Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla elektroncsővel
Témaindító: TechoRiska, idő: Aug 31, 2007
Témakörök:
Hello mindenki. Már korábban egy másik fórumban is kifejtettem az elektroncsövek és a nagyfesz iránt érzett vonzalmamat, mely most ismét megmutatkozik. Az az elgondolásom támadt, hogy építenék egy elektroncső vezérelt teslát. Találtam neten több kapcsolást is ami PL500as csövekkel üzemelt, de a bemeneti feszültség max 600V körüli volt, mivel a cső nem bír többet... az adatlapja szerint impulzus szinten 7kV-ot is elbír, de mivel eredetileg nem nagyáramra lett tervezve így nekem minden nagyobb szabású próbálkozásnál áthúzott a cső a rácsai között. Na de visszatérve az ötletemre, mikrosütő trafót képzeltem el tápfesz adónak a teslához; az elvileg 2200 voltot ad le ami nekem van, böszme (0,1uF) kondival még valamennyivel feljebb is tolódna az átlagérték. Nekem egy olyan cső kéne azonban, ami elbírná a mondjuk 3kV-os anódfeszültséget minden gond nélkül, és persze nem impulzus szinten. Érdekelne hogy valamelyik kedves olvasó tudna-e megnevezni ilyen csövet, valamint hogy az elképzelésem működne-e, illetőleg hogy mekkora szikra várható ha ezt a szisztémát ügyesen méretezném. (ha 20-30 centi alatt van akkor inkább csak annyit írjatok hogy felejtsem el az egészet, akkorát TV trafóból is lehet erőltetni). Várom válaszaitokat, üdv!
Csövek: például GU81M, GU43B, GU34,4S040T,OT400,stb.
Ezek be is szerezhetőek és tipikusan 3kV környékén "élnek".
Az amcsi 833A az egyik legkedveltebb VTTC megoldás. De tessék egy kis
infó
Nekem van 2db GU50-es csövem ,majd azzal szeretnék meghajtót építeni ez alapján.
Hálás köszönetem mindenkinek, akkor ezek szerint megvalósítható az elképzelésem a legcsekélyebb gondok nélkül. Ha valami kérdésem adódik még megírom ide. Még egyszer köszönöm mindenkinek.
hi, jobb híján ide írom, mert részben ide tartozik
szóval GU81M foglalat kellene, tud valaki beszerzési forrást? 3-4 darab, újszerű (nem bontott) köszi, nem akarom szétoff-olni a témát de én csak olyan helyeket találtam (google) ahol csővel együtt adják, csöveim pedig vannak annál több olyan hirdetést/fórumhozzászólást láttam ahol keresnek ilyet vagy épp csövet mondjuk csak magyar oldalakat néztem, külföld kicsit nehézkesebb. regards,
Van valami magyar amatőr rádiós bolt, nem tudom mi a címük, vannak külön foglalatuk is.
szerk: megtaláltam Bővebben: Link De úgy látom elfogyott nekik. Kérdezz rá, lesz-e vajon még sztem. köszönöm, őket ismertem, de nincs nekik, amikor volt akkor is csak csővel együtt adták és 9000fölött volt darabja (a foglalatnak). mondjuk csővel együtt jó ár lett volna regards,
Sziasztok!
Ezt a kérdést (kérést) már elsütöttem, egy másik fórumténában, is, de az behalt, hátha it... Hozzájutottam 1db Tungsram DG7-124 típusú szkóp katódsugárcsőhöz... Nincs valakinek véletlen olyan adatlapja hozzá, amelyet számomra elérhetővé tudna tenni? ja.: Google nem tud róla semmit Magyari: elektroncső atlasz nem ír róla tubelink.com nem ír róla (mondjuk ez ok) Az egyetlen hely ahol fellelhető az adatlapja: Tungsram: Katódsugárcsövek - Üzemeltetési előírások és adatlapok viszont ezt a könyvet keresve antikváriumokban csak nemleges válaszokat kaptam... please, aki tud segítsen, nagyon szeretnék kísérletezgetni... amúgy egy 11 lábú (asszem W foglalati típusú csőről van szó) a válaszokat előre is köszönöm... adatlapot nem tudok én sem, viszont a TV MINISCOPE-ban ez van, telefunken gyártmány. több helyen kering a kézikönyve, kapcsolási rajzzal együtt, abból gyakorlatilag mindent megtudsz ha engedi a rendszer csatolom, ha nem majd lesz valahogy regards,
Köszönöm szépen a gyors választ
Lehet, valami egyszerűbb megjelenítő lesz a dologból, ha már kapcsolásra példát is kaptam... csak legyen vége a vizsgaidőszaknak...
Na, kicsit beindultam a GU-81-es csővel. Néhány kép:
Bővebben: Link Bővebben: Link Összeállítás: Bővebben: Link Kapcsolási rajz (felsőt használom egyelőre) Bővebben: Link Videó (itt még nincs olyan jól kihangolva, mint pl a képeknél) Bővebben: Link Nem kis égés :eek2: :eek2: : Bővebben: Link A max szikrahossz eddig 20 centi körül volt, de van néhány probléma még a cuccal, pl a primer és primer kondibank tűzforró, a kondik nem tudom mitől, bőven túl vannak méretezve (13kV @ 1,5nF kis kerámiakondibank). A videón látni, hogy a semmiről indul a szikra, majd egyre nagyobb, ezt nem tudom miért csinálja (nem a cső fűtése miatt, az biztos).
Én pl 509-cel szeretnék tesla tekercset építeni de még nem találtam hozzá rajzot! Valkinek nincs véletlenül?
Üdv!
Ha valakinek, lenne egy "kódorgó" gu43b-hez foglalata...... Pü!! Köszi. Ex
Sziasztok, GU50 -re tud valaki tesla tekercs kapcsolást?
KöszI! A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Szia, mutatnál itt 1 jó kapcsolást is ???
Ha ez jó, akkor kérhetnék még pár információt:
A tesla tekercs: primer hányas drót, és ha jól értelmezem 7,5cm magra, PVC porcelán, micsoda? A feedback tekercs milyen vastag drót, és akkor az is 7,5 magra ? a secundary meg akkor 5cm magra 0,2 es drótból 10 cm magasan. És ez milyen elrendezésben? |
Bejelentkezés
Hirdetés |