Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Én kisebb modulokat kötöttem sorba,ezért nem kellett keret.
Sziasztok!
Adott 2db 110W-os napelemtáblával szerelt szett. Egymagában gyenge ahhoz, hogy a hozzá adott 120Ah-os munkaakkut annyira fel tudja tölteni, hogy egész éjjel világíthasson a szintén hozzá adott 30W-os (COB) LED-es lámpa. Van hozzá egy 10A-es töltésvezérlő is. Felmerült, hogy 2 napelem töltsön 1 akkut. Párhuzamos kötés esetén kell Schottky dióda a 2 napelem közé, vagy össze lehet őket párhuzamosítani a töltésvezérlő előtt? Üdv Inhouse
Sajnos az a tapasztalatom nekem is, amit írtál, bár nekem csak 1db napelemtáblám van és egy kisebb akkumulátorom. Elvileg 17-18V körül van a munkaponti feszültsége, de ahogy méricskéltem működés közben a rendszert, érdekes tapasztalatot szereztem. A napelem önmagában szépen feltolja az akku feszültségét a maximumra. Ez így jól is van. A rossz tapasztalatom sajnos az, hogy amikor a fogyasztót bekapcsolom, annak a fogyasztásának egy részét a rendszer az akkumulátorból fedezi, ugyanis a napelem kapocsfeszültsége leesik hiába süt hétágra a nap. Szóval a töltésvezérlő ezen az oldalon nagyon nagy hiányosságot mutat.
Kíváncsi vagyok, hogy másnak mik a tapasztalatai, de nekem ez így nem túl szimpatikus. Többet vártam a töltésvezérlőtől, mint amit most csinál.
Az akku csak tárolja a töltést, több energiát nem tudsz belőle kinyerni, mint amit belepumpáltál, csak amíg új a rendszer és az akksi le nem adja a többletet, amit a gyárban kapott. Ezért tudják jó áron eladni az ilyen "olcsó" szetteket. Mire rájössz, hogy átvertek - késő a bánat. Szigetüzemű rendszereket telepítettem és nem értik meg a népek - attól, hogy például 10 akkus a rendszer, nem fog nap nélkül feltöltődni, amit este elfogyaszt, mert kizárólag a napból kap energiát. Amennyi a napelem és a napsütés, azzal kell" főzni". Ha a rendszer képes magát utolérni és tartalékolni akkor a napsütésmentes és éjszakai órák fedezhetőek. Ha nem süt a nap - nincs áram. Ha jó rendszert akarsz, veszel nálam egy solar generátort, 500-600Ah-ig akksikat és olcsó napelemet jó sokat. Akkor lesz energiád. 40 napelem, 20 akku és egy 8kW-os solar generátor már elvisz egy komplett tanyát. Tatárszentgyörgyön például az önkormányzattal közösen pályáztak - így nagyon jó áron kapták a gazdák a rendszereket. Még én aki telepítem - nekem is jó lett volna az az ár....
Nekem 12W-nyi led világít éjjel,szürkületkapcsoló vezérléssel.
kb 2A töltés mellett napközben ha 8-10 óra napsütés van,egész éjjel világítanak a ledek! Udvarvilágítás,2 éve megy folyamatosan.105A órás lúgos akksiról. Persze ködös időben rá kell tölteni hálózatról... Nem akarom elhinni hogy a a 2 db 110W-os panel ilyen gyengén teljesít! Ott valami gond lesz! Annak az akksinak ilyen töltés mellett röhögve ki kell szolgálni egész éjszaka azt a kis 30W-nyi ledet... A bemenő teljesítmény több mint négyszerese a kivett teljesítménynek,hacsak a töltésvezérlővel nincsenek gondok! Bár nem ártana nagyobb töltésvezérlő! Hány amperrel tölt? És direktben vezérlő nélkül?
Úgy figyelem, hogy a legtöbb töltésvezérlő csak lesvágja a többlet fesztülséget, tehát alapjában egy zeneres megoldás.
Ennél sokkal jobb egy DC-DC step down konverter, amit beállítok 13.5V-ra és amíg 13.5V alá le nem esik a bemenő fesztülség, addig ő fixen ennyit ad (igen, eddig zenerszerű) + ha ennél több van, akkor azt többletáramban kapom vissza. Szemléltetve: Be 24V 0.5A, ki 12V, de 1A. Zenerrel csak 12V, <0.5A lenne. Remekül működnek. Vannak egész okos jószágok ezek között. Pl. Auto step down step up konverter bemenő 5V esetén is 12V-ot csinál. Nyílván egy napelem esetén itt nem sok áram van már, de 11-12V-nál azért még akad egy kis csepp töltésnyi, ami egy egész napos borús időben a semminél több. Nem rég közel egy tucatnyi félét beszereztem tesztelni a paramétereiket, hatásfokokat. Ha tudok szerezni pontos műszereket, egy összesítőt is írnék róluk.> A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
Idézet: „Az akku csak tárolja a töltést, több energiát nem tudsz belőle kinyerni, mint amit belepumpáltál” Nem mondtál újat, ezt tudom. A gond nem az energiamegmaradás törvényével van, hanem ezzel a szettel, amiben a leggyengébb láncszem a napelem. Egy éjszakai világításnál nem alternatíva, hogy ma azért nem világít, mert tegnap nem sütött a nap. Egyébként ez így nem is igaz, mert kb. 3 napot elvisz az akku, de addigra annyira lemerül, hogy 1 nap kevés lenne a teljes feltöltésre a napelemnek, ha egész nap napkitörések lennének akkor is. Augusztus vége óta kevés a napközbeni fény a szintentartásra is. Ami fény van, az még dél körül is csak 12,6V-on tudja tölteni az akkut. Persze üresen jön belőle a 20V, csak terhelni nem lehet. Idézet: „Ha jó rendszert akarsz, veszel nálam egy solar generátort, 500-600Ah-ig akksikat és olcsó napelemet jó sokat. Akkor lesz energiád. 40 napelem, 20 akku és egy 8kW-os solar generátor már elvisz egy komplett tanyát.” Ha ezt pénzre váltjuk, akkor lehet, hogy ki lehet építeni az áramszolgáltató legközelebbi oszlopáról a lekötést, de egy aggregátor a mostani üzemanyagárakkal is megdúrja évekig... ![]() Érdekes dolog ez a megújuló energia, a terveken nagyon szép, bele is ugranak sokan, aztán mindenhonnan hallani, hogy bukta. Kisvárosban lakom, most épp egy orvos kötötte vissza sima központi fűtésre a házát, amit előzőleg többmillióért szereltetett át geotermikusra...csak a villanyszámlák többe voltak, mint amit gázból elégetett volna...és hol van akkor még a megtérülés... Üdv Inhouse
Nem írtad milyen napelemed van.
A 2 napelem 2 külön szett, 2 külön helyen van. Idézet: „Nem akarom elhinni hogy a a 2 db 110W-os panel ilyen gyengén teljesít! ” Ez a 110W olyan, mint a trabant végsebessége, szakadékban hátszéllel. Gyakorlatilag talán sosem éri el, de ha igen, akkor is csak az év néhány legnapfényesebb napján, a dél körüli órákban. Ahogy csökken a földet érő energia, hatványozottan romlik a helyzet. Idézet: „A bemenő teljesítmény több mint négyszerese a kivett teljesítménynek,hacsak a töltésvezérlővel nincsenek gondok! Bár nem ártana nagyobb töltésvezérlő!” Mint írtam nem vehetsz egy 110W-os napelemet 110W-os energiaforrásnak. Miért kellene nagyobb töltésvezérlő? 6,73A a napelem rövidzárási árama, és 6,29A a maximális teljesítménynél. 0-0.1V esik a vezérlőn közben. Elég érdekesen számolsz. Az egy dolog, hogy 110W és 30W, de nem árt megnézni, hogy mivel nyúlnak a napok, már átfordult az üzemidő javára az arány, a töltéssel szemben, és ez csak rosszabb lesz. A 30W mindig annyi, hiszen 1A-es áramgenerátor hajtja a LED-es lámpát. A 110W viszont már rég nincs meg...talán sosem volt. Üdv Inhouse
Egy röpke számítást végeztem egy elég rossz ( őszi -téli ) időszakra.
Alapadatok: Napelem beépített teljesítmény 2x110W = 220W Fogyasztás: 30W Akku kapacitás: 120Ah - 12V Feltevések: A nap süt 8 - 16 óráig ( ekkor nem megy a világítás ) - összesen 8h A fogyasztó üzemel 16 - 8 óráig - összesen 16h ( itt nem számolok azzal, hogy alváskor nem kell a pilács ) Feltételezve, hogy a nap reggel 8-tól kezd sütni, a maximumát délben eléri és 16h-ra nullára esik ( harang helyett háromszöget feltételezve ) effektív 4h -val számolok. Bevitt teljesítmény: 4h * 220W = 880Wh Felhasznált teljesítmény: 16h * 30W = 480Wh 12V-on szükséges töltésmennyiség: 480W / 12V = 40Ah Akku kapacitás kihasználás: 40Ah / 120Ah = cca. 34% Látható, hogy elvileg a rossz esetet figyelembe véve is a napelem termelése simán fedezné a lámpa fogyasztását. Az is látható, hogy a 40Ah-s igényt az akku kicsivel 70% alá kisütésével simán tudja tárolni, mivel a számításaimnál egy elég rossz esetet feltételeztem. ( Nem számolok azzal, hogy a téli rövidebb időszakokban a napelem névleges teljesítménye magasabb is lehet a megadottnál, mert alacsonyabb hőfokon üzemel, de vannak napok amikor a napsütés sem olyan intenzív. ) Szerintem méretezési szempontból nagyon is rendben van a rendszered. Több dolgot érdemes ellenőrizni, de a saját tapasztalatomból kiindulva a töltésvezérlővel lehet a gond. Amit a sajátomból hiányolok az az, hogy nem emel feszültséget, s így ha terhelem a rendszert, még erős napsütés mellett is a naftát kiadja az akkuból, ahelyett, hogy azt töltené s a fogyasztót is ellátná energiával. Nálam egy router, illetve kábelmodem menne a napelemről. 145W napelem és kb 10W fogyasztás. De még nyáron is, amikor a napos idő a hosszabb sem bírta éjfél után sokkal. Ha most vennék töltésvezérlőt, akkor biztosan valami olyasmit választanék, amiben van valami fesz növelés. Enélkül nem tudom elképzelni, hogy kiszedné a maximális teljesítményt a napelemből. Ennek ellenére a napelemek tájolására ( dőlésszögére ) is érdemes lenne ránézni, hátha lehetne javítani a működésen.
Neked milyen töltésvezérlőd van?
Te két darab 110W-os napelemet említettél,én evvel kalkuláltam.
Én úgy értelmezem ezt,hogy 220W teljesítményű.
Idézet: „saját tapasztalatomból kiindulva a töltésvezérlővel lehet a gond.” Nem így gondolnám. Mint Inhouse is írta és én is így tapasztalom mostanában, a napsütéssel, illetve nemsütéssel kezdődnek a bajok. Egész nap majdnem sötét van. Bár nekem nem napelemem, csupán napkollektorom van, töredékét teljesíti pl. egy januári sugárzó napsutéses napnak. Az akkori -20 fok ellenére. Ami ugye napelemnél kifejezett előny lenne. ![]()
Mielőtt hozzákezdtem a válaszomhoz, ránéztem néhány elérhető napelemrendszer termelési adatára. A tegnapot leszámítva elég szépen alakítottak az elmúlt napokban:
Ez a nagyfalumban termel. Ez meg Vácon. Bár InHouse nem írta, hogy melyik időszakban volt problémája, de nekem úgy tűnt, hogy a vásárlás kezdete óta elégedetlen a rendszere teljesítményével. Természetesen elfogadom az álláspontodat arról, hogy a ködös, felhős idő lerontja a teljesítményt. Azt viszont nem igazán értem, hogy miért vonod kétségbe a töltésvezérlőmről kialakult véleményemet. Azt viszont már látom, hogy a kiinduló kérdésben félreértettem a helyzetet, merthogy nem egyben van a 2db 110Wp, hanem két ( valamilyen távoli ) helyen. Így viszont már nagyon határeset az elméleti termelés és a felhasználás. Természetesen továbbra is áll a véleményem, hogy a töltésvezérlőm ( a sajátom ) nem teljesíti az általam elvárt követelményt. Ezért gondolom, hogy másnak is lehet baja a töltésvezérlőjével és éppen emiatt lennék kíváncsi arra, hogy Barret milyent töltésvezérlővel rendelkezik, mert úgy érzem, ő elégedett a sajátjának a működésével. Természetesen a tiéd is érdekel, mert a válaszodból azt érzem, te is elégedett vagy vele. ( S természetesen az is érdekel, hogy mennyiért sikerült hozzájutni, mert lehet az enyémnél drágább az jobb is, s nem kellett volna olcsó gagyit vennem. ) Idézet: „Bár nekem nem napelemem, csupán napkollektorom van,” Napenergia >Gyakorlat>erbe (közvetlen link nem alkalmazható).
Valahogy nem írtam egyértelműen, pedig szerettem volna másodjára rendesen kihangsúlyozni, hogy 2 egyforma szett van, külön-külön 110W napelemmel. Már augusztus végén kezdte az egyik csinálni, hogy nem bírta végig az éjszakát. Sajnos itt a délutáni órákban bejön a képbe egy erdősáv. De rá egy hétre már a másik is csinálta. Júliusban még szépen feltöltötte az akkut, jelezte is a vezérlő, és mértem is, hogy 14,4V-ig engedte, majd átváltott 13,8V-ra és ezt tartotta.
Az erdősávos már át van szerelve kültéri 12V-os tápra. Mivel felszabadult egy szett a lámpán kívül, ezért lenne egy próba, hogy a 2db 110W-os napelem, mondjuk 2db schottky-n keresztül dolgozna, hátha kitartana...kétlem. Olyan szinten kevés a nafta, hogy 10 ilyen napelem, ha elég lenne...hiszen a helyzet csak romlani fog. Üdv Inhouse A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
Lásd az Ideiglenes-nek írt válaszom.
Üdv Inhouse
Inhouse! Ha te is megcsíptél volna egy ilyen pályázatot az önkormányzattal közösen, nem érne meg neked 200.000 Ft-ot egy 8kW-os rendszer???? A szolgáltatótól függeni sem jobb! Lemaradtál az árakat illetően. 3 év alatt drasztikusan elindultak lefelé az árak. Csak sajnos ezt mi Magyarok nem érezzük.... ..és igen - ha lemeríted az akksit - vissza kell tölteni. De minél több a primer napenergiád - annál hamarabb töltődik. Akár úgy, hogy nagyon sok a napelemed, akár úgy, hogy sokat süt emellé a nap és a rendszerhez képest keveset fogyasztasz... Csodák nincsenek. Persze az sem mindegy, milyen celláid vannak, mert a magyar viszonyoknak a polikristályosok jobban megfelelnek.
Nekem saját gyártmányú paneljaim vannak.
A leg erősebb tud rövidzárban 3,74A-t! Töltésvezérlőm nincs,mint írtam lentebb. Nem is tervezem a beszerzését. Egész évben jól működik a "rendszer",kivéve borús ködös napokat... Napsütéses időben még januárban is bírja egész éjjel. Össze kell vetni a bevitt,és kivett energiát! Szigorúan méréssel! Még saccolással is jónak kell a Tiednek lenni,ha korrektek a közölt adatok!(Borús időben persze nem fogja bírni reggelig) De már írtam,mérj rá a töltésre,vezérlővel,és nélküle is! Most mértem,üresjárati feszültség 20,4V, Akksira kötve 0,6A töltőáram. Erősen borult az idő erre felé,de nincs már köd ![]() Napsütéses időben reggel 2,5-3A-ral indul a töltés,napközben visszaesik 1A-re 18V-nál még össze lehet párhuzamosítani a két panelt,nem lesz baja.Nagyobb feszültségnél már előfordulhat hogy egymásra dolgoznak! De ehhez egyik panelen árnyéknak kell kialakulni,míg a másik teljes napfényt kap. Nálam mindkét körön van 1-1 schottky,biztos ami biztos.És a dióda után vannak párhuzamosítva.
Én először azt próbálnám ki, hogy sorba kötöm a két táblát és úgy rá a töltésvezérlőre. Ehhez persze tudni kell, hogy a két napelemtábla üresjárási feszültsége mennyi, nehogy túlszaladjon a töltésvezérlő bemeneti maximumán.
Mondjuk itt el is bizonytalanodtam. Nem tudom, hogy a töltésvezérlő leszabályozza-e a kimeneti feszültséget az akku szintjére vagy sem. Attól tartok, hogy nem... Szóval marad akkor a schotky-dióda. Ilyen 10A körül az MBR1645-öt javasolom. Gyakorlati tapasztalatom nincs e téren az összeköttetést illetően, de a diódával már dolgoztam, elég jó erős.
Én nem mertem a napelemet közvetlenül az akkura rákötni, mert féltem a túltöltés lehetőségétől. A táblám egy 145W-os monokristályos napelem. Mivel ennek a max feszültsége 20V felett is lehet, ezért inkább vettem egy töltésvezérlőt, ami az akkut talán kíméli. ( A tapasztalatom azt mutatja, hogy mégsem. ) Az akkumulátor a kocsiból került ki még tavaly, ekkor már elmúlt öt éves. Új állapotában 44Ah-t bírt.
A te akkud mekkora? Nem szokta a rendszer túltölteni? Vagy ez ellen van valami megoldásod?
Idézet: „Az akkumulátor a kocsiból került ki még tavaly, ekkor már elmúlt öt éves. Új állapotában 44Ah-t bírt.” Őszintén, ettől mit vártál? Átlagos (télre nem garázsban, lezsírozva tárolt) autó esetén az ötéves akksi már sokszor nem alkalmas egy hideg téli reggelen az indítózásra se. Meg lennék lepve, ha az újkori kapacitásának a felénél több lenne benne.
Az akkuval nem volt gondom az autóban, csak kellett egy a kísérleteimhez. Mivel túl sok ideig már úgysem mehetett volna a kocsiban és mert a kocsi a mászkálás miatt fontosabb volt, abba került az új akkumulátor, a régi meg maradt a kísérleteknek. Nálam ez még nem egy beállított rendszer. Korábban írtam, hogy a vágyam a hűtőszekrény ellátása napelemről ( a nappal hűteni ). Ehhez ( is ) gyűjtöm a tapasztalatokat. Nem nagy lépésekben, mert sajnos munka mellett kevés marad a hobbira. A töltésvezérlőre is azért áldoztam pénzt, pontosabban azért vettem készet a fejlesztés helyett, mert azt éreztem, csak telik az idő, de a rendszer még nincs hadra fogva. De ez a vacak adott ösztönzést is arra, hogy mégiscsak fejlesztenem kell majd valami töltésvezérlőt, mert a mostani az valami szörnyen egyszerűen bánik a napelemmel. MPPT nincs benne és az akkut is csak akkor hajlandó tölteni, ha nincs külső fogyasztó. Lehet, hogy magasabb napelem feszültséggel hatásosabban tudna működni, de egyelőre nincs szándékomban bővíteni. ( Bár lehet, hogy a kísérlet kedvéért áldozok még egy táblára. )
Neked milyen rendszered van? Hobbi szinten csinálod, vagy rendesen engedélyezett hálózatra visszatáplálósod van?
Attól az akksitól ne várjál többet...
Még erős túlzással sem bír 10 óránál többet tökéletes töltés mellett sem,3A terheléssel. Megvan a gyenge pont. Nekem 105 A-órás lúgos akksim van,18V 20A max töltőáram van ráírva. Ezért nem kell töltésvezérlő...Sosem ment még 15,5V fölé. Savas akksihoz viszont kell,mert az nagyon kényes a túltöltésre,és a mélykisülésre is. De rövid próbát tehetsz vele nyugodtan,csak néha ellenőrizni kell a töltő feszültséget. Ha nem léped át a 14,1-14,5V-ot,nem lesz baja. 4-5 ampernál úgysem tud a paneled többet,ezt meg bírja az akksi tartósan is. Idézet: „Ha te is megcsíptél volna egy ilyen pályázatot az önkormányzattal közösen, nem érne meg neked 200.000 Ft-ot egy 8kW-os rendszer????” Nem, ha használhatatlan. Még ha úgy is vesszük, hogy az önkormányzat adta a nagyját, akkor is bele lehet gondolni, hogy nem lesz jó nekem sem, ha csődbe megy a helyi önkormányzat, mert nem hozza a kalkulált bevételt a visszatáplálás. Az árakról...sokat számolgatunk mostanában és siralmas a helyzet. A használható fényű LED-es lámpák (vagy akár az indukciós izzók) ára olyan magas, hogy hosszú évek és szinte egész évben folyamatosan, szinte egész napi folyamatos működés kellenek ahhoz, hogy visszahozza az árát. Tehát, aki csak otthon akarja lecserélni a WC-ben, vagy akár a konyhában, az nem igazán spórol... Nem beszélve a sokezer órás ígéretekről, amik követhetetlenek, ellenőrizhetetlenek, számonkérhetetlenek és komolytalanok... 100.000 óra egy világítótestre? Több mint 11 év folyamatos üzem...egyébként bármit elhiszek és annak az ellenkezőjét is... Üdv Inhouse Idézet: „Össze kell vetni a bevitt,és kivett energiát! Szigorúan méréssel!” Mivel az akku üresjárati kapocsfeszültségét (12,6V) tudja csak szeptember óta tartani, ezért nem is igazán érdemes áramot mérni, mert hidd el kevés az... Idézet: „Még saccolással is jónak kell a Tiednek lenni,ha korrektek a közölt adatok!(Borús időben persze nem fogja bírni reggelig)” Akkor lehet, hogy szembe kéne lassan fordítsuk a nappal a táblát, mert az a baj... ![]() ![]() Üdv Inhouse
Üdv! Miket készítettem panelokat szinte mindegyiknek az a bajuk hogy kb fél-1 év után elkezdenek párásodni, ezért arra gondoltam hogy a következő paneljeimet valami másféle módon kelle készítenem. Valaki csinált már laminálással napelemet, hogyan is kell csinálni pontosan??
![]()
Azt hiszem nem jó alapon állnak a számításaid. A napelemek ára csak az elmúlt 3 évben is drasztikusan csökkent. ezzel együtt a szigetüzemű inverterek ára is jóval alacsonyabb, mint a hálózatra táplálóké. Nyilván a sziget üzem volt a legrosszabb befektetés, de például ha olyan solar generátort használsz mint mi, akkor más a helyzet. Kína 2012-t a napelemes technológia felpörgetésére szánta. Óriási pénzt fektetnek mind a gyártás árának a leszorítására és a tömegtermelésre, mind pedig a technológia fejlesztésére. Nekik van hozzá nyersanyaguk is. Led-es világítótestekről: igen hihetetlennek tűnik a 10-11 év. Pedig a LED tudja - maximum a drivere nem.... Kicsit visszatérve a napelemre. Volt egy vitám a napokban az egyik gazdával, aki azt találta mondani, hogy ha tudja, hogy ilyen sokba kerül a teljes rendszer nem megy bele, mert csak 30.000Ft a villanyszámlája. Csak éppen azt felejtette el, hogy a szomszéd tanyáról húztak át provizor kábelt. Ha a szolgáltató építi ki, vagy kap egy trafót - az már jóval többe van + villanyszámla+ energiaár emelések garmada. Az akksik gyenge pont, hiszen cserélni kell. De.... van olyan akkumulátor, amit újból elővettek a feledés homályából - minő meglepetés - éppen Kínában. Gyártják is. Nagyságrendileg 100 év a várható élettartama, de legalább 10-szeres a hagyományos ólom-savashoz képest. Gondolom érted mire akarok kilyukadni. Tehát az urbánus legendák akár napról napra változhatnak, ahogyan a monokristályos napelem helyett nálunk a polykristályos éri meg jobban, vagy a fókuszált. Nagyon gyors a fejlődés - csak mi vagyunk lemaradva. Ezért mondott le a a Megújuló Energia Szövetség elnöke is: Bővebben: cikk.
Szívesen beszélnék egy olyan emberrel, aki beruházott egy komolyabb rendszerbe, mondjuk 1-2 éve, és elmondaná a tapasztalatait. Lehet, hogy meg tudna győzni...eddig elég negatív a véleményem.
Üdv Inhouse
Üdv.!Mi épitettünk nemegy sziget üzemet, a legtöbbször a vevővel közösen, ami MŰKÖDIK!Szivesen megadok pár elérhetőséget, adatlapomon keresztül megtalálsz, itt nem rakhatom be, mert mindig reklámnak vélik, és kitörlik a moderátorok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |