Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Fórumtársak! Kérdésem lenne: van egy LG LCD monitorom 17" os, a hiba a következő: Fény van inverter müködik bekapcsolás utá megjeleni a no signal ábra, sétél is rendesen a képernyőn, de a számitógép bekapcsolása után már csak egy " maszatos" fehér képernyőt kapok, képet sajnos nem. kissé korábban még ment, de vol a jobb oldal széle közelében egy függőleges vonal ahol nem volt kép kb 0,5-1mm szélességben . Kérdésem: találkoztatok-e már ilyennel és ha igen vajon mi volt az ok ( ez tlán független lehet a tipustól is...)
Üdv
Üdv.
Van egy hibás monitorom, amit megjavítanék, vagy javíttattnék, szóval ha kivan kapcsolva a gép vagy a monitor akkor fehéren világít. De ha megy a gép akkor meg kicsit sötétebb a képe. Képek: http://noob.hu/2012/07/22/IMG_0045.JPG http://noob.hu/2012/07/22/IMG_0046.JPG http://noob.hu/2012/07/22/DSCF1804.JPG
Valoszinuleg a hattervilagitas dimmelese a hibas.
Ha a monitor is ki van kapcsolva es ugy is vilagit, akkor meg a hattervilagitas on/off szalan lehet valami szakadas, ami nem huzza le 0-ba kikapcsolt allapotban. Ha be van kapcsolva es kep is van, akkor lehet a fenyerot novelni/csokkenteni?
Üdv!
Van egy LG Flatron W2243S típusú LCD monitorom. Néha kattanó hangokat ad sőt van amikor a kép is bevillan. Gondolom a fénycsőmeghajtó inverter lesz a hiba oka. Kérdezni szeretném hogy cserélhető-e benne illetve hol lehet ilyet kapni és mennyiért mert beszerezném aztán mikor végleg meghal akkor csak gyorsan szétszedném és cserélném.
Szerintem inkabb a fo tap kezd meghalni. A fenycsoinverter inkabb sercen. De persze barmi lehet (pl. van-e benne beepitett hangszoro, erosito?). Probald a tap kondijait kicserelni - foleg akkor, ha latsz rajtuk puposodast, kifolyasra utalo nyomot.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
Sziasztok!
Újra elővettem a régi 19"-os Fujitsu-Siemens monitoromat (XE-19-2G), hátha tudok vele kezdeni valamit (legrosszabb esetben kuka ![]() A hibakeresést talán sikerült leszűkítenem a videó paneljára. A táppanel működik, stabilan tartja a 12/5V-ot. 'Puffasztott' kondik kicserélve. A hibajelenség, hogy (ha egyáltalán bekapcsol) nem reagál a gombokra, 'elfolyik' a kép (ha éppen működött). Egy év dobozban való pihenés után normálisan működött kb 30percet. Aztán kép becsíkozódik, elfolyik, Fuji logó előjön , elfolyik, és csíkok maradnak. Nem reagál semmire. 230-ból kihúzva, pár percet várva újrapróbáltam, de már semmi életjel. 2-3 próbálkozásból egyszer a stby led világított, de a bekapcsoló gombra nem reagál. Az előzőekből arra következtetek, hogy a képen mellékelt panel (illetve a soklábú széttaposott proci) lehet a haldokló rész. Van esély rá, hogy ilyen panelt szerezzek? Ha igen, valaki tudna mondani egy forrást, hogy honnan lehetne rendelni? A chip típusa: TSUM16AK-LF, a panelre DAL9TAMB014 van rászitázva Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Sziasztok!
Van egy -szerintem- inverter problémás SyncMaster monitorom. A jelenség, hogy vibrál, néha meg egyáltalán nincs háttér világítás. Mindent átforrasztottam, tehát a kontakt gond nem valószínű. Mitől lehet még ez a jelenség? Köszi
Eloszor nezd meg a biztositekat. Neha az is bimetall uzemmodba megy at.
Aztan kicserelnem a feteket a helyedben. Ranezhetsz meg a kondikra is, ne legyenek puposak. Vegso esetben sajnos a csovek is hibasak lehetnek. Szoval nem egyszeru a gond.
Sziasztok!
Fujitsu Siemens A17-es monitor került hozzám, hogy bizonyos idő elteltével valami futkos rajta, nézzek már rá! Nekem már el sem indult. Gondoltam akkor ez kondi lesz. Szét is szedtem, egy híján az összes kondi fel volt puffadva. Kicseréltem az összeset (kivéve betápot), és most már stabilan megy, de a színek! Fakó, zöldes árnyalatú, nincs mélysége! Vezetéket cseréltem, nem az okozza. De akkor mi? DVI-ban nem tudom kipróbálni, mert nincs olyan kábelem, az osd menü tökéletes. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Sziasztok ! A minap kaptam egy Acer Al1912s névre hallgató monitort javításra. Nos a hibája az ,hogy semmit sem hajlandó csinálni. Én a tápjára gondoltam , kimértem , minden feszültség megvan , tehát a táp jónak néz ki. Viszont nemkapcsol be , egy nyikkanás sincs. Esetleg valami ötletetek van , hogy merre keressem a hibát? Képeket illetve doksit töltök fel ,hogy mindenkinek kényelmes legyen, bár a service manual-t kicsit szét kellett darabolni ,hogy felférjen. Előre is köszönöm szépen !
Üdv: Dávid A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem abban a problémában, hogy: LG L1510S típusú monitornak olyan problémája van, hogy bekapcsoláskor bejön a kép kb 1másodpercig és utána a fénycső lekapcsol. Minden más megy tovább, mert megvilágítva az lcd.-t más fényforrással, akkor minden ok a képpel. A fénycső kapcsai mérhető a bekapcsoláskor a nagyfesz (5-700V), de ez ahogy elmegy a kép le is esik 1-5V-ra. Az inverter részben kondenzátorok, tranzisztorok ki lettek cserélve, sőt még a csövek is. Diódákat végigmértem mindent amit lehet de semmi. Mi lehet a probléma? Válaszokat előre is köszönöm. Minden jót Palkó!
Lehet pl. trafo szekunderen menetzarlat.
Van trukkos menetzarlat is, ami hidegen jo ellenallast mutat, de mukodes kozben atut. Aztan elvileg meg megnyult ellenallas is okozhatja, hiszen a feszoszto, ami az aramot hivatott erzekelni, ket ellenallasbol all. Csovenkent. Ott talalod a nagyfeszoldalon az egyeniranyito dioda mogott, ami ugy nez ki, mint egy smd tranzisztor, mert egybe van tokozva a ket dioda.
Szia!
Köszi a gyors választ. Megmértem az ellenállásokat és a diódákat, de minden rendben van. A trafót nem mértem. Ennek az az oka, hogy nem tartom valószínűnek, hogy mind 2 monitorba (mert 2 ilyen van ugyanezzel a problémával) pont egyszerre megy tönkre mindkét trafó, és ha ez a gond, akkor pont egyszerre megy tönkre 4 trafó!? :O Habár elképzelhető ![]() Szóval, ha esetleg tudtok még valami, akkor azt szivesen fogadom. Köszönöm. Minden jót Palkó!
Az inverterek ugy vannak felepitve, hogy BARMELYIK csovel gondok vannak (kiegett vagy tularamot kap) tilt a rendszer es egyik sem vilagit.
Vegszukseg eseten a vezerloIC-t is minositheted rossznak ![]() Ja, van meg egy fontos dolog: A fo betapot merd meg feszultsegre es aramra! Mert ha ejti a feszt, no az aramigeny, ez tilthatja az invertert. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Szia!
A csövek újra vannak cserélve. Azt hiszem BA9741 vezérlő IC van benne. Ez csinálhat ilyen problémát? Ma már megmértem benne minden alkatrészt, amit csak lehetett, és minden jónak bizonyult. Minden jót Palkó.
BARMI okozhat problemat. Nezz ra a vezerlo adatlapjara, mik a szabalyzo labak es probald kimerni. Nalam volt mar olyan, hogy kis keramiakondi volt ludas.
A cso alatt azt ertettem, hogy a cso KORE, barhol (FET, trafo, kondi, szabalyzo, visszajelento, aramfelvetel, feszultseg), tehat barmelyik is a rossz, a jo is tiltva lesz.
Sziasztok!
Van nálam ismerőstől egy Xerox XA3-17, 700P, (2005 Novemberi gyártmány) monitor, hogy hátha meg tudom szerelni. (eddig 2 monitorral volt sikerélményem hála nektek, de azoknak csak kondi problémájuk volt.) Ebben van 2 db púpos kondi, viszont láthatóan meg van benne halva egy dual fet is, smd. Ezen a 4511GM, alatta pedig 532132, jelzések vannak, (ilyenből összesen 4 db van az inverter lapon, ha jól sejtem tekercsenként 2-2 db). Ha ezt kicserélem mire ügyeljek? 1.) Jelent e valamit a második számsor (532132), tehát ennek is egyeznie kell-e ha cserélem, vagy simán jó bele az is aminek a második sora 925039 és csak a 4511GM a lényeg? 2.) Ha cserélem párban kell-e cserélni? (esetleg mind a 4-et kell-e?) 3.) Jellemzően mi okozhatja az elfüstölését, keressek-e valami hibás alkatrészt még, vagy van rá esély hogy csak ennyi (+a púpos elkók) baja van? Köszi.
si4511 dual fet eleg a tipus. Ha nem magadnak lesz, egyszerubb mindegyiket cserelni, de mericskelhetsz is, csak ahhoz ki kell forrasztani oket, akkor meg mar egyszerubb cserelni is. Ebben a nyari melegben siman elfustolhetett a rossz hoelvezetes miatt (meg persze az alulmeretezes miatt).
Nezd meg a biztositekot is. Es mindenkeppen nezd meg a fo betap (12V vagy 15V) feszultseget is, mert ha ez csokkent, a tularam miatt durranhatott a FET. Tehat ebben az esetben a halozati tap lenne a ludas. Sajnos mast nem nagyon tudsz megnezni, mert a primer tekercs kb fel ohmos szokott lenni, komplett rovidzarat mutat DC-n. Esetleg ellenorizd a szekunder tekercsek ellenallasat a trafokban, azonosnak kell lenniuk, par szaz ohm szokott lenni, olyan 5-700 kb. Ha igy is kidurrantja egy ido utan, akkor lehet, hogy a szabalyzo romlott el es mindig 50% kitoltessel hajtja (mint a begyujtasnal) nem erre van meretezve, kb tiz perc alatt elfustol valamelyik. Ha mar ment fel orat, lehet szabalyozni a fenyerejet es nem tuzforro a FET (csak erosen meleg legfeljebb), akkor kesz a javitas ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
Köszi.
A mindegyiket, úgy értsem, hogy mind a 4-et? (vagy csak azt a párt amiből eldurrant az egyik) Spórolni akarok magamnak a forrasztással, mert nincs profi pákám és attól tartok kissé nehézkes lesz vele ez a művelet. (persze ha kell, akkor megcsinálom, de ha nem muszáj....) Mit okozhatok, ha csak azt az egy hibásat cserélem ki?
Ahhoz, hogy lemerd oket, ki kell venni. Nem lehet atvezetes a drain-source kozott, megforditva a merocsucsokat dioda allasban a vedodiodat ki kell tudni merni.
A gate-tel semmilyen allasban nem szabad ellenallasnak lenni. Ha a hibas darab egyertelmuen hibas (egesnyom, felpuposodott kupak), akkor eleg azt csak. Semmi baj nem lesz, ha csak a hibasat csereled. Hosszu tavon erdemes csak mindegyiket. De egy 17-es monitor manapsag mar also hatar... Meg parnak sem kell lennie, eleg azt az egyet. A pontos tipus sem annyira lenyeges, a fesz es az aram stimmeljen (no es persze a labkiosztas!), mindketto lehet KICSIT nagyobb. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
Sziasztok! Van egy fujitsu c19-8-as monitorom. Véletlen időközönként kikapcsol, power lámpa sem világít. Pár perc múlva visszakapcsol és működik tovább mintha mi sem történt volna. Van mikor napokig nem csinálja, de olyan is mikor egymás után többször. Valaki találkozott már ilyen hibával? A segítséget előre is köszönöm!
Taphiba lesz az. Olvass vissza, sokak szenvednek taphibaval. Elso korben pupos elkok csereje low-ESR-esekre.
Hát kicseréltem a púpos elkókat, meg ezt a dual fet-et (valami ritka ótvar módon sikerült beforrasztani, de elvileg minden érintkezik mindennel amivel kell, és nem érintkezik amivel nem kell, legalábbis úgy mértem).
Összeraktam bekapcsoltam számítógép nélkül, egy pillanatra be is jött a xerox logó, majd ismét feketeség, azóta annyit csinál hogy bekapcsoláskor kéken világít a led majd narancsra vált pár mp után. (Ha számítógépre van dugva ha nincs) Lehet megint a fet halt meg? De most semmilyen égésnyom vagy sérülés nem látszik rajta. Azt hiszem kénytelen leszek méricskélni, csak elég hülye konstrukció, ha rádugom a kijelzőt meg a csöveket akkor nem igazán férek mérni. (A kijelző felől jön szét nem a hátulja jön le mint az újabbaknak..) Van esetleg valami ötletetek, mi lehet a ludas? Mi az ami még megér egy cserés próbálkozást?
Valoszinuleg tulterhelest erzekel es ezert lekapcsol. Probald meg a hattervili nelkul, hatha akkor legalabb a jelet elfogadja, ha nem is jelzi ki. A hattervili biztositekat vedd ki vagy szakitsd meg a betap foliajat.
Ha igy mar zold a led, akkor sajnos ismet a hattervili. Mit mutattak a szekuder tekercsek ellenallasilag? Es akkor ki kellene merni a tobbi FET-et is, akar van egesnyom, akar nincs. Azok szoktak szakadni vagy zarlatosodni foleg. Ha fejjel lefele teszed az asztalra, fiokba alaja egy tukrot,. akkor latod, mikor lesz hatterfeny. De a kepernyo szigetelese amugy sem tokeletes, szoval azert van kiszurodo feny hatrafele is. Lehet latni, ha bekapcsol. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
Hi! Kösz de ezeket már megtettem
![]()
Ugy ertettem, hogy taphibaja sokaknak van. Aztan hogy ez milyen jellegu es mit okoz, az mar valtozhat. Ha van szkopod, akkor nezz ra a tap jelere.
A masik lehetoseg, hogy a procijaval van valami gaz, az szall el (gondolom, az vezerli a ledet is). Atforrasztasok segithetnek ebben, ha banalis kontakthiba.
Szia!
Nekem annak idején segített egy ilyen esetben a csövek áramának megnövelése. Most is ezt a monitort használom. Bővebben: Link
Sziasztok van egy Acer P193W típusú LCD monitorom. A hiba a következő: bekapcsolom egyet villan bejön a kép egy fél másodpercre aztán kikapcsol, majd megint be megint ki és így tovább. Szétszedtem és a nyákon egy 100 mikrofarad-os kondi mintha alul kifújt volna...lehet ez a hiba?
Köszi a válaszokat!
Lehet. Tapra gyanakodnek elso korben mindenkeppen.
Sziasztok!
Nem is tudom hol kezdjem a történetemet... 3 hete kezdődött amikor arra lettem figyelmes hogy a Led tv-m(Sony) és az lcd monitorom(Lg), elkezdett halk ketyegő hangot adni magából. Olyan mintha az óra ketyegne csak halkabb, másodpercenként 1 et kettyen és ami a legérdekesebb hogy szinkronba ketyeg a tv és a számítógép monitor. Egyszerre kezdik, egyszerre hagyják abba, kikapcsolt állapotban is(áram alatt). A héten például szombatig semmi ketyegés nem volt, szombaton elkezdte délelőtt 10kor és délután 17 körül hagyta abba. Általában csak hétvégén jön rá a ketyegés, és akkor is csak napközbe, este éjjel nem. Próbáltam másik konnektorba is, de semmi változás. Próbáltam antenna nélkül is, semmi változás. Próbáltam hogy esetleg mosógép vagy egyéb elektronikai berendezés zavar e be a készülékeknek, de semmi egybeesést nem találtam. Rákötöttem egy szünetmentes tápra a tv-t a ketyegés időszakában, azon nem ketyegett. Mértünk feszültséget a konnektorba, nem volt probléma! Valakinek valami tipp hogy mi lehet a ketyegés oka? Azért nem gondolom hogy táp hiba, mert az lcd pc monitorral szinkronba kezdik a ketyegést és egyszerre is hagyják abba. A monitor és a tv is már 1 éve egy konnektorról megy eddig nem volt ilyen gondom. Valakinek valami tipp? Esetleg az utcába másik háztartásban lévő készülék is bezavarhat? Vagy valami frekvenciazavar? Aki tudna segíteni megköszönöm előre is! Üdv! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |