkit. Vegyél vissza és moderáld magad.
(#) silent15 hozzászólása Aug 17, 2012 /

Üdv, ehhez a kijelzőhöz 5V on mekkora előtét kell?
Kijelző

Köszi!
(#) kokozo válasza silent15 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

100-150 ohm
(#) pjg válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Igazad van! Bocsánatot kérek.
(#) Zoli_bácsi válasza pjg hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Legyen béke köztünk, egyet értünk.
(#) eyess válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Á értem különben , csak abból a szempontból volt érdekes számomra a dolog, hogy ha analizál , akkor feltételeztem , hogy sok olyan más jelegű dolgot fog tudni megmutatni , mint Pl paraméterek , jelleg görbék, séma alakok,és esetleg tűrésen belüli értékek.
De mint hogy írtad neked infra távirányító /tók/ kiadott jelsorozatának megjelenítéséhez kell .Ez abban az esetben lesz a segítségedre , hogyha a jelsorozatból megfogod tudni milyen kódolással dolgozik az adott távirányító .Ehhez elég sokféle jelalakot kell ismerni , hogy egyből ráismerj az adott kódolásra a későbbi után építés gyanánt.És akkor már kilehetne egészíteni rádiós cuccal is , és a rádiós távokat is tudná.Egyébként sok sikert hozzá , remélhetőleg ha végleges formát önt bemutatod .Üdv eyess.
(#) amitech hozzászólása Aug 18, 2012 /

Sziasztok! Még mindig erről a kapcsolásról szeretnék kérdezni. A relé tekercsére tettem egy 5mm-es zöld LED-et, 510ohm előtéttel. ez a relé meghúzásakor tökéletesen működik, viszont amikor a relé elenged, akkor ~1,4V mérhető a relén és lassan emelkedik is 2,4V-ig. Ilyenkor a LED érdekes módon nagyon kis fényerőn világít és az előtét ellenére ugyanakkora feszültség mérhető rajta, mint a tekercsen. Sőt, a tekercsen 3V AC is mérhető elengedett állapotban. Szerintetek mi okozza a problémát?
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Hello!
- Meg kell mérni kikapcsolt állapotban a tranyó bázis-emitter feszültségét, az nem lehet nagyobb, mint 400mV.
- Váltófeszültség nem lehet a relén, csak ha a 100µF-os szűrőkondi hiányzik, vagy rossz. Főleg ha kikapcsolt állapotban van, mert akkor a kondin minimális a terhelés. (Tehát sokkal hatékonyabb a szűrése.)
- Mérjél a 100ohm-on is feszültséget.
üdv! proli007
(#) -balint01- hozzászólása Aug 18, 2012 /

Sziasitok!
Kellene nekem egy ferrit trafó 30/15 menet 0.5mm CuZ légrés nélküli ferrit magon 2:1 áttételű
Csak nem tudom hogy kezdjek hozzá!
(az adatokat egy nyártervről néztem)
Köszi mindenkinek!
Üdv:Bálint
Következő: »»   1765 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem