Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Lényegében azt , hogy kb 300 Hz ig úgy alakul az átvitel ahogy a tervező program szimulálja. Átvitel mérésnél célszerű lecserélni ezt a részt , ha nem rendelkezünk süketszobával , vagy esetleg szabadtéri mérés lehetőségével.
Sziasztok! Szeretnék építeni egy hordozható aktív hangsugárzót. Legyen hangos és szóljon szépen. Tudom hogy ez a kettő kizárja egymást, de kéne valami középutat találni. A HEstore-os 15W-os erősítő kit-et néztem ki meghajtásnak, a H2000Kft. hangszóróit szeretném alkalmazni. Persze más márka is szóba jöhet. Olyan 15-20cm hszátmérőben gondolkodtam meg egy ortodinamikus AKAI magasra. A cél, hogy a doboz viszonylag kis méretű legyen. Melyik mélyközéphangszórót válasszam?
andras99 A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Udv,
Ha a megadott parametereket (legyen hangos, viszonylag kis meret) teljesiteni akarjuk akkor keves melyhangra szamithatsz. Ha fontos a melyhangok megfelelo atvitele is akkor az erzekenysegbol es a meretbol is engedni kell, azaz kisebb erzekenysegre es nagyobb meretre kell szamitani. En egyebkent Visaton hangszorokat ajanlanek: Mely-kozep Magas Habar ezek dragabbak mint a H2000 hangszorok, de jobbak is es talan konnyebb lesz hozzajuk megfelelo valtot tervezni. A mely-kozepet 15-20L-es zart dobozba be lehet tenni (nem tudom, hogy ez szamodra mekkora doboznak szamit?), igy sokkal egyszerubb konstrukciot kapsz, nem kell a b-reflex dobozokra jellemzo hangolassal foglalkozni. Ez egy elfogadhato kompromisszumnak tunhet mert lesz melye nem tul nagy dobozban, az erzekenysege sem lesz kritikan aluli es meg szepen is szolhat ha jo valtot keszitesz hozza. Ez utobbihoz azonban tudni kell mericskelni, csak ugy hasrautesszeruen nem megy es univerzalis hangvaltot sem ajanlanek hozza mert az szinte biztosan nem fog megfeleloen (optimalisan) mukodni.
Üdv! A Dibeisi C8005 hangszororól mi a véleményetek, és mit ajánlanátok hozzá magas(sugárzó)hangszóró gyanánt.
Köszi! A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Ha jól értelmeztem akkor ez egy mély hangszoró és bele teszem egy 100l lá
dába de csak az egyiket.
Kedves ptesza és lamalas! Köszi a válaszotok. Sajnos a Visaton kilőve az ára miatt, annyit nem akarok egyenlőre belefektetni.
andras99
Szeretnék építeni egy két hangszórós úgynevezett 212-es gitárládát. Rendelkezésemre áll 2 db SAL SPA 3040 mély(sugárzó)hangszóró.
Leírás: Bővebben: Link Rajz: Bővebben: Link Az lenne a kérdésem, hogy mire van még szükségem az építéshez, valamint hogyan számítsam ki a láda pontos méreteit. Van esetleg a neten valamilyen kalkulátor erre? SEGÍÍÍÍTSÉÉÉG!!!* Linkek beillesztve. *Ne kiabálj, erre nincs semmi szükség. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
Sziasztok. Szereztem egy JAMO 20503-as mélysugárzó párt, ha jók az infóim akkor Jamo studio 135-ös hangdobozt szereltek ezzel. Tudtok erről esetleg valamit? Mit érdemes belőle készíteni?
Esetleg Ts paraméterek?
Szerintem a Studio 180-ba volt. Az 50-20kHz átvitelű volt. Bassreflex, kb 40 literes.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
Érdekelne a tapasztaltabbak véleménye, érdemes-e beruháznom egy Visaton BG20-ra.
A helyzet a következő: vagy 7-8 éve készítettem egy ilyen Frontloaded Horn jellegű hangdobozt, egy kicsit szűkebbet, 20 cm-es szélessávúhoz. Akkor egy-egy Monacor SP200X került bele meg egy pici magassugárzó. Nagyon nem tetszett a Monacor hangképe, meg közelebbről megismerkedve a felépítésével (sikerült egy 30W-os végfokkal leégetni a tekercs hozzávezetését) elég gagyi kivitelűnek tűnt. Ugyan sikerült rendbetennem, de hamarosan dobozostul a sufniba került. Most hogy készült egy csöves 2x12W erősítőm, és csodásan szól a Swans M1 polcsugárzókkal, arra gondoltam le kellene porolnom az a Jerico Horn dobozt."Kicsit" több mélyre számítva. Most néztem az árakat... A Fostex árai el vannak szállva eszetlenül, szóba sem jöhet. Az a Monacor most 12 ezer körül van. Ehhez képest a BG20 az 5000 körüli árával elég szimpatikusnak tűnik - de kérdés hogy jobb lesz-e mint a régi Monacorom? Kérem akinek vannak ezekkel tapasztalatai, ossza meg velem. Esetleg más márka 20 centis szélessávúak melyek jöhetnek számításba? Köszönöm előre is!
Esetleg a Beyma 8AG/N -ről akinek van tapasztalata.
Eddig a papírforma szerint ő lesz a befutó . 11e körül láttam a Reflexnél .
Sziasztok!
Beleolvastam ebbe a topicba is, és csak guvadt a szemem.... Ez a hangfal/hangszóró/hangdoboz téma külön tudomány, és ráébresztett hogy tök dilettáns vagyok ebben is. Szóval, a kérdésem is ebbéli minőségemben fogalmazom meg: Mit ajánlanátok, milyen hangdobozt vegyek , vagy inkább építenék ha lehet , garázsba kellene amikor ott "szöszmötölök".... Amire kellene: Koromnál fogva inkább popzene menne telt basszusokkal (nyugodtan ki lehet ezért nevetni ) viszonylag szerény teljesítmény mellett. (15-25W- nál jobban nem hallgatnám mert a feleségem kiborulna.. ) Van egy régi HS-280-as hangdoboz páram, valami hasonló tudású (ha lehet inkább jobb!) jó lenne mert azzal elégedett voltam, de az a szobában van fenn, azt nem akarom levinni, amúgy is nagy lenne oda (méretileg).. Szóval mi a véleményetek? Üdv: L (bocs a redunanciáért már máshol is feltettem ezt a kérdést de sajna nemigen lettem előrébb ....)
Merkerek szepen valakit hogy valaszoljon az alabbi kerdesemre.
Koszonom!
Ennyiért már eminence hangszórót is kapsz... Az öntvénykosár nem minden. Attól nem fog jobban szólni.
Sziasztok!
Először írok ebbe a topikba, de már régóta szenvedek a kocsim hangosításával. Egészen pontosan nem hangosítani akarok, hanem jó zenét szeretnék. Már teljesen lemondtam róla, mert úgy látszik ez nekem nem jön össze. Drága hangszórókra nincs pénzem, SAL-t meg nem akarok. Legutóbbi reményem két pár Clarion 16-os szett volt, de mikor megláttam, hogy mit rendeltem, elgörbült a szám. A pereme szövetes és úgy gyűrődik, mint az alsógatyám egy 4 órás mozi után. Persze ha mögé nyúlva kisimítom, akkor rendbe lehet hozni, de nem hiszem hogy ez a minőséget képviseli. Szakszerűen beszerelve a kocsimba, ért a legnagyobb csalódás. A magasak nem mondhatnám hogy szépen szólnak, de hogy mély sincs egy deka sem, az botrány. Egyszerűen Sokol rádió. Polaritás oké, ráteszem a mélyet a rádión, akkor meg kiugrani készül, persze inkognitóban, mert hangot alig csinál. Ezt nem vagyok képes elhinni. Mit kéne csinálni, hogy legalább egy hétköznapi rádióhallgatás színvonalát elérjem vele? Támadt az az ötletem, hogy esetleg szivacs membránszélre alakítani a hangszórót. Jobb lenne akkor? Vagy az meg az érzékenységet vinné el és még rosszabb lenne? Válaszaitokat tisztelettel megköszönöm!
Üdv.Lenne egy Mac Maximus 1.750 Monoblock erősítőm,és hozzá egy Mac Absolute 304 Mélynyomó. Ládát szeretnék építeni neki,először is milyet lenne érdemes?Zárt vagy Band-pass?
A nyomó adatai: Érzékenység 92db Frek.átvitel 21-500Hz Imp. 4Ohm 650/300Watt Amúgy így szerepelnek az adatok rajta: TSP: 33Hz/0,53/66l/92dB Az erősítő 4Ohmon 450Wattot tud. Bővebben: Link Boldogan használom helyetted a link gombot. Action2K A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
A CS-re kellett volna benézned mielőtt vásárolsz, * vannak fenn erősítők mélynyomók, első szettek, igaz használtan.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Értem. Ezek szerint nincs semmi spéci megoldás arra, hogy a láda tömítsen és jobban bírjaa rezgéseket, stb. Magát a mélynyomót mivel szokták? Aszivacs tömítést tudom, csak azt a gumis nyúlós pókhálós anyagot meg lehet valahol venni?
Persze. Ha olyan ratyi a perem akkor kilehet cserélni. Milyen dobozban volt amikor moziztál?
A mozizással kicsit félreérthettél. Egy vicces hasonlatnak szántam, hogy milyen f* a pereme a Clarionnak. Nem moziztam
Hol lehet ilyen 16-os hangszóróhoz szivacs vagy gumi peremet venni? Szerinted jobb lenne a hangja? Mivel szokták ezt ragasztani? *Hohóó. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Tegnap egy másik kérdésem isvolt a mélynyomók topikban, de onnan ide irányítottak vele.
Sziasztok! Megterveztem egy Magnat Xpress autós reflex láda másolatát itthon. Leszabattam, összeállítottam. Tök jó, de még nem ragasztottam össze. Mivel szokás a mély ládákat összeragasztani? Vagy simán rakjam össze bútorragasztóval? Mondjuk az összefogja, csak kérdés hogy lenne-e ennél jobb megoldás. Köszönöm!
Köszönöm szépen! Én is úgy gondolom, hogy a bútorragasztó piszok erős. Egyszer összeszereltem egy konyhabútort itthon mikor a konyhát csináltam itthon. Másnap rájöttem, hogy 10 cm-rel szélesebb bútor kellene. Gondoltam, szétszedem és a két oldala még jó lesz, csak a polcokat kell kicserélnem. Egyszerűen csak úgy jött szét, hogy az anyag mindenhol elszakadt.
Ha így megragasztom ráadásul több csavarral fogatom össze a szokásosnál, akkor annak jónak kell lenni nem? Összeszerelés után még benyomok a sarkokba és élekbe, hadd tömítse telibe és jó kell hogy legyen. A felületeket meg nem én vágtam, hanem lapszabászaton vágták drága gépeken. Olyan mint a tükör. Annak is királynak kell lennie. Köszi még egyszer! A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Hát ez a terostat dolog nekem nem fog összejönni, mert külföldről nem fogok még ilyet is rendelni. Majd szerzek valahonnan. Talán valami ilyesmit találok itthon is. Valaki régen adott nekem ilyet egy zacsiban. Talán meg lesz valahol.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |