Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1130 / 2506
(#) reloop válasza marone hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
A hangszórót ohmikusan vedd figyelembe, az induktivitásától a számítás egyszerűsítése érdekében el szokás tekinteni.
(#) reloop válasza Lacko12 hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
A légmagos tekercs méretezéséhez itt egy segédlet.
(#) marone válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Ja, tényleg. Az induktivitás. Az impedancia "Z".
(#) HA3GX hozzászólása Szept 11, 2012 /
 
Sziasztok,

megépítette már valaki a csatolt rajzot? Tényleg tud 40W-ot? Kimarattam a panelt, elkezdtem beültetni az alkatrészeket. A rajz nem tünteti fel a tápfeszültséget, ezért kérdezném, hogy 40V-ot adhatok neki csatornánként? (sztereóban építem)
Szerk.: Ez milyen osztályban üzemel?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
(#) reloop válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Szia! Már írtam, hogy ennek a rajznak semmi értelme, ne is foglalkozz vele.
(#) HA3GX válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2012 /
 
Szia,

rendben, és köszönöm!
(#) judas545 hozzászólása Szept 12, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy kis problémám. Van egy Philips DFA888 erősítőm. Ami a gond, hogy A és B hangfal kimeneten is a jobb oldal a normál hangerejű a bal oldal nagyon halk. Valamint a gyári puffer 8200 mikrós kondikkal párhuzamosan az előző tulaj bekötött 1-1 db 220mikróst. Ezt nem tudom minek tette, de így az erősítőt nem lehet használni. Lehet puffer kondikat kellene cserélni vagy a végfok panelen keressek valami hibát? Köszönöm előre is a segítségeteket.
(#) Lacko12 válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia!
Ha jól töltöttem ki mindent a programban akkor 7 menet adódott 3mm-es vezeték esetén 6mm-es körátmérőnél.
(#) blasz hozzászólása Szept 12, 2012 /
 
Sziasztok kérdezném hogy az erősitömön van egy kicsi bugás alapból,lehet azért van mert a kimenet bemenet a házra van csavarozva,érinkezik a föld a házzal?
Köszönöm
(#) blasz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Köszönöm
(#) reloop válasza Lacko12 hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Nem az igazi. Nálam 0,7uH: 6mm átmérőre tekerve 0,5mm huzalból 16menet.
(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Köszönöm
(#) Lacko12 válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia igen valamit felcserélhettem most így még egyszer kitöltve 17 menet adódott 6mm-es körátmérőre azért számoltam ezzel mivel 6mm-es fúrószáron szeretném elkészíteni 24-es AWG kábellal ami 0.5mm-es és ezekkel jött ki 17 menet így már közelebb vagyunk egymáshoz.
Ellenőrizni csak induktivitás mérővel tudnám az eredményt vagy létezik más technika is rá esetleg?
(#) soos csaba hozzászólása Szept 12, 2012 /
 
Sziasztok, ma ki pótoltam a T.Amp erősítőm végfok-jait egy egy pár tranzisztorral, gyárilag ki hagytak belőle egy 2SC5200, 2SA1943-as tranzisztorokat egy egy emitter ellenállással (0.22 ohm/5W), mind a két oldalból, ezt most pótoltam. Az interneten van is egy videó ahol egy balik teszteli a T.Ampot, az egyik finálba bele pakolta a tranyokat, a másikba meg nem, amelyikbe oldalba bele pakolta a hiányzó tranzisztorokat, az kevésbe melegszik, és később lép be clip-be mint a másik oldal, tehát jobb ha benne van az a két hiányzó tranzisztor! Szerintetek a gyár miért hagyta ki azt a két tranzisztort a két finálbol?. Volt egy SIVA PPA 1200-asom is és ugyan ez volt a helyzet, mint a T.Ampal. Elég fura dolgok, spórolnak az alkatrésszel?. T.Amp teszt.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
(#) sean hozzászólása Szept 12, 2012 /
 
Sziasztok!
Nemrég hozzám került egy Europhon RCK 2000A típusú sztereó erősítő. Van rajta 4 kimenet (Első bal-jobb, Hátsó bal-jobb) ezek közül csak az első jobb hajlandó szólni. Az első bal is szól de nagyon halkan. A Hátsó kimenet nem ad életjelet. Nem tudom mi lehet a gond, égés nyomokat nem látni sehol, az összes alkatrész épnek tűnik, az erősítőnek minden más funkciója működik csak épp hangot nem akar rendesen adni. 2db BDW93B és 2db BDW94B tranzisztor van benne, én rájuk gyanakszom. A kollektor mindegyiknél a levegőbe lóg, a panelon sincs meg a helye. Mérni még sajnos nem tudtam mert nincs műszerem.
Ha van ötlet hogy mi okozhat ilyen gondot akkor írjatok. Itt van pár kép róla.
Üdv!
(#) blasz hozzászólása Szept 12, 2012 /
 
Sziasztok nincs tippetek mitől lehet ha feltekerem kb negyed és fél hangerőre az erősítőt akkor kattogó hang inkább pattogó jön ki a hangfalból ha a basszust ráadom,de nem hangszóró hiba kipróbáltam másik végen.Minél feljebb tekerem annál jobban kattog előbb az egyik és jóval később a másik.Ezt most vettem észre hogy megtekertem.Van beépítve előfok az nem lehet az okozója?Köszönöm
(#) Elektro Boy hozzászólása Szept 12, 2012 /
 
Sziasztok! Építek egy erősítőt két darab TDA7374-el és az lenne a kérdésem, hogy ha nem kötöm be a stand-by funkciót, akkor nem is fog megszólalni az erősítő?
(#) blasz válasza blasz hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
De ezt csak zenehallgatás közben csinálja.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia! Azt a videót hókusz-pókusznak nézem. Az ötödik tranzisztor beiktatásával 1-2V-tal csökken a maradék-feszültség. A tápesésnek semmi, a melegedésnek minimális köze van a dologhoz. Úgy nézd, ennyivel olcsóbban jutottál az erősítőhöz. Úgy is nézheted a gyártónak ennyivel több a haszna.
(#) reloop válasza sean hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia! Az erősítődben két csatorna van. A hátsó hangszórók is erre vannak kötve, csak valamiért nem érintkeznek. A halk csatorna is kontakthibából származhat, kapcsolók, potik környéke a leggyanúsabb.
A tranzisztor láb azért lóg a levegőben, mert a hűtőzászlóról van elvezetve a kollektor.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia! A végfok panel(ek)en javítani kell a tápszűrést. 100nF-100µF tartományban egy-két próbából el lehet találni mi fogja meg.
Látom a GND csak ellátogat a pufferkondenzátorokra ahelyett, hogy onnan lenne elvezetve. Képzelj a vezeték helyére ellenállást (van neki), a töltés csúcsáramánál tetemes feszültség esik rajta. Ez így nagyon nem jó.
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia! Nem fog megszólalni.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Kókusz pókusznak?, akkor nem értetted mit is magyarázót a csávó közben, Románul beszelt igaz, és lehet azért, sokat számít az a még két tranyo hidd el!, én ki próbáltam, és nem is melegszik annyira, és jobbak a melyek is!
(#) Lacko12 válasza Lacko12 hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Annyi kérdésem lenne még hogy az lm3886-os panelnál a 0.1 µF-os kondik a 220pF-os és 50 pF-os kondenzátorok sima kerámia kondenzátorok legyenek vagy fólia kondenzátorok?
Köszönöm a segítséget előre is.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Köszönöm, úgy gondoltam a GND egyből a trafóról megy a sorkapocsból,akkor nem lehet probléma de akkor rákötöm a pufferekre közvetlen.A panelokon 2db kondenzátor van a táp ágban azt még nem tudom mekkora az értékük de kiveszem megnézem őket és akkor cserélem őket.Sajnos ehhez a panelhoz nem találtam rajzot sehol sem ez új fajta ATP100 BEAG.És sajnos az alsó panel kattog be hamarabb így bonthatok.Köszönöm még egyszer
(#) Elektro Boy válasza Elektro Boy hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Rendben, nagyon szépen köszönöm! Akkor bekötöm és remélhetőleg minden rendben lesz
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
A leírt hibajelenséggel akkor szoktam találkozni, ha a két csatorna a tápon keresztül egymásra hat. Erről megbizonyosodhatsz, ha a felső panel biztosítékait eltávolítod. A mennyiben ettől nem szűnik meg a pattogás, akkor más irányban kel a hibát keresni.
Lehet a táp GND vezetékezésének rendbe rakása már egymaga megoldja a problémát.
A panel fotóján elég apró elektrolit kondenzátorokat látok. Értéküket nem tudom leolvasni, de szemre elég karcsúnak tűnnek. Ezen a széles panelon nem is lesz egyszerű helyi szűrést kialakítani.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Megnéztem és 25v 10uf a kondik értéke,de előszőr rendbe rakom a GND ket,de azért ijedtem meg mert rövid eddigi pályafutásom során nem hallottam még ilyet,ha az segit ezt 4ohm-on produkálja 8ohm-on kijebb tolodik a hiba jelenség.Köszi
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Sajnos valóban nem értettem a kísérő szöveget. A gyanúmat az keltette fel, hogy a szkóp ábrán (ha a két csatorna kimenete volt megjelenítve) amplitúdóban és clip-határban teljes egyezés volt. A kivezérlésjelzőt nem tekintem hiteles műszernek.
A melegedés csökkenésére látsz műszaki magyarázatot? Változhatott számottevően az erősítő hatásfoka?
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
A múltkor egyik fórumtársunk, még hangfelvételt is küldött erről a roppant szokatlan jelenségről, mert a saját fülének sem akart hinni.
Helyi 100-100µF hidegítés szüntette meg a hibát.
Következő: »»   1130 / 2506
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem