Fórum témák
» Több friss téma |
A számlálókkal nem tudom, hogy hogyan szeretnél statikus bemenetből statikus kimenetet dekódolni...
Hello!
"Vagy egy Xilinx" Nekem nincs, ha lehet az én korommal ne haladjunk, elég gyors az így is.. ![]() "A számlálókkal nem tudom, hogy hogyan szeretnél statikus bemenetből statikus kimenetet dekódolni..." Regiszterekkel.. Egyébként úgy is lehet, hogy decimális számlálóval elszámolsz a bináris értékig (komparátor), majd a számot kiteszed a kijelzőre.. Parasztos, de egyszerű. üdv! proli007
A számlálók stimmelnek,a shift regisztert néztem be.Helyette egy összehasonlító kell.A számláló (cd45xx) addig számlálja az órajeleket amíg a beállított kapcsolóállás nem egyezik egy másik bináris számláló tartalmával,ekkor kiírás ,resetelés ,kezdődhet minden elölről.
Az nem esett le elsőre, hogy honnan lesz órajeled, ha egyszer statikus a bemenet...
![]()
Hello!
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget. Sajnos nem vagyok túl gyakorlott az építés terén, úgyhogy ha lehet kérnék még segítséget. Tetszik az a megoldás amit bosszantás képen küldtél, azzal csak az a bajom, hogy nem tudom az epromot felprogramozni. Se programot nem tudok írni és nincs amivel beleírjak az IC-be. Ha tudsz benne segíteni megköszönném. Üdv: silencezozo
Szia _vl_!
Nagyon köszönöm, hogy fordítottál időt az én problémámra. Sajnos nem tudom, hogy amit leírtál megoldást, azt hogyan is kéne kivitelezni. Tudnál még ebben segíteni? Üdv: silencezozo
Hello!
"Se programot nem tudok írni.." Ehhez még nem is kell tudni. Annyi az egész, hogy amelyik szegmenst szeretnéd látni hogy ég, oda 0-át írsz, amelyiket nem, oda 1-et. Az Eprom nulladik címén az első digit (egyesek) kódja van, az elsőn, meg a második digit (tizesek) kódja van. Majd így tovább. Tehát összesen a 32 varicióhoz, 64 byte-ot kell "kódolni". Pld. ha a bináris érték nulla '00000', akkor Te a kijelzőn "_0" számot akarsz megjeleníteni. (Az alávonás a nem jelző digitet jelenti, mert azt írtad, hogy 05 helyett, nullát nem, csak az 5-öst szeretnél látni.) - Nos, "0" számnál, minden szegmens ég, kivétel a "g". - Akkor a 0.byte kód binárisan 'x1000000'. Hiszen a bit összerendelése 'xgfedcba" ("x" helyére bármit írhatsz, hiszen az a bit nincs használva. - Mivel a tízeseknél nullkioltás van, a tízesek ekkor nem égnek, így az 1.byte kódja csupa 1 lehet. 'x1111111'. - Ha ezt Hex formátumra konvertáljuk, (és az "x" helyére 0-át írunk) akkor első byte x100=4, 0000=0. Vagy is Hexa "40". - 1-es byte pedig x111=7 és 1111=F. Vagy is "7F" -Ezt kell égetni az Eprom nullás és egyes címére, és kész is a '_0' kijelzés. Ha van kedved, akkor kódolj, és majd leellenőrizzük. Szerintem sokan vannak (én is) aki be tudja égetni ezt a 64 byte-ot. Itt még az is lehetőség, hogy az Eprom kimeneteket úgy kötöd a kijelzőre, ahogy éppen kijön a nyák, csak a bitek kódolását kell, a szerint módosítani. De ha nagyon keresel a rajzok között, már kódoltam számokat, mikor 0..99-ig kellett számolni valamiért.. üdv! proli007
Hello!
Na, visszanyalt a fagyi. Mint látható hasonló dolgot már megoldottam, csak három digitre itt. ![]() üdv! proli007
Üdv mindenkinek! Én egy olyan kapcsolást szeretnék építeni amely egy olajnyomás érzékelő, aminek 320 - 0 ohm- ig terjed az ellenállása. Én ezt a nyomásértéket szeretném egy kijelzőn megjeleníteni, 0 - 8- ig skálázva. Vagyis a 9 már nem kell. 320 ohm- nál 0 a nyomás és 0 ohm- nál a nyomás 8. Ennek a megvalósításában kérném a segítségeteket.
Köszi!!
Indulásnak.. A 320 Ohm jeladót egy referencia feszültségre (pl. 5 V ) kell kötni. Ez lehet egy osztó felső vagy alsó tagja. A leosztott érték felel meg a 8 szintnek. ( 320/8 = 40 ohmos lépéseknél kell figyelni a feszültségt ez megközelitőleg 0,625 V =5V/8 ) Komparátorokkkal vagy PIC.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Helló! Köszi! Szerintem komparátorral kellene megoldani, mert programozni nem tudok. A komparátor után jönne a kijelző meghajtó? A komporátort, hogyan gondoltad?
Igen a komparátorok után a kijelző meghajtó jönne. Egy egyszerű komparátorra gondoltam ha nem fontos a nagy pontosság. Diódás lánc ami egyre nővekvő értékkekre nyit. (0.6V, 1,2, 1,8 stb. ha B-E átmenetet használok 0,7 V ha diódát) Mivel majdnem egybeesik a tranzisztor nyitó feszültsége (0,6) a lépési szintekkel (0,625) és a szilicium dióda nyitófeszülstégével ezt használnék. Előáll egy bináris érték amit logikával, vagy egyéb kódolással a kijelzőt vezérelném. Nagy vonalakban ennyi.
Nem fontos a pontosság, csak nagy vonalakba jelezze ki az értéket. A diódás láncról, vagy a tranzisztoros láncról, amit mondtál tudnál mutatni egy rajzot? Mellékeltem pár képet, a diódaláncot jól értelmeztem? A számlálóhoz hasonló lesz majd az áramkör?
A láncot jól értelmezted, de nem erre gondoltam. Hmm nem lesz egyszerű rajznélkül elmagyaráznom.. Nekem meg nincs szkennerem.. A számláló sem ilyen. Nem is kell számláló. Csak kijelző és egy kodóló. vagy egy logika. Találok valami megoldást.
Na találtam egy lehetőséget. A Texas Optoelektronikai receptek könyvben van. A ledek elhagyhatóak. Az ellenállások értékét megnövelni. pl 2,7 KOhm-ra. a kollektorokról levehető a logikai szint. Ezt prioritás dekodolóhoz (SN74148) kell vezetni. Annak a kimenete előállítja a BCD számot. Ezt fogadja a SN7447 hétszegmenses kijelző meghajtó. Itt lehet használni valamelyik TIL kijelzőt.
Na egyszuszra ennyi. Már csak le kellene rajzolni, hogy lássam is .
Fontos a számként való kijelzés? Ha nem akkor az előző kapcsolás önmagában elég egy led soros kijelzőhöz.
Az az igazság, hogy igen. A kapcsolás az egyik rokonomnak lesz és ő ragaszkodik hozzá.
Újabb alternatíva ,veszel egy ledes feszültségmérő panelt.Ettől kezdve már csak három számjegyet kell kivenni belőle.A 2. vagy a 3. teljesen elég,csak jól kell bekalibrálni.(ha meg mindet meghagyod akkor aztán fullos az egész.(esetleg ha nem ragaszkodsz a ledeshez ,LCD-s kijelzőnek akár egy gagyi multiméter is jó lehet. (800-1000ft és készen van)Maximum a tápellátással lesz némi gond.Ha autóba készül ,és nem tudsz hozzá független tápot készíteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Helló! Készítettem egy kapcsolást, amennyire tudtam. Remélem, hogy az ellenállásokat jó helyen nevezgettem át. Az IC-ket most így tettem bele, de ha kell akkor még tudok rajta változtatni. Köszi!!
Köszi a segítséget, és az ötleteket, csak mivel nem nekem lesz, nekem is ragaszkodnom kell az előírásoknak.
![]()
A diódás tranzisztoros lánc jó. Az SN74148 lábkiosztása nem jó. egyébként sem mert -bocsi- a 147-s kell. A 148 az 0-7 kódol s neked a 8 is kell. Az sn74147 0-9 -ig. Mellékeltem az adatlapját. A tranzisztorok kollektorait kell az Ic bementeire kötni. A következő képpen. Az első tranzisztor kollektora a d2 / 12. láb és értelemszerűen így tovább. A D1 -t kösd testre. A kimenetekre kell egy egy inverter. Ami lehet egy tranzisztoros vagy az Sn 7404 alkalmazása.Én a tranzisztoros megoldást alkalmaznám. Egyébként a kimenetet értelemszerűen súlyozva össze kell kötni a szegmens meghajtóval. SN747-nél a 4. láb szintén + ra Lásd adatlap.
Helló! Megvannak a módosítások, remélem hogy jók. A nyomásmérőt egy potival helyettesítettem a rajzon.
Szia !
Tökéletes. De most néztem az igazság táblát, nem vettem figyelembe a 0-t más felé járt az eszem. Bocsi. Csak annyit kell módosítanod, hogy az 1 (d1) bemenet földelését megszünteted. A D1-t az első tranzisztor kollektorára. Így tovább 8 -ig. D1 1. tranyó D2 2. stb. D8 8. Így a nullát is jelzi.
Helló! Így gondoltad?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |