Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   46 / 107
(#) blackdog hozzászólása Júl 23, 2012 /

Sziasztok!

Közben gyakorolgattam az SMD IC-k le és fel forrasztását egy kézi hagyományos hőlégfúvól és egy solomon sl-10 páka segítségével. Egész jól megy a dolog, de belátom kell egy tisztességes hőlégfúvós forrasztó állomás.
Viszont elég drágák. De rátaláltam ezekre:
Bővebben: Link

De nem találok róluk sokmindent. Főleg, hogy mennyire használhatóak. Az első tetszik igazán mert sokminden van rajta.
Amúgy néztem más hasonló állomásokat is tök ilyenek csak más felirat van rajtuk gyártóként valamin 15-30e forinttal drágábbak.
Mit javasoltok? Nem célom BGA forrasztás. TQFP64-100 fölé nem kívánok menni.
(#) fehrudi válasza blackdog hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Szia!

Egy Atten 858D+ -t vettem, ez az egyik legolcsóbb hőlégfúvós készülék. Nekem teljesen bevált, különösen ennyiért.
Teszt: Bővebben: Link
Ebay-en ~60USD: Bővebben: Link
(#) emmzolee válasza blackdog hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Hello

A 738-as nem éri meg, mert a páka amit hozzá adnak egy kalap sz...t nem ér.
Akkor inkább vedd meg a 852-est. Az nagyon rendben van.
(#) emmzolee válasza fehrudi hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Imádom ahogy ez a csávó tesztel.
(#) Ghoost1 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

A 738-as én sem ajánlom!
Először én is azzal szemezgettem, de végül ezeket vettem meg ugyan abban az árban és nem bántam meg:
és
(#) emmzolee válasza Ghoost1 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Igen ez egy jobb pákesz.

Én az Aoyue 2702+ -t vettem annak idején. Abban a jobbik páka van és van kiforrasztó páka is.
Ha tehetném én is megvenném külön külön, mert csak egy kompresszor van benne. Tehát ha kiforrasztanék, akkor nem mehet a hőlégfúvó és fordítva. Ez nagyon bosszant.
Mert ha kiforrasztanék, akkor ugye kell a nagy vákum. Viszont mivel egy kompresszor van, ezért a levegő a hőlégfúvón keresztül áramlik ki. Na de a hőlégfúvón ha vékony fejet hagytam mert olyan kellet és rajta felejtettem, akkor nem szív rendesen. :no: Azt le kell róla akkor szedni. Ami akkor még meleg. Ki is zökkenek javítás közben ettől...
(#) Ghoost1 válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Én vettem külön egy 474A+ kiforrasztót a két géphez, így komplett rendszerem van és mind külön. Sokszor használtam már és ezzel is meg vagyok elégedve.
Féltem én is az egy kompresszortól és az egyben cucctól.
A három gép jött ki anno annyiért, mint most a 2702A+ ára.
(#) koczka hozzászólása Júl 29, 2012 /

Üdv.

Véleményetek szerint, akinek van benne tapasztalata mennyire használhatóak a kiforrasztó állomások? Jobb mint a ónszívó fonat/szippantó?
(#) emmzolee válasza koczka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Vannak helyzetek amikor igen. Mondjuk volt olyan is ahol a furatgalván és az alkatrész láb között kevés hely volt, akkor nem tudta kiszívni. Mondjuk akkor az ónszívó fonat se tudja ki szívni. Olyan esetekben el szoktam önteni az alkatrész összes lábát ónnal és kiemelem úgy. Hamar meg telik a kiforrasztó tartálya cuccal, úgyhogy eléggé sűrűn kell pucolászni. Én még is azt mondom, hogy jó hogy megvettem.
(#) vzoole válasza koczka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Szia!

Szerintem 100x jobb bármi más megoldásnál.
Most weller kiforrasztó pákát használok, de ez nem telik megy egykönnyen. Eddig mindent könnyedén ki tudtam vele szedni, amit kellett.
Még nem régóta van meg, de eddig csak pozitív tapasztalatom van vele.
(#) emmzolee válasza vzoole hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Igen lehet nekem is ki kellene az olyat próbálni.
(#) koczka hozzászólása Júl 29, 2012 /

Oké meggyőztetek. Még az érdekelne hogy hogyan is működik egy ilyen?

Az tul.képpen egy forrasztópáka ami nagyobb hővel üzemel mint a sima pákák. (480fok max.) A vége nem sima mint a pákáé hanem a közepén van egy lyuk. Tehát felfogható egy csőnek. A cső másik végén van a vákum kompresszor. A páka után közvetlenül van a tartály, amibe bele szívja a még olvadt ónt. Az ott ki hűl. A pákához vannak különböző átmérőjű végek. Attól függ milyen nagy a kiforrasztandó alkatrész lába. A pákesz végét oda teszed az alkatrész lábához a forr pöttyhöz. Átmelegszik és megnyomod a gombot. Kész.
(#) koczka válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Igazából nekem rengeteg elhasznált ónszívó fonatból lett legelem és hát az ónszívó pumpát hatástalan eszköznek tartom ezért keresek más alternatívát.
Neked milyen kiforrasztód van?
(#) Zsora válasza koczka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Én régebben PACE SensaTemp leszívópákás állomást használtam. Az nagyon jó volt furatszerelt alkatrészek kiszedéséhez, ill. a furatok kitisztításához. Sokkal jobb mint a külön páka és ónszippantó ill. szalag. Ráadásul a másik kezed szabad, így akár nagy hőelvonású felületeknél használhatsz a túloldalról másik pákát is.
Viszont mióta 99%-ban felületszerelt kártyákat gyártunk és javítunk, már nem használjuk.

Ilyenem van:

Aoyue 2702A+

Az ónszívó szalagot smd alkatrész kiforrasztása után használok a maradványok eltüntetésére. Arra nagyon jó.

P1000359.JPG

(#) silent15 hozzászólása Aug 19, 2012 /

Sziasztok, csináltam egy szép SMD panelt, csak azt nem tudom, hogy SMD-t hogy a legjobb forrasztani . Van rajta 0402-es SMD ellenállás egy PIC18f252 meg még pár ketyere, ezeket mivel a legjobb ? Forrasztó paszta, de azt hogy kell használni ? Valaki kérem segítsen ki, hogy legalább ha nem is szépen, de működőképesre varázsolhassam. Találtam egy ilyen videót , nekem ez lenne a legjobb , nemtudom ehhez mi kell.

Köszi!
(#) Ven válasza silent15 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Milyen eljárással készítetted a panelt ilyen kicsi alkatrészhez?
(#) silent15 válasza Ven hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Foto eljárással.
(#) emmzolee válasza silent15 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Én a pasztát ajánlom. Egy hegyes pákával és egy hegyes csipesszel meg lehet csinálni.
(#) Ven válasza silent15 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Milyen világító testet használsz?
(#) Ven válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Szerintem ez a lábkiosztástól is függ. Szoktak lapos pákát is használni és akkor az olvadt ónt lehúzzák vele.
Amennyiben két láb között a távolság 0.5mm vagy kisebb, akkor ajánlatos még valami nagyító készülék. Természetesen ez egyéntől függ, de a hibáknál mindenképpen hasznos.
(#) silent15 válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Például HE storeból tudsz ajánlani pasztát, amihez írsz egy kis leírást?

köszi!
(#) emmzolee válasza Ven hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Igen nagyító kellhet. Pákaügyben annyira tényleg nem érzékeny a dolog. A TSSOP tokot is meg lehet forrasztani rendesen csak ahhoz kell már folyasztószer. Én a 10 milis fecsiben kapható HQVideosat használom. Nagyon jó. Nem folyik szanaszét ha meleget kap. Ott marad ahol kell. A végén le szoktam takarítani oldószerrel bár azt írják, nem kell.
(#) silent15 válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Tehát akkor milyen cuccot vegyek, amit a panelra kenve odatudom forrasztani?
(#) Ven válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Meddig elég egy ilyen fecskendő és mennyibe kerül? (Eddig csak flux tollat használtam.)
(#) _vl_ válasza Ven hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Ez pl. ennyibe: Bővebben: Link
(#) Ven válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Ez abban jobb mondjuk, mint egy toll, hogy finomabban lehet adagolni?
(#) _vl_ válasza Ven hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Ez gél állagú. A tollból folyékony állagú anyag jön.
(#) Ven válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Lehet beruházok egyre, biztos jó lehet. A toll néha nagyon tud folyni.
Következő: »»   46 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem