Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FET helyettesítése

Témaindító: damkodav, idő: Szept 20, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 16
(#) Pixi hozzászólása Máj 16, 2012 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan gondom, hogy van egy modell autóba való brushless motorhoz való szabályzóm amiből van két egyforma. Az egyik teljesen gyári, a másikat valószínű javíthatták, mert a 4 FET helyett csak kettő van benne. A mostani két FET BSC022N03S, és az egyik kicsit púpos, és a szabályzó hibajelensége az, hogy terhelés alatt rángatja a motort. Gondolom a púpos FET lehet a hiba okozója. Meg a másik, hogy ilyenkor a 4 FET hogy van kötve eredetileg?
Amúgy hol tudok bele FETet venni, valaki tud ebben segíteni, és hogy lehet le és felforrasztani az ilyen felület szerelt FETeket?
Aki tud segíteni írjon!
Köszi előre is!

üdv
PIXI
(#) Pixi válasza Pixi hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Most jutott eszembe, hogy a hűtő alatt is van 4 FET! De csak az az egy púpos amit írtam az előző hozzászólásomban!
Helyettesítő, vagy ugyan ilyen kellene helyette, de kérdé ki tudom-e itthon cserélni!
(#) bankimajki válasza Pixi hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Egy hőlégfúvós állomással könnyedén cserélhetőek. (Vigyázni kell a hőmérséklettel, mert könnyen elpusztulnak.) De ha egy halott, akkor lehet hogy a párja sem tökéletes már.
Mivel gondolom egy hidat alkot a 4 FET. Keresd meg az adatlapját és ott az értékeknek megfelelően kereshetsz helyettesítőt, ha nem találnál hozzá. egyébként a Lomex, Hq, Incomp, Hestore ahol próbálkoznék.

Üdv.: Miki
(#) Pixi válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Összesen 6 FET van benne, és mivel 3 fázisú kefe nélküli motort működtet, így 2-2-2 van párban! De ez csak tipp, sajnos nem tudom, hogy is működik egy ilyen kefe nélküli motoros szabályzó!
Az adatlapja itt van!
Ez alapján a HQ-nál lenne olyan ami jó bele?
Amúgy mind a 6 FET ugyan az a típus!
(#) bankimajki válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Ezeket dobja: HQ Az áramra és a vezérlésre ügyelj
Ha egy D-PAK tokozású befér a helyére, akkor vegyél azt. P-TDSON-8-as tokozású nem nagyon van. Akár ez is jó lehet: MTB50N06EL
Nekem is van pár típus, de egyik sem P-TDSON-8 tokozású. Ez utóbbi egy kicsit jobban fog melegedni, mint a többi, mivel valamivel nagyobb az átmeneti ellenállása. De én megpróbálnám azzal. Vagy szívesen átveszem tőled a szabályzót valamennyibe. Mivel én is kíváncsi vagyok a 3 fáz. BLDC szab. működésére.

Üdv.: Miki
(#) _vl_ válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Alapvetően azt kell eldöntened, hogy akarsz-e, próbálsz-e, tudsz-e ugyanolyan tokozású cuccot szerezni. A gyártón kívül más nemigen használja ezt a tokozást.
Ha bevállalsz bármilyen más tokozást, akkor azt jó eséllyel az eredeti panelra max. légszereléssel fogod tudni rávarázsolni. Ergó nem fog beférni ugyanarra a helyre.

Szóval a) opció, hogy kideríted, hogy ki forgalmaz egyáltalán Infineon termékeket (én megkérdezném az irodájukat, hogy kik az európai disztribútorok), és próbálsz ugyanilyen, vagy helyettesítő Infineon terméket venni.
A b) opció, hogy más gyártó más tokozású cuccát ráfaragod az eredeti áramkörre - ekkor az fizikailag ki fog lógni róla.
A c) opció, hogy áramkört cserélsz/építesz.

Ha nem tudsz pont ilyen FET-et venni, akkor minimum együttkapcsolt párokban kéne cserélni, de javallott mind a 3 párt egyformára kicserélni.
(#) kadarist válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Szia!
Ezt már nem gyártja az Infi, de más hasonló paraméterűvel lehet helyettesíteni.
(#) Pixi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Na majd utána kérdezek a modellező fórumon, mert ott van aki javít szabályzókat!
Amúgy van egy másik hibás szabályzó aminél a FETeken semmi hiba nem látszik, és mivel 150A-es így van benne vagy 50 FET aminek a típusa NTMFS4833N. Nem tudom ez mennyire hasonlít a másikhoz, de a tokozás ugyan az!
(#) _vl_ válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Ez ugyan nem pont ugyanaz a tokozás, viszont valószínűleg fel fog férni az eredeti helyére a panelre. A technikai paraméterek alapján valószínűleg megfelel a célodnak, bár ugyanakkora áramhoz picit nagyobb nyitófeszültség tartozik. Ha van egy szétbontható paneled egy halom ilyennel, akkor hajrá. Mondjuk felforrasztás előtt kipróbálnám őket.
(#) Dani0211 hozzászólása Jún 13, 2012 /

Sziasztok!

Egy kapcsolóüzemű tápba szeretnék egy FQPF5n80 fetet cserélni, de nem lehet már kapni. Ezt próbáltam helyette de nem jó, melegszik: STP6NA60FP Valaki tud helyettesítőt ajánlani hozzá?
(#) ekkold válasza Dani0211 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Egy 800V-os fet helyett miért 600V-os tipust akarsz használni? Szerencse, hogy nem ment szét mindjárt a bekapcoslás után!
(#) _vl_ válasza Dani0211 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Ezt próbáld inkább helyette:
STP5NK80Z
(#) Dani0211 válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Köszi szépen!
(#) Dani0211 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Nah azt lehet benéztem ... Nem csoda, hogy melegdett!
(#) Józsi84 hozzászólása Júl 15, 2012 /

Sziasztok!
Egy Orion tv tápjában lévő FET-et kellene helyettesítenem.
P6NC60 volt benne (full zárlatos) és FS10KM-t találtam itthon. Az utóbbi 10A-t tud 6 helyett. Berakhatom ezt a tápba?
(#) Adamyno hozzászólása Aug 20, 2012 /

Sziasztok!

Egy szünetmentes tápban eldurrant 2 FET a 4-ből, amikor rádugtam a laptop tápot.

N303AP-ről van szó. Adatlap

Bárhol keresek az interneten, nem találok sehol. Vajon mivel tudnám ezt helyettesíteni? Számít az, hogy mind a 4 egyforma legyen, vagy elég ha csak ezt a kettőt kicserélem?
(#) kokozo válasza Adamyno hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szia! N-Channel Logic Level UltraFET Trench MOSFETs 30V, 75A, 3.2mohm. Nem a típus a lényeg hanem hogy ezeket tudja ha 30V helyett 50-et tud vagy ha nem csak 75 ampert akkor is jó lehet!
Például:Bővebben: Link
Ha tévednék majd kijavít valaki!
(#) Adamyno válasza kokozo hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Igazából én nem értek a FET-ekhez, azt sem tudom mire kell figyelni és mi mit jelent, csak szeretném kicserélni ezt a 2 alkatrészt, hogy jó legyen a szünetmentesem
(#) kokozo válasza Adamyno hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Érdemes lenne akkor mind a 4-et kicserélni egyformára, nehogy a másik 2 is eldurranjon. Szerintem ez a IRL1404Z megfelelő lehet neked.
(#) Adamyno válasza kokozo hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Köszi szépen a segítséget! Megpróbálok itt a környéken szerezni majd, ha nem sikerül akkor muszáj lesz rendelni..
(#) _vl_ válasza kokozo hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Nem tudhatjuk, hogy az áramkörben mi van, ezért én a Vgsmax 20V-os FET helyére nem raknék Vgsmax 16V-os FET-et.
Nekem az IRL7833 a legjobb javaslatom (Lomexban elérhető).
És én is kicserélném mind a négyet.
(#) kokozo válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Köszi a kiigazítást az tényleg még jobb választás lehet!
(#) sny válasza Adamyno hozzászólására (») Aug 20, 2012 / 1

Szia! A helyzet nem túl egyszerű, a legmegfelelőbb helyettesítő az IRF1404ZGPBF. Kicsit nagyobb a csatorna ellenállása (+0.5 mOhm, emiatt jobban melegedhet), de kisebb a Total-Gate töltése, ami kisebb vezérlési teljesítményt igényel a meghajtó elektronikától.

A másik befutó az AUIRF2804. Ennek sokkal kisebb a csatorna ellenállása, emiatt jócskán csökkennek a veszteségek, jobb lesz a hatásfok. Azonban mielőtt megvennéd ezt a MOSFET-et, ellenőrizni kell, hogy a meghajtás tud-e elegendő áramot szolgáltatni a Gate kapacitás periodikus áttöltéséhez.

Természetesen csak egyforma típusú MOSFET-eket szabad használni, pláne ha párhuzamosítva is vannak.
Egyéb gagyi MOSFET-ekkel kár kísérletezni...

Mindkét alkatrész kapható pl. a FARNELL-nél.

ui.: Logikai MOSFET-ekkel is meg lehet próbálni, pl. amit fent linkeltek (IRL7833PBF), de a siker nem garantált.
(#) Adamyno válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Az nem gond, hogy csak 150A-es?

Csak annyi lesz a különbség, hogy nem lehet úgy terhelni?
(#) sny válasza Adamyno hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

?? Csak 150A-es? Az általad linkelt FET "csak" 75A-t tud folyamatos üzemben. Impulzusban ezek jóval többet tudnak! Sokkal inkább számít a csatorna ellenállás, és a Gate töltés!
(#) Adamyno válasza sny hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Igazából a power dissipation-t nem értem, hogy miből számítják, mert az eredetinek 230W, ennek meg 150W.

Csak azért kérdezem, mert elméletileg ez egy 400W-os inverter (bár még 100-nál jobban soha nem terheltem folyamatosan) és akkor így valami módosulni fog. De hiszek neked, mert én nem értek hozzá ennyire, csak annyi, hogy ki tudom cserélni

Arra nincs valami ötleted, hogy hogyan lehetne bedugni a laptop tápot úgy, hogy ne durranjon el? Mert azt írták, hogy ilyen induktív és kapacitív fogyasztók többszörös áramot is generálhatnak csatlakoztatáskor.
(#) sny válasza Adamyno hozzászólására (») Aug 20, 2012 / 1

A problémát a töltő bemenetén lévő puffer okozza, ugyanis ez a csatlakoztatás pillanatában rövidzárként viselkedik..

Ha szinuszos a szünetmentes: megoldást jelenthet, ha kikapcsolt szünetmenteshez csatlakoztatod a töltőt, a legtöbb ugyanis tud elektronikus lágyindítást,.

Ha ún. trapéz inverteres, akkor mindenképpen egy soros ntc-t ajánlok, legalább 10-ohmos hideg ellenállással, szigorúan zsugorcsőbe bújtatva a balesetek elkerülése végett.
(#) _vl_ válasza Adamyno hozzászólására (») Aug 20, 2012 / 1

A power dissipation az a teljesítmény, ami hővé alakul a FET-en. Ennek az elsődleges oka az, hogy a FET ellenállása nem nulla, ezért a rajta átfolyó áram fűteni fogja. Azok a szép nagy számok, amiket néztél, az egy elméletileg megengedett maximuma ennek a FET-en hővé alakuló teljesítménynek. Azért elméleti, mert csak addig igaz, amíg egy csak elméletben létező ideális hűtés 25 fokon tudja tartani a FET tokját. A valóságban meg fog emelkedni a hőmérséklete, és akkor a hőtermelés megengedett maximuma ennél kisebb lesz.
(#) sny válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 20, 2012 / 1

És azt is érdemes hozzátenni, hogy amint a FET elkezd melegedni, annak megfelelően növekedik a csatorna ellenállása, ugyanakkora áramnál nagyobb feszültség esik rajta, ami egyre nagyobb disszipációt okoz.
(#) spepe hozzászólása Aug 30, 2012 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni JFET tranzisztorokkal kapcsolatban.
Valaki esetleg el tudná nekem magyarázni, hogyan lehet "biasolni" (erősítési érték beállítást ?) egy
JFET tranzisztort ?
Egy gitár illesztőt szeretnék építeni, de
sajnos nem találtam pontosan olyan JFET-et ami a kapcsolási rajzban szerepel, ezért másikat kell használjak. Itt akadtam el mert nem tudom, hogy miképpen állítsam be a JFET "bias" értékét.

A válaszokat előre is köszönöm!
Itt a kapcsolási rajz, ha esetleg valakit érdekel
Következő: »»   6 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem