Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Szia !
Idézet: „Vagy az "üzemi titok"?!” Igen, de megosztom veled a titkot Ott van az előtét ellenállás, és azért van letakarva, mert ha ráteszem a tetejét pont fölötte van a műszer csatlakozója. És kicsi a távolság. Üdv!
szia!
Kapcsolási rajzot tudnál szolgáltatni? és ha lehetséges olyat amivel 10A-ig lehet szabályozni
Örülök hogy ilyen sok embert érdekel
Jelenlegi kapcsrajz Egyenlőre egy egyszerűbb verzión dolgozom, ami így néz ki. Ennek már a harmadik verzióját csinálom meg. A kapcsolási rajza mind a háromnak ugyan az volt, csak a nyákterv más, mert sok gondom volt a panelmérő résszel. De a mostani verzió amit a jövő héten rakok össze tuti hogy megfelelően fog működni. Egyébként az előszabályozóhoz kész nyákterv is van, de kipróbálva az még egyáltalán nem volt. Biztosan sok probléma lesz vele, de tavaszig biztosan kész lesz. Főleg hogy Skori is segít Azt hiszem márciusig kell beadnoma technikusi munkámat ha jól emlékszem. Egyébként ez a nagyobbik táp ugyan olyan, drótozgatás nélküli két paneles (függőleges-álló) kivitelű, mint a kisebbik táp és a forrasztóállomásom. Úgyhogy drótozgatni ezt se kell Ja és azt nem is mondtam még hogy az előszabályozós táp panelmérője már nem 3,5 digites, hanem 4 :yes: Ami egyébként beépített, és így őt sem kell huzalozni. (!)
Szia !
Ezt nem lehet 5A főlé vinni mert ennyit tud a táp IC. Üdv!
Szia !
BD245 -re nem kell hűtés ugy viszi a 10A -t ? Üdv!
PCB!
Valamit félre értesz. Két tápegység projektem van, egy egyszerűbb és egy bonyolultabb. Az egyszerűbb az az, emelyikben áteresztő-tranzisztoros fokozat van és a BD245. Ezt erősen hűteni kell és ez a táp csak 2A-es (vagy nagyobb hűtőbordával 3, esetleg 4). A bonyolultabb táp áteresztő FETes. Az ebben a tápban lévő alkatrészeket nem kell hűteni. Vagyis pontosan még nem tudom hogy mennyire kell hűteni, majd ki kell próbálnom. Elvileg az áteresztő feten 0,6V marad, tehát 10A-nél 6W disszipálódik majd rajta. Tehát a TO-220-as tokozású IRF540-nek kell azért majd borda, de a rajta átfolyó áramhoz képest meglepően kis méretű.
Szia !
O.K Két rajz volt, és nem volt tiszta, hogy melyikről volt szó az előzőekben. Üdv!
Hölgyek, Urak!
Ime egy kis csemege, tápegység témában.
Sziasztok !
A 33184 -es hozzászólásban ,mert ezt a panelműszert építem ,jók az alkatrészek értékei ,amit Topi magyarul közölt ? Eredeti rajzon ( http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php) pl. 47K szerepel ,nála 470K ;100K helyett 180K;10K helyett 12K ??? Megépítette ezt valaki Topi leírása szerint ? köszi Üdv : István
Skori!
A leírásodban van ez a mondat: Idézet: „További ujdonság ebben az áramkörben a T3,T4 tranzisztor, ezekre elsösorban azért volt szükség mert CMOS 555-ös IC-m volt itthon, ami nem tudta volna rendesen meghajtani T1-et.” Szerintem itt T4-et és T5-öt akartál írni. Egyébként nagyon jó kis írás! Most olvasom el negyedszer
Huhh, szép kis leirás. Két kérdésem lenne nekemis: miért jó az hogy a föld oldalon van kapcsoló fet ? A másik pedig: ha 100% hatásfokot feltételezünk, akkor lehetséges ezekkel pl 12V 500mA tápból 6V 1A -t csinálni ? Vagy csak 6V 500mA -est.
Ha a negatív ágban van a kapcsoló fet akkor könnyebben megoldható az N csatornás fet vezérlése. "Felsö oldalon" levö fettel, v. P csatornás fettel bejönne néhány hátrányos tulajdonság, ami tovább bonyolítaná az áramkört.
12V 500mA-es bemenet és, 6V-os kimenet esetén jóval több kijön belöle mint 500mA. A gyakorlatban 80...90% hatásfok simán megvan, tehát 6V-on 800...900mA vehetö ki. Elméletben 100% hatásfok esetén 1A-t lehetne kivenni.
Sziasztok!
Abban kérném a hozzáértők segitségét, hogy van egy labortápom és ez után szeretnék bekötni egy amper-mérőt, de nem tudom a sönt értéket kiszámolni. A müszer skálája szerint 1mA-es, jelenleg 2db párhuzamosan kötött 0.1ohmos ellenállással üzemel,igy 1A ig nagyjából pontosan mér, a multi szerint, nem tudom melyik a pontosabb, ez vagy a multi? Szóval a lényeg az hogy szeretnék 1A-t is és 10A-t is mérni vele és tudjam kapcsolni, ezeket meg is oldanám csak a söntöt nem tudom kiszámolni 10A-re. Vannak a müszeren feliratok, nem tudom mit jelentenek, pl 1,5 meg (50-0,035*1)mV. Szóval ha valaki seegitene azt megköszönném! Üdv : Doncso
Szevasz, az 1.5 szám a műszer osztálypontosságát jelenti százalékban ennyit csalhat a mért értékre vonatkoztatva. Az 50-0.035mV pedig azt,hogy 50mV feszültség mérésekor tér ki teljesen a műszer. A kettő párhuzamosan kötött 0,1 ohm ellenálláson pontosan 50mV esik 1 A hatására. 10A méréséhez 0,005 ohm kell,amit ki lehet alakitani több darabból is.
Értem ,köszönöm, ha lehetne adni pontot, akkor te kapnád!
Szia !
Idézet: „10A méréséhez 0,005 Ω kell,amit ki lehet alakitani több darabból is.” Csak ugye ezt nem igy szokták csinálni mert sehol nem a söntöt cserélgetik a méréshatár váltásakor. A 0,22 ohm -al párhuzamossan teszel annyi potit amennyi méréshatárt akarsz beállítani, aztán a végük egy kapcsoló, amivel váltod a méréshatárt. Minden méréshatárhoz beállítod a műszered végkitérését az adott terheléshez / feszültségeséshez. Üdv!
Vagy egy műveleti erősítővel csinálod és a visszacsatolóág ellenállását ( és ezzel az erősítést) változtatod. A söntöt a legnagyobb áramhoz választod ( így pici lesz a sönt és nem befolyásolja a működést, nem fűt) , aminél a műveleti erősítő erősítése 1X és a többi méréshatárhoz 10X,100X....stb erősítést állítasz be.
Idézet: „ha lehetne adni pontot, akkor te kapnád! ” Lehet, intézem!
Jól néz ki, a dobozolással nem lesz sok gond
kalapom emelem :eek2:
Idézet: „Már folyamatban a borda nélküli 10A-es...” és jelenleg hol tart? kb mikorra várható?
Jelenleg van egy kész nyáktervem hozzá. Ez nam hangzik túl soknak, de a nyákterv bonyolultságát figyelembe véve ez már elég nagy haladás.
Nem tudom hogy mikorra lesz kész. Idézet: „Jelenleg van egy kész nyáktervem hozzá.” akkor ha sikerül összeraknod akkor ha jó már nyert ügyed van kapcsolási rajzot nem tudnál mutatni h mégis miből épul fel (jó lenne ha nem lenne bonyolult annyira) üdv!
A kapcsolási rajzot már mutattam, itt: (#126752)
Egyszerűnek nem mondanám
szia!
a feszmérő rész az nem fontos nem? az nekem nem kéne csak maga a szabályozó
sziasztok! Szeretnék gratulálni a kapcsoláshoz Attila! nem semmi.... megtetszett nagyon és egy dolog után szeretnék érdeklődni, hogy a RC4136N típusú IC az beszerezhető példány-e?! (egyszer majd megépíteném lehet... de nem mostanság.) mégegyszer Gratula és kösz a nagyközönség nevében.
Skip
Sziasztok !
Nekem is lenne kérdésem .... A panelmúszernél ,amit Attila is berakott (ICL7107),mindig világít mind a 4 tizedespont ? Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |