Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
hello koszi szepen az otletet!de azert nagyon megkoszonnem ha esetleg firkantanal nekem egy rajzot ehez a pic tapkoteshez mert igy nekem egy picit zavaros es nem szeretnem most igy a vegin hazavagni a pic-emet!elore is koszike!
sziasztok van meg egy kerdesem evel a pic kell kapcsolatban!espedig az hogy hogyan tudnam beallitani a pic ket hogy minden masodpercben valtoztason egy bitet ja jelenleg 4mhz kristaly van rajta!
4MHz-es kristály, ami azt jelenti, hogy a belső órajel 1MHz-es. Kiválasztod az egyik 16 bites Timert, célszerűen Timer2-t (ha van), azért mert annak van 1:16 arányú előosztója. Amikor jön Timer2 megszakítást, akkor a TMR2H és TMR2L regiszterekhez hozzáadsz sorban 0x0B-t és 0xDC-t. A megszakítás így pontosan egy másodpercenként fog megjelenni. Aztán itt már billegtetheted a bitet. Jól sejtem, hogy órához lesz ütemadó?
igen egy orat fog utemezni egy 16f84 ben de ez csak egy belso ora lesz kijelzes nelkul vegul is arra kell hogy ismeteljen meg minden heten egy ciklust! mar sikerult valamijen orat osszehozni de ez nagyon nem pontoss mar ami a masodpercet illeti
![]() ![]()
Üdv Mindenkinek!
Van egy Jdm Programozóm, Mplab-ban mit kell beállítanom, hogy kommunkikáljon vele? Icproggal megy a hex file égetése.... Zoli
Az MPLAB nem támogatja a JDM alapú programozókat, ennyi.
Akkor még egyszerűbb a dolog, nem kell foglalkozni a 16 bites regiszterekkel. A Timer0 előosztóját beállítod 16-ra, a megszakításban hozzáadsz 6-ot a TMR0 regiszterhez (vagy lehet, hogy nem 6-ot, ki kell próbálni a szimulátorban), és a megszakításban növeled egy segéd számláló értékét. Ha az elérte a 250-et, akkor nullázod a segédváltozót, és a bitedet billented.
A rajz megvan, remélem sikerül feltölteni.
Üdv! Köszi a választ. Esetleg milyen programot tudnál ajánlani, fejlesztéshez?
Fejlesztéshez, vagy beégetéshez?
JDM-et dobd ki, ha jót akarsz!
Üdv! Először fejleszteni, aztán beégetni persze....
A rajzon a GND van alul, a VCC pedig felül, tehát fordítva jön bekötve!
(potyo véletlenül elnézte, mivel a rajzoló progija a PICet pont fordítva ábrázolta)
Fejleszteni egyértelműen MPLAB.
Égetni sok lehetőség van, de JDM kizárva. (nézz fel az oldalamra!)
Tényleg fordítva van. Meg kell cserélnem az Eagle-ben is, már oda is rosszul rajzoltam le a szimbólumot.
Még szerencse, hogy Te már becsukott szemmel tudod melyik lába a plusz!
![]()
Sziasztok!
Elolvastam a forum nagy részét (rákrestem a JDM szócskára) és már golyózik a szemem, többek között a sokadik ébren töltött éjszaka miatt is. Mielőtt nekikezdtek hogy dobjam ki a JDM-et mégeccer mondom hogy elolvastam a cuccosost.. ![]() Kábé azt írtmam ma topinak -remélem nem hajt el.. ![]() Nullátóla a Robotokig I rész első JDM-e, mert volt hozzá nyákrajz és gyorsan akartam egy ICD2-őt. Az a helyzet hogy hosszas küzdelem után végre sikerült vele felprogramoznom az első 877-et, de csak azok után hogy rájöttem felcseréltem a két tranyót a nyákon, plusz az egyik "top" rétegben levő huzalt is elkötöttem. Miután ezeket helyrehoztam, látom hogy nincs meg az 5V (vdd) a kimeneten, csak 4,6 körüli. (persze nem ment a programozás) Nah akkor kicserélem az 5V-os fesz stabot és láss csodát meg is van majdnem 5V (4,95 körül) és puff megy a programozás (itt a megoldás vmiért pl a tranyók felcserélése miatt - tönkrement a feszstab gondoltam én). (ez volt tegnapelőtt) Tegnap hazamegyek és már megint nincs meg az 5V csak a 4,6 (ha nyomok egy F8-at (icprog). Ha nincs rajta a soros kábel akkor nyugalmi állapotban 0V van a kimeneten, ha rádugom akkor -0,4. Gondolom a -0,4 és az 5V-ból jön a 4,6, de honnan kerül oda az a -0,4? Tiszta ideg vagyok alig aludtam mostanában és nem tudom mit csinájjak, mérnem megy ha már eccer ment? És miért sikerül minden egyes verify még akkor is ha a PIC nincs is benn a helyén (ez a nem mindegy.. ![]() A hosszadalmas előtörténet után: Lécci lécci lécci vki programozza már fel a 877A-mat meg a 4550-emet az ICD2-őhöz, mert már csak bele kellebe tennem a két PIC-et a kész áramkörbe hogy kiderüljön azt is elcsesztem vhol.. ![]() ![]() Üdv, Lui
Nos, ha előtte olvasgattál volna a fórumon, akkor pontosan tudtad volna, hogy melyik égetőt nem szabad megépíteni. Akkor sem, ha Topi főnök cikkében szerepel.
Tényleg szinte minden nap van JDM-es probléma beírva ide, hihetetlen, hogy még mindig ezzel próbálkoztok. Én is végigolvasgattam anno az ide vágó témákat, és nekem az jött le, hogy watt égetőjét kell megépítenem, mert arra sokan írták, hogy működik. (Én még a régit csináltam meg.) Igaz, hogy jóval bonyolultabb, és egy csomó ideig tartott összeforrasztgatni a sok alkatrészt még a gyártatott NYÁKra is, viszont egy csomó idegszálamat sikerült megőriznem a további projektekhez. Szerintem megérte. Olvass, hozz helyes döntést, és aztán cselekedj!
Ahoy!
Szinte a legritkább esetekben olvas el az ember ilyen nagy terjedelmű fórumot csak azért hogy egy egyszerű áramkört megépítsen úgy hogy teljesen vagy majdnem teljesen kezdő és belebotlik egy ilyen remek cikkbe. Ennek ellenére én nagy részét elolvastam már korábban is és pont ezért egyébként kikértem mások véleményét is a témával kapcsolatban. A "nem szabad" néhány ember megalapozott véleményén alapul, de ugyanennyien használják minden gond nélkül a jdm-es programozókat. Nekem kellett egy egyszerű (ráadásul volt hozzá nyákrajz is), amivel be tudom égetni a két PIC-et hogy legyen ICD2-őm, egyszerű volt olcsó és külső tápellátású, ami olvasatom szerint az elvi problémák egy részét kiküszöböli, bár erre egyértelmű választ még nem kaptam nem olvastam. Egyelőre persze én is a JDM-et nem tanácsolók táborába tartozom, de még mindig benne van a lehetőség hogy én rontottam el valamit. Szerintem még sokan bele fognak futni a JDM-be, mert ha vki kezdő akkor bizony lehet hogy ebbe fut bele először plusz esetleg még tanácsolják is neki. Tapasztalatom szerint ezt válaszolják a profik, legalábbis egy részük: Hát vannak profi égetők, de azok bonyolultak, nehezebb őket megépíteni a JDM olcsóbb és egyszerűbb anno énis évekig elvoltam vele. Szerinted erre mit fog tenni a delikvens? Nah én láttam ám hogy potyo meg watt meg miegyéb oldalakon mi fán terem az égető, meg mik a tanácsok, el is határoztam hogy ha égető akkor legyen ICD2, de ahhoz kéne az a rohatt 2 db felprogramozott PIC arra meg csakjólesz má az a JDM aztán úgyse kell többet. Egyébként meg továbbra sincs két felprogramozott PIC-em.... :no: ![]()
Az, hogy valami valakinél épp működik, még nem jelenti azt, hogy az a valami másnál, és általában véve is működik.
Másképpen fogalmazva, ha valamit ajánlanak x-en, és kifejezetten nem ajánlanak y-nyian, és y a megkérdezettek mondjuk min. 50%-a, akkor én már erősen megfontolnám, hogy kell-e nekem az a valami. Különösen, ha az említett nevek (watt és potyo) is az y-ok táborát erősítik. Ennyit az elméletről. Sztem itt bárki felprogramozza Neked a PIC-eket, akinek van működő égetője. Többek között én is, csak én nem pesti vagyok (bár gyakran járok arra).
Egyetértek, én sem akarok nem működő JDM-et..
![]()
Nekem a JDM-el kapcsolatban már nincs mit írnom, mert itt hirtelen minden elhangzott ami lényeges.
Inkább azt emelném ki, hogy 6V nem elég a stab IC-hez. Ha megemeled 7-10V-ra, akkor biztos lehetsz, hogy az elég. Ha ekkor sem megy az égető,. akkor nem a 4,6-4,8V miatt nem megy. Nekem se jön ki 4,8V-nál több az USB-n, még is műkszik. Viszont nem beszéltél a Vpp-ről. Az mennyi?
Szia watt!
A Vpp a külső tápom? Mert ha az akkor az vagy majdnem 16 V vagy majdnem 19V, két notebook tápegységével próbáltam. A 12V-os feszstab IC kimenetén meg is van a 12V kereken mindkét esetben. A 6V szerintem is kevés, az adatlapja szerint is minimum 7-nek kellene lennie, de az az ominózus 6V nem a soros port 3-as pinjéről kerül oda? Azt nem tudom megemelni ha annyi. Ha hazaérek megmérem mekkora fesz van rajta ha írni vagy olvasni próbálok a programozóval. Plusz Topi véleménye szerint is meg szerintem is adok a PIC-nek fix stab 5V-ot és megnézem ekkor tud-e írni olvasni, ha igen akkor a táp-al van gond. Egyébként szerintem azzal kell legyen a probléma mert amikor 5V közelébe sikerült feltornásznom akkor sikerült működésre bírni. Köszi a választ, Lui
A Vpp nem a betáp, hanem a PIC Vpp-je (az MCLR lábbal közös). Ha 16 vagy 19V-tal hajtod a kütyüt, tegyél bele egy 7805-öt, és máris van stabil 5V-od. Úgyhogy Topi jót írt.
Szia! Ebben a konkrét esetben azaz a Topi féle JDM programozónál maga a JDM szolgáltatja a tápot a PIC-nek. Ez az ami nem megy vagyis nem sikerül plusz 5V-ot adnom neki, mert a benne található 5V-os stab IC nem kap megfelelő feszültséget, azaz legalább 7V-ot. Ezért kéne kipróbálni hogy külső stab 5V-al táplálom magát a PIC-et és akkor működik-e a programozó. Erre holnap remélhetőleg választ is adok. Úgyis bírom már alvás nélkül csak most nem pókerezek meg kollofdutyizok hanem heggesztek egy kicsit..
![]() Bocsánat most fogtam fel mit írtál. A válaszom akkor az hogy nem tudom mekkora a Vpp fesz, de éppen azon gondolkodtam hogy az vajh mekkora lehet amikor beugrott hogy hoppá mit is kérdeztek tőlem.. ![]()
Hello!koszi szepen a segitseget es az 5letett!!a timert ugynezki sikerult oszzehozam legalab is szemmel ugy tunik hogy masodpercenkent valt!a rajzot meg nem volt idom megvalositani a pic-emnel,de most ulok neki atalakitani a panelt!!koszonom szabi_o nak is az eszrevetelet!igy mostmar tuti jo lesz!!orok halam nektek
![]() ![]()
Ha van 7805 a körben ,akkor annak ne a COM-ról adj feszt, hanem a 7812-ről! Igaz nem tudom, hogy most a Vdd(5V) az hogyan éled fel, de mintha egy tranyó kapcsolná. HA így van akkor jobb ha a külső tápról táplálnod, ahogy írtam.
A Vpp 13V kéne legyen, de 12V-ról is elketyeg.
Hi all!
Az alábbi Topi által írt leírás segítségével próbálom megérteni a PIC ic-k lelki világát. Meg építettem a cikkben található testáramkört, ami eleinte működött gond nélkül ám most meghülyült. Próbáltam videót mellékelni de gondolom túl nagy lett és megette az egész üzenetem, ezért rövid leszek. 8 led van rajta, abból az egyik ég, és a futófény nem indul el, egész addig amig a kis kacsómmal meg nem érintem valamelyik vezetéket (bármelyiket). Ekkor megy a futófény addíg amíg el nem engedem a vezetéket. Segítsetek kérlek, mert nem tudom az ilyen hiba mit takar, és hogyan lehet kiküszöbölni.
Én arra tippelek, hogy valami kontakt hiba van. Például a kvarcnál nincs valamelyik kondi a földön. Mérd ki multiméterrel.
Szia! Vmi szerintem begerjed mégpedig a táp környékén, pontosan ugyanez a problémám volt nekem is, bárhol hozzáértem és elindult, sőt néha az is elég volt ha felemeltem a próbapanelt az asztalról vagy a betáp madzagot megfognom (csak a szigetelést)..
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |