Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   42 / 193
(#) Orbán József válasza Zsora hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Nem kétlem, hogy a speciális helyekre kifejlesztett indukciós a speciális helyeken jobban teljesít, nekem még nem volt olyan problémám. Az enyémhez vett vastag betét még minden pc alaplapból "kivitte" a többrétegű nyákból a drótokat. Isten őrizz, hogy mind a 25 féle (!!!) pákabetét meglegyen, amit lehet adaptálni, már az eddig használt 4 féle is több, mint elég.
goot manual
[OFF]
A túlzásokért elnézést, természetesen elismerem a szekezet kvalitásait, annak ellenére, hogy nem cserélnék 2-ért 1-et az enyémből.
(#) Zsora válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Kinek ez, kinek az.
Egyébként a Goot-nak nincs valami köze a Hakko-hoz?
(#) Orbán József válasza Zsora hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

TAIYO ELECTRIC IND.CO.,LTD. a cég neve. Ettől még kooperálhatnak...
(#) Attix70 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Azért nem rossz cucc a PS900 sem , a Goot-ot is használtan vásároltam 3 éve ( postával , 1 tekercs 0,5Kg ón és 8 hegy 24-ért )
(#) Attix70 válasza Zsora hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

A Goot-nál folyamatosan állítható a hőmérséklet ezért nem kell külön hegyet cserélni. Az Mx-500-al simán egy kategóriában van tudásilag. MX-500-al dolgozok a munkahelyemen így össze tudom hasonlítani az állomásokat. A Metcal-nak hosszabb valamivel a kábele , viszont a Goot-nak vékonyabb a kábele. Otthonra szerintem jobban használható a Goot ( nem ipari termelésre gondolok )
(#) joetaylor válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Ez a RX-802AS nagyon messze van a "profi" forrasztástól.
Megnéztem a leírását és az is azt igazolja.
Használat nélkül felsorolom az általam vélt hibákat:
Tervezési hibák:
-műanyag takaróelem a "gombok" előtt.
-derékszögben álló kezelő felület
-nyomógombok hiánya
-főkapcsoló a készülék oldalán

Használati hibák:
-nehezen értelmezhető visszajelzések. 3 led szegmens rulez
-pár funkció csak úgy érhető el, hogy előtte egy gombot nyomva kell tartani pár másodpercig
-nincsenek előre beállítható hőmérsékletek
-hegycsere esetén figyelni kell az új hegy helyes pozicionálására.
-hegycsere esetén a helyes hőmérséklet kijelzése érdekében állítani kell (nincs automatikus kalibrálás)
-hegycsere után nem fűt fel automatikusan
-nem vezérelhető távolról (ha jól olvastam)
-az egy "Tuchel" csatlakozó a pákának?
(#) Orbán József válasza joetaylor hozzászólására (») Aug 19, 2012 / 1

nem célom védeni a Goot-ot, mert nem állok vele üzleti kapcsolatban, de:
Műanyag takaróelem - na és? Nem dugtam még bele sosem a forró pákát, nem igényli a páncélozott kivitelt.
Derékszögű kezelő - sosem éreztem késztetést fejen állva, vagy lehidalva nyomkodni a gombokat, miért is zavarna?
Nyomógombok hiánya??? 4 db is van rajta, bőven elég!
Főkapcsoló a készülék oldalán... miért a villanyóránál kéne ki-be kapcsolni? Ezt sem értem.
A visszajelzés nem nehezebb, mint bármi, pl. frekvenciaváltó 3 szegmensen kijelezhető speciális kódok. Nem mondom, fényújság, vagy hangosbemondó praktikusabb, igaz.
Funkció eléréshez 2 mp nyomva kell tartani egy gombot - a hírek szerint emiatt túlóráztatják a dolgozókat bizonyos elmaradott országokban - Japán, stb.
Nincs beállított hőfok, igen, mert 3 mp alatt bárhova állíthatom, minek, bár ekkor kellene az a 48 + nyomógomb, ami erre milyen jól jönne.
A hegyek pozicionálására figyelni - egyszerűen nincs mód (!) rosszul csatlakoztatni a betét és a csatlakozó hüvely lelapolt hengeres kivitele miatt.
Valóban, nincs automata kalibrálás, ezt belátom, újabb 3 mp kell az átállításhoz, melósok további túlórára számíthatnak.
Hegycsere és gombot kell nyomni 1x, hogy felfűtsön - még 1 mp túlmunka, akinek nem tetszik - mehet!
Nem távvezérelhető a 10km-re lévő atombunkerből - pedig ez is milyen jól jönne. (szalagmunkánál nyilván kellene, nem kérdés)
Tuchel csatlakozó a pákának? Nem tudom, hogy csinálták, nem történt semmi baj, hogy majdnem 4A-t visznek keresztül rajta, amennyiben a további 10-20 évben ez hibaforrás, nagy patáliát csapok...

Részemről tehát egyetértek, hibák hibák hátán, csak ezeket felelte a kisördög
(#) satlokk válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hiába nagy már a kánaán,van miből válogatni igényeinknek megfelelően.A miniforrtól a csillagos égig!És ez a lényeg.
(#) Zsora válasza satlokk hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Szerencsére ma már sok jó forrasztóeszközt lehet kapni, így ki-ki a kedve szerint választhat magának megfelelőt. Azt is jó látni hogy végre az emberek megismerik a többi márkát is, nem pedig zombi módjára a We..r-t istenítik; "csak az a jó páka, minden más egy rakás szar."
(#) Petjaa válasza Szabolcs95 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Helló!

Én ERSA I-Con Pico-t használok. Szerintem nagyon jó. Gyorsan felfűt, tartja a beállított hőfokot és rengeteg féle hegyet lehet kapni hozzá nem is olyan vészes áron. A páka része majdnem akkora mint egy multiméter mérőfeje. A páka állomással együtt se drága. Nézz szét a Microsolder Kft-nél.

Üdv Petjaa
(#) frank tibor válasza Szabolcs95 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Szia
A Weller jó választás de használtan sem olcsó. A kattogóshoz elég egy trafó, az elektronikusakhoz viszont kell az állomás. Meg is építhető nézd meg a Welleres topik-ot. Én egy a WSP80-at használok és egy régi kattogós TCPS50-et nagy vastag heggyel. Vaterán Zsibvásáron vagy más aukciós oldalon találsz még újat is.
(#) joetaylor válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

A véleményem a tapasztalaton alapul. Kifejtem akkor bővebben. Van pár alaptételem:
A forrasztásra (javításra) használt asztalon soha sincs elég hely. Mindig zsúfolt ha rendesen dolgoznak rajta. Többféle szerszám és műszer van rendszeres használatban ami szépen kitölti helyet. Rend akkor van ha céltudatosan rendet raknak rajta ami időbe (pénzbe) kerül. Ha nem szalagmunka amit csinálunk akkor helyhiány van.
A forrasztóállomás bekapcsolását és a hőmérséklet állítását az esetek nagy többségében a felhasználó a pákával a kezében végzi. A nem pákás kezével az asztalon támaszkodik.
A forrasztóeszközök a munkaasztal távoli pontján vannak elhelyezve ahol még az ember kinyújtott karral épp eléri.

-műanyag takaróelem a "gombok" előtt.
Akadályoz az azonnali beavatkozásban mert szabad kezet és helyet igényel.
-derékszögben álló kezelő felület
Ha közvetlenül a munkaasztalon van akkor nem esik kézre sem pákával a kézben sem nélküle.
-nyomógombok hiánya
Ezalatt olyan gombokat értek ami jól elkülönül a készülék előlapjától. Még kesztyűs kézzel is biztosan érzed és nyomkodod.
-főkapcsoló a készülék oldalán
Nem látszik és nehezen elérhető illetve feleslegesen rabolja a helyet, mert nem lehet közvetlenül semmit sem mellé rakni. Felül és elől tökéletes helye van de oldalt soha. A JBC előszeretettel rakja hátra
Használati hibák:
-nehezen értelmezhető visszajelzések. 3 led szegmens.
A mai világban ez már gáz, igazi nyolcvanas évek...
-pár funkció csak úgy érhető el, hogy előtte egy gombot nyomva kell tartani pár másodpercig
Az ember nem szeret nyomva tartani dolgokat mert kényelmetlen.
-nincsenek előre beállítható hőmérsékletek
Kényelmes, gyors és egyszerű, mert ugye pákával a kézben arcod előtt mikroszkóppal...
-hegycsere esetén figyelni kell az új hegy helyes pozicionálására.
Amire figyelni kell ott biztos, hogy problémák adódnak. Ha valamit nem lehet berakni fordítva hidd el be fogják, még ha elsőre nem is enged az anyag.
-hegycsere esetén a helyes hőmérséklet kijelzése érdekében állítani kell (nincs automatikus kalibrálás)
A piacon a többieknél nem kell.
-hegycsere után nem fűt fel automatikusan
Azt írták, hogy működés közbeni hegycsere lehetséges ez nem pontosan az.
-nem vezérelhető távolról (ha jól olvastam)
Ha valaki valamit véletlenül elállít akkor időt rabló és körülményes minden beállítást leellenőrizni. Illetve sok dolgot nagyon megkönnyít.
-az egy "Tuchel" csatlakozó a pákának?
Vannak emberek akik ha találnak egy Tuchel csatlakozót akkor valamiért késztetést fognak érezni arra, hogy azt oda bedugják. Jobb ha egyedi csatlakozó van.

Itt van pár kép arról, hogy mi szerintem a helyes tervezés.
(#) Orbán József válasza joetaylor hozzászólására (») Aug 20, 2012 / 1

Mélységesen igazat adok neked és megértéssel viszonyulok.
Magam védelmében: (persze ez általánosítás) megvan mindkét kezem és csaknem egyforma ügyességgel képes vagyok használni őket. Egyszer próbáltam megdörzsölni a szemem a pákás kezemmel, de már nem teszem. Rájöttem, hogy nekem van még egy kezem, bejött nekem az élet.
A pákám körüli szabad helyet, amely túlságosan bő, egy hőálló sütőfogó azbeszt kesztyűvel - lásd a konkurrens páka szilikon férfipapucs mellékletet - csökkentettem a kívánalmaknak és a modernebb pákáknak megfelelően és a kicserélt, hőszigetelt pákahegyet a meleg végénél morzsolgatom kihűlésükig.
A tuchelbe, tényleg, múltkor csatlakoztattam egy tranzisztoros erősítőt, ha már tuchel, házimozinak néztem, olyan kis sportcsarnok külseje miatt. Csapnivaló négyszög generátor, az szentigaz.
Van ennek a nyüves pákának még jelszóval védett beállítása, hogy az egykezű, félbolond, 3 diplomás szalagmunkás el ne tudja állítani, feljelentésem a kirekesztő megoldás miatt az ombucmanhoz úton van!
Szóval elismerem a vereségemet, ez egy nem megfelelően ergonómikus eszköz, ha kell valakinek, ajándékba átadom. Illetve illetlenség lenne bárkire rásózni, jeltelen sírban fogja végezni. Az előbb itt járt egy testépítő és kistérségi szkander bajnok ismerősöm, csúnyán beégett, nem tudta rosszul csatlakoztatni a pákabetétet a lelapolt hengeres kivitel miatt, elzavartam, megmondták, hogy lehet, szerencsétlenkedik itt nekem...
Ez még sportszernek is utolsó...
C' est la vie - szegény embernek semmi sem sikerül.
Kedv, remények, Pákák, isten véletek...egyelőre egy 500W-nak megfelelő tüzi pákához kötöm az életem. Hacsak meg nem könyörül valaki rajtam, és a megadott számlaszámra...ugye...értitek...köszi!

P1140796.JPG

(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 20, 2012 1 /

...és, hogy mennyire igaz minden:
Csak ilyet ne!!!
(#) Attix70 válasza joetaylor hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Nagyon úgy tűnik , hogy kevés forrasztó állomással volt dolgod eddig és így nem tudsz objektív lenni. Ki kellene talán próbálnod a Goot-ot mielőtt leírod. A hely hiánnyal kapcsolatosan Én a pákatartót az állomás tetején tartom.
A Metcal MX500 sem profi készülék szerinted, mert ott is hegycsere után ki-be kell kapcsolni az állomást ( mint ha sleep-be menne ) és a régebbi munkahelyemen kalibrálták a hegyeket központilag.
Akkor mi a profi állomás szerinted ?
Mit használtál amivel elégedett voltál ?
(#) egaborka hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok!
Esetleg valaki tudna segíteni az alábbi megvalósításában? : Adott egy Aoyue B1002B kiforrasztó páka ami kompatibilis az Aoyue 474 / 701 állomásokkal de egyik re sincs pénzem. A célom az lenne hogy a pákát valamely módon külső tápról és vákuumos szívóról üzemelném.Szerintetek megvalósítható? Valaki esetleg tudja a páka csatlakozójának láb kiosztását? Köszi!
(#) vottokar válasza egaborka hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Szia. Szerintem biztos megvalósítható, csak kellő vákuumszivattyú kell hozzá. A villamos vezérlése meg valószínűleg olyan, mint bármelyik "kínai" occsópákának. De ez csak sanda gyanúm, semmi gyakorlati tapasztalat nem támasztja alá...
(#) egaborka válasza vottokar hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Szia!Köszi a gyors választ, esetleg van tipped vákuumszivattyú-ra?A speedshop-ban lehet kapni de 10k..Ha valaki tudja és megosztaná a páka láb kiosztását megköszönném ! (nem szeretném szétbarmolni ha megveszem :S)
(#) SALáta válasza joetaylor hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Jbc igen, előszeretettel teszi hátra a főkapcsolót, van rajta sleep, van rajta hibernáció, másodpercek alatt felfűt, egyedül a t245 pákatartó csúszott szét egyszer és nem érzékelte a hegyet, negyed perc után rájöttem a hibára. Szóval a főkapcsoló hatodrangú dolog, vicc de ipari cnc gépen is hátul van a főkapcsoló, majd mindegyiken. A 3 gombbal mindent teljesen kényelmes, háttérvilágítást rakhattak volna az enyémre, ennyi vele maximum a bajom (a műanyagot még nem sikerült megkozmálnom, egyetlen javítás amit kiviteleztem az egy gyári hiba, kotyogó trafó.) Azt hiszem Metcal, JBC otthonra bőven sok is, már már luxus a hobbizók 90 % ának.
(#) Attix70 válasza SALáta hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Szia !
A volt munkahelyemen JBC pákákat használtak régebben , de az ipari tömegtermelés során a forraszanyagban található gyanta gőze a pákahegy és a nyél közé lerakódott és beleragadt a betét. Ezért lecserélték azokat is MX 500 - ra.
Én ezért nem tartom profi cuccnak ( félreértés ne essék , jó forrasztónak tartom csak a felhasználhatósága nem mindenhol javasolt )
(#) Zsora válasza Attix70 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Nálunk melóban van párféle Hakko is, de azoknál alapból szorul a pákahegy a markolatban, így nem túl kellemes őket cserélgetni.
(#) fecameca hozzászólása Aug 24, 2012 /

Van egy új Wellerem. A hegycsúcs és a hőérzékelő külön darabot alkot. Ezért a rögzítő is más, kicsit szűkebb furatú. Valami előnye ennek a megoldásnak talán az élettartammal kapcsolatban lehet (Nem mozog vele a vége, ha pl. feszegetek vele valamit.) Apropó feszítővas kérdés. Ezért határoztam el azt, hogy bontáshoz másik hegyet használok. Tud valaki esetleg több infót a külön hegycsúcsos Wellerekről? Pl. hogy az általam leírton kívül mi az előnye, illetve ez valóban egy újabb megoldás lehet, vagy rosszul hiszem?
(#) Gery78 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Hát én a helyedben nem használnék egy Wellert feszítővasnak. Hamar tönkre fog menni. Vigyázz, rá nagy értékű szerszám. Inkább melegítsd fel a kiforrasztandó alkatrészt és egy csipesszel, csavarhúzóval, vagy fogóval gyötörd ne a pákával. Ha rám hallgatsz sokáig egy jó és megbízható szerszámod lesz.
(#) vottokar válasza egaborka hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Sajnos nincs ötletem vákuumszivattyúra. Ha jól emlékszem már itt az oldalon is olvastam házilag készített szivattyúról (vagy átalakítottról, nem emlékszem). A kiosztást meg szerintem ki lehet mérni barmolás nélkül is...
Bocs, hogy semmiben nem tudtam segíteni...
(#) Brown válasza vottokar hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

(#) SALáta válasza Attix70 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Szia!

Ilyen probléma nem fenyeget, akkor ez egy igen jó hobbi páka. Nem 8 órába fél kiló forraszanyagot forraszt el egy hobbista.
(#) egaborka válasza vottokar hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Oké köszi, most találtam egy viszonylag olcsó vákuum pumpát kb. 3000 Ft szerintem kicsit visszafojtva, átalakítva alkalmas lehet a dologra.Amit Brown mutatott jó nak tűnik lehet utána is érdeklődöm .
(#) vottokar válasza Brown hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Nem pont erre gondoltam, de biztos, hogy nagyon jó. De van egy sanda gyanúm, hogyha nem "okosba" van a svájci vákuumszivattyú, akkor az ára a svájci bérezéshez van igazítva. De biztos, hogy jobb, mint a kínai tucat fröccsöntöttek. De lehet, hogy korülsasolok én is vákuumszivattyú ügyben. Bár az elkövetkező egy évben esélyem sincs az építésre, soha nem árthat egy ilyen..
(#) sector99 hozzászólása Aug 28, 2012 /

Sziasztok !

Vettem egy ilyen
forrasztópákát. Elkezdtem méricskélni a kivezetéseit majd "túrtam" a netet.
Nem olyan szenzor van benne mint az SL sorozatokban hanem termisztor(úgy értelmeztem) Itt van róla bővebb infó.

A kérdésem az: hogyan tudnám a páka hőmérsékletét kiszámolni ? (mérni nem tudom) Van erre valamilyen képlet ? ( mint pl. a Weller szenzoroknál)

Köszi előre is ! Üdv: sector99
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

További infó: amikor a normál forrasztóón már megolvad a páka hegyén, akkor olyan 110 ohm a szenzor ellenállása. 130-140 ohm körül már nagyobb heggyel is jó minőségű forrasztást lehet csinálni.
Következő: »»   42 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem