Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Igen, lehet.„18F2550-en lehet egyszerre használni az USB-t és a soros portot?” Idézet: Ehhez a sebességhez én inkább egy CP2102 vagy PL2303 alapú USB-UART TTL átalakítót használnék (E-bay). A Microchip mikrovezérlőknek nincs saját USB meghajtó programja, s a Windows usbser.sys meghajtó nem túl hatékony. „jön soros porton az adat 250 kbit/s-mal”
Eredetileg én is USB-soros átalakítót akartam használni, de megpróbáltam egy régebbi FTDI IC-vel épített modullal, és 56k felett már annyira torzult a jel, hogy nem ment a soros átvitel.
Nem lehet őket itthon is kapni? Az eddigi külföldi rendeléseim fele nem jött meg (ebay, DX). Bár, ahogy nézem, pár dollár csak, annyit megéri kockáztatni. Köszönöm a tippet. Idézet: Amit lehet, azt is aranyáron...„Nem lehet őket itthon is kapni?” Idézet: Sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalataid vannak! Nekem eddig minden megjött. „Az eddigi külföldi rendeléseim fele nem jött meg”
Megpróbálkozom én is egy ebay-es CP2102-vel, mert az összeszerelt panel (csatlakozókkal) + szállítás kerül 2.63 USD-be.
De, nagyon jó volna, ha nem csak a méregdrága FTDI kiteket lehetne kapni... (megszerelt kitről volt szó, nem IC-ről)
Sziasztok!
Azt hiszem ez lesz a megfelelő topic a kérdésemhez. Eddig AVR-rel már dolgoztam arduinoban, de most kaptam ajándékba egy rakás PIC16C84-et, és nem akarnám, hogy kárba vesszenek, ezért megpróbálnám a következő projektjeimhez ezeket felhasználni. Nem vagyok otthonos még a pic-es témákban. de úgy tudom, hogy ez egy régi típusú PIC, tudna esetleg valaki ajánlani hozzá USB-s programozót és C-szerű valamilyen programot? Vagy akár soros portos programozó is jó, ami a lényeg az az, hogy ne assembly-ben kelljen programoznom, mert az nem megy....
Ha C-ben akarsz programozni, akkor vegyél egy olcsó 18F-es PIC-et, és azon gyakorolj. A 18C84-nek 36 bájt RAM-ja van, és 64 bájt adatmemóriája, szerintem ez hamar kevés lesz C-ben.
Értem, igazából nem gyakorolni akarok, az arduino ahhoz eddig tökéletesen bevált nekem az egyszerű projektjeimhez, hanem csak szeretném valamire felhasználni ezeket a PIC-eket: ha már vannak, akkor ne heverjenek kihasználatlanul.
Ez olyan, mintha a fiókban hányódó gombokhoz akarnál télikabátot venni. Csak azért, hogy a gombok fel legyenek használva, nem éri meg! Pénz, idő, fáradtság... S ezek igen korlátozottan használható vezérlők.
Olyan kérdésem lenne, hogy a C programkódot megírom mikroC PRO for PIC-be és itt ugye le is fordítja 1 hex fájlra, de mivel a free verzió van meg ezt nem tudom a picbe írni. Erre ugye adtak a pickit3hoz mplabot amivel bele tudom írni. Na a hiba ott kezdődik, hogy megírom a mikroC PRO for PICbe lefordíttatom, proteusba tesztelem a hexet, ott lefut aminek kell. Ha azt a hexet mplabbal beírom a picbe akkor a kijelzőn csak 2 nagyon halvány csík jelenik meg a 4 soros kijelzőn. Mind a kettőbe be van állítva a pic típusa, órajele. A kérdésem az lenne, hogy isis alatt miért megy a fizikális beírásnál meg nem?
Itt a mikroC PRO for PIC be írt kód. A kód a mikroC PRO for PIC leírásába van, csak kibővítettem az lcd lábait. A pic az 18f877es, de ezt is így választottam ki. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2012
Ne az MPLAB-bal írd be, hanem a PICkit3 saját letöltpő programjával. Ha a mikorvezérlőn nem fut jól a kód, akkor valószínűleg a konfigurációs bitek beállítására kell több figyelmet fordítani. Meg a mikrovezérlő Errata-jára (nem minden működik úgy, ahogy megálmodták...)
A pickit3nak melyik a saját letöltő programja?
Üdv, ha csak ennyi az egész program akkor ne csodálkozz, hogy nem megy, mert nem hívtad meg sehol azt a bizonyos Move_Delay() függvényt így szinte semmi késleltetés nincs a sorok kiiratása között így olyan gyorsan történik minden, hogy nem látsz semmit.
Mindegyik Lcd_Out(); sor után szúrd be a move_delay függvényedet (vagy csak simán a delay_ms(500); -at ez fél másodperces késleltetést jelent, tehetsz többet is). Az elegánsabb módszer az, hogy a 47. és 52. sor (az LCD_Init utáni részt) közötti részt egy végtelen ciklusba teszed: while(1){...}. Ellenőrizd le hogy az LCD kijelző kivezetései megfelelően vannak bekötve (elég csak a 4 felső adatbitet használni (d7-d4). A mikroC-ben megfelelően van beállítva minden a Project/Edit Project menüben (a build type "Release" legyen)? A free verzió csak abban különbözik, hogy maximum 2kb program kódot (kb 300 sor) tud kompilálni, más minden normálisan működik. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2012
"C:\Program Files\Microchip\PICkit 3\PICkit 3.exe"
Melyik MPLab verziót használod? Ismételd meg a telepítést.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
Ha jól értem, szoftveres szimulációnál megy, de a tényleges hardveren nem. Akkor ezt simán okozgatja az is, hogy az LCD kontrasztja nincs beállítva. (Általában a 3-as láb szokott lenni.)
Idézet: A „A pickit3nak melyik a saját letöltő programja?” http://www.microchip.com/pickit3 címen nézz körül. Nekem nincs PICkit3 programozóm, így csak tippelni tudok, hogy a Pickit3 GUI and Scripting Tool lesz az.
Ott csak egy béta verzió van. Igaz, én sem találok mást, ezért javasoltam az MPLab IDE újratelepítését.
Az mplabból a 8.87est használom.
Este újra átnézem a bekötést, hátha ott van valami. Az lcd kontrasztot állítottam, mert azt hittem először, hogy az a baja.
Szia!
Szerintem 2 ok lehet, amit a szimulátor nem tesztel (tökéletesen) vagy nem tud: - a késleltetések, - fizikai bekötés ( + kontraszt ). Szerintem ezeket nézd meg, mert ugyan lehetne szimulátor hiba is, de nem olvastam ilyen jellegű hibát a Proteusban. Steve
Ezt olvastad? Bővebben: Link
Tudnátok ajánlani valami olyan leírést amiből meglehetne tanulni a kezdeti lépéseket a pic programozást c nyelven.
google ba már nézegettem de nem igazán értem mikor és hol kell alkalmazni a void main {} függvényt. köszi Tamás
Igen olvastam, és már át is írtam a javaslatokat. Ma este átalakítom a 4bitesre, és azzal is kipróbálom.
Minden C alkalmazói programban kell, hogy legyen egy és csak egy main nevű függvény. A linker a lefordított object kódok összecsatolásakor beiktat még egy "startup" kódot ami némi előkészítő lépések megtétele után (pl. betölti a változókba a kezdeti értékeket) meghívja a main függvényt.
A számítógépekkel ellentétben itt a main függvényből nincs is értelme visszatérni, ezért annak visszatérési értéke sincs. Ezt jelzi a main neve előtti void szó. A main függvényben többnyire egy inicializáló rész és egy végtelen ciklus található. Ez utóbbi biztosítja, hogy a program "ne hagyja abba" a működést.
Sziasztok! EasyPIC6-os, ill. mikroC PRO for PIC programmal kapcsolatban szeretnék kérdéseket feltenni, aki járatos ebben, kérem írjon. Üdv.: Yoe
Én pic-es irodalom gyanánt ajánlanám ezt a könyvet. Minden benne van amire szerintem csak szükséged lehet. A pic-ek működése, felépítése, c nyelven történő programozása. Nagyon jó kis könyv véleményem szerint. Itt-ott fellelhető a neten letölthető verziókban is. Most pontos linket nem találok, de majd keresgélek.
Látom félreérted a hozzászólásom. Légyszíves értelmezd újra. Nem a PIC-ek működésével, programozással és a PIC-es irodalommal kapcsolatban kérdeztem, hanem a mikroC PRO for PIC-kel összefüggésben. Az általad említett könyv megvan, szóval szerintem ne keresgélj. Üdv.: Yoe
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
Szerintem nem neked válaszolt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |