Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   29 / 48
(#) kismenő válasza trudnai hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

bocsánat minden segitőtöl a távolmaradásért. Ennek kettő kábele van és amikor jobbra fordít akkor nemcsinál semmmit, balra elfordít. valszeg tranyós forditó elhalt. esetleg a ledet rosszul gányáztam és tönkre tette tr.-t. igyekszem rajzot szerkeszteni de nem könnyű ez nekem. még :wow3: :eeknoes: eygszer bocsánat.
(#) kismenő válasza kismenő hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Ez lenne akép, rajz hibás része
(#) urh hozzászólása Aug 22, 2012 /

Sziasztok Remélem jó helyre írok egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy a képen látható két autó sebességét szeretném megnövelni nagyobb feszültséggel. A motor 1 órát enyhe melegedéssel elbírta a 12V-os feszültséget megállás nélkül. Tehát ezen gond kizárva namost a többi alkatrész a gond. meg hogy három kábel megy be egyszer a 4x1,5V azaz a 6V egy fekete emg egy piros kábelen és van még egy pozitív kábel egy rózsaszin az az első 1,5V-os elemre van kötve azaz vagy egy 6V és egy 1,5V-os ága mit szólna az autó egy 9V-os elemhez és egy 1,5V-os elemhez sorba kötve azaz ami 6V volt az 10,5V lesz ami 1,5V az 1,5V marad? Tönkre mehet ettől benne valami?
(#) trudnai válasza urh hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Rajzold le az aramkort es akkor tudunk esetleg segiteni. Marmint rendes kapcsolasi rajzra gondoltam, csak a felreertesek elkeruese vegett

Enelkul max annyit tehetsz, hogy kiprobalod ahogy a motorral tetted... ha leegett kicsereled vagy veszel masik autot... Masik megoldas, hogy rendes modellt veszel, ahol a sebesseg vezerlo aramkoroket, motorokat, radiot stb cserelgetheted es mar eleve olyat teszel bele amelyik a kivant sebesseggel tudja vezerelni a jarganyod.

Amugy az a motor terhelessel ment (hajtotta az autot teljes sulyaval egyutt), vagy csak ugy onmagaban forgott a tengelye?
(#) urh válasza trudnai hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Itt van 2db kép az áramkörről.

Kepek alapjan nem fogjuk tudni megmondani - vissza kell fejteni az aramkort, le kell rajzolni, feltntetni az alkaltreszek ertekeit stb, es akkor kiderul. Gondolj bele: Ha lefenykepezel egy autot kivulrol, akkor igen nehez megmondani, hogy egy adott alkatresz jo-e bele, ugyanis nem latni, hogy mi van belul, milyen motorral van, milyen atvitellel stb. Es az autoknal meg egyszerubb a helyzet, mert nincs annyi fajta varians, mint ezeknel a jatekoknal...
(#) urh válasza trudnai hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Teljesen igazad van. De en mivel elég kezdő vagyok sajnos nemtudok egy ilyet elkészíteni egyébként az alkatrészek 95%-án semmi nincs. Rá irva.

Sajnos igy eleg nehez barmit is mondani.
(#) gerenk válasza urh hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

a kimenet egy hídkapcsolású egyenáramú erősítő, ennek a táplálását kell leválasztanod a vevő áramköréről, természetesen a megnövekedett motoráram miatt a végtranzisztorokat nagyobb teljesítményűre kell cserélni és hűteni is szükséges.
(#) gerenk válasza trudnai hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

adó és vevő panel beültetési oldal
(#) foxi63 válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Hali!
Talán rfm12bs a topik neve...
(#) kismenő válasza gerenk hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Köszi ez nagyon hasonlít, tláltam egy csip rajzot feltesze és megprobálom jelölni a hibát. talán sikerrül

RX2+++++.docx

(#) gerenk válasza urh hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

NIKKO vevőpanel részegységei a fotón....

FONTOS !!!
12V feszültség rákapcsolása a motoráramkörre megnöveli
a motor áramfelvételét, a végtranzisztorokat feltétlen cserélni kell nagyobb teljesítményű TO-220 tokozásúra és hűtés is szükséges.
(#) szabi95 hozzászólása Szept 9, 2012 /

sziasztok.
rádió adót és vevőt szeretnék építeni egy vitorlázó repülőmhöz.
legalább 7 csatornás kellene aminek kb 100-méter a hatótávja.
kapcsolási rajz kéne.
köszi
(#) Massawa válasza szabi95 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Régi rendszerüt nem igen érdemes ma már épiteni, az ujakhoz meg kétlem (GHz-es tartomány, automatikus frekvencia választás), hogy meg van a mühelyi felszerelésed.
A gyáriakban egy sereg ASIC meg hasonló hozzáférhetetlen áramkör van, igy azok kapcsolását nem igen lehet házi körülmények között utánnaépiteni.

Már az ujak sem nagyon drágák (nemrégen vettem a fiamnak egy GHz-et szetet alig 10000-ért) a régieket meg irto olcson vesztegetik - söt néha a bolhapiacon fillérekért is kapsz.)
(#) Kovabe hozzászólása Szept 27, 2012 /

Sziasztok
Valaki meg tudná mondani hogy a 2,4GHz-es vevök milyen impulzusjeleket adnak az eszközöknek (szabályzó, servo,stb)
(#) Massawa válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Ugyanolyant mint a többi más vevö.

20 ms periodusu széleségmodulált impulzusok, 1,5ms az alapszélesség és ez változik +/-0,5 ms tartományban.

Ugyanezek a jelek vezérlik a szabályzót is.
(#) Kovabe válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Köszi ez akkor azt jelenti hogy ha épitek egy un. dekodert ami pl 0,8ms és 2,2ms között mér akkor biztos hogy megkapom a tejes kitöltést??
(#) Massawa válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Nem tudom pontosan mire gondolsz, de valoszinü, hogy igen.
(#) GPeti1977 válasza szabi95 hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Van, Flytron open lrs project. RFM22B modul párral megy 433MHz-en, GFSK modulációval és a frekvencia hopping-ot is tudja, oda vissza is ad, vesz; illetve adatot is tudsz küldeni a 8 csatorna mellett. Az adó bemenetére ppm jelet is adhatsz de soros adatot is elfogad.
A modul 100mW kimenőteljesítményével 7km eddig a repülési rekord.
(#) trudnai válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Ahogy mar irtak elottem nem a radio atviteli frekvenciaja hatarozza meg a atvinni kivant jel alakjat. De leteznek un. digitalis szervok, ahol mar nem a szokvanyos 50Hz-es munkafazissal, hanem annal joval nagyobb frekvenciaval dolgoznak -- ott nyilvan a radio vevo ill a szervonak is tudnia kell ezt a modot. Pl a csatolt kepen a Futaba rendszerenel lathato a jel kulonbsege a normal analog ill a digitalishoz kepest. Ezek sokkal gyorsabban es pontosabban kepesek kovetni a kiadott parancsokat, versenyeken szeretik ezeket az uj eszkozoket hasznalni.

UI: Elfelejtettem irni, hogy nekem is van ilyen digitalis szervom, nagyon meg vagyok elegedve vele, csak kicsit sipolo hangot hallatt a normal szervo jol hallhato "brumm"-javal szemben (azert hivom brummnak, mert epp olyan hagja van, mint mikor egy halozati tap nincs rendesen megszurve egy audio rendszerben)
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
(#) Massawa válasza trudnai hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Hát látom, hogy a Futaba is beszállt a parasztvakitók nem kis világválogatottjába. Azon kivül, hogy a képet sem tudja tisztességesen lerajzolni, még marhaságokat is állit.

Az analog szervó (standard) és a digitális szervo között nem az adovevöben van a különbség (azaz olyan jelet mint a Futaba képen van, nem látsz sehol), hanem magában a szervoban. (annak belsö elektronikájában, amihez nem igen lehet kivülröl hozzáférni)

Mind a kettö ugyanazt a jelet kapja (20ms periodus, 1,5 ms +/-0,5 ms), csak a szervo belül müködik másképpen. Ez vezérlés szempontjábol mellékes, csak a müködés szempontjából vannak bizonyos elönyei (a szervokar állása pontosabb, diszkrét és jobban ismételhetö, illetve a drágább szervok gyorsabban is müködnek - néha nagyon fontos verseny modelleknél).
A motorszabályzok eleve igy müködtek majdnem mindig, hiszen ott a vevöböl jövö impulzusokat kell átalakitani sima, de teljesen más frekvenciájú PWM jellé (vagy 3 fázisu jellé a kefenélküli motorok számára), jobb esetben hid kapcsolásban még az irányt is meg lehet határozni.

Az átviteli lánc (ado-vevö és annak a kezelése) teljesen azonos mindkét esetben.
(#) GPeti1977 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

A digit szervók a 400Hz pwm jelet fogadják.
(#) Massawa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Honnan?
Mert a vevöböl ilyen jelet nem lehet kivenni.
A szervon belül igen, söt motorszabályzokban akár néhány kilohertzes jelet is tudnak csinálni, az eredeti 20ms-s impulzusokból.

Azaz, amikor 400 Hz-röl (stb.) beszélnek, az a szervo elektronika és a szervomotor közötti kapcsolatra érvényes, és nem a (ado-) vevö és a szervo közötti kapcsolatra.

(#) kormika válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Így van... A vevőkből még mindig 50Hz-en jönnek az impulzusok, ezt onnan tudom, hogy nekem is mondták a boltban, mikor vettem az új Futaba távomat, és adtak hozzá 1 digitális szervót, akkor megkérdeztem, hogy mi a különbség, és a boltos is ezt mondta, hogy a vevőből már 400Hz-es PWM jel jön ki, mondta, hogy másik szervó nem is működik vele, csak digitális, mikor hazaértem, akkor kapásból rádugtam a sima analóg Futaba S3003-as szervót, ami éppen hentergett az asztalon, és tökéletesen ment vele, utánna fogtam a szkópot, és megnéztem a jelet a vevő kimenetén, és ugyanaz a jel, mint a közel 10 éves 27Mhz-es AM-es Tamiya vevőm kimenetén... Szóval ahogy Massawa is írta ez a 400Hz csak parasztvakítás, legalábbis, ami a vevő kimenetét illeti...
(#) trudnai válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Annyiban van csak igazad, hogy a digitalis szervo elfogadja az 50Hz-es jelet is -- de lehet ez ennel joval magasabb is. Nehany Futaba vevo 7ms-es jeleket ad ki. De vannak gyro-k amelyek 333Hz-el dolgoznak, tehat 3ms-enkent update-elik a szervokat. Aztan ott vannak a keskeny impulzus szelessegu cuccok, amelyek mar nem is a szokasos 1-2ms szelesseget hasznaljak, hanem annal keskenyebbet, igy 560Hz-re is meg tudjak emelni a munkafazist.

Some tested frame rates for various combinations of Transmitters an...eivers

Amugy ha csak a hagyomanyos 50Hz-es jelet fogadja egy digit szervo akkor is sok elonye van a hagyomanyossal szemben, de ez most nem a temahoz tartozo kerdes.
(#) trudnai válasza kormika hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Valoszinuleg at kell kapcsolnod abba az uzemmodba -- ezt vagy gomb nyomkodassal meg lehet tenni, vagy programozot kell hozza venni es a szamitogephez kotve egy program segitsegevel beallitanod a parametereket.

(Ha meg nem tudja amit allitottak rola, akkor vissza viheted es vissza kell adniuk az arat...)
(#) Massawa válasza trudnai hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Nem tudom, honnan van ilyen informáciod, de sehol egyetlenegy szabványban sem látni, hogy a vevöböl alapból nem 20 ms-s periodussal jönnek a jelek (és a legujabb távezérlön 3 honapos - sincs semilyen átkapcsolo a hozzádatott digitális szervohoz Spektrum Di6). Ezt megerösiti a te forrásod felsö része ahol az adok és a vevökket mérik (22ms frame, 45,5 Hz update rate)

S miután a digitális szervon ugyanolyan csatlakozok vannak, mint az analogon, ez nem is müködhet, mert az komoly zavart okozna, ha ugyanabba a foglalatba két eleve más alapon müködö szerkezetet (analog és digitális) lehet bedugni.
Ami igaz, hogy a szervo belsö elektronikája valoban gyakrabban vezérli a szervo motorját mint, ahogy a jelek jönnek a távvezérlöböl, de ennek semmi köze magához a távvezérléshez.
(Futaba meg a Robbe - meg bizonyára mások is - elvileg automatikusan növeli az ismétlödési frekvenciát (50Hz-töl egészen 270 Hz-ig), visszacsatolt vevök esetében, de ez müködik a modern analog szervokkal is - a belsö A/D elég gyors)

Ez ugyanaz, mint a modern TV-k 100x, 200x vagy 400x jelenitik meg ugyanazt a képet (amit a studiok 50x küldnek ki másodpercenként), vagy amikor a moziban 75x látod ugyanazt a filmkockát a felvett 25 helyett).
(#) kormika válasza trudnai hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Ez egy viszonylag egyszerű táv, a pisztolyon a bekapcsológombon és a két trimmen kívül nincsen semmi kezelőszerv, a vevő pedig egy műgyantával kiöntött dobozka, a 2 csatorna jelei is vezetéken jönnek ki, amin lengőaljzatok vannak, szóval a vevőn sincsen semmi gomb, ezt a távot kb 3 hete vettem...
(#) kormika válasza trudnai hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Az kétségtelenül igaz, hogy a digitális szervó sokkal jobb, mint az analóg, mióta az a kormányszervó az autómban, hirtelen kormányzásnál olyan feelingje van, mint a gagyi játékoknak, szinte azonnal "kicsapódik" végállásba a kormány
Következő: »»   29 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem