Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem... Megakadtam a dsPIC30F2020 felprogramozással. Azért ide írok, mert végülis ehhez a topichoz tartozik, bár PIC téma lenne. Szóval nem ismeri fel a programozó a dsPIC-et. A programozó biztos hogy jó, mert már felprogramoztam vele jópár PIC16F és PIC18F sorozatot. A támogatott PIC-ek listájában benne van ez a típus. Próbáltam keresgélni leírásokat, de nem találtam sok mindent... A PIC bekötését remélem jól csináltam, elvileg a PGD és PGC és MCLR kivezetéseket kell bekötni, meg persze a tápfeszt. Próbáltam úgy is, hogy az összes tápfesz kivezetést bekötöttem. Mit nem csináltam jól? Azt jól láttam a PIC adatlapjában, hogy ennél a típusnál az MCLR feszültség 5V lehet? Közben próbálkozok folyamatosan, de bármilyen tanácsnak vagy segítségnek örülnék! Köszi!
Szia!
dsPIC30F2020 programozási leírása.
Köszi, ez megvan nekem is és át tanulmányoztam, de semmi értelmeset nem találtam benne. (De az is lehet, hogy én nem értek hozzá, ezért kértem a segítséget.)
Ebben is azt írják, hogy az MCLR Vdd+0.3V lehet maximum. Azt is írják, hogy az összes tápfeszt be kell kötni, ezt is megcsináltam. A PGC-PGD -re kell kötni a programozót? Vagy a PGC1-PGD1-re? Vagy a PGC2-PGD2-re? Vagy mindegyikre? A programozón villognak a LED-ek, de nem ismeri fel a PIC-et... Valaki foglalkozott ezzel a típussal? Hogyan sikerült felprogramozni?
Igen ez 5V-os Vpp-s. Ugye nem kapott 12V-ot? Milyen égetővel dolgozol?
Idézet: Gyári PICkit2 biztosan viszi. Az utánépítettekből a feszültségszabályozós változat kell hozzá. „Hogyan sikerült felprogramozni?” Ha több PGD/PGC láb van, akkor programozáskor csak arra kell ügyelni, hogy összetartozó lábpárt használj. A sorszám (1,2,3) csak debugolásnál érdekes, s a konfigurációs biteknél kel megadni, hogy melyik lábpár legyen az aktív.
Szia!
Tudtál szerezni eredeti firmware-t?
Nem kapott 12V-ot! Figyeltem nagyon. Megmértem előtte multiméterrel. (Át kellett jumperolni az égetőt, hogy ne 12V-ot adjon.)
Egyébként egy utánépített brenner programozót használok, eddig nekem tökéletesen bevált. Van hozzá direkt dsPIC szoftver... De próbáltam több szoftvert is sikertelenül...
Hát igen, ezt gondoltam én is! De nincs PICkit-em, de most tervezek egyet összehozni és azzal próbálkozok majd, ha addig nem járok sikerrel.
Eddig még nem, de nem adom fel! Addig is ki szeretném próbálni az "fzs" által itt közzétett firmware-el.
A program ad valami hibaüzenetet?
Igen, természetesen!
"## programming executive: missing use STDP only read device-ID (STDP) -> finished read CONFIG (STDP) -> finished ## this PIC-ID 0xFFFF is not in database ## NO PIC-detected ## data don't fits into EEPROM" Olyan mintha nem is lenne benne a PIC. Persze már ellenőriztem, megmértem, hogy minden érintkezik és elvileg jó helyre van kötve. De ugyanoda beteszek pl. egy PIC18F2550-et (természetesen átkapcsolva a Vpp feszültséget), akkor simán felismeri és programozza.
Igen, abszolut nem válaszol a PIC, ami gyanús és nem a programodban lesz a hiba szerintem.
Mit jelent az, hogy ugyanoda beteszem? Milyen környezetben van a PIC? (Gondolok itt a pontos áramköri felépítésre.) Milyen ICSP kábellel csatlakozol? MCLR láb körüli bekötés az "ugyanottban"? Táplábak(analogok is) hidegítése? A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Van több foglalatom többféle PIC-hez. Ezeket találtam, így vannak bekötve:
De mint írtam korábban bekötöttem az analóg táplábakat és az összes táplábat is. Beillesztem még a támogatott dsPIC-ek listáját is, tehát a szoftvernek elvileg tudnia kellene, ezért gondoltam, hogy bennem van a hiba.
A programozó szoftverben lehet hardver tesztet csinálni, az összes programozó kimenetet lehet kapcsolgatni és multiméterrel ellenőriztem hogy jó helyre vannak-e kötve a foglalatban a PIC adatlapja alapján.
Én úgy tudom, hogy az összes táplábat be kell kötni, rá 100nF-os hidegítést tenni. Van olyan PIC, ami ezt nagyon érzékenyen veszi. Az első rajzon nem látok kondikat sem és a tápbekötések sem helyesek, mert csak egyik táphoz mennek. Tudom írtad, hogy úgy is próbáltad, de ez alapértelmezés kéne legyen és nem csak egyszeri próba.
Az ICSP vezetékek hossza is számít. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Igen, a leírásban is úgy van és én be is kötöttem az összes táp lábat és még 100nF is rajta van, de semmi.
(Érdekes, hogy a PIC18F2550 egy táp bekötéssel, mindenféle hidegítés nélkül simán megy...) Köszi a segítséget! Azt hiszem megvárom a PICkit2-t, a jövő héten meglesz és próbálkozok tovább.
Tényleg érdekes. Egyébként vannak eltérések a PIC-ek között ilyen szempontból is. Nem lehet kiindulni abból, hogy ugyanabban a foglalatban működik. Sokmindentől függ, hogyan viselkedik az égetőn. Van egy olyan áramköröm, amit csak akkor tudok égetni, ha be van kapcsolva a tápja, egy másikat pedig akkor, ha a PK2 Vdd ON-t kapcsolom be. Igazából mindegyik jól működik a helyén ezért nem kerestem az okot, mert az sok idő lenne...
Kíváncsian várom a fejleményeket a PK2-vel! Egy utolsó megjegyzésem még lenne, hogy a Vpp vonalon nincs lehúzó ellenállás. Ez sajnos oda is vezethet, hogy a PIC tönkremegy. Igaz, jelen esetben nem tudom, hogy az MCLR lábon van-e belső védő dióda. Ha van, akkor az 5V-os Vpp-s PIC-eket már nem érinti a probléma. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Na végre elkészült tegnap a PICKIT2 és szépen működik ( csak zárójelben jegyzem meg, hogy akinek számít az ár, annak nagyon érdemes megépíteni a PICKIT2-t, mert kb. 1500Ft-ból megvan. Ha valakinek meg vannak "kitermelt" alkatrészei, akkor még olcsóbb!).
A dsPIC-et szépen felismerte és fel tudta programozni hibátlanul. Bámulatos mire képes a technika! A DPScope is beindult szépen! Akinek esetleg nem sikerül elsőre a csatlakozás, akkor fel kell telepíteni a hozzá való USB drivert ami a honlapról letölthető! Nem számít, hogy már a Windows feltelepítette a saját driverét, akkor is utána fel kell tenni a DPScope USB drivert és azonnal csatlakozik! Még tudományos méréseket nem tudtam csinálni, csak tegnap késő este rádugtam a gépre és megfogtam kézzel a bemenetet és örültem, hogy megy a szkóp.
Sziasztok !
Nincsen véletlen valakinek egy eladó Oszcilloszkóp ja a hozzátartózó dolgokkal driverekel programokkal ? Köszönöm :nagati |
Bejelentkezés
Hirdetés |