Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1436 / 2208
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 4, 2012
Sziasztok! A minap észrevettem hogy huzamosabb hallgatás után,torzítani kezd a kütyü.. elsőre csövet cseréltem.. nem segített. Pár perc után egyre csúnyábban torzít. Nagy sokára mértem csak rá a nagy MM-ELKO-ra. 4db 350V-os kondi egy házban.. A tápom 290V valamint 250V.. A bekapcsolás pillanatában 200,100,50µF-nál megvan a 300-302V,a 20µF-on 260V-ra áll be,amely a hangerő felcsavarásával felmegy 275V-ig.. aztán visszavéve a hangot megint 260V körüli. 5 perc elteltével a 300V-ok-ból beáll a 292-295V,de a 20µF-on leesik 217V-ra.. és ez hangerőre széles határokon belül mozog.. (215-270V). 1968-as gyártású.. valszeg ki van száradva.. érdekes hogy most jelentkezik.. eddig is hallgattam,és nem volt. Nem vettem észre.. ennyire biztosan nem. Használattal épp hogy "feléledni,regenerálódni illene" nem pedig leülni.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
(#) Action2K válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 4, 2012
Ha egy öreg kondit, ami a halálán van, s azonnal a teljes tápra, teljes igénybevételnek teszel ki, akkor megpusztul. Viszont, ha formáztad volna használat előtt, talán feléledt volna.
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 4, 2012
Hoppá.. A 20µF-ot lekötöttem,és rátettem egy 50µF-ot próbából.. A helyzet detto ugyanaz.. pár perc után leesik 215V-ra. Szeretem az ilyen "hibákat".. eddig tökéletesen müködött a táp.. ez egy egyszerü hálózati táp. Bizti,(100n),fojtó,5ohm/5W,BY238 (rajta egy 1n/1000V) majd 200u.. innen kétfelé ágazik.. egy 820ohm rajta 50u.. a BY után pedig egy 130ohm/15W.. újabb elkoval,majd 270ohm,újabb 50u-val.. ez a másik ág.
(#) mark.budai válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 4, 2012
Csövek áramát ellenőrizd! Lehet, hogy kicsit túl van terhelve, és izzik az anód, esetleg a segédrács. Nem kell látnod, de hallható torzításhoz vezethet. Esetleg az is lehet, hogy gerjed az erősítő, attól is izzik az anód, ha elég nagy mértékben történik.
(#) belaradio válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 4, 2012
Egyszer nekem is volt egy öreg kondi betéve szűrőnek. A műszer jónak mutatta . A tápfesz nem volt megfelelő és el kezdett melegedni a kondi. Ki cseréltem és megoldódott a problémám . Azóta a régi nagy méretű csavaros kondi csak dísz a csövek mellett. Az új szűrők a erősítő dobozán belül kaptak helyet . Ellenem szóljon , hogy én sem formáztam előtte és ez lett a vége .
(#) bakos13gab válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 4, 2012
Nekem az a véleményem, hogy az ilyen öreg kondikat nyugdíjazni kell (mondom, mikor vettem régi, de NOS ROE kondikat). Amellett, hogy korhű marad az erősítő, felesleges bizonytalansági tényezőt hoznak a képbe.
(#) küzmös Gergely válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2012
Szia! Mire írtad,már ki is próbáltam,és valóban.. A táp az 1969 augusztusi nagy MM-ELKO-val egyetemben jónak bizonyult. Most egy Videoton TC672-es TV hangpanel volt a tápra téve,és ezzel csinálta a galibát,annak ellenére hogy ez egy adott gyári panel, amit már használtam régebben ezzel a táppal egy ideig,majd aztán lekötöttem. Most újra rátettem és "ilyet játszott".. A csőcserék voltak az elsők,de az összessel ezt csinálta. (kb egy hete vettem le róla.. tehát nem is évekkel ezelőtt.. na mind1.. érdekes dolgok ezek.. ) Most ráakasztottam a Müszi-féle kapcsolást,és "láss csodát". Minden jól müködik.. huzamosabb hallgatás után az ELKO 200,100,50µF-os részén 302V, a 20µF-on pedig 252V-ot mérek.. fél óra zenehallgatás után is.. az ELKO jég hideg.. mondjuk egyáltalán nem is melegedett,ezt kikapcsolás után azért megnéztem a múltkor is.
(#) küzmös Gergely válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 5, 2012
Én tévéket szoktam inkább bütykölgetni,de a nyáron forró,télen pedig jéghideg padlásról mentett darabokban is élnek ezek a nagy böhönye MM ELKO-k. Én még nem találtam rosszat.. pedig láttam már vagy 40 darabot... és formázni is lusta voltam. Amit most beépítettem az erősítőbe.. nos annak a másik fele,a másik ugyanolyan,ami az eredeti helyén a tv-ben mellette volt.. Nos annak kicsit puffadtnak tünik a teteje,és megnézve az alját látszik hogy a narancssárga szigetelőanyag repedt.. úgyhogy hazudtam,mert most az imént láttam először rosszat.. azaz ezt amiről meséltem..
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Okt 5, 2012
Szia pucuka! Kipróbáltam 1-1db 47nF-al,de csak annyit csinált hogy az "erősítése" gyengébb lett. Kb 1/3 hangerő "elveszett",de a mélyátvitel megközelítőleg azonos. (A 22p utáni 10n emelése tehát rontotta az erősítést,a kísérletben,de megpróbálom egy kicsit kisebbel is.. 22n-val is.. )
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Okt 5, 2012
Szia! A Jack-dugó hülyéskedett velem.. na ez szép.. Kipróbáltam 47-47n-val és mikor megmozgattam a jack-et,"beugrott" az erőteljes + mély hangzással. Nagyon jó lett,köszi!
(#) mc-4 hozzászólása Okt 7, 2012
Sziasztok!

Egy pár száma az AudioXpress-nek
EgyKettőHárom
Kérek mindenkit, figyeljen oda a fájlok ne kerüljenek törlésre.
Köszönöm!

A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) belaradio hozzászólása Okt 7, 2012
Sziasztok! Pacsírta rádió kimenő és hálózati trafóját érdemes használni erősítőbe ? A másik kérdésem , hogy ECC83 és EL84 se erősítőhőz keresek egy egyszerű kapcsolást. Kezdő vagyok ezért , lehetőleg olyan kellene , amit már megépített valaki és bevált neki . Ami az elektroncső.hu oldalon van már megépítettem , de nekem nem sikerült. Nagyon halk lett és erőtlen . Meg próbálnék egy másik kapcsolást . Előre is köszi .
(#) Orbán József válasza mc-4 hozzászólására (») Okt 7, 2012
Részemről hálás köszönet az irodalomért!
Orbánjózsi
(#) küzmös Gergely válasza belaradio hozzászólására (») Okt 7, 2012
Hali! Teljesen jó. (Nekem is nagyon jól jönne mostanság.. főleg a hálótrafó.) Sőt! A rádiók közt a Pacsirta hálótrafója a legjobb,mivel jó nagy,és stereoban is elbírja a dolgokat. Az ECC83-EL84 páros is jó választás,már maga a rádió eredeti kapcsolásának hangja is nagyon tetszik. A kimenőtrafója annak ellenére hogy fizikálisan "kicsi",de szerintem jobb mint bármelyik TV-kimenő. Kapcsolást pedig bőven találsz itt hozzá.. De ha bevered a "Guugliba" hogy elektroncsöves erősítő,és megnézed a "képtalálatokat" akkor már adja is kifelé a sok rajzot hozzá,és lehet válogatni.

(#) belaradio válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 7, 2012
Hali! Az a baj a legtöbb netes rajzal , hogy nincsennek feszültség adatok megadva . Sőt még a hálózati trafó anód feszültsége sincs megadva. Így elég nehéz kísérletezni. Te csináltál már ezekkel a csövekkel erősítőt ? ECC83 EL84 .
(#) neptunes4you hozzászólása Okt 7, 2012
Üdv mindenkinek. Szeretnék építeni egy ilyen erősítőt: EL84, de elakadtam a tápellátásnál. Minden alkatrész meg lesz hozzá, már beszereztem a csöveket, és a többit, csak a kimenőtrafót kell még megvennem, de táp trafót nem találtam sehol 15000 alatt. Úgy gondoltam, megcsinálhatnám én is, tekercselnék egyet. De ekkor jött a következő gond: nem tudom hol vegyek E vasmagot. Ti tudtok segíteni? Vagy van esetleg valaki, akinek van ilyen célra trafója?
(#) bakos13gab válasza neptunes4you hozzászólására (») Okt 7, 2012
A kapcsolás érdekes, de valószínűleg jól működhet. Trafó ügyben fletát javaslom, ha nem akarsz pepecselni a dologgal. Magot vaterán tudsz venni vagy a legegyszerűbben egy méhtelepről. A huzal - már ha nincs megfelelő a kezed ügyében - problémásabb és hihetetlenül drága lett. Egy ilyen erőlködőből sztereót illene elvinnie simán egy 150-200VA-es trafónak.
(#) küzmös Gergely válasza belaradio hozzászólására (») Okt 7, 2012
Szia! Nem,én még csak PCL86-al csináltam,ami ugye ezen két cső egy burában. De csináltam volna.. össze is raktam mikor kiderült hogy az EL84-em fütése szakadt.. A rádiómból meg nem akartam kiemelni a csövet,így ott áll az erősítő. Amúgy előfoknak ECC83-nak adsz kb: 250V anódot,az EL84-nek meg kb:300-320V körüli feszültséget..
(#) igi hozzászólása Okt 8, 2012
Üdv Urak!
Néhány kérdéssel fordulok a szakértő közönséghez.

Van egy NDK - RFT gyártmányú CAPRI rádióm, melynek a végfok kapcsolási rajzát csatoltam.

Egy-két szó a gépről:
A rádió része hanyagolható - monó, keleti URH-s.
A doboza egyben van, de irgalmatlan nagy, nálunk elhelyezhetetlen.
A potméterek tökéletes állapotban vannak, ami a cirka 50 éves korához képest meglepő.
Az egyenirányításról, szelén lemez egyenirányító gondoskodik.
Mivel némi brumm hallható, így a puffer kondikat, biztos cserélnem kell,
de ez ebben a korban már egyébként is kötelező feladat.
A végfok 2x4W-ot tud, ami a saját -tökéletes állapotú- hangszóróival maximálisan kielégítő teljesítmény.
Főleg úgy, hogy ezeket a hangszórókat egy "RESO3"-ba szeretném beépíteni.

Aláhúzott feliratokkal jelöltem a beépített hangerő és hangszín potmétereket, kapcsolókat.
Az EQ-nál az 1-es kapcsoló az "egyenes" állás. Ez az ECC83 két fele közé van beiktatva.
Ezt mindenképpen szeretném ki iktatni.
Pirossal az általam elgondolt jelutat jelöltem.
Ezt végigkövetve:
"120K-3n-100K-1A" kapcsoló, valamint a 100K előtti leágazástól "10K-22n-test" a jelút.
Szerintetek milyen és mekkora értékekkel tudnám ezt "egyenes" állásban hagyva megszüntetni?
A mély és magas hangszín szabályzókat is megszüntetném, de ez egyszerűbb feladat.(?)
Mélynél az 5M-470p párost kihagyom, a magasnál az 500K-3,3n kombó marad ki.
A balansznál csak a potit kell leválasztanom.

Legalábbis én így terveztem. Ha tévednék kérem jelezzétek!
Minden segítséget, előre is köszönök!

Üdv: igi
(#) crapgame hozzászólása Okt 8, 2012
Üdv mindenkinek.

A pár oldallal hátrébb megtárgyalt el84 SE-hez tulajdonképpen már mindent beszereztem, már csak az építés van hátra.
DE! Rámakadt egy EM80-as "varázsszem".
Ezt valahogy bele szeretném applikálni a Kapcsolásba.
Józan paraszti ésszel gondolkodva kell neki tápfesz, meg valahonnan kapnia is kell valami jelet. De azt honnan? az Ecc83 után kell beiktatni, vagy elé?
Tudna valaki segíteni?
Vagy lenne valaki olyan rendes, hogy pár kattintással berajzolná a kapbcsolásba?
üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012

el84se.gif

(#) havranarpi válasza crapgame hozzászólására (») Okt 8, 2012
"Varázsszem" témában többet megtudhatsz róla.
Ott írtam is a táp megoldásáról.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) crapgame válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 8, 2012
Oké, megnézem.
Kösz.
(#) crapgame hozzászólása Okt 8, 2012
Üdv.
Van valakinek tapasztalata a 6n2p-ev csővel? Milyen a hangja?
Most találtam eladót párszáz forint/db áron. Az új 12ax7 (electro harmonix, stb) megtöbb ezer. Mekkora a minőség, és hangzás beli különbség?
(#) korgs2 válasza crapgame hozzászólására (») Okt 8, 2012
Szia!Nálam kicsit laposabb volt a karakterisztikája mint a 83-asnak,igaz nem mai darabok voltam.A magasak kicsit butábbak voltak,de a mélyekkel nem volt baj.
(#) crapgame válasza korgs2 hozzászólására (») Okt 8, 2012
Lehet, hogy megér ennyit. Kösz
(#) Action2K válasza crapgame hozzászólására (») Okt 8, 2012
Simán! Nem mindegy, hogy ott e az ev a végén, más mint a sima.
(#) crapgame válasza Action2K hozzászólására (») Okt 8, 2012
vettem is mindjárt 10 darabot
(#) gkari válasza igi hozzászólására (») Okt 8, 2012
Kár lenne szétbombázni. Ez egy igazi csúcsszuper rádió-nekem is van, a szelén ma is tökéletes, és ki lehet egészíteni egy CCIR-OIRT konverterrel, sőt stereo-dekoderrel is, hajdan az NDK-ból ezt be lehetett szerezni.
Ha mégis úgy gondolod, egyszerűbb -szerintem- egy EL84 (SE) erősítőt konstruálni.
(#) belaradio válasza crapgame hozzászólására (») Okt 9, 2012
Szia! Én is egy EL84 se építése előtt állok , de még nem találtam hozzá , könnyen megépíthető rajzot. Előfoknak ECC83 vagy 6N2P EV szeretnék bele tenni . Ha elkezded építeni , egy rajzot dobjál már fel légyszives. A giffes rajz , ami fent van , nálam nem látható rendesen. Előre is kösz.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) igi válasza gkari hozzászólására (») Okt 9, 2012
Teljesen igazad van... én is sajnálom,
DE!
Nem fér el a lakásban.
A jó hangképet a közelre épített -egyébként remek- hangszórókon nem lehet csak elé ülve-állva visszahallani. Így viszont megint nem fér el sehol.
A rádió műsorok az én településemen eléggé korlátozottak.
Mint vételi lehetőség, mint színvonal tekintetében, így nem rádiózom.
Pillanatnyilag is ez zené CD-ről, remek minőségben szól, de egy szekrény tetején van,
ami ugye nem éppen megfelelő...
Ezek miatt döntöttem a szétszedés miatt.

Minden esetre köszönöm a segítő szándékod!
Következő: »»   1436 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem