Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   311 / 563
(#) emmzolee válasza erdgab hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Ez butaság.
Egy teljesítmény trafóban hány szálat tekernek párhuzamosan? Én utoljára 2X78 szálat kötöttem párhuzamosan működik, sőt 13-as csoportokban tekertem föl.
A tekercshuzalok induktivitása egyenként változhat, de mivel ugyanannyi menet van tekerve mindből, nem lesz fesz különbség. Az induktivitás pedig a 4 huzal eredője lesz.

Kipróbáltam ma a trafót. Sajna csak egy félhidas próba tápom volt be vethető, de a lényeget ezzel is ki tudtam próbálni.
A nyugalmi áramot a 230-as oldalon mértem multiméterrel. 28mA volt. Ebben sajna benne van a vezérlő áramkör fogyasztása is. Ha levonom azt a 7-8mA-t amit a vezérlő áramkör fölvesz, akkor 5W körül kajál a trafó. Ez a hiszterézis vesztesége. Szerintem nem rossz egy M2TN ezer éves magtól 54,8KHz-en.
Aztán megterheltem 100W-al. A szekunder feszültség semmit nem változott. Örülök. Majd megépítem a fullhidas vezérlést és akkor lesz értelme gyilkolni.
A félhidasnál 158V volt a primer fesz. A szekunder 44.4V volt. Ha megépül a fullhíd, akkor terhelve a primer kondik 275V lesz a primer fesz. Ezzel az áttétellel 77V lesz a szekunder fesz. Ebből le jön a diódák nyitó feszültsége és az induktivitáson eső fesz.
Szerintem jó lesz, ha a teljesítményt is bírni fogja.
(#) emmzolee válasza jati hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Az izzód a helyes működés jeleit mutatja. Valószínű jó lesz az.
(#) emmzolee válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
A nagy trafó nélkül helyesen működött?
(#) berobbantam válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Helló
Amíg nem voltak benn az igbt-k és a hfa diódák valamint nem volt rá kötve a 300 volt meg a főtrafó addig jónak tünt.Sajna szkópom nincs.De a zénereken a fesz jó volt.Pár tized volttal magasabb volt az átlagnál de nem jelentősen.A 200 ohm nem melegedett ami állítólag nem jó,de nem is ment csak kb 1 percet és a venti is hűti az igbt panelt.Csinálok egy másik panelt mert ez kuka,és átforrasztáskor végigmérek mindent.Csak azt nem értem mért nem volt a heggesztőkimeneten fesz,meg mért csak egy idő után pukkant el az igbt.Itt valami alattomos bibi van.Meghát kerítenem kéne megint igbt-ket
(#) emmzolee válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Akkor gyakorlatilag addig működött jól a cuccod, amíg a vezérlő jel működött. Azaz, hogy nem tudod mennyire volt az jó, mert szkópod nincsen. Ezek után rátettél mindent és leégett.
Szerintem vegyél egy szkópot 10000-ért. Akkor nem kerül ennyibe a projekt.
Meg kéne nézni az új igbt bekötése után milyen lesz a tranyó bemenetén a jel és milyen lenne egy ellenállással terhelve a trafó helyett. Aztán ha az ok, akkor megmérném a trafó bemeneti indukcióját, hogy nem repedt-e a mag, meg ilyenek. Aztán ha már megy a trafó rendesen, akkor jöhet a dióda, stb. Ha ilyen makrancos a cuccod, akkor jobban jársz, ha lépésenként indítod el.
(#) Ricsi89 válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Sajnálom, hogy ennyit szenvedsz vele és mégsem jön össze. Nekem legelőször az igbt-k alatti szigetelő vacakolt és azért pukkant el. Szerencsére csak 1 igbt, így kivettem egyet, majd 2db-al ment. Persze csak óvatosan, mert így nem bírt annyit mint két párral. Tehát nem árt azt is ellenőrizni. Viszont érdekes, hogy nem egyből pukkantak el.
Én is most várok az igbt-kre, mert múltkor elfüstöltem mindet, de ahogy a múltkori rendelésem is több, mint egy hónapot utazott, így ez sem fog egyhamar megjönni. De ráérek, most úgysem használnám a gépet.
(#) berobbantam válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Igazából nekem is ráér,csak bosszant a dolog piszkosul.De egyszer úgyis megcsinálom.
(#) emmzolee válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Szerintem berobbantam-nál az is lehet probléma, hogy terhelésre tüskésedett a vezérlő jel és egyszer elért akkora szintet, hogy az igbt-k össze tudtak nyitni. Ehhez szkóp kellene. Nem lehet hogy nem jó a nyákterv?
(#) emmzolee válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Most látom, hogy Tubi tervét építetted meg. Ha neki megy rendesen, akkor Meg kell találnod nálad mi változott meg. Gyanítom az igbt meghajtó trafó. A többi változást neked kell tudni és az okát is. Valahol ott lesz a probléma.
(#) berobbantam válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
A nyákterv Tubi kollégától származik és Tuti jó.Nála működik a 200-as gépében.Végére kell járnom a dolognak mert mint írtam már nagyon bosszant a dolog.Az a baj,hogy felénk még egy tv szerelő sincs újabban,nemhogy szkópja lenne valakinek.De valamit majd kiokoskodok.Egyenlőre úgyis csinálnom kell egy új igbt panelt.A metaloxid ellenállás az jó a 200 ohmnak?Én eszem szerint igen mert a 200 ohm az 200 ohm de lehet megint nem tudok valami titkot.Huzalellenálásom nincs ilyen 2 wattosban.
(#) emmzolee válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
A metaloxid bír 5-600V-ot. Biztos jó, ha a teljesítménye megfelelő. Ha valami rendellenesen működik és túl nagy áram folyik rajta, akkor természetesen meghal. Annak viszont oka van.

Be tudsz szúrni egy kapcsi rajzot? (én nem ezt fogom megépíteni.)
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Csak úgy durr bele a 230-at?Már többször leírtuk hogy lehetőleg csökkentett tápról indítsunk.Külön 40-50V főtápról,a segéd marad.Itt is le tudod ellenörizni a megfelelő működést.Egy 40V 10A trafóval,6V 5x55W izzóval még az áramszabályást is meg tudod nézni hogy megfelelően működik.Én még most is így csinálom.Ha itt jó,akkor soros izzó,100-150W,megint csak a főtápra,ha az izzó elhalványodik,a fesz megvan a kimeneten,egy ideig járatva rendellenes működés nincs,melegedés,az izzó erősebb fényereje,akkor mehet neki a 230V.Én régebben szkóp nélkül így próbáltam,most már szkóppal is,és nem durrogtattam az igbt ket.
(#) dara válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Te melyiket akarod csinálni?Ha jól sejtem a teljes hidast?Nagyon egyszerü és nagyszerü gép,Láttad a pc táp dobozba préselt példányomat?
(#) emmzolee válasza dara hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Nem tudom még az is lehet hogy láttam valamikor, de már nem emlékszek pontosan.
Az enyémet nem akarom annyira össze nyomni, mert nagyobb a dobozom amit kinéztem neki.
Láttam valami ruszkioldalon is, hogy valaki megépítette nagyon piciben.
Nem fog túlmelegedni a kis hely miatt? A cégnél van egy inverteres hegesztő ami mindig ki kapcsol és több mint idegesítő.

Én a GeLee félét akarom megcsinálni csak fetekkel.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
(#) emmzolee hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Elérkeztem a kimenetnél lévő fojtó elkészítéséhez.
Ezt hogy kell méretezni? a maximálisan előforduló áramra? Ez nálam zárlat esetén a 125A lenne.
Vagy elég a 100A-re méretezni, ami a max áramom lehet?
Vagy az áramhullámosságra kell méretezni, mint egy sima dc szűréshez való fojtót?

Érdekelne ki hogy oldotta meg.

Én ezt is egy dupla EE55 maggal szeretném megoldani. Ehhez gyűjtök infókat.
(#) dara válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Nem is tudom.A számolás alapján való méretezés,az egy külön világ.Itt úgy mond házilag,vasmag a lehető legnagyobb keresztmetszet,és a drótból,a lehető legtöbb szál és legtöbb menetszám,a legnagyobb induktivitással.Igen,itt jön be a kisérletezés.Én két U56 ra 90x0.4 vezetékből,Kb 30uH tudtam készíteni.Ez azért a 150A is birná.Jut eszembe,neked van réz szalagod is,tekerd abból kisebb helyet foglal.De azt hiszem a fő trafód 0.22 2x igen kevés lesz.Számold át négyzet mm be.Én 1mm szalaggal tekertem a trafókat.Mint egyszer írtam,a 160A meg se kottyant.Most nézem nem olvastam végig amit írtál.Szimpla E55 is el bírja a neked kellő áramot.felesleges kettő
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
(#) emmzolee hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Nézelődtem a neten meg itt is. Arra szerettem volna rájönni, hogy van-e esélyem ezzel a dupla E55 maggal megoldani a kimeneti fojtót. Ha 8mm azaz 2X4mm lenne a hézag, akkor menne vele a 100A de akkor az indukció 0,266T lenne. Ettől be gittel a mag nem? M2TN a jelölése.
(#) dara válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Ha E55 akarod az induktivitást is meg oldani,kár elpazarolni a légrés nélküli magot.Van nekem légréses,fojtónak.Ha kell keress privátban,
(#) emmzolee válasza dara hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
A főtrafó szekundere? Hát ja. De ha 8A/mm2-el számolok, akkor ki jön a 102A.
Lehet meg kellene próbálni még egy szalagot rá tenni. Akkor kevés lesz a primer is. Meg a mag anyaga is. Ettől tartok.
(#) emmzolee válasza dara hozzászólására (») Okt 23, 2012 / 1
 
Hát ha úgy vesszük 7cm2 a keresztmetszete akár még jó is lehet.
Vagy van néhány ETD49 2mm légréses trafóm Ennek az anyaga 3C85. Ez olyan mint az N67. Ezeket lehetne gyilkolni, mert jó anyagból vannak, de ezek csak 2.11cm2 keresztmetszetűek és nem nagyon lehet egymás mellé pakolni.
Mi lenne, ha két vagy 3 pontosan egyforma ETD49-re készült fojtót kötnék párhuzamosan? Elméletben kérdezem. Működhet?

Milyen megoldásod van a tarsolyban?
Írok egy privit.
(#) dara válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Működhet úgy is.Azt hiszem a soros megoldás jó lenne,kevesebb menet,vastagabb vezeték.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Szerintem túlbonyolítottad a trafót. Bőven elég a primerre a szekunder, nincs szükség szorosabb csatolásra. Sőt amennyire tudom, a réteges elrendezés miatti nagyobb kapacitásnak az árammódú vezérlők nem nagyon szoktak örülni.
A fojtó méretezésénél is elég annyi, hogy legyen meg a 20-30uH, a huzal bírja az átfolyó áramot, illetve a mag ne telítsen be, tehát jó nagy légrése legyen.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Épp egy hsz-el ezelőtt írtam le, hogy nem szabad rögtön a hálózatra kötni hanem előtte alacsonyabb feszről vagy áramkorlátos tápról végig kell ellenőrizni mindent, mondjuk szkóp nélkül tényleg nem egyszerű.
Ha egy tranyósat csináltam volna, akkor inkább ezt építettem volna meg némi módosítással (lásd rajz), sokkal egyszerűbb, kevesebb gond van az élesztésével, és kb. 70-80A-ig elég bele az 1db IGBT, tehát sokkal olcsóbb is. Ami késik nem múlik, lehet hogy majd csinálok egyet belőle mert nekem a 80A bőven elég, csak nincs itthon sem FET-em sem IGBT-m.

80 A.gif
    
(#) emmzolee hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
A trafómat dehogy akartam túl bonyolítani. Ilyen volt a szerkezete eredetileg is. Ugyanúgy akartam megtekerni.
Mindegy.
Ma átmentem a műhelybe. A cimborámtól kaptam egy rossz bivaly töltőt. Meg néztem a 230-as oldalról 14A a max áramfelvétele. Már előre örültem. Szét szedtem és mit találtam benne 2 nagy EE65-ös dupla trafót. Az egyik a power trafó volt, a másik meg egy fojtó.
A power trafó 275V bemenő feszből csinál 64V-ot. Kipróbáltam 310V-ból meg 71,5V-ot. Hát mondom ez tökéletes lesz!
A nagy fojtó 19,45uH. Ez is dupla EE65-ből készült 2X5mm hézaggal.
Most, hogy mondod, hogy 20-30uH az jó lesz, hát akkor ez is meg van

Képek alul.
Be raktam az EE5 trafómat is, hogy látszódjon ez milyen nagy.
(#) jati hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Nos ma megint bekapcsoltam a gépet és járattam egy kicsit sorbakötel egy 100W-os izzóval és néztem a melegedést meg a feszt a kimeneten. A kimeneten a feszültség 34V ez egy kicsit kevés a Gábor által írt 45V-hoz képest. Lehet, hogy a körte miatt? Vagy a légrés a főtrafóba. Melegedni nem melegedett semmi csak a 200ohm ellenállások voltak kicsit langyosak.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Helló
Hát ezt a hozzászólást elmentettem.Legközelebb így élesztek.Most egyenlőre csinálok egy másik főpanelt,aztán kerítek igbt-ket.De igazából már azt sem tudom,hogy milyet meg honnan.A főpanelomon 4 hely van tehát ennek kell elvinni a 130 ampert.Amit Tubi kolééga írt azok elég húzós árban vannak,meghát nekem nem is megy 45khz-en a gépem csak 30-35 közt valahol a főtrafó miatt.Ami meg a maci rajzon van az nem a legjobb választás ahogy kiveszem a hozzászólásokból
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Nézegettem az igbt-ket a kontellnél.A hgtg20n60b3d -ből 4 darab elbírja a 130 ampert,vagy vegyek inkább hgtg30n60b3d-t négyet?Én nem nagyon értek hozzá,hogy mit tudnak ezek 30khz-en.Nézelődtem máshol is,de csak itt van emberi áron ez a 2 tipus.Mondjuk tőlük még nem rendeltem,nem tudom menyi a posta.Amúgy is gyúrnom kell még rá anyagilag.
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Ha drága az igbt,akkor a másik variáció,fet.Ezek abból a szempontból jobbak,hogy a frekit feljebb lehet vinni,a főtrafon a menetszám csökken,a keresztmetszet nőhet,na meg olcsóbbak.Igaz lehet találni olcsó nagy áramú igbt ket is,csak körül kell nézni.A HGTG sorozatból,lehet találni 50A set is,ami oldalanként 1-1 Db is elég és nem drága.Javítandó gépbe már kiváltottam két 30A rest 1-1 50A resre,mai napig működik.Én már tucatnyi igbt,és feten vagyok túl,meg sok tipusú gépen,meg meghajtáson,Pl:a maci gétmeghajtást én egy gépembe sem használta,pedig nagyon sokadiknál tartok.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
A 20 n 40 ampert bír,és a kontellnél 800 péz körül van.Akkor ebből elég 4 darab a maciba 130 amperhez?Mert akor inkább ebből vennék 8-at hogy legyen tartalék mint a 30-asból 4-et. Az 60 ampert tud de kétszer annyiba kerül.Meg mit tudnak ezek 30 kilohertzen vajon.A frekit nem nagyon vinném feljebb ha lehet mert a főtrfóm 4db u57-es
Következő: »»   311 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem