Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   942 / 1685
(#) kocsgab002 válasza janikukac hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Köszi. A doboz gyári, egy leégett tápegységet doboza.
Itt követheted nyomon részletesebben az építést:
Bővebben: Link
(#) janikukac válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Köszi!
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Akkor leírnék én is egy két kritikát, mert hát szabad , hisz te kérted.

Szeretem az olyan dolgokat amik ilyen kicsiben vannak megcsinálva , hely , és anyag takarékos.
Nagyon jó lett ez a zseb forrasztóállomás , mert szinte zsebben elfér.
A nyák hát elképesztően tudsz már vasalni, ez tény be kell valljam , hogy lassan nálad sem lesz különbség dry , és vasalás közt.
És akkor a képek szerint haladva kijelző :: Kicsit esztétikailag nem szép , hogy rá forrasztottad a tüskékre a LCD felől jövő vezetékeket .Tudom , hogy az LCD kijelző fordított nézetű a nyákhoz képest , ezért kell vezeték , de meg lehet oldani , ha már tüskés , akkor összedughatós lehetett volna .Könnyebb szerelhetőség , és hiba esetén könnyebb az LCD leválasztani.
A kijelző megvilágítása nem tudom ilyenre akartad e , de ez a fajta kijelző kék háttér , és fehér karakteres megvilágítással rendelkezik szerintem úgy ütősebben nézne ki , de lehet te pont így akartad.A középső 10uf/35 os kondi jobb oldalán kissé zsúfoltnak látom a helyzetet , de egyébként szépek a forrasztások is , és az mondható , hogy jól egybe van a szerkezet .Szép munka.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Köszönöm, mindig örülök a kritikának!
A kijelzőt máshogy nem lehet megoldani, mert a sok átkötés elkerülése miatt Vicsys ilyenre tervezte a panelt,hogy az 1-es tüskesor után nem a kettes, hanem pl az 5. jön.. és szerintem ebben semmi rossz sincs, semmit se zavar a szalagkábeles összeköttetés. A kijelző nekem így tökéletesen megfelel, ami a feladata, azt így is el tudja végezni. A 10µF-nál valóban zsúfoltak a dolgok, mert Vicsys nem olyan fajta elkókat használt, mint ami nálam itthon volt. Szóval enyémek nagyobbak.

Köszönöm a pozitív értékelést is, mindig igyekszem. A vasalással most volt valahogy gondom, azt hiszem 4x vasaltam újra, mert a végénél sosem tapadt fel a festék, akár mennyire türelmesen dolgoztam. Próbáltam felcsiszolt, vagy CIF-es módszerrel is, de nem ott lehetett a gond. A széle is le volt reszelve, a vasalót nem emelte fel, szóval nem tudom mi lehetett a gond.

Üdv!
(#) patexati válasza janikukac hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Előmaratással sokkal jobban feltapad a festék alig van néha hiba.
(#) janikukac válasza patexati hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

És akkor ne is csiszoljak előtte, se ciffezzek? Egyszer kipróbálom.
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Egyébként nálam ilyen ha fehér a karakter , és nem szalagkábeles ,hanem csak össze kell dugni , de a nyák saját tervezés. Ja ez nem forrasztóállomás ez csak egy alkatrész teszter .
(#) vicsys válasza eyess hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Sok ilyen áramköröm volt. Most már annyira lusta vagyok, hogy csak levágott alkatrész lábakat használok. Teljesen felesleges a csatlakozó, mert nem fogom szétszedni a meghajtást és a kijelzőt. Igaz ez LCD-re is.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Hát jó, ez is egy megoldás.
Vicsys: egyetértek veled. Amúgy mit szólsz a munkámhoz, nagyobb lesz mint a tied, ha ezt így becsomagolom?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Szép lett, tényleg sokat fejlődtél. Persze, hogy nagyobb lesz, de csak a 2 trafó miatt.
(#) eyess válasza vicsys hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Na azért előkerülnek itt szép dolgok mástól is úgy látom.A megmaradt alkatrész lábak teljesen felhasználhatóak ahogy írtad.Ez nálam sincs másképp talán , csak azért választom én ezt a fajta kivitelezést , mert szétszedhetőbb , javíthatóbb, és ne talán, ha nem lenne másik HD LCD , akkor más áramkörbe próbára behelyezhető egy egyszerű átrakással forrasztás nélkül.Ugyanis általában ehhez a kijelzőhöz vagy 7 szegmenses led kijelzőkhöz elég 1x megtervezni a nyákot , és bármikor áthelyezhető másik áramkörbe .Akár tervezés időszaka alatt , vagy már kész állapotában is.

Dizájnos a te munkád is ez volt mérő , vagy hőfokmérő lenne vagy ?
(#) Stadi válasza eyess hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Hexadecimális óra... Pont elég hozzá a 3 digit.
(#) eyess válasza Stadi hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Á értem , és akkor a Dec 15 az hex ban 00F kijelzés lenne igaz?

Megterveztem egy kvázi univerzális nyákot a sörkoli vezérlőhöz (tehát egy dec kijelzésű hőmérő). Eredetileg LCD-t fogad, de szerettem volna rátenni 7szegmensest is. Csatolok képeket mindkettőről, hogy értsd.
A cél az volt, hogy a képen látható gyári műanyag dobozba kényelmesen és passzentosan beférjen, valamint az, hogy minél kevesebb alkatrésszel és forrasztgatással minél több funkciót tudjon. Emiatt van, hogy az LCD-t csatlakozó nélkül, közvetlenül a vezérlő panelhoz van forrasztva.

Igy már másabb . Hellóóó a nyákon a furat ott na mindegy .Én is gondolkodtam már, hogy belefogok alternatív megoldásokba fűtés, melegítés, áramfejlesztés stb , de annyi dobozos sört nem iszok , sőt semennyit sem , hogy annyi összejöjjön , hogy egy sörkollektor ki jöjjön belőle.
Egyébként van ismerős aki csinált már , és elég jónak mondható bizonyos határokon belül. Az övé annyival másabb amit tudok róla , hogy a mindenkori külső hőmérséklet vezérli , és a vezérlőbe megjelenő hőfok által vezérelt motoros állítású , tehát bizonyos ideig próbálja tartani a hőfokot a nap követésével .De csak bizonyos határok közt ugyebár , mert ha már lemegy a nap, akkor Game over.
(#) Mengyán válasza vicsys hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

A Te esetedben igen. Én viszont szoktam cserélni kijelzőt ~1000 EUR árú készülékeken, és nagyon nem mindegy, hogy csatlakozó van, vagy forrasztani kell. De mondjuk ez egy termék, míg Te saját magadnak csinálod.
(#) eyess válasza Mengyán hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Én csak azért nem írtam a szervizelést , vagy hasonló folyamatokat az LCD kijelző szereléslére bár lehetett volna , mert én is sokszor tapasztaltam azt , hogy sose lehet tudni mikor lehet rá szükség ,és nem beszélve dupla munka folyamat.
(#) vicsys válasza Mengyán hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Eleinte én is szépen csatlakozót raktam, majd rájöttem, hogy ugyanannyit kell forrasztani ha lábakat rakok és nem kell külön pénzt kiadnom csatira. Azért vagyok ilyen bátor, mert az én kis szériás felhasználásom mellett, nem volt még szükségem kijelzőt cserélni.

És ha mondjuk pont egy olyan valamit akarsz összedobni amihez egy ilyen kijelző kell , akkor?
És csak ki szeretnéd próbálni , és nem biztos , hogy megtartod a teszt után , akkor csak jó ha van egy olyan amit át lehet tenni próbára nem?

Nem. A tesztek során egy régebbi (teszt) LCD-t használok amit szalagkábellal forrasztok a tesz áramkörhöz. Kész panelt már az agyontesztelt prototípus után készítek, beletervezve a lehetséges spórolásokat- legyen az technikai/technológiai vagy anyagi.

Ok látom fel vagy készülve te is .
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Teljesen egyet értek, én sem használok csatlakozót. Már csak azért sem, mert nálam az erek a panel szélén vannak, így ha mégis esetleg hozzá kell férni a nyák LCD-felőli oldalához akkor egyszerűen széthajtom mint a második és harmadik képen.

Látom amúgy hogy PIC18F2423-at használtál. Miért ezt választottad? A PIC18F25K80 vagy PIC18F26K80 típusok a 2423 utódjai, minden tekintetben sokkal jobbak. Több (4db) CCP moduljuk van, gyorsabb (64MHz) lehet az órajelük, nagyobb a program és adatmemóriájuk, lábanként választható analóg bemenetek, differenciális analóg bemenetek, belső stabkocka(!), belső referencia (ráadásul beállítható értékű), belső hőmérő dióda, stb...
Ráadásul ami talán még fontosabb, hogy jelentősen olcsóbb mint a PIC18F2423.
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Egy régebbi fejlesztésemből maradt néhány smd példány. A kész verzióban már a sokkal olcsóbb PIC16F886 van. Ez minden tekintetben kielégíti az igényeket, ami itt felmerült. (Nagyon szépek és igényesek a paneljaid, jó nézegetni őket!)
(#) eyess válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Na ez a hajtogatósdi szerintem nem jó ötlet .Megnézném 2x 3x i kihajtás , és visszahajtás után milyenek lennének az átkötések , és a forszemek nem bírnák a sok feszítgetést hajlítgatást.De ki hogy .
(#) Mengyán válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

A középső képen látható készülékről mikor olvashatunk ebben a topikban?
(#) Attila86 válasza eyess hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Én pesti vagyok, ha gondolod eljöhetsz és megnézheted. Köszönik szépen jól vannak

Az utánépítők biztos nem hajtogatják annyiszor hogy elszakadjanak a szálak. Mert egyszer összerakja, aztán max ha nem működik akkor még 3-4-szer szétnyitja. Én a fejlesztés során viszont legalább hússzor hajtogatom szét és bírja azt is. Egyszer szakadt csak el az egyik szélső szál az előző hozzászólásomhoz mellékelt második képen szereplő áramkörben, de amennyit azt hajtogattam nem is csoda.
(#) Attila86 válasza Mengyán hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Jókor kérded, épp kb 15 perce értem haza mert beugrottam a melóhelyre hogy hazahozzam és tudjak foglalkozni vele.

Nem baj , hogy Pesti vagy , és amit feltettél képeket azon is látom , hogy ki hajtottad.
De én mindig úgy szoktam dolgokat csinálni , hogy ha valami más kezébe kerül , akkor ott se legyen nehéz szerelni.És nem biztos ám , hogy mindenkinek sikerül olyan szépen széthajtani törés , és szakadás mentesen mindig akár még talán 20x is.
(#) Attila86 válasza eyess hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Azért írtam hogy pesti vagyok hogy tudd kb merre kellene jönnöd ha meg szeretnéd nézni. (Azt írtad megnéznéd.)

Innentől már hitvita lenne úgyhogy befejezem. Nekem eddig nem volt a kontstrukcióval komolyabb gondom de a panelmérőimet (melyről az első és harmadik képet feltöltöttem) eddig utánépítők (durván 95-100 ember) nem panaszkodtak.
Amúgy az hogy én meg Vicsys alkatrészlábakat dugdosunk át mert nekünk ez tetszik, nem jelenti azt hogy akinek meg nem tetszik az nem tehet oda inkább csatlakozót.

Azért írtam én is , kinek hogy , de te is jól írtad a végén meg pláne
Következő: »»   942 / 1685
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem