Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1813 / 3998
(#) reloop válasza Vacok hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Szia! A stab.IC bemenetén nincs véletlenül egy elkó? Főleg helytelen polaritással?
(#) proli007 válasza hardcon hozzászólására (») Okt 10, 2012 / 1

Hello!
Mikrofon bemenetre úgy tudod kötni, hogy pld. készítesz egy astabil multivibrátort, (555-ből tranyóból, bármiből) melynek a tápfeszültségét kapcsolgatod a nyomógombbal. A kimeneti feszültségét két ellenállással vélhetően le kell osztani, hogy a kisjelű mikrofon bementet ne vezérelje túl.
üdv! proli007

MORSE-sim.png

(#) hardcon válasza proli007 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Kösszentem, szép estét! Üdv
(#) zoltan0801 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Helo!
Ne haragudj, ha felidegesítettelek, de mivel tudom azt, hogy nem mostanában tanultam, ráadásul én is emberből vagyok, úgyhogy tévedhetek, ezért írtam ezt a mondatot, hogy elkerüljem az esetleges hozzászólásokat, hogy rossz infó-t osztok meg másokkal. Legközelebb nem írok ilyent
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
(#) minicooper hozzászólása Okt 11, 2012 /

Hello mindenkinek!
Arra lennék kíváncsi hogy elektroncsővel hogyan tudom megrezgetni az egyenáramot?
Írta a wiki de nem sikerült rájönnöm hogy hogyan is kell kötni .
(Az elektroncső valami régi orosz cucc.)
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!
Az elektroncsövekkel is ugyanúgy lehet oszcillátorokat készíteni, mint a tranzisztorokkal. Az oszcillátor nem más, mint egy alkalmas módon pozitív visszacsatolással ellátott erősítő. Bővebben: Link
(#) pjg válasza hardcon hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szerintem nem sok értelme van egy nyomógombot taposva morzézni. Lehet, hogy Te úgy érzed leadtad amit akartál, de ember legyen a talpán aki ez le is veszi.
Viszont van egy megoldás. Az amatőrök előszeretettel használják (ták) az ElKey-t. Ez egy elektronikus billentyű. Van egy lemez fogantyúja ami ha egyik irányba tol ej akkor adja a "ti"-ket, ha a másik irányba akkor a "tá"-kat. Középállásban csend van. Már csak a cipő orrára kell eszkábálni valami alkalmatosságot, hogy a kart tudjad jobbra, balra taszigálni. Ja! Az ütem (sebesség) potival állítható.
Egy szép példa
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

A docbn lévő url nem jó. -> Ez jó!
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Azért lehet lábbal is. Bővebben: Link
(#) pjg válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

2 évig morzéztam a seregben. Ezt nem tudom levenni.
(#) gyulank hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok!
Szerintetek mi a legjobb ár/érték arányú, és biztonságos ágymelegítő+táp építés kombó?
Szóval én csak 3-félét találtam a neten ~5e-ért. Az 1-ik fém, lapított gömb alakú, vagy nem tudom, hogy nevezik ezt a formát, a másik takaró-szerű, a 3-ik autós üléshuzat.
Az első tán 3 perc töltéssel 3 órát melegít. Legalábbis ezt írták mellé. Utána ki kéne húzni gondolom. A 2. 60W, és közvetlenül a hálózatra van kötve, de majdnem elég hosszú, a 3. 12V-os, 8W-os, és gondolom, még kisebb. Van ami jobb lenne erre? Lehet hozzá olyan tápot csinálni, ami nem üthet agyon?
(#) geza1964 hozzászólása Okt 11, 2012 /

Szép napot mindenkinek!Lenne egy kis problémám,van egy Blaupunkt Paris RCM 169 típusú autórádióm.A gondom az,hogy bekapcsolás után kb 2 perc múlva égtelen recsegés hallatszik a jobb oldali hangszórókban tuner,cd,kazetta üzemmódban is ,mi okozhatja ezt,előtte előlapon világítást javítottak rajta.Már több kondenzátort cseréltek benne de nem javult a helyzet.Előre is köszönöm.Üdv Géza.
(#) Gezaba hozzászólása Okt 11, 2012 /

NE 555 ,NE 555P, NE 555N között mi a különbség?
(#) kadarist válasza Gezaba hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Más a gyártójuk, egyébként azonosak.
(#) Gezaba válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

köszi a gyors választ
(#) Gezaba válasza gyulank hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

A 60W nagyon sok, nagyon gyorsan piszok forróra tud melegedni kis helyen ha egy takaró méretű akkor már nem olyan gyorsan melegszik. Fogtál már meg egy 60Wos izzót miután ment pár percet? De gondolom van rajta valami kapcsoló amivel lehet állítani a teljesítményt. A 8Wos meg kicsi bár takaró alatt elég lehet, meg adnak hozzá 12vos tápot? Valószínűleg jó le vannak ezek szigetelve szóval nem vágnak agyon amíg normálisan használod. Csak kapcsold ki mielőtt elalszol. Az első hangzik a legbiztonságosabbnak ha jól értem akkor az felmelegít egy gömböt és azt rakod a takaró alá így tuti nem ráz meg az áram. Maximum megégethet a gömb
(#) gyulank válasza Gezaba hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Takaró méreten elosztva szerintem nem olyan sok a 60W, na meg, ha lenne olyan táp, ami nem üthet agyon, lehetne a hőmérsékletet vezérelni akár konkrét hőfokra is. Táp egyikhez sem kell, mert a kocsiba akkuról megy a 230V-os pedig a konnektorról. Egyébként a rendeltetés szerinti használat az, hogy nem használod... A rendeltetés szerinti használathoz kb. laposnak kéne lenni, és úgy kéne magunk fölé húzni, és meg nem mozdulni. Én biztos, hogy nyomom, gyűröm, és lehet, hogy izzadok, vagy ráfolyhat a nyálam, stb.. Természetesen nem az a cél, hogy minél jobban megtörjem, de a szándék nem egy életbiztosítás. Ezért kéne olyan táp, ami nem nyírhat ki, ha bármi miatt összeköttetésbe kerülnék vele.
(#) elektro777 hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok!
Olyan logikai áramkör kellene nekem, amely 3 nyomógombból áll, és 2 kimenete van.
Az 1. Gomb megnyomásakor az 1. Kimenet lesz igaz, és igaz is marad azaz tárolja. A második nyomógomb megnyomásakor a 2. Kimenet Lesz igaz és az is tárolódik, a 3. Nyomógomb megnyomásakor pedig mind a két kimenet igaz lesz és es is tárolva marad. Létrehoztam egy kapcsolást, nem tudom hogy jó-e ha valaki.megnézné hálás lennék! És ha esetleg jó, akkor mit kellene változtatni hogy a nyomógombok egyidejű benyomása esetén ne változzon az állapot ?
Köszi előre is!

IMAG0304.jpg

(#) minicooper válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Értem és köszönöm!
Időközben rátaláltam a rezgőkörre és arra gondoltam nem-e lehetne egy ilyen egyszerű rezgőkör jelét lecsapolni és egy tranzisztorral felerősíteni.
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Helyezd be ezt a rezgőkört egy erősítő visszacsatolásába és már készen is van az oszcillátorod. Oszcillátorok. Tessék olvasni és megérteni azt amit olvastál mielőtt kérdezel.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy ilyen tekercsem.
Mekkora tápfeszültséget kéne mérnem a két lábán és egyen vagy váltakozó-t?
Számomra kicsit nehéz az adatlap, relékkel még alig foglalkoztam...
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!
Milyen feszültségadat van ráírva a relé tetejére?
(#) elektro777 válasza elektro777 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Azt hiszem hülyeséget csináltam, mellékeltem a javított kapcsolást, azt szeretném tudni hogy jó-e, illetve amit az előző hozzászólásomba írtam
A feketével bekarikázottak a nyomógombok.
Köszi!

IMAG0310.jpg

(#) gordonfreemN válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!
24VDC.
Alulra pedig
10A 250VAC
5A 250VAC
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

24V egyenfeszültséget kell mérned a relé behúzótekercsének sarkain, ha feszültség van rajta. Jelfogó vagy másnéven relé.
(#) gordonfreemN válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Köszönöm szépen!

(#) Szabi1 hozzászólása Okt 11, 2012 /

Hello! Egy elég furcsa kérdésem lenne. Ti a NYÁKOK kábel csatlakozásainál mit használtok? Én ilyet használok Ám láttam valami olyat hogy egy tűt forrasztottak amire rá volt forrasztva a huzal az a módszer mennyire jó?
(#) adamhollos válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Erre gondolsz

Elég overkill, ezt ajánlom és a párját
(#) Szabi1 válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Igen erre gondoltam KB. de én régi orosz rádiókban láttam és ott sokkal vastagabb volt. És pl erősítők táp ellátásánál több amper is lehet de arra szerintem nem lenne elég vastag!?
(#) adamhollos válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

szerintem használj rendes csatlakozókat: pl

amúgy nem tom hol laksz, de pl pesten ha begyalogolsz egy elektronikai boltba erre a kérdésre kimerítő választ tudnak adni (szegeden meg azt se tudják mi az a opamp )
Következő: »»   1813 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem