Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Köszönöm a segítő hozzászólásokat, amit a Clarion szettel kapcsolatban írtatok nekem. Mára már eszem ágában sincs peremezni a hangszórót, mert látom hogy semmi értelme. Viszont sikerült lépnem a kocsim hifi építésével kapcsolatban. Más márkájú hangszórókhoz jutottam és meglepően jó eredményeket értem el. Néhány probléma megoldása még előttem áll, de szép lassan összeáll majd a rendszer.Komolyan jól érzem magam, mert sok idő után ma először nem akartam kiszállni a kocsimból, nem akartam kikapcsolni a zenét benne. Akárki akármit mond, a jó zene boldoggá teszi az embert. Egyszerűen kikapcsol az ember és nem érzi a stresszt. Bele gondolok, hogy ennél még jobb is lehet majd a kocsimban a zene...
Kellenének a TS paraméterei, úgy könnyebb rá mondani valamit. Jó eséllyel zárt dobozt fog kérni.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
Hát ez nem túl sok. Akkor vagy megméred, mondjuk Ptesza oldalán lévő leírás alapján, így optimális doboz tervezhető hozzá, vagy saccra belevágod egy zárt dobozba és hallgatod. Szerintem adatok nélkül érdemlegesebb infót nem lehet adni. Találomra ne vágj reflex nyílást, szinte biztos , hogy csak rontasz rajta, döngeni fog meg bőgni, azt gondosan tervezni kell, de ehhez is kellene a TS paraméter. Zárt dobozban kevésbé fogsz csalódni. Én olyan 12-16L körüli masszív dobozba gondolkodnék.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
Ezekhez a free air hangszórókhoz nem szokás megadni a TS értékeket. Ezeket vagy bemére(ete)d, és az alapján számolsz neki egyet, vagy építesz egy nagyobb próbadobozt amibe beleteszed, s mondjuk téglák behelyezésével odahangolod ahol neked megfelelő a hangzás, s ezek után kiszámolod az hány liter, és építesz neki egy olyan dobozt.
Sziasztok! Köszi szépen mindenki válaszát!
És ha csinál egy nagyobb próbadobozt amit fokozatosan tércsökkent az ember téglával biztos hogy ugyanazt a hangot adja amit később legyárt kisebb doboznak?
Nem feltétlen, de az optimális literszám felé így tudsz a legjobban közelíteni, ha nulla adat áll rendelkezésedre, vagyis találomra.
Sziasztok. Van nekem egy 30Cm-es MNC Noir 2-es mélyhangszóróm, 300W max terheléssel. Olyan kérdésem lenne hogy összedobtam egy kb. 110L-es ládát neki 2db reflexx csővel és nem tudom hogy kell-e ekkora láda neki vagy kisebb kell? Valaki valami okosságot tud mondani? (A kárpitos munkát és szegélyezést magam csináltam.)
Már nem azért de ha már kész a láda...
Tedd be inkább a ki mit épített topikba. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
Ha most te is elkezdesz hányendeskedni két 9000 Ftos autóhangszóró miatt itt nekem....
Sziasztok! Beszereztem néhány új JBL hang(falat)sugárzót. Eléggé kellemes hangjuk van.
8 Ohm, 13 centis mélyközép van benn, b.reflex kialakítású. Arra lennék kíváncsi, hogy a reflex csővel megfelelően van-e hangolva gyárilag a doboz. (Nincs-e púp az átvitelben). Ezt fülre nehéz megmondani, mert a sarokban ahol van, (75Hz-en) búg mint a veszedelem, de a szoba közepére helyezve egy kis széken, olyan mélyek is jönnek, mintha egy nagyobb hang(fal)sugárzó szólna. (A gyári cső akár a 1,5x méretre is meghosszabbítható lenne, ha szükséges) A mérés szerint 70Hz körül van hangolva. Impedancia görbét tudtam mérni, de csak a dobozba szerelt hangszórón, a hangváltóján keresztül. Szétszedni barbárság lenne, nem tudom, így jó-e a mérés. Mellékelem a mérési fájlt (LSP lab-ba importálható), de jó lenne valami ötlet, hogyan tudom megmérni a mély átvitelt. Van egy egyszerű dB mérőm +/-3,5dB pontosságú, de lehet, hogy önmagához képest pontos. A legnagyobb probléma úgy elhelyezni a hang(falat)sugárzót, hogy a szoba akusztika ne befolyásolja a mérést. zoka. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tapasztalt fórum társaimtól, hogy a beyma 18g40 mélyhez mekkora dobozra lenne szükségem? Ha valaki esetleg konkrét méreteket tudna adni azt megköszönném. Bass reflex dobozra gondoltam.
150 liter 35Hz es hangolással.
Köszönöm szépen
El is kerülte a figyelmem
Nem akarok kötekedni, de szerintem átláthatóbb lenne amit írsz, ha használnál mondatközi írásjeleket is. Ha pedig csak engem zavar, akkor elnézést kérek.
Szia!
Semmi probléma, nem veszem kötekedésnek. Így utólag visszaolvasva valóban elfért volna egy-két helyen 1-1 vessző, de akkor abban a szituációban nem vettem észre. Nem akarok OFF-olni köszi szépen az észrevételt, ezentúl figyelni fogok erre.
Rendben!
Amatőrként kérdeznék Tőletek. Van 2db ilyen hangszóróm, szeretnék belőle egy autóba való hangdobozt építeni. Trapéz alakúra gondoltam, hátsó üléssor mögé, kombi Trabantba lenne betéve. Csináltam egy skiccet, kb. hogy fest oldalról. Bővebben: Link Ez talán ad valami támpontot, hogy hová nézzenek a hangszórók. Jelenleg a kocsi hátulja felé néznek, így nem rossz, csak ugye sok helyet foglal a két doboz. Kalaptartó nincs. Ami korlátoz szélességben az a két sárvédő közötti távolság. Holnap megmérem ezt a távolságot és leírom. Remélem tudtok majd segíteni. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
Szerintem a hangsugárzó készítéshez kapcslódik az átvitel mérése is. Itt biztosan többen is próbálkoztatok például mikrofonos méréssel. Subvoice oldalán is láttam egy házilag készített mérő berendezést. Igaz leginkább a hangváltó megtervezéséhez kell ilyen mérés gondolom.
Nekem a mély átvitel lenne érdekes, de egyszerűen nem lehet lakószobai környezetben megvizsgálni. Az történik ugyanis, - a hangsugárzó elhelyezésétől függően - hogy mindig más eredmény jön ki. Valamikor 45 valamikor 75 Hz-en van kiemelés az átvitelben, méghozzá jelentős. Viszonylag egyenletes eredmény jön ki, néhány dB ingadozás, ha a hangszóró középtől 10-20 centire van a mikrofon, de 1m-ről katasztrófa. 10 cm-ről pedig nem vagyok abban biztos, hogy a hangdoboz hátsó oldalán lévő reflexcső egyáltalán számít-e valamit, mivelhogy más irányban sugároz, így az ott kilépő hangnyomás elvileg a másik irányból lenne mérhető, nem? Mi történne, ha egy hátul reflexnyílással felszerelt dobozt kivinnénk szabadtérre a puszta közepére egy állványra szerelve? A doboz előtti téren a "magasabb", hátul a mélyebb mélyhangok szólnának?
A melyhangok atlagos akusztikaju helyisegekben csak kozelrol merhetok elfogadhato eredmennyel. Bass-reflex dobozok eseten kulon kell a hangszorot es kulon kell a reflexlyukat merni majd a ket eredmenyt megfeleloen osszegezni es a baffle step hatast is beleszamolni ha suketszobai eredmenyt szeretnenk latni. Habar ez a modszer nem a legkorrektebb meresi eljaras mert nem azt az egyseges hullamfrontot merjuk amit valojaban a hangsugarzo produkal alacsony frekvenciakon par meter tavolsagrol, de elfogadhato kozelitest nyujt. Ha a puszta kozepen allvanyrol sikerul mericskelni az eleg jol kozeliti a suketszobai merest (felteve ha eleg magas allvanyra kerul a merendo hangsugarzo - azaz a fold kozelsege nem lesz zavaro tenyezo).
Egyebkent a dobozon barhol elhelyezett reflexlyukkal hasonloan sugaroz ugyanaz a hangsugarzo mert a szokasos hangsugarzok nem iranyitott melyhangokat sugaroznak igy azok gomb alakban terjednek a hangfal korul.
Köszönöm a segítséget. Lényegében amikor közelről, 10 cm-ről mértem, dB mérővel, elég egyenletesen +/- 1 dB-en belül mozgott az átvitel (200Hz alatt vizsgáltam), majd határozottan süllyedni kezdett. Ha a doboz kiemelné mondjuk a 70 Hz-et, akkor ott mutatkozott volna a púp. (Bár a reflexcső felöl nem vizsgáltam, de úgy is megmérem.)
zoka
Nos csináltam képeket, le is mértem a teret.
A képek a webalbumomban: Bővebben: Link A doboz (láda) maximális szélessége 68cm lehet, a trapéz alsó lapja max. 30cm széles, a doboz magassága pedig max. 40cm. kép . Ezekkel az adatokkal kellene valamit kezdeni, tudtok segíteni? Érdemes dobozt építeni nekik vagy inkább vegyem meg ezt? Bővebben: Link Szerkesztve. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Ha a mostani doboz térfogatával jól szólnak az autódban a dobozok akkor nyugodtan megépítheted trapéz alakúra is ugyanakkora belső térrel. , csak belül válaszd el a két teret.
Sok mérgelődéstől kíméled meg magad ha előtte elkészíted kartonból és úgy határozod meg a tényleges külső méreteket.
Üdv! A kocsimba akarok épiteni, egy mélyládát. Ezt a hangszorot valasztottam kiIONEER TS-W304R
Adatai a mellekelt kepen vannak leirva. Valakinek valami otlete, a mélynyomoval kapcsolatban? Milyen tipusu ládában érezné jol magát? Mekkora térfogatban? Milyen hangolással?
Köszönöm a választ! Mit szólsz a hangszorohoz, mi várható el töle?
Sziasztok!
"Könyvespolc-hangsugárzó" előlapnak használható 4mm rétegelt lemez vagy 2db 4mm -es összeragasztva, csavarozva? Az előlap és a hangszóró közé a direkt ilyen célra készült tömítő anyagon kívül mi használható még? Pl. belsőgumi, szilikon (azt úgy tudom nem jó) vagy mi? (az tény, hogy low cost projectről van szó, de attól függetlenül normálisan lesz kivitelezve) Köszi!
Van aki beragasztja szilóval, csak akkor nem jön ki... A lényeg hogy ne fújjon ki , meg rugalmasan legyen. Az előlap minél vastagabb annál jobb, de a belső merevítés is legalább annyira fontos.
Sziasztok!
Az autómban szeretném kicserélni a magassugárzókat,mert rosszul szólnak.4ohmos kéne bele és van nekem itthon 4 db,amit még régebben vásároltam az ebay-en.A dobozára annyi volt írva ,hogy 2,8v , 500w,97Db.Az impedanciáját vagy ellenállását nem tudom kimérni,hogy ez hány ohmos.A műszer végtelen nagynak mutatja.Segítsetek ez ügyben légyszives mert nem igazán értek az elektromossághoz és nem szeretném ,ha a fejegységnek lenne baja egy rossz hangszóróválasztástól.Amúgy szépen szólnak,de biztosra szeretnék menni mielőtt végleg beszerelem.Ilyenek,mint a képen. Köszi. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |