Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   434 / 731
(#) csabacsaba hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok!
Valakinek meg van ennek az RCF-nek a tervrajza.
Nagyon fontos lenne!
Koszonom!http://www.google.ro/imgres?um=1&hl=hu&sa=N&biw=930&bih=606&tbm=isc...ty=103
(#) ECL82 válasza csabacsaba hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Na... Erre a tervrajzra én is licitálnék
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Szia Peti!
Tervezünk egy aktív mélysugárzót két párhuzamba kötött, HA31-422 16Ohm-os hangszórókkal építeni. Frontnyílásos reflexdoboz, 150l nettó vol.
Kérésem lenne. Úgy tudom neked van állóhullám-számító progid. Ehhez a térfogathoz kellene nekünk méretezni egy dobozt, és Canton 33 E T reflexcsőhöz http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_m...=10601 egy számított hosszt 30-35Hz-re.

A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) Davidd válasza csabacsaba hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Szevasz!Privátban mar mondtam, engem is nagyon érdekelne ennek a ládának a terve.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Hi.

Van egy másik programom , ami excelbe kitolja azokat a variációkat amik szóba jöhetnek . Abból kedvedre válogathasz. Annyi az össz probléma ,hogy nagyon sokáig fut . De holnap délután lefuttatom.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Hálásan köszönöm a helyi fiatalság nevében.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) attti hozzászólása Szept 11, 2012 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni szeretnék venni egy ilyen http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/tweeter-dinamic-100w...p-3614 tweeter-t, mi a tapasztalatotok róla?
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nos.

Kiszámoltam az összes lehetséges variációt.

Ami megfelel a következő feltételeknek:

128 és 166 liter között van.

X méret 300-500mm (szélesség)
Y méret 125-500mm (mélység)
Z méret 600-1000 mm (magasság)

Az egymással szomszédos oldal hosszokhoz tartozó frekvenciák és felharmonikusok minimális távolsága 30 Hz.

Már korábban is észrevettem ,hogy milyen nehéz megtalálni az optimális arányokat, a legjobbat meg szinte lehetetlen. Most ebben az xls- ben benne minden lehetséges variáció közte a legjobb is. De azért a dimmenzionális méretek is számítanak ,meg aztán az esztétika , helyszükséglet stb. Azt biztosan tudtad , hogy mély ládánál nem sokat számítanak az állóhullámok , de ha bele lesz engedve a középtartományba is akkor viszont sokat. Érdekes hogy ennyi variáció esetén is a legjobb érték 38 Hz lett. A csőhosszt megsaccolni lehet. A legjobb impedancia méréssel ellenőrizni a hangolást, és azután fűrészelni , vagy megtoldani.

Még annyit hozzáfűznék , hogy ezek belső méretek. A pontatlanság az egészre hatással lehet...
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012

128-166.xlsx

(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Köszi Peti.
(#) Geritank hozzászólása Szept 12, 2012 /

Hello
Lenne egy 5.1es erősítőm aminek a DVD olvasója elromlott de az erősítője még szuperál.
Szeretnék hozzá építeni hang(falakat)sugárzókat és az lenne a kérdésem hogy kell mindeggyikhez különn külön hangváltó vagy az az erősítőben alapból van?
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
(#) birs válasza Geritank hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Szia!

Amiket eddig láttam csak egy sima kis hangszóró volt semmi hangváltó csak maga a hangszóró. Ez persze rendszer függő lehet hogy márkásabb készüléknél van.

Javítsd a címet mert elírtad!
(#) Gabó válasza Geritank hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Nekem sima hang(falak)sugárzók vannak az erősítőn ( 5.1 aktív mély) és azokba a gyári hangváltó van. Szerintem ilyen sima hangváltó elég bele.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
(#) Geritank hozzászólása Szept 12, 2012 /

Köszönöm a segítséget!
(#) dani9228 hozzászólása Szept 15, 2012 /

Üdv mindenkinek! Az a kérdésem lenne, hogy a Dibeisi C8005-8 hangszóróhoz, jó lehet e ez a doboz? A 43l-re gondoltam. Mellékeltem még egy doboz képet, de ez 30cm-re készült. Még az a kérdésem lenne, hogy ez jó lehet e a Dibeisihez, vagy át kellene alakítani? A képeket mellékeltem.
Köszi!!
(#) imre.beres hozzászólása Szept 15, 2012 /

Sziasztok!

Segítséget kérnék hangsugárzó dolgában. Mindennapi használatra lenne szánva, nem kifejezetten audiophile célokra. Valamilyen álló dobozra gondoltam 4 darab RFT L2503-as (3W/8ohm, 6,5 col)hangszóróval ( http://www.radiomuseum.org/r/fernm_leip_l2503.html ) +1 darab TC-2/C CT-S 25-ös ( ez a felirat van a hangszórón, meg még annyi hogy 20W/ 8ohm) élessel.Mivel egyikről se találtam infót, abban reménykedtem/reménykedem, hogy valaki tud segíteni, akár adatokkal, akár kész vázlattal.
(#) andrew2222 hozzászólása Szept 16, 2012 /

Mély-hangsugárzót szeretnék épiteni (kizárólag) orgonahangra, 100...200 légköbméteres szobában. Elképzelt átviteli sáv :15...50 Hz. (Tudom-tudom ezt a mélyet már nem halljuk, de a hangképhez hozzáájárul !). Milyen hangszórót javasoltok? Minden véleményt köszönettel fogadok !
(#) golem hozzászólása Szept 16, 2012 /

Sziasztok! Még mindig ehez a hangszorohoz keresek doboz tervet. kép

Hangszoró adat
(#) lamalas válasza golem hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Szia!

A gyari adatok alapjan azt latni, hogy eleg magas az elektromos josaga a hangszoronak, ez alapjan open baffle konstrukcioval lehetne probalkozni ha mechanikailag is alkalmas erre a hangszoro. Esetleg zart dobozba is be lehet tenni ha a keletkezo melyfrekis kiemeles nem gond. Kb. 50L - 100L -es dobozba erdemes beletenni, de dobozmerettol fuggoen akar 2dB - 5dB is lehet a kiemeles 100Hz alatt (100L-hez kozeli dobozmeret ad kisebb kiemelest). A dobozokat minden esetben erdemes csillapitoanyaggal kitolteni.
(#) lamalas válasza andrew2222 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Nem lesz egyszeru olyan hangsugarzot kesziteni ami 15Hz-ig lemegy. Ehhez nagyon komoly mechanikai es elektromos terhelhetosegu hangszorok szuksegesek. En ket konstrukciot tartok lehetseges megoldasnak:
1. TL (Transmission Line) konstrukcio
2. Zart doboz Linkwitz kiegyenlitessel.
Mindket eset mas tervezest, megkozelitest igenyel. Ezeknek nezz utana a neten.
(#) andrew2222 válasza lamalas hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Nem is "lineáris" átvitelre gondolok, ehhez vszinűleg extrém dobozméretek kellenének, bár
Bővebben: Link
Elképzelésem a következő : egy kellően komoly hangszóróval, f3=30Hz körüli zárt dobozt késziteni. Az f3 alatti 12dB/oktáv esést (digitális) mélyhangemelővel kompenzálni. Ebben az esetben, a 40...50Hz körüli szinthez képest, 15Hz-en kb. 4...5-szörös erősitő (és hangszóró) teljesitmény-tartalékkal kell rendelkeznem. Az igy szükséges erősitő megoldva, de a hangszórónak elég alacsony rezonanciafrekv. (25Hz alatt) és elegendő teljesitményűnek (500W felett) kellene lennie, a 90 dB feletti érzékenység sem utolsó szempont.
Ilyen hangszóró kiválasztása a kérdésem tárgya.
Találtam ugyan néhányat
Bővebben: Link
, de pl. nem vagyok meggyőződva , hogy hitelesnek vehetők-e a közölt adatok.

Link javítva.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012

A linkek elsőre nem sikerültek, ezt még tanulmányoznom kellene....
1: "clarus luna" www.mentornet.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&pi=526
2: "monacor sph-300ctc" bolthely.hu/mikroshop/id/00163_12_inch__300_mm__Monacor_2x_8__937__SPH-300CTC
3: "monacor sph-390tc" bolthely.hu/galaxisdiszkosbolt/id/02000_Monacor_SPH-390TC_szubbasszus_hangszoro

Jó lenne ha nem kellene minden linkelésed javítani. Van előnézet gomb, és link gomb is. Használd.
(#) lamalas válasza andrew2222 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Idézet:
„Az f3 alatti 12dB/oktáv esést (digitális) mélyhangemelővel kompenzálni. Ebben az esetben, a 40...50Hz körüli szinthez képest, 15Hz-en kb. 4...5-szörös erősitő (és hangszóró) teljesitmény-tartalékkal kell rendelkeznem.”

Ezt rosszul szamoltad ugyanis 3dB-es hangnyomas novekedeshez dupla erositoteljesitmeny szukseges. Pl.: adott egy hangszoro aminek az erzekenysege 90dB/w/m. Ha 1W elektromos teljesitmenyt "adunk" a hangszorora akkor 1m-rol 90dB-es hangnyomast merunk. Ha 93dB-es hangnyomast szeretnenk produkalni azonos tavolsagbol akkor meg kell duplazni a hangszoroba taplalt teljesitmenyt 2W-ra. Ha ujabb 3dB-el szeretnenk novelni a hangnyomast (96dB-re) akkor ujbol meg kell duplazni a teljesitmenyt, azaz 4W-ot kell a hangszoroba taplalni. Ebbol az osszefuggesbol mar konnyen kiszamolhato, hogy ha 30Hz-en adott teljesitmeny szukseges adott hangnyomashoz akkor 15Hz-en 16x-os erosito teljesitmeny szukseges azonos hangnyomashoz feltetelezve, hogy 30Hz alatt 12dB/oktavos a hangnyomas eses!

Ami a hangszorovalasztast illeti: nem vagyok meggyozodve, hogy monacor hangszorokkal erdemes lenne probalkozni. Ilyesmi hangszoro lehet h. alkalmasabb lenne.
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

KIT-ben is kapható. Csak fizesse meg.

Valóban, pl.: 30W-nyi (szobahangerő?) alap-teljesitményhez, ily módon 480W tartalékkal rendelkező hangszóró kell. Na hát ilyet keresek !!
(#) golem válasza lamalas hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Szia open baffle hoz széles sávu hangszoró kell. Ez szerintem nem az ez valószinü mélyládába való.
(#) lamalas válasza golem hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Idézet:
„open baffle hoz széles sávu hangszoró kell”

A szelessavu hangszoro es az OB kialakitas nincs ok-okozati osszefuggesben. Egy hangszoro alacsonyfrekis hasznalhatosagara a T/S parameterek alapjan lehet kovetkeztetni. Ezek a parameterek hatarozzak meg, hogy milyen konstrukcioban (zart, reflex, TL, tolcseres doboz vagy open baffle) lehet optimalisan hasznalni az adott hangszorot.
(#) golem válasza lamalas hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Ez mit jelent ˝Equivalent volume Vas 120 l ˝ez nem a mágnes térfogata?

Idézet:
„Egy hangszoro alacsonyfrekis hasznalhatosagara a T/S parameterek alapjan lehet kovetkeztetni.”

Kérem ezt kicsit részletesebben kifejteni
(#) lamalas válasza andrew2222 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Egy-ket pontatlansagtol eltekintve jo kiindulasi alap subvoice honlapja.
(#) lamalas válasza golem hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Az elozo hsz-ben linkelt oldalon a Vas magyarazata is ott van. Az egy kisse pontatlan, mert a Vas nem feltetlen mutatja meg, hogy mekkora dobozba kell epiteni a hangszorot. "Definicio szerint" a Vas annak a levegomennyisegnek a terfogatat adja meg amekkoranak azonos a mechanikai merevsege a hangszoro lengorendszer merevsegevel, ha a levego egy olyan dugattyuban mozog aminek a terulete azonos a hangszoro membran feluletevel.
Következő: »»   434 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem