Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Hi,
és a napelem forgatókról mi a véleményed? Ha bőven van hely az elhelyzésükre, pl. egy tanyán, akkor megéri vele bíbelődni hosszú távon is? Én már csak érdekességből, a kihívás kedvéért is kísérletezek vele. Ahogy a technológia olcsóbbá válik, szerinted ezek is egyre jobban elterjednek majd, vagy inkább vesznek másfélszer annyi panelt a tetőre, s így akkor nem kell annyira felügyelni?
Sajnos a forgatónak sincs értelme ilyen napelem árak mellett. Az 1 tengelyes kb. 30% pluszt hoz a konyhára az ára pedig kb. ugyan annyi mint a napelemeknek amit ráteszel. De itt meg tudod nézni a forgató és a napelem árakat Bővebben: Link
Az egy tengelyes forgató kb. 300 nettó amire 4-5 modul fér. Aminek az ára már kevesebb mint 300 nettó. Szóval ugyan olyan költséggel kb. 1,5x vagy akár 2x annyi modult is fel tudsz tenni. És a forgató mechanika.. elromlik.. öregszik és áramot is zabál... a lényeg, hogy ezt is el kell felejteni. Már nagyon sok helyen a sima tartószerkezettel és a hellyel is spórolni akarnak és a déli irányú telepítés helyett kelet-nyugatival dolgoznak és 2x annyi modul tesznek fel. Igaz nem termel annyit 1 modul, de a napelemek annyira olcsóak már, hogy így is jobban megéri. Több elfér az adott helyen.. a tartószerkezet olcsóbb 1 modulra vetítve stb.... Idézet: „mikor már nem nagyon fogunk függeni a szolgáltatóktól, akkor az nekik miért lesz jó?” Tévedsz. A szolgáltatóra végig szükséged van, mert ő "oldja meg" helyetted azt a problémát, hogy nincs akksid. A termelő, az erőmű az, akinek konkurenciája vagy. A szolgáltatók jelenleg nem képezik az erőmű tulajdonosok döntő többségét (ez később sem várható, hisz csak Paks lefedi a magyar fogyasztás majd felét), ergó nekik nagyjából mindegy, hogy honnan veszik az áramot. Idézet: „Megépíteni 1m forintér egy rendszert, hogy az meleg vizet csináljon a legnagyobb nyári melegben.” Messze nem csak a legnagyobb nyári melegben tudja megtermelni a melegvíz szükségletet. És ha annyi a cél, hogy legyen melegvized, akkor közel sem kerül 1 millába a rendszer. A teljes évi melegvíz szükséglet 80-90%-át meg tudja termelni, ami a villanybojleros felhasználók villanyköltségéhez viszonyítva pár év alatt de facto megtérülést ad.
Ezt a megtérülés dolgot számold már ki nekem légyszi..
És legyen benne minden.. a szünetmentes fogyasztása is amit nem lehet elhagyni mert megdöglik a rendszer egy nagy melegben... ha valaki azt mondja, hogy 1-2 év alatt megtérül akkor az hazudik..
Jól megépített rendszer nem döglik meg áram nélkül sem.
(Persze nem használ neki)
Ezt olvastad valahol, vagy saját tapasztalat?
Állítom (mérem) hogy a forgató legalább 40, de inkább 50 % pluszt hoz! Persze ettől még nem biztos hogy megtérül. A forgatóért ki ad 300-at? Aki igen, az jobb ha hagyja az egészet a fenébe, vegye meg az áramot a szolgáltatótól, az sokkal kényelmesebb.
A forgatóval akkor van gond,ha nagy felületet kell poziciónálni!
100 négyzetmétert napra állítani már kicsit nehézkes... Persze kicsiben tökéletesen bevált a forgatás!
Az elhangzottakat osztom, erre a válaszra számítottam. Pénzt én se adnék érte. Magamnak viszont építek egyet, és ha beválik, többet is, ami elforgat egy 2...3 kW-os rendszert. Persze ehhez hely is kell, családi háznál, ahol kertet is művelnek, állatokat tartanak, nem a legelőnyösebb, de egy tanyán már igen. Meg ha el is romlik, bátrabban nyúlok hozzá, mert tudom, hogy működik.
Nem vagyok még meggyőzve regenerálás terén...van kétfajta gyári regenerálónk, de a fene tudja. Szerintem nem igazán működik. A HE-n futóra meg nem volt még időm, házátalakítás van...őszülök rendesen, tegnap már csak 2 órát aludtam az idegtől... Elvileg vasárnap estére már nem földet, hanem betont fogok látni az előszobában, de még messze a vége...
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Idézet: Szerintem - mivel már jelentősen csökkent a napelem panelek ára - jobban megéri több táblát elhelyezni polikristályosból, mint vesződni a forgatóval. Ár/ teljesítményben legalábbis.... Nyilván akinek kisebb a helye, az kényszerben van. Akkor azonban jobban megéri a koncentrált változat. Napelem farmon van létjogosultsága a forgatónak, de ott is bonyolult pozícionáló és kommunikációs megoldások kellenek a legoptimálisabb működéshez. Ez energia, pénz, idő. Ez részben saját tapasztalat, mivel egy barátom épít forgató elektronikákat, én pedig napelemes rendszereket forgató nélkül. Időnként megbeszéljük a működő szlovák rendszer tapasztalatait. Ugyanígy hozhat a konyhára a hűtés is plusz energiát, de nyilván az sem ingyen van. A szolgáltatótól sem kényelmesebb, vagy olcsóbb megvenni az energiát, mert egyrészt a hálózat telepítését is kifizette valaki (államadósságban benne van!), másrészt a telepítéstől kezdve 32A fölött minden pénzbe kerül, ami soha nem térül meg, illetve az energiaárak is egyre jobban felszöknek. Ami 1 Ft volt nemrégiben, most 100 Ft. Tehát ami olcsónak tűnik - az sem az. „Állítom (mérem) hogy a forgató legalább 40, de inkább 50 % pluszt hoz!”
Itt Bővebben: Link ki lehet számolni a pontosan, hogy mennyit hoz a követés.. 1 és 2 tengelyen is. Meg fogsz lepődni, hogy messze lesz attól az 50%tól.
Üdv
Azért én óvakodom az ilyen kiszámolós programoktól. Tudok olyat irni ami 150% os nyereséget ad a forgatásra ![]()
Ez egy teljesen gyártófüggetlen dolog.
Minden EU-s pályázatnál ez alapján számolnak.. Ez tuti jó.
Megnéztem.
Nem tudom ki üzemelteti és milyen célból az oldalt, a számolás előtt néhány paraméterre rá sem kérdez. Én inkább hiszek a saját méréseimnek, amik eredményei köszönő viszonyban sincsenek az oldal által kalkulált számokkal.
Egyetértek.
Bármilyen programot lehet írni kérdés az, hogy mi vele a cél.
Bővebben: Link
Szerintem az oldal tartalma magáért beszél. Ezt nem azért írták, hogy átverjenek embereket. Csak egyszerűen azért, hogy mindenki nagyobb szakértelem nélkül kapjon egy viszonylag pontos adatot. És az az igazság, hogy én inkább annak a pár száz "tudós" embernek a méréseiben hiszek... Egyébként vannak olyan napok amikor többet és vannak olyan napok amikor kevesebbet hoz a forgató. De átlagban ezek a számok a jók. Egész európában mindenki ennek hisz.. szóval szerintem mérjél újakat.
Hozzászólásaidból inkább némi homály, mint alaposság látszik.
Ellenőrizd néha az olvasott információt, mérjél esetleg néhányat. (Én folyamatosan azt teszem.) Milyen napelemekkel rendelkezel ?
Sziasztok
Ez az adatbázis hosszú távú (sok éves) átlagadatokon alapszik. Nekem is van 1,5 éves adatbázisom perces mintavételezéssel, azt én adataim is eltérőek ettől az adatbázistól. De azt el kell fogadni hogy ezek az adatok átlagadatok amit lehet hogy 15-20 évig gyűjtöttek és abból van számolva a megtermelt energia. Nem tudom neked hány évre való adatod van, lehet hogy pont a jó éveket fogtad ki és nincsenek benne azok az értékek mikor kevesebb napsütés volt és ezért olyan jók a mért adataid. Mindenesetre egy komolyabb naperőművet 25-30 évre terveznek és ehhez nem elég pár év mért adat, kell hozzá a pesszimistább forgatókönyv is. Összehasonlítottam több kulcsrakész naperőmű paramétereit és tényleg ezt az adatbázist használják.
Homály..??
![]() Nincs olyan nagy mintavételem, hogy én meg tudjam ítélni egy ilyen szerkezet hatékonyságát. Az biztos hogy kora reggel kelet felé fordítva akár 100%-al többet mérhetsz napsütéses időben. Viszont azt tényleg megnézhetnéd, hogy egy borús napon mennyi többletet hoz az a forgató..? Vagy mondjuk 11 és 14 óra közt..? Bocs de én tényleg jobban hiszek olyan embereknek akik ezzel foglalkoznak már 20-30 éve reggeltől estig. És az sem véletlen, hogy mindenki ezt használja.. lehet, hogy nem ők a hülyék. És van jó pár napelemem.. olyan sok, hogy még el is adnék belőle 1-2 karlappal.
napelemes technikát (is) tanulok , a forgatóval 40 - 60 %
lehet nyerni , van1,5 milláért is .
Úgy néz ki itt mindenki okosabb mit az a sok ember.. de Ti tudjátok én már nem vitatkozom...
![]() Az biztos, hogyha eladnék egy 1 tengelyes forgatót és azt mondanám, hogy 50% többletet hoz akkor 1-2 éven belül valaki biztos kiszurkálná az autóm gumijait. ![]()
OK mindent értek.
![]() Miért nem azzal kezdted, hogy a napelemek eladásában vagy érdekelt ? Borús időben valóban nem hoz többet, mert így sem úgy sem termel. Télen az alacsony nappálya miatt is sokkal kisebb a forgatás miatti különbség. Nyáron azonban a jól tájolt fix napelemet napkeltekor és napnyugtakor szinte hátulról süti a nap. Könnyen belátható, hogy érdemes ilyenkor ráfordítani a napra. Az összes éves napsütéses órák jelentős része pedig mégiscsak nyáron van. Honnan gondolod, hogy mindenki az általad megjelölt oldalt használja? Honnan gondolod, hogy aki nem ért veled egyet, nem foglalkozik a témával 20-30 éve?
Na, elszabadulnak az indulatok.
Persze nagy napelemrendszereknél lehet nem éri meg a forgató mert olyan horribilis ára lenne hogy nem hoz anyit amenyi belátható időn belül megtérüljön. Azért van hogy megéri, ha pl. házlag kb. nulla forintból ki tudja hozni az ember. Egyszerübb egy vagy egy pár napelemet feltenni és forgatni és ezzel egész nap megoldva az energiaellátást mint bevásárolni mégyszer anyi napelemet. Nálam max. 240 Watt jön be és ez bőven elég, úgy hogy mindig szembe van a nappal. El lehet képzelni, hogy reggel és késő délután amikor szinte párhuzamosan süt a nap a délre tájolt napelemekkel mennyit termel, és mennyit amikor ilyenkor ráfodul a napra. Egyébként úgy tapasztaltam, hogy borúsabb időben is jóval többet termel. Elég ha már a nap átsejlik a felhőkön, észrevehetően jobb a termelés ha ilyenkor a napra néz. Meg merem kockáztani ilyenkor relative hatásosabb a forgatás mint verőfényben.
A fórum címe:
Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában Ebben a vonatkozásban beszélgetünk vagy vitázunk. Mellesleg a több MW teljesítményű naperőművek tábláit is forgatják. Lehet hogy ők nem ismerik a témával 20-30 éve foglalkozó sok okos ember kutatásait? De az is lehet, hogy ők más szempontokat is figyelembe vettek a döntéshozatalkor.
Tényleg nem akarok vitatkozni és ezzel én lezártnak tekintem a témát. Ha nem érted meg vagy nem értesz vele az a Te bajod.
Régen volt értelme forgatót használni akkor amikor egy 230W-os modul ára 230e Ft volt, de most ez kb. a negyede.. szóval olyan 57.500 Ft. Most mint említettem egy régebbi hozzászólásban már úgy telepítik a modulokat, hogy nem is dél felé néz csak, hogy többet el tudjanak helyezni egy adott helyen és egy adott tartószerkezeten. Az idők változnak.. a forgatók kihalnak.. ja és a kollektorok is.. ![]()
Tehát lassan már a napkollektor sem lesz jó?
Valóban könnyebb behozni a boyler-hez 2 szál drótot mint végigcsövezni, keringetni, fagyálóval feltölteni stb a napkollektorhoz rendszert. Belegondoltam már párszor nem is a napkollektorral lenne baj hanem a sallanggal ami hozzá kell. De még mindig olcsóbbnak kellene lenni a napelemnek.
Az lesz. Szépen esik az áruk. Pár hete 37-43 ezer volt a vaterán egy 130W-os. Ma mennyi? 27 ezer Ft a 130W-os
![]()
Ezt én is aláírom. Még majdnem meg is vettem egy 80W-osat 25000-ért...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |