Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Kezdő vagyok, és tanácsot szeretnék kérni. Az a tervem, hogy veszek 6db 250W -os monokristályos napelemet, (HDS250M-60) Sorbakötöm őket, így a kimenő feszültség 192V - 222V, és közvetlenül rákötöm egy 80l-es 1500W-os villanybojlerre. Ez járható megoldás? Előre is köszi a tanácsokat!
Járható, de remélem az egyenáramot nem a boyler kapcsolós termosztátja fogja kikapcsolni mert szerintem ívet fog húzni, mppt elektronika nélkül csak akkor lesz jó a fűtőszálhoz az illesztés ha a napelemek a névleges teljesítményen (maximális déli napsütés) üzemelnek, ellenben csökken a kivehető teljesítmény.
Ide egy step down konverter kellene ami az mppt funkciót megvalósítja. Ismeretem szerint ilyen célű mppt inverter nem is kapható.
Járható, csak egyenáramról járatni a bojlert - sok fűtőszáladba fog kerülni, mivel az egyenáram elhordja az elektródádat és elfogy az egyik pólus. Én más módszert javasolnék, ha csak a vízmelegítés a cél.
zia!
Milyen pólust hord el az egyenáram? Az áram a fűtőszálban marad, ott meg nincs víz. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
a napelemek hatásfoka tizen-húsz százalék, napkollektor meg aszem 80 fölötti, olcsóbb is , mindenképp inkább ezt kéne csinálnod, nem kell csak kevés kiegészítő automatika , meg némi csövezés, de tetudod...
Azért gondoltam ezt a megoldást:
- a napelem nem fagy le, így télen is jól használható - ha felmelegíti a vizet, +energiát máshova is felhasználhatom A villanybojler fűtőbetét fűtőszála egy ómikus fogyasztó, ezért gondoltam, hogy mindegy, hogy egyen, vagy váltóáram működteti. A kapcsolós termosztát ívhúzását nem értem. A váltóáramnál nincs ilyen jelenség? Miben károsíthatja ez a napelemeket? A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
A kollektor is használható télen, csak fagyállót kell belerakni.
A "máshova is felhasználhatod", az jó ötlet, de a felmelegített víz a melegvízen kivül max. fűtésre használható. Ráadásul a 80l meglehetősen kevés energiát tud tárolni. A fűtőbetétnek tökéletesen mindegy, hogy egyen vagy váltóáram működteti. Azonban a napelem nem tudja az adott fényviszonyok mellett belőle maximum kinyerhető teljesítményt leadni, ha fix teljesítményű fogyasztót kötsz rá (mint pl. egy bojlet fűtőbetétet). Ez pedig így tiszta pocséklás. A termosztát kikapcsolásnál ívet húz. A váltóáram másodpercenként százszor nullára csökken, annál a pontnál pedig kialszik az ív, ez legrosszabb esetben max. 10ms-ot jelent. Az egyenáram nem csökken nullára, így sokkal lassabban fog kialudni az ív. Az a termosztát, ami egyébként akár 10-20 évig is bírná, egyenáramnál simán elpusztulhat pár hónap alatt...
Köszönöm a tanácsokat!
A +energia felhasználását elsősorban az elektromos energiára gondoltam. A későbbiekben, ha sikerül továbbfejlesztenem a rendszert, a +elektromos energiát másra is felhasználhatom, pl. akkumulátorok töltésére. Az ívhúzás elkerülésére van megoldás? A napkollektort is nagyon jónak tartom. Egyelőre olyan sok infót olvastam, hogy nehéz eligazodni, mert rengeteg érv van mellette, és ellen is, persze ez a napelemre is vonatkozik ![]() Most kedvező feltételekkel kapok 6db 250W-os napelemet, és gondoltam, kipróbálom. Felszerelem most ősszel, és folyamatosan figyelem az adatokat, és gyűjtöm a tapasztalatokat.
Csak annyit, nézd meg az autóizzóknál, miért mindig ugyanaz a pólus ég el, és miért mindig a fűtőszál és a hordozószál találkozásánál... http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_9983.html http://www.hobbielektronika.hu/forum/index.php?sf=*%20topic:3336&h=h Gondolom galvanizálásról is hallottál már... De ha egy rosszabb hatásfokú, alacsonyabb hőmérsékletű, drágább technológia használata a cél és szeretnéd sűrűbben cserélgetni a fűtőszálat - akkor jó a napelem + bojler páros, vagy ha ingyen van... Hozzá kell tennem, az a napelemek mellett szól, hogy nem lehet túlfűteni, ezért nem kell tágulási tartály, bypass vagy puffer kör és egy csomó gépészet, meg babrálni a folyadékkal, nyomáspumpával.... Az infra fűtőfilmekkel is ez az egy bajom van - az anyagelhordódás. Váltóáramnál ez nem probléma. A termosztátra is vonatkozik az anyagelhordódás problémája. Hamarabb ég be. Ettől még használhatod, csak eleve kisebb élettartammal. Én melegvízre kollektort használok, mert jobb ár/teljesítményű a magasabb hatásfok miatt a mutatója. Ha ingyen jutnék napelemhez - azzal fűteném a vizet. Kínából igazán jó áron kapom a napelemeket, de így sem éri meg.
Nemhogy később alszik ki az ív hanem ki sem alszik ìgy kigyullad a kapcsoló. Ide IGBT kell.
Van az a pénz .... Most cseréltem IGBT-t egy Solar Inverterben.. darabja 48000.Ft ....
![]()
Azért 200V/8A DC max. percenkénti kapcsolgatásához elég egy néhány száz forintos FET is.
Úgy kell megválasztani a tartály méretét,hogy ne kelljen termosztátot használni.
Sziasztok. Szert tettem egy pár cellára és nem igazán tudom forrasztani. fahrenheit forrasztó állomással próbáltam, de meghajlik vagy eltöröm vagy nem olvad meg rendesen az ón és "csimbókos" marad. Nincs valami fejlett technikája valakinek? Vagy azon gondolkodtam hogy előmelegítem a cellákat. Mi az a hőfok ahol még nem károsodik? A hőtágulást szeretném kiküszöbölni vele. Szerintetek?
Én még nem forrasztottam napelemet, de ezt a videót találtam a témával kapcsolatban ha ez segít.
Lászlónak elég jó hőálló ujja van, hogy egy másodperc se telik el a forrasztástól, már végig is simítja.
![]()
230 fokon olvad az ón,1 mp múlva nyugodtan végighúzhatja az ujját rajta.
Olyan kicsi a hőtömeg,hogy ki hűl az ujjától...
.....
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
Ha nem tudod forrasztani,hibás cellákat vettél!
Gondolom forrasztási gyakorlatod megvan. Ezüstözött a forraszcsík van a cellákon,gyönyörűen forrasztható! Persze nem lehet sokszor melegítgetni,mert leválik az ezüstözés... A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni azoktól akik építettek már napelem táblát házilag, hogy az üveglapot ki milyen profillal "keretezte be" , tette felszerelhetővé, szóval mi a legjobb mégis olcsó megoldás erre.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
Fahrenheit 28020 pákával nem gondoltam volna, de egész könnyen forraszthatóak a napelem cellák. Eddig "csak" 2 selejt lett. Ebből az egyik sarka a tabszalag forrasztása után a kezemben tört le
![]()
Nekem is ilyen pákám van. Milyen beállításon forrasztottad a cellákat? és milyen heggyel? Mert nekem csak a hegyes van hozzá, de az nem az igazi.
A pákán a hőfokszabályzó jobbra vízszintesen áll (kb 4/5-ödnél). Egy injekciós fecskendővel vittem fel a forrasztó sávra a folyasztó szert. de a tab szalagra vittem fel a cínt. A pákában ilyen hegy van.
Be kellesz szereznem egy ilyen hegyet.
![]() Köszönöm az infót. Nekem van ilyen tollam folyósítónak kaptam ajándékba. azt használtam. Én is kb azzal a hőfok beállítással próbálkoztam de nekem végigrepedt a a cella a forrsáv mellett lehűlésnél. Lehet a cella selejtes. Meg hamar lehűlt a hegyem. Te végig tudtad húzni a forrsávot? Nekem 6x6-os cellám van.
Elkészült az első napelemem. Nem is volt olyan szörnyű forrasztani a cellákat. Legalábbis ami megsérült az nem a forrasztáskor sérült meg hanem a kezemben tört le a sarka. Valami keretet kell még csinálnom neki meg szilikonnal le tömíteni.
Ugye nem csak 28 cella van mint a képen látható?
Mert ennyivel nem igazán lehet 12V-os akksit tölteni. Már ha arra kell,amire gondolok ![]()
Természetesen 36 darab ilyen cella van rajt csak túl közelről készült a kép. Igen szigetüzemben gondolkodok és aksit akarok tölteni vele.
Akkor jó lesz!
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |