Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Agydinamóval mobil töltés

Témaindító: zsotte, idő: Jún 18, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) zsotte hozzászólása Jún 18, 2008 /

Az ötlet lényegében a címből kiderül, de röviden :
a bringa első kerekagyban egy beépített dinamó van ( erről már bizton sokan hallottatok). Ennek a segítségével szeretném a telefonom tölteni, mert sokat túrázok és a telefonnal navigálok). Az agydinamó 6V-ot és 3W teljesítményt nyújt a gyártó szerint, de ez függ a sebességtől is ( gondolom én ez valami átlag féleség).
A Telónak 4.9 V és 450mA bemeneti értékek kellenek, amit tudtommal nem stabilan, de kb hasonló értékekkel teljesít a dinamó.
A kérdés h miképp lehetne megoldani h tölteni tudjam így a telefonom, úgy h az a telónak is tetszen.
(#) El_Pinyo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Szia!
Az ötlet jó, de minek a dióda?
Ha egyenirányítás a cél, akkor szerintem szükségtelen, mert a hagyományos (kommutátoros) dinamó egyenáramot állít elő, vagy ez más fajta generátor lenne?
Üdv.
(#) Ricsi89 válasza (») Jún 18, 2008 /

Csak ezzel az a gond, hogy a 7805-ösnek minimum 3V-os feszültségtöbblet kell. :yes: Szóval így simán 6V-ról nem fog menni. Egy zénerrel és egy tranzisztorral viszont meg lehet csinálni.
(#) Macsek71 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Üdv Urakok !

Megmértem egy ilyen agydinamót, terheletlenül, kb 1 ford/sec esetén ~12V mérhető.
DE ~ 100-150 mA terhelés mellet már beáll a feszültség 6-6,2 V ra és fordulattól föggetlenül közel stabilan tartja.

rövidzárási árama ( pancserkodtam ) több mint 5 A !! ( akkora bizti volt a műszerben)

A frekvenciát nem tudom meghatározni, de váltakozó delejt termel ...
(#) gg630504 válasza zsotte hozzászólására (») Jún 18, 2008 / 4

Sejtettem, hogy nem egyenáramú dinamó, hanem váltóáramú generátor. Agygenerátor
Valami ilyesmi lesz jó:
regn.gif
(#) zsotte válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Huhh...
Először is köszönöm nektek a gyors reagálást.

Amit köbzoli írt azt értettem is és meg is tudtam volna valósítani , így hát persze hogy így nem jó
Ez az utóbbi kapcsolási rajz amit gg630504 linkelt, meg már meghaladja a képességeim. Esetleg valami egyszerűbb megoldást vagy ennek kicsit bővebb kifejtését kérhetném?
Mivel még nincs meg az agydinamó így aksis megoldás is szóba jöhet, vagy a kettő kombinálása. Dinamóról köztes aksi és arról a teló.
Üdv
(#) zsotte válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Bocsi, amikor előző hsz-t írtam még nem láttam a tied.
(#) zoly15 válasza zsotte hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Szia!
Olvasgattam amiket írtak.
Szerintem egyenirányítsd a dinamót és adj neki elég nagy kondot is (2200µF-4700uF) ez azért kell ha menetközben csökkenne a fordulatszám (vvel a fesz is) akkor még tudjon egy kis ideig tölteni és ne hullámozzon anyira!
A7805 helyett én inkább LM2940-et használnék (ez 1V os feszkülömbséggel is üzemel) A dióda pedig szerintem azért kell hogy ha megáll a töltés ne tudja leszívni az akkut de nem hiszem hogy a telefon kiadná bagából :yes:

üdv!
(#) gg630504 válasza zsotte hozzászólására (») Jún 18, 2008 / 4

Na akkor valami egyszerűbb:
1. feszültségkétszerző.
feszketszerez.JPG
Ha jól saccolom, 16 volt egyenáram is lehet a kimenetén. A terhelhetőségére nincs tippem. C1, C2-nek 1000 mikrofarad 50 volt-ost tennék be.
2. utána 7805 vagy hasonló stabilizátor.

Megjegyzem, az agygenerátor földje nem azonos a fogyasztó negatív pólusával.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 18, 2008 / 4

Csináltam neked egy rajzot :yes:
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2008 / 4

Szia!
Akkor köszönöm a kisegítést de attól hogy a kondit túlméreteztem szerintem a többi jó!
Akkor 1000µF elég is lenne nem?
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Kinek hogyan tetszik
Nekem a graetz tetszett
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Csak a "gazdinak" is tetsszen
(#) zsotte hozzászólása Jún 18, 2008 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Jövőhéten belefogok a megépítésébe, és megírom tapasztalataimat.
Végül azért adtam köbzolinak a pontot mert elsőként írt olyan megoldást, amit más is hasonlóan járható útnak tartott (apróbb változtatásokkal).
Nem csalódtam a csapatban!
(#) cimopata hozzászólása Jún 19, 2008 /

Egy ilyen litium aksinak nemárt a szaggatott töltés?
Mert gondolom nemfog állandóan akkora sebességgel tekerni hogy az aksi töltődjön folyamatosan töltődjön.
(#) szucsip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

Szerintem Gratezzel jobb, mert akkor mind a két huplit kihasználja. Az 1 utas egyenirányítás az pocsékolás. Söt... én kapásból germánium diódákból építenék gratez hidat, így minden csepp naftát ki lehet használni.
(#) potyo válasza szucsip hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

Idézet:
„Söt... én kapásból germánium diódákból építenék gratez hidat, így minden csepp naftát ki lehet használni.”

Schottky diódát egyszerűbb szerezni
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Szept 25, 2008 /

Üdv mindenkinek. Talán még hatásos lesz az írásom, így pár hónap távlatából. Az agydinamó nem is dinamó, hanem váltakozóáramú generátor, hagyományosan a dinamó igazándiból egyenáramú generátor. Szóval a dióda az egyenirányításhoz kell. Yoe
(#) balázsmaden hozzászólása Jan 2, 2009 /

Sziasztok Balázs vagyok.

Olyan kérdésem lene:van a biciklimen 3 db ledes lámpa amit öszekötöttem hogy egyszere lehesen bekapcsolni őket. tehát összesen 6 db ceruza elem (most még) mert akarok venni újratölthető elemeket bele. Dinamoval menyire lehetne lasítani és hogyan a lemerülést előre is köszi mindenkinek.

Még kezdő vagyok sajna ,minden tanács jőhet köszi
(#) potyo válasza balázsmaden hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Lehet, hogy teljesen meg is lehetne akadályozni a lemerülést. A dinamók kb. 6V 0,5A-t tudnak. Ez már elég szép teljesítmény ledek meghajtásához, szerintem fedezi a lámpák össz áramfelvételét. De a legjobb lenne lemérni a ledek áramát, az alapján többet lehet mondani.
(#) balázsmaden hozzászólása Jan 2, 2009 /

Köszi hogy Írtál. és tudnál hozzá kapcsolási rajzott hogy hogy kéne az elemekre kötni a dinamot hogy ne legyen az egészből 1 nagy puff .
köszönöm még egyszer.
(#) csabibme hozzászólása Aug 19, 2012 /

Sziasztok!

Az alap ötlet az volt, hogy megálláskor az agydinamóval szerelt bicikli hátsó lámpája még egy rövid ideig világítson (pl.: ha piros lámpánál, vagy sorompónál állunk meg). Ehhez a mellékelt kapcsolást készítettem el, amiben c3 nagy kapacitású kondenzátort használtam fel c3 = 5,5V 1F
a dinamó (AC) kapocs feszültsége úgy hogy közben az első izzó működik 9V (ac).
A gondom az, hogy túl sokáig tart a kondenzátort olyan mértékig töltenem, hogy az még kb 20mp-ig működtesse a 2x sorba, majd ||-osan kapcsolt ledeket. Azt gondolom, hogy mivel menet közben a ledeken esik valamennyi feszültség így a kondi sosem tölt fel 5V-ra. A kérdésem pedig az lenne, hogy feltételezve, hogy a ledeken 2,5V (a led nyitó feszültsége) esik, megemelhetem-e a 7805-ös stab ic talppontját mondjuk egy kis értékű (1-2V os ) zenerrel?

Természetesen előfordulhat, hogy sok mindent nem úgy látok, ahogy kellene, és az is, hogy valamit nem vettem számításba, ezért minden építő kritikát, véleményt és segítséget nagy köszönettel fogadok.

Üdv,

B.Cs
(#) pucuka válasza csabibme hozzászólására (») Aug 19, 2012 / 1

Hogy egy kondenzátor (az nem akkumlátor!) mikorra töltődik fel, azt a generátor belső ellenállása, (ami elég kicsi) és a kondenzátor kapacitása által alkotott RC tag időállandója határozza meg. Mivel a generátornak a diódahíddal együtt is kicsi az ellenállása, a kondenzátor feltöltődése igen hamar meg fog történni. A kisütésnél pedig a terhelés által alkotott időállandó alatt fog kisülni. A stab áramkörnek ilyen formában semmi értelme sincs, csak ha áramgenerátort építenél belőle, de az is prímán helyettesíthető egy, max két ellenállással.
(#) csabibme válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Köszönöm a választ!

E szerint, te hogyan alakítanád át a kapcsolást. A fesz szabályzó azért került bele, mert az egyenirányított feszültség gyakran elérte a 12-15 volt-ot is. Gondolom az ellenállást úgy kellene megválasztanom, hogy azon megfelelő feszültség essen ezekben az esetekben is... Megkérhetnélek, hogy egy kicsi skiccel kisegíts?

Előre is köszönöm...
(#) pucuka válasza csabibme hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Ollózd be valamelyik 7805 adatlapjáról az áramgenerátoros megoldást úgy, hogy az áram a két két sorbakötött LED összes árama legyen.
(#) csabibme válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Közben ezt az oldalt találtam:

http://wiki.ham.hu/index.php/%C3%81ramgener%C3%A1tor

Ezzel R szemléletesen számítható... (ha jól gondolom)
(#) csabibme válasza pucuka hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Feltételezve, hogy a ledek 30 mA-t vesznek fel áganként (ezt már csak holnap tudom megmérni pontosan), azaz összesen 60 mA-t így a megadott képlettel számolva:

I=(Uref/R)+Iadj, ahol I=60mA, Uref=5V, R=? és az adatlapból Iadj=50uA,
az ellánállás értékére R=83 ohm adódik.

Ennek megfelelően átterveztem a kapcsolást áramgenerátoros elgondolás szerint.

Pucuka, azt szeretném kérni, hogy esetleg ellenőriznéd a számítást, és a mellékelt kapcsolást?

Köszönöm a segítséget...
(#) papu41 válasza csabibme hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Bocs, hogy beleszólok, de a mellékelt kapcsolásban több hibát is találtam. Az első és legfontosabb, hogy a graetz rosszul van bekötve. 1.) A dinamót az egyenáramú kimenetre kötötted, ezért a diódák az egyik félperiódusban rövidre zárják a dinamót, a másikban nem vezetnek. Ez az állapot csak addig áll fenn, amíg a diódák zárlatosak nem lesznek. 2.) Fentiekből következik, hogy az áramkör további része a graetz váltóáramú oldaláról nem szolgáltat feszültséget, ezért tök mindegy, hogy mit kötsz utána. 3.) Ha a graetz jól volna bekötve, az áramkör működhet, de sem LED-eket (sem a diódákat) nem ajánlatos egymással párhuzamosan kapcsolni. Ha a bemeneti feszültség a 4 db-hoz elég, akkor kapcsold őket sorba. Ha nem elég, akkor használj 2 db nagyobb teljesítményű, (nagyobb áramú) LED-et. Ha mindenképpen 4 db kell, akkor ellenállásokkal oszd meg az áramot a két ág között.
(#) frici.hu hozzászólása Aug 20, 2012 /

Üdv!
Topik címénél maradva: A mobil töltéséhez bizonyos feszültség és ahhoz tartozó áram is szükséges tudtommal, tehát a töltés akkor valósulhat meg, ha a feszültség és az áram is adott, amihez vagy egy bizonyos sebesség tartozik vagy egy energiatároló van beiktatva az áramkörbe.
Mivel dinamóról van szó a feszültségértéke erősen változó ezért egyenirányítva önmagában semmiképp nem jó, egy áramgenerátor sem jó megoldás szerintem, mert a feszültségszint túl magas lehet ilyenkor a telefonnak. Továbbá ellene figyelni a stabilizátor illetve félvezetők védelmére is a túlfeszültséggel szemben.
Én azt javasolnám, hogy, ha a dinamó képes például középfordulaton (nappal világítás használata nélkül) 12V egyenáram szolgáltatására, akkor egy 12V-os akkumulátort kellene tölteni áramkorlátozó ellenálláson keresztül és a töltőelektronikát ezzel táplálni, így kiküszöbölhető a túlfeszültség ingadozása és egyéb célra is alkalmas lehet az akkumulátor, akár a világítás is mehet róla 5V-ról.
(Az én kerékpáromon így volt megoldva igaz nem telefontöltésre, hanem világítás, futófény, kürt és riasztási célokra.)
Üdv: Frici
(#) pucuka válasza csabibme hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Ahogy papu41 írta, a diódahidat fordítva rajzoltad. a dinamóról jövő vezetékeket a diódahíd anód - katód közös pontjaira kell kötni, a közös katód lesz a pozítív, közös anód a negatív. De. Ne felejtsd el, hogy a dinamó egyik ága a test, az alváz. Mivel olyan nagy áram fogyasztás nincs, elegendő lehet egy egyutas egyenirányítás is, (hamár úgyis diódákból rakod össze), viszont nem ártana egy puffer kondenzátor is, legalább 25 V -os. És akkor elég egy vezetéket húzni.
Egy normál LED max árama 20 mA -nél nemigen szokott több lenni, és nem is szükséges a max áramot átkergetni rajta, attól nem nagyon lesz fényesebb. De nézd meg a felhasznált LED -ek (de legalább hasonlók) adatlapját. A két párhuzamos ág áramát ellenállással lehet, kell megosztani, nem kell túl nagy érték, mert amúgy is konstans áram jön. A számítás meg ott az adatlapon, csak ki tudod számolni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem