Fórum témák
» Több friss téma |
A bekötésről is rajzolhatnál egy részleteset, mert lehet, hogy el van kötve( abban az esetben, ha előzőekben nem volt működtetve.) Előljárkálóban csak annyit, ha nem volt használva eddig még, tehát új építés, akkor esetleg próbáld meg a tekercsek lábait újraforralni. Vagy megvakarászni, nem oxidréteges-e.
Azt sem ártana tudni, hogy a ráadott jelből hallatszik-e valami a kimeneten, vagy csak és kizárólag sistereg. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Szia!
Megrajzoltam neked, ezt a panelt, használd egészséggel.
Szép munka, engedd meg, hogy gratuláljak
Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi történne, hogyha a quadba nagyfesz kapcsoló tranyót építenék a végére? Lenne pár 2sc2751-es tranyóm, elég combi tipusok. Gondolom működne, de milyen negativ dolgokra lehet számítani ilyenkor?
Üdv.
Ha túl gyors a tranyó akkor gerjedékenyebb is lehet az erősítő, de ez a kisebb probléma. Viszonylag alacsony az erősítési tényezője, ezért nagyobb torzításra számíthatsz, rossz esetben nem is lehet kivezérelni teljesen az erősítőt. Az adatlapból annyit lehet tudni, hogy 5A-es kollektoráramnál 10 felett van. Persze ha a tényleges tranzisztor erősítési tényezője sokkal felette van (80...100) akkor semmi probléma, de ha csak 10...20 körüli, akkor lehetnek problémák.
Értem. Ebben az esetben talán egy próbát azt hiszem megérne. Azért erőltetném, mert egyrészt eredeti NEC tranyók, másrészt, négy értelmes tranzisztor mindjárt 4000+posta a fene enné meg...
Én meg is néztem (meg a többi adatlapon megadott adatot is). Azzal nem lesz gond.
Akkor lehet hogy be kell forrasszam?
Én már próbáltam kapcsolótranyóval erősítőt építeni (éppen nem Quadot), és semmiféle gondom nem volt vele, remekül működött.
Ez jól hangzik, akkor mindenképp ezzel fogom építeni. Épp a te nyákterveddel készül, amiben TO-247 ess tokok vannak. Csak nem +-50v ról, hanem +-42v-ról fogom táplálni. Úgy gondolom szobába bőségesen elegendő ekkora teljesítmény is. A csökkentett tápfesz miatt kell egyébként valamit módosítani benne?
Üdv.
Ha 80V körül van a táp akkor minek bele a kapcsolótranyó? Bőven megteszi a legolcsóbb BD is. Nemrég hirdettem az apróban 249-et 180Ft/db áron, ez kb. a bolti nettó ár fele. Nem nagyon kapkodtak érte, lehet hogy a többség ennél is jobb áron veszi.
Azért, mert ilyenből van itthon. Ha rendelnék, akkor sem úsznám meg 3000 alatt. Tudom, nem pénz, de inkább a kölökre költöm, ha nem fontos kiadni. De ha még van 249-ed akkor harapnám.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
Talán a zénerek előtétjét lehet kicsit csökkenteni, de ez se olyan kritikus.
A 0.063-ohmos ellenállást nem kell változtatni?
Már csak kis bétájúak vannak (20-25 körüliek kis áramon) a többit elosztogattam. Persze a boltban is nagy valószínűséggel csak ilyeneket kapsz. Először azt döntsd el hogy mire akarod használni, mert annak függvényében érdemes összerakni (pl. ha az ablaküveget akarod rezegtetni vele akkor mindenképpen kell bele az áramkorlát, ha viszont szép hangot szeretnél tőle akkor semmiképpen sem).
Nem, semmi ablakremegtetésről nincsen szó. Kifejezetten minőségi zenehallgatásra szeretném használni. Ezt most kivételesen magamnak építem. igazából 10-15w-is elég, ezért döntöttem a kisebb verzió mellett. 100w teljesen felesleges. Tehát ha jól értelek akkor nem kell áramkorlát. Ebben az esetben segítenél mit hogy, mit ne? Jelenleg ez alapján épül.
Ebben az esetben nem mennék +/-30-35V fölé, persze ezt meghatározza hogy éppen milyen trafód van. Mivel ez nem csöves hanem félvezetős végfok, a jó dinamikus viselkedés miatt fontos hogy az áramkörön belül (azaz a nyákon) minél kevesebb és kisebb szórt kapacitás ill. induktivitás legyen, tehát a nagy méretek, hosszú vonalak kerülendők. Az enyém nyákja 10,5x7cm-es volt, de még azon is lehetett volna faragni. Aztán a hangot illetően egy két apróság. A csatolókondi anyaga, az IC típusa, az áramkorlát (aminek passzív tagjai párhuzamosan kapcsolódnak a végtranyókkal, és hallhatóan negatív hatást gyakorolnak a hangjára), a végtarnyók bétája (ami ha nagy akkor kevésbé terheli az alacsony árammal járó A osztályú fokozatot). Nem mindegy a tápágak becsatolási pontja sem (ebből a szempontból a rajzok általában rosszak, a nyákok már némelyik jó), mert jobb ha a gyengeáramú fokozatok tápárama nem azon a fóliacsíkon folyik mint amelyiken a végtranyók több A-es csúcsárama. Ezek mind olyan apróságok amikre sokan csak legyintenek, pedig ha ezekre odafigyelsz akkor az eredetinél is szebb hangú végfokod lesz.
Ha most építenék Quad-ot akkor +/- 28V-ról hajtanám, végtranyónak pedig BD243-at használnék, ezek kis áramú bétája 200 felett van.
Hát, igazából a nyák már kész, 90%-ig be is van ültetve. Ha másért nem is ezért nem készítenék másikat. A trafóm 2*28v-os, nagyjából 40v-ra számítok tápáganként. Mondjuk ezt lehetne redukálni 35-re egy stabilizátorral. Becsatolónak remix kondit szánok, vagy fólia, vagy van ez a sárga színű hengeres, azt hiszem olaj kondi. Annyira nem akarok elmenni, tehát ilyen high end magaslatokba, egyszerűen egy hallgatható erősítőt szeretnék otthonra, amit élvezelttel lehet hallgatni normális hangsugárzókon.
Ez a Quad változat -véleményem szerint-, elsősorban azért jött létre, hogy kicsi terhelő impedancián is lehessen izomból bömböltetni (és ezt tudja is stabilan). De a bementi érzékenysége alapból nagyon magas (2V körül), és több darab drága tranyó kell a végére. Nem akarlak lebeszélni róla mert ez is jól szól, mégis egy otthoni örömködésre inkább egy HT A30-at vagy B5-öt vagy más egyéb jobb választás lehet.
Én már csináltam SU169 NDK kapcsolótranyóval Quadot. Jól működött. Igaz szub erősítő volt.
Hát, B5-öm már volt, korrekt mérési eredmények ellenére nekem valahogy nem tetszett a hangja. Voltam Moszkvai kollégánál, csináltunk egy meghallgatós csereberélős délutánt. Vittem a CHZ hibridemet,a B5-öst, ő jött a quaddal, HTA30-al, és volt még ott pár csöves, az én epicure dobozaim, és az ő monacor doboza. Hát nálam a ludvigos quadja vitte a pálmafát mögötte a HTA a hibriddel, a csövesek, majd a B5. Nekem valahogy nem tetszik a hangja. Nem úgy a quadnak. Azóta szeretnék olyat. Már 90% ban készen van a panel. Már nem szeretnék visszafordulni. Ha nem tetszik , esetleg eladom. De meg kell hallgatnom. Építettem már 100w-ost 3442-essel, 2x200w 8R-on 3773-assal, mindnek nagyon szép hangja volt. Sőt eddig még rossz quadot nem hallottam. Talán ez sem lesz olyan rossz. Viszont azt nem értem, hogy hogy 2v kell a kivezérléshez? Ez most akkor nem a rendes quad? Pár kép a taliról
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2012
Azt hiszem van itthon olyan tranyóm, de TO3-as, a panel pedig 247-es tokhoz van.
Igen de ezt csak azért írtam mert az is kapcsolótranyó.
Ezzel a sorrenddel teljesen egyet is értek, egy apró bibi van csak benne. Te gondolom komplett HTA-t hallottál, annál a Quad valóban szebben szól. De kösd le a HTA elejéről azt az előfoknak nevezett förmedvényt, vedd ki belőle az áramkorlátot, és tegyél egy normális csatolókondit a bemenetére. Na utána tedd a Quad mellé.
A következö a HTA lesz. De most mindenképp quadot szeretnék. Ezúttal saját részre.
Ja értelek. Azt hiszem legjobb lesz ha kipróbálom.
Ez is csak Quad, de az IC visszacsatolása megváltozott. Ha a 100k->330k és a 150nF->47nF átalakításokat megcsinálod, akkor lényegesen kisebb feszültség is ki fogja vezérelni.
A HTA-t nem (csak) a jobbság miatt említettem, hanem mivel annak lényegesen kisebb a teljesítménye (kisebb tápegység), illetve olcsóbb lehet az elektronika is, ezért összességben talán gazdaságosabb. Én is szeretem a Quadom hangját. HT A30 témában szerintem az áramkorlátot nem kell/szabad kihagyni, csak át kell alakítani az OBELISZK rajza alapján (az én új tervemen már így van). Az előfokozat elhagyását nem értem, mert a csöves impedanciaillesztővel induló HTA-kat szokás építeni (CHZ ötlete alapján ha jól tudom), és abban egyáltalán nincs tranyós előfokozat. A bemeneti csatolóból tényleg illik jobbat használni, de ki tudja mitől mi a jobb. Nekem a WIMA piros MKS4 sorozata nagyon jó bevált és csak 800Ft körül van darabja.
Így már értelek. Kicsit lezsibbadtam, hogy esetleg pa hangja lesz hirtelen, amikor olvastam, hogy inkább puffogtatásra lett tervezve ez a mod. De aztán megnyugodtam, mert Moszkvainál is a Ludvigosat hallottam, mint utólag kiderült, és az nagyon tetszett. A visszacsatolás körüli módosításokat akkor így fogom megcsinálni. Köszönöm.
A HT A30-at szerintem ezt követően meg fogom építeni, az volt a másik ász ami még nagyon tetszett,van is egy jó aranyozott mullart csövem bele. Egy ideje erre tartogatom. A wima kondikat ismerem, azok tényleg jófélék. Megkeresem majd a nyáktevedet, és szerintem az lesz az alapja.
Hello!Van nekem egy URBÁN FÉLE QUADOM és azt szeretném megkérdezni hogy a kimeneti 1 ohm hány W-os legyen?Köszönöm
A kimeneti RC tagban levő ellenállásra gondolsz? Az 10 Ohm 0,6 W.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |