Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   475 / 840
(#) kurosaki válasza Csépe Zoltán hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Azzal is egyenletesen csipog mar 5 perce
(#) zombee válasza csabeszq hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

4 bemeneten us pontosság? Tervnek nem rossz, de kezdőknek nem ajánlott ilyenbe belefogni.
Először is, mire kell a flash? Arra számítasz hogy bufferelsz rajta? Vagy azzal "olvasod be" a 4 bitet minden us-nél? Felejtsd el!
Ha már egyszer PC-re csatlakozol akkor élőben is működhet a dolog. Egy PC-n meg nem gond a tárhely, zsinórban kapod a memóriát, szó nélkül bufferel neked, stb.

Én ezt a módszert ajánlom:
Minden us-ben olvasd be a 4 bemenetet, ami lehetőleg ugyanazon porton legyen egymás mellett, nem utolsó dolog ha ez a csoport PORTX.3:0 vagy PORTX.7:4 bitek csoportja.
Ha változás van az előző értékhez képest, küldd ki USART-on(időkód, bemenetek állapota).
Nem árt pufferelni a kiküldendő adatokat. Ekkor nem az USART-ra írsz hanem egy ringbufferbe. Ezt az USART interruptja figyeli(UDRE) és "fogyasztja".
Hacsak nem nagyfrekis adatvonalakat(pl. Ethernet) figyelsz akkor ez működni fog! A PC program bonyolultabb lesz: meg kell jeleníteni az időkódok alapján a grafikont, triggerre ugrani, görgetni, adatokat elemezni, stb.

FT232, MAX232, MCP2200 - mindhárom közvetlenül ráköthető az AVR-re, mert az UART része TTL jelszinteket használ.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) csabeszq válasza zombee hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Amit javasolsz, ahhoz mindenképpen USB kell. Az átlag mezei sorosport max 115.200-on darál, ami ha széttömörítem a kimenetet (1 byte 1 esemény), akkor is 11 kHz-s mintavétig jó.

Az MPC2200 1mbit/s, az FT232 3mbit/s (mindkettőből kapható SO).

Ami miatt nem repesek, hogy SO-t kell forrasztani, huszon akárhány lábat és még nem próbáltam. Ha van tapasztalatotok mondjátok el.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) csabeszq hozzászólása Szept 4, 2012 /

Lehet, hogy veszek egy Avr-duino-t, hogy ne kelljen hülyéskedni.

7300 Ft körül van, de én sem tudnám 4000 alatt megépíteni és elcseszek vele egy csomó időt.

Abban minden van, ami kell.
(#) zolee1209 válasza Axel hozzászólására (») Szept 4, 2012 / 1

R2 betöltése után is történik címnövelés, de egyébként ahogy írtad.
(#) kurosaki válasza csabeszq hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Hali ahogy nezem ez a Duino hasonlit az en USBASP emre csak ez sokkal nagyobb az én eszközöm 4 Dollár volt sok sikert hozzá.
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

A mintavétel attól még lehet 1MHz, csak a jelek frekije - átlagban - nem lehet nagyobb 11kHz-nél...
Az átlag mezei sorosport, hidd el nekem hogy még jobban szuperál(max:921kbps) mint BÁRMELYIK olcsó USB-átalakító. Ugyanis az USB-átalakítók nem tudják pontosan a baud frekiket, ezért például az MCP2200-val is csak 230kbps-t sikerült elérnem.
FT232-vel sem sikerült jobb eredményt elérni, e tekintetben nem lehet jobb. Ha van SOIC tokban is FTDI, rendelj nekem is, de kétlem hogy találsz...
(#) sikolymester válasza kurosaki hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

A kettő maximum köszönő viszonyban van egymással. Az arduino jó lesz neki.
(#) kurosaki hozzászólása Szept 5, 2012 /

SZiasztok.
Nagy nehezen sikerült megoldani egy két dolgot a projectemmel.De lenne egy kérdésem ha kiszeretném iratni hogy pl: 45 MP és számol vissza fele ezt, hogy tudnám megoldani? 7 segmentes kijelzövel meg lehet?2 DB ra gondoltam es valszeg egy Attiny13.Vagy a Segment kijelzöhöz más kel?
(#) zombee válasza kurosaki hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

ATTiny13 kicsi lesz hozzá, ha szegmens-kijelzőt akarsz használni. Gondolj bele: a 7 szegmensnek kell hét portláb, plusz kettő a számjegyek kapcsolgatásához.
Minimum egy ATTiny2313, azon van 17 szabad láb. Nem kell 2 kijelzőt venned, elég egy darab 2-számjegyeset(2 digites). A legtöbb ilyenen közösítve van a 7(+1) szegmens.
(#) kurosaki válasza zombee hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Értem.Szoval akkor meg a Attiny45 is kicsi hozza aszittem eleg neki 1 max 2 port lab :////

Hát ez nem nyert hangszórót!

A 7 szegmenses kijelzők lényege hogy minden számjegyben van 7 LED, ezek a szegmensek. Egyes típusoknál pont is van, ez a nyolcadik szegmens.
A LED-eknek egyik elektródáját közösítik minden szegmensben, ez alapján hívjuk közös anódos vagy közös katódosnak. A közös anódos a gyakoribb.
Ha egy kijelző több számjegyet tartalmaz, egy részüknél megduplázódik a lábszám, de a legtöbb esetben közösítik a LED-ek másik elektródáját. Ez utóbbi kijelzőket
csak multiplexálva lehet használni, azaz egyik pillanatban az egyik, a másik pillanatban a másik számjegyet íratjuk ki vele. Lényeg, hogy a ciklusidő minimum 25Hz legyen!
Kapcsolás: egy AVR portlába elbír egy LED-et, tehát a szegmenseket rá lehet kötni, de söntölni kell mindet! Az ellenállás értéke akkora legyen, hogy max. 10-15mA folyhat.
A kijelző digitjeit(számjegykiválasztó lábait) viszont tranzisztorral érdemes hajtani, mivel egy számjegyben akár 7(vagy 8) LED is lehet, egy AVR egyetlen lába ezt nem bírja el!

Uhhhh najo ez nekem most sok volt egyszerre uristen igazabol SC56-11GWA erre gondoltam ebböl egymés mellé 2 és csak egy vissza számolás kéne. Ugynézki akkor kijelzö nem lesz . Gondolom akkor a gomb bevitel hez is több bemenet kell mint ami az Attiny45 ön van (4 gomb minimum)

Szerintem ne stresszeld magad a tanulás fázisban egy kevés lábszámú AVR-rel.
Vegyél egyet, aminek van lába dögivel. Aztán később majd trükközhetsz azon, hogy hogyan hozz vele össze funkciókat kevés láb használatával.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
(#) kurosaki válasza sikolymester hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Szoval akkor az elöbb ajanlott sok lábu AVR el jobban járok? és amit én irtam SC56-11GWA kijelzö vel müködhet? annak is 6-7 lab kell? vagy jobban jarnek egy LED es kijelzövel ami 2 Segmentböl al?

Másik kérdés:
Ha szeretnék 1 Gombot hozzá Kötni azt, hogy tudnám megoldani? pl: Addig a Chip alvo üzemmodban van mig egy Gombot meg nyomok (IF Else megtom oldani) csak nem tudom a gomb behivasat .
(#) csabeszq válasza zombee hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

> Ugyanis az USB-átalakítók nem tudják pontosan a baud frekiket

A specifikáció szerint az FTDI 3 mbiten elmegy. Persze ha a proci 16MHz-n ketyeg az RS232-essel kompatibilis órajelek helyett (18.432 Mhz), akkor az probléma lehet.

Ezért nézegetem az AVR-Duino UNO-t, mert ott már nem FTDI intézi az USB kommunikációt, hanem másik AVR, amelyik szintén 16MHz-n nyomul.
(#) zombee válasza csabeszq hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Az FTDI 6 vagy 12MHz-en megy, ezt egy PLL 48MHz-re húzza az USB miatt. Az FTDI-nél a 3 megabit kb. akkora blődség, ahogy az MCP2200-nak az 1 megabit(460kbps már nem megy).
Persze, biztos lehet vele 3 megabites portot nyitni mert a driver engedi, csak aztán a sok hibajavítással ott van az ember mint egy mezei COM portnál.
Ne érts félre, tudom miről beszélek mert van FTDI-s illesztő a tesztgépen amin dolgozom és nemhiába 115kbps-el kínzom 3 megabit helyett...

AVR-Duino UNO - hát ez sem a legjobb, annyiban trükközhetsz vele hogy SPI-n tolod neki az adatot(mármint az USB-s résznek), míg a PC egy nagysebességű COM portnak látja. Csak írd át a progiját!
(#) kurosaki hozzászólása Szept 5, 2012 /

Sziasztok.
78 L 05 Szabályzo alkalmas az Attiny45 ellátásához? mármint 9V rol üzemelne a készülékem.Mi kéne még, hogy ne füstöljön el?

tökkéletess!

Megszeretélek kérdezni, hogy ha 1 bekapcsolo gombot szeretnék betenni pl:
parancsra vár egy IF el, hogy ha nem csinalok semmit akkor várakozik ha gombot meg nyomom akkor elindul a számlálo.ezt hogyan tudom kivitelezni egy gombat?vagy mien gomb lenne meg felelő erre a celra? egy sima tolos kapcsolo is jo?

Hát egy "bekapcsológomb" lehet ezer féle, de tolós típust inkább ódon magnókban látni. Egyállásút meg azt hiszem az Atari konzolokban.

Akkor tisztázzuk: bekapcsológomb az, amivel tápot adsz vagy megszakítasz. Azaz kétállású. Egy mezei nyomógomb pedig csak akkor érintkezik ha lenyomod.
Ez utóbbinál az AVR továbbra is be van kapcsolva(értsd: áramot vesz fel). Na nehogy le kelljen írnom hogyan várakozol gombnyomásra és felengedésre!

Azt tudom hogy áram felvétel alatt van én csak arra vagyok kiváncsi, hogy tudom pl: PB5 ös szabad rá kötöm a gombot.Azt szeretném ha ezen a bemeneten valami történik akkor észlelje.

kiengedés 1<>PINB5 a parancsa.

Javaslom nézd meg a SC56-11EWA adatlapját: http://www.hestore.hu/files/sa_sc_56-11.pdf
Számold meg hány LED-et látsz, értelmezd a kapcsolását és akkor tudni fogod, hogy mennyi láb kell neki. Ha nem tudod, hogy mit jelentenek az áramköri jelölések, akkor nézz körül itt a hobbielektronikán, a cikkek között találsz remek írásokat kezdőknek.

És az ég szerelmére, kérek használj egy korszerű böngészőt, ami pirossal aláhúzza az elgépeléseidet. Így nem lenne milyen helyett "mien", stb.

Szoval nekem 8 lab kell es mivel ebböl kettö kell 16 lab. ugye? de ha az A-A egybe kötöm be akkor csak 8 lab kell? es a DP et kell külön kötnöm.Vagy Rosszul értelmezem?

Hát fogjuk rá. Majd amikor bekötöd, akkor látod, hogy egy kicsit elszámoltad. De szerintem keresd fel itt a cikkek között a 7 szegmenses vezérlés cikket. Hasznos lesz hidd el.

Elöször is kell egy 8 lábnálnagyobb AVR (gondolom az Attiny45 maradhat es erröl is adhatok a masik AVR nek parancsot).Olcso sok lábas AVR tudtok ajánlani ami olcso??

Itt van egy pár elektronikai bolt:
hestore.hu
lomex.hu
tme.hu
farnell.com (fdh.hu)
www.ret.hu
elektrokontha.hu

Lomexet kilőném ha tehetném mert csak SMD alkatrészeik vannak föleg Attiny45 böl.
akkor marad a hestore. rendben ugy nezki :Ö holnap megint mehetek a hestoreba

edit_-_

találtam ezt AN6884 5led meghajto LIN ez mit takar?

Két kérdésem lenne:
1: angolul mennyire értesz?
2: google.hu keresőt milyen gyakran használod?

Utóbbit ha használnád és mondjuk egy szót nem tudnál angolul, akkor is remek piktogramra akadhatnál a AN6884 nevű alkatrésszel kapcsolatban. Amiből elég hamar kiderülne számodra, hogy mivel állsz szemben.

Én próbáltam jó fórumozó lenni, de kiszállok a továbbiakban a kérdéseiddel kapcsolatban.

Rendben.Köszönöm az eddigi segitségeket.
Következő: »»   475 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem