Fórum témák
» Több friss téma |
A PIC RA3 lába végzi a kapuzást, illetve a váltást a mérő bemenet illetve RA2 között. Az RA2-vel lépteti végig az előosztót (az LCD vezérlésére is használja)
Köszi szépen, esetleg egy kis magyarázatot is fűznél hozzá / az említett bejegyzés linkjét tudnád linkelni? A pickithez kapott példaprogramokból tanultam meg asm-ül, és hogy az igazat bevalljam, nehézségekbe ütközik a kód értelmezése.
Hálás köszönet!
Igen köszi! Pontosan ilyen a az enyém is 74hc132-vel.
Szép reggelt!
Az lenne a problémám, hogy Mplab 8.84- ben 18f2550 -et akarok egy tesztprogrammal megírni, de nem látom az output ablakot hiába van bepipálva ha lefordítom sem ugrik fel. Valamit ugyan csinál de érdemit semmit, mert amit bele írok azt visszaolvasva semmit kapok. A fejlécen nemlátom a relase vagy debug feliratot sem. Annyit szeretnék hogy szegény 18f2550-et életre bírjam, szerintem nem indul el az oszcillátora, pedig legutóbb jó volt, azóta csak a fiókban volt.
Szia!
Nem felejtettél el projektet csinálni ?! ( egy MPLAB képet feltehetnél! ) Steve
Változott a helyzet. Az óra elindul csináltam egy nagyon szerény frekimérőt. De amit írnék a picbe Pickit2 szoftverével az nem megy. Ha az mplab-ban írom bele a led blinkinget az akkor megy. Ha exportálom hex-be és a pickit2 -vel írok nem megy.Ha egy másik hex állományt írok a Pickit2 szovfterével akkor annak az órája sem indul, pedig az a program korábban futott rajta.
Rájöttem mi lehet a baj. amikor bekötöttem az usb kábelt akkor a zöld szálat vettem a data- nak. Mert azt dobta a google. De most látom több helyen, hogy a az a data+. az lehet a fordított bekötés miatt elszállt az usb-s része a pic-nek?
Nagyon fontos lenne. Miért van az ha letöltök egy teszt programot a hex fájl beégetve a pickit2-vel nem megy!! Akkor se ha bekapcsolom az MCLR gombot! Ha
ugyanannak az asm-jében átírom az MCLRE-t off- ra akkor már megy ha kiexportálom hex-be és a pickit2-vel megírom. Egyébként ha az asm-jét az mplabbal írom közvetlen a pic-be, akkor ott át sem kell írnom, csak bekapcsolom az mclr-t. Azért lenne fontos mert van egy pár program aminek csak a hex fájlja van meg és valószínűleg akkor ezért nem mennek. De ennek mi lehet az oka? ezek a programok korábban mind mentek ha pk2 szoftverével írtam a hex állományt! Köszi!
Továbbá ha akad olyan projekt ahol asm is van, hogy megrópáljam lefordítani, akkor ezeket kapom, ami nekem újdonság: " Directive only allowed when generating an object file"
" RES directive cannot reserve odd number of bytes in PIC18 absolute mode" "Overwriting previous address contents (0000)'
Az mclr lábat a panelon felhúztad 10kval a + tápra ?? Ha az mclrt a programban állítod off ra akkor a picen belül történik a felhúzás ezért működik külső ellenállás nélkül .
Ha bekapcsolod az mclr gombot a pickiten az reseteli a picet tehát nem is mehet amíg az aktív !
Lehet, hogy zavarosan írtam le, de nem ez érdekel, ezeket tudom. Tegnap elővettem a 18f2550 picet a fiókból és egy anno bevált szoftvert tettem rá egy usb-s frekvencia és volt méter programot. Nem ismerte fel a sz.gép akárhogy próbálkoztam. Ekkor töltöttem rá a próba ledvillogatató programot amit szintén ment, de most nem! ezért gondoltam, mivel a Pickit2 felismerte a picet, nem problémázott semmivel, hogy a rezgés nem indul be, ezért próbálkoztam 33,22,15pf-os kondenzátorokkal, de semmi. Aztán írtam egy impulzusérzékelő programot ami egy rb0 megszakításban egy ledetbekapcsol, ha tmr0 túlcsordul áskor ki is kapcsol, ez arra jó hogy a frekvencia meglétét valahogyan gyorsan, átmenetileg figyelmezhessem. Most jön a lényeg! Így láttam a frekvencia volt méter beégetésekor, hogy az oszcillátor nem rezeg. Ezután ugyanúgy megpróbáltam a Pickit2 programmal a ledvillogtató programot, a frekvencia látszólag elindult, mert az impulzusérzékelőn nem aludt ki a led, de nem indult el aprogram. Hiába pipáltam be a z mclr ablakot. (tudomásom szerint erre akkor van szükség, ha a szoftverben a láb be van kapcsolva. És ekkor magasat kérne az elinduláshoz.) Megnyitottam a led villogtató programot és az mplab-ban az asm lefordítása, Pickit2 programozó kiválasztása, mplab-ban felprogramozás után a felfutó ikonra kattintva elindult. az elvben ugyanaz mint a Pickit2-ben az mclr pipa. Aztán az asm-ben kikapcsoltam az mclre lábat és lefordítottam, aztán exportáltam. És a Pickit2 szoftverével is megírtam, akkor jó volt. Ezért gondolom, hogy valami a pk2 szoftverével, vagy a windows és a pk2 közreműködése lehet a baj és ezért nem indulnak az anno bevált hex állományok. Többek között maga a pk2 firmware sem indul. (közben az usb-s szálakat is az első google-s kép után bekötöttem úgy hogy a zöld a d-, ami után láttam, hogy a zöld a d+, szóval ez sem teljesen világos, hogy melyik a jó, aztán ettől, ha fordítva van elromolhat e a pic?? ) Remélem értehtő volt .
Értem, de 18f2550- et akkor sem ismeri fel a gép usb-n ha rátöltöm a firmware-t és le van választva a pickit2-ről éppen úgy mint a többi szoftverrel sem. És a linkelt oldalon elkészített projeltek beégetésekor az órajel sem indul el, pedig korábban mindet kipróbáltam és gond nélkül mentek. Nem lehet egy d+d- csere tönkretette a pic usb-s részét? ( amúgy a pk2 firware beégetésekor elindul az oszci) http://www.moty22.co.uk/usb_counter.php
Ez nagyon tetszik, mivel teljesen ismeretlen ezért kicsit magas, de nagyon érdekel. Mármint a szimulátor. Nade én tudom, hogy a program megy hiszen amikor kipróbáltam élesben akkor ment, mint írtam. De most nem tudom mi a baj, hogy se ez a program se a pk2 nem megy. De a kérdésem még mindig az, hogy egy d+d- bekötés csere tönkreteheti e pic usb-s részét. Azon kívül eme hex égetés után - NÁLAM- nem megy azaz az a kvarc nem megy és az oldal egyik projektje sem, de a pk2 hex-el megy a kvarc. csak éppen a gép nem ismeri fel.
Szia!
Ha a módosítatlan PICKit2 firmware -ven megy az oszcillátor, akkor 20 MHz -es a quartz. A belinkelt oldalon levő rajzon a quartz 4MHz -es. A konfigurációs beállításokat meg kell vátoztatni: a 4 MHz - hez a PLLDIV = 1, a 20 MHz -hez a PLLDIV = 5 beállítás kell. Ha a PLL bemenetén nem 4.00 MHz a frekvencia, akkor nem működik. Ld. adatlap: Figure 2-1.
Szia! Ha a pk2 firmware-vel próbálom akkor 20Mhz-es a kvarc, de már számtalan usb-s dolgot próbálok és semmi sem megy, holott ezelőtt bármit tettem fel rá egyből szólt a win hogy ezvan itt meg az. Tehát még mindig azt kérdezném hogy egy d+d- bekötési csere tönkreteheti a kommunikációt? Azon kívül a linkelt oldalas 18f2550-es programok egyikénél sem indul el a rezgés, pedig ezekkel sem volt baj, de ez már csak hab a tortán, ha a kommunikációm tönkrement a vezetékcsere miatt, de valahol a zöld a - valahol meg +.
Szia!
Most azt várod, hogy kipróbáljuk, hátha a miénk is tönkremegy??
Igen
.. nyilván nem, de hátha valaki tud erről valamit..
Egyszer nálam is sikerült fordítva bekötve csatlakoztatni. Semmi baj sem történt. Átcserélve tökéletesen működött. Próbáld meg a D+/- lábakat átdefiniálni és nézd meg egy leddel, hogy működnek még.
Sziasztok!
Talán még emlékeztek, szenvedtem a PIC16F1508 programozásával. Most megépítettem egy PicKit2-t, működik is szépen, de amint kiválasztom az MPlab-ban a 16F1508-t piros pöttyöt tesz mind PicKIt2, mind az ICD2 elé. Programozási menüben meg kiszürkíti a 2 hardwaret. Írtátok, hogy a megoldás a PicKit2 device data file editor. Hp41c még egy képet is mellékelt. Addig eljutottam, hogy a monitoron most ugyan azt a képet látom, mint amit Hp41C küldött, de nem tudok tovább menni, fogalmam sincs hogy lesz ebből programozás az MPlab alatt. Kérlek segítsetek, mert teljesen elakadtam. Mit kell csinálni ezzel a PK2DeviceFile.dat nevű adathalmazzal, hogy programozni tudjam az MPlab alól ezt a PIC-et. bemásolom ide mellékletként azt a képernyőképet amit az editorral megnyitott dat file mutat.
Sziasztok.
Egyik rokonom megkínálta a laptopját baracklével. Hát nem ízlett neki... A lényeg, hogy a billentyűzet vezérlés kapta a javát ami az alaplapon van, így kb 6-7 betű helyett is számokat és egyéb írásjeleket ír. Jelenleg USB-s billentyűzetről megy a masina. Az lenne a kérdésem, hogy a régi billentyűzetet nem lehetne valahogy PIC-el USB-s billentyűvé varázsolni? Mert akkor beforrasztanám az alaplapon és úgy minden látszólag olyan lenne mint a leöntés előtt.
Szia!
Nem tudom, mennyire illik a kérdésed ebbe a topicba... A billentyűzet azért ír hülyeségeket a baracklé miatt, mert hibás kódot generál a bill. lenyomása. Ezt nagy valószínűséggel a maradványok okozzák --> mosás (belső-külső, den.szesz+fogkefe) +szárítás és valószínűleg javul! Ezek nélkül felesleges akár PIC-et is rakni hozzá, mert a gombok is adhatnak "hülye" kódokat! Steve
Köszi ezt most kipróbálom. Szerinted ha mennek a ledek az nagy valószínűséggel feltételezi, hogy az utána lévő modul is jó? Mert akkor tutira újrateszem a gépem, mert szerintem az okoskodik, mostmár sokmindennel.
Sziasztok. Most ezzel próbálkozom amit Ven kolléga javasolt. De eddig nem nagyon írtam 18f2550-re . Olvasom az adatlapjában, hogy ki kell kapcsolni az USB- portot azaz az UCON 3 = 0 és UCFG 3 = 0. Ez meg is lenne a Portc-n minden led bekapcsol de a d+d- és a vusb az nem. Mit kellene még kikapcsolni? És a 18f2550 - nél nem kell bankot váltani? akár honnan lehet írni törölni? Megtalálja?
A takarítás megvolt.
Ráadásul egy új billentyűzettel próbáltam meg ami egy teljesen működő ugyanolyan típusú laptop-ból lett kiszedve. A billentyűzet pedig nem tartalmazza a vezérlést. Tehát az alaplapon ment ki gondolom én a vezérlő IC. Ezért gondoltam hogy egy saját vezérléssel a burkolaton belül USB-re kötném a billentyűzetet.
Elvileg lehetséges. A http://www.microchip.com/MAL tartalmaz mintapéldát USB HID billentyűhöz is (csak a billentyűmátrix érzékelését/kezelését kell beleírnod).
Nagyon szépen köszönöm!
Átnézem. Nemtudom mennyire lesz "egyszerű". Ugyanis 28 kivezetése van a billentyűzetnek, amit még ki kell bogarásznom. De majd nekiülök aztán remélem sikerrel járok.
Szia!
Akkor szerintem a laptop-on belül kellene a takarítást megcsinálni vagy ott is megvolt ? Szerintem tuti egyszerűbb, mint megírni a billentyűzet kezelését ( persze ha nincs más... )! Steve
Teljesen szétszedtem az alaplapot meg billentyűzetet is.
Kétszer kitakarítottam. Elég reménytelennek tűnik, ezért gondokodom a PIC-ben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |