Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   312 / 563
(#) hattila18 hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
sziasztok segítségeteket kérném 1 co gépet szeretnék feltuningolni vagyis annak a tekercsét nem tudom tudnátok-e nekem ebben segíteni
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Annak idején is kb. hasonló árkülönbség volt a HGTG és az IRG4PF50W között, ezért vettem az utóbbit. Ez ha jól emlékszem lassabb mint a HGTG, de 30-35kHz-re ez is bőven jó, és 900V-os, tehát jó az egytranyós rajzhoz is amit nemrég csatoltam. Mindjárt nem kell belőle 4db csak 2, és gate trafó sem.

Azt még hozzáteszem hogy ezek nettó árak.
(#) dara válasza jati hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Úgy néz ki minden rendben.A fesz az égő miatt kevesebb,bár lehetne több is.A trafó hány menetes?Áttétel?Legfeljebb nehezebben fog ívet.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Sajnálom,hogy megint nem sikerült!
Mielőtt teljesen szétszednéd a gépet azért végezz néhány mérést.Olyanra gondolok,hogy esetleg nincs e zárlat az IGBT-k és a hűtőborda között,nem zárlatos e a kimeneti egyenirányító,snubber ellenállások és diódák jók e.Aztán a meghajtó áramkör elemeit is mind ellenőrizd le.Sokat "gondolkodtam",vajon mitől szállhatott el a géped megint,szinte biztos vagyok bent,hogy nem az a bizonyos ón csepp okozta.Szerintem most is ugyan az a hiba állt fent,mint az előző esetben.Amíg meg nem lesz biztosan,addig nem érdemes próbálkozni egy esetleges újraindítással.Mi lehet a gond (?),kicsit fogas kérdés.A véleményem az,hogy biztosan a meghajtókör a hibás,ha az ellenállások,diódák,fetek jók akkor a meghajtótrafó a ludas.Vagy nem jól van mégsem megtekerve vagy felcserélted a kivezetéseket,esetleg hibás a lemágnesező tekercs bekötése vagy a diódája nem jól van bekötve vagy hibás.Az IGBT-k akkor pukkannak el,ha kinyitásuk megtörténik valahogyan,de a lezárásuk nem vagy csak részleges.
Még egyszer idézném egy régi hozzászólásomat:
A Tp1 trafó a meghajtó és leválasztó trafó,a tekercseket egyesével tekertem 0,3mm zománcból,sorszám szerint egymás fölé és ami a LEGFONTOSABB mind a négyet egyirányba!!!! Pl: 1 tekercs,kezdtem a cséve jobb oldalán,a csévét tőlem előre (az óra járásának megfelelően) forgattam,egy sorba befér a 35 menet,majd a végén a szálat visszafordítottam egyenesen a kezdet mellé,így a kezdet és vég egymás mellé került,2. tekercs ,bal oldalon a kezdet,de rögtön egyenesen átvezettem a cséve jobb oldalára és mint az egyes tekercset,megtekertem ,majd a kezdet mellé kivezettem a véget,a 3. tekercs a kettesnek megfelelően a 4. tekercs az egyesnek megfelelően készült,a fentiek fekvő trafóra vonatkoznak ahol a két oldalon vannak a kivezetések .Álló trafónál és alsó oldali kivezetéseknél a tekercsek úgy készülnek,mind a négy,mint a fent leírt 1. tekercs.Minden tekercs külön szigetelve van. A rajzon a tekercsek kivezetése mellett a pont a kezdetet jelenti,rossz tekercselésnél elszállhatnak az IGBT-k,a ferritmagban EE mag esetén nem kell légrés,csak EI mag esetén kell 0,5mm.Meg kell jelölni minden tekercs kezdetet és a hozzá tartozó véget jól láthatóan és jól lehessen megkülönböztetni,én még le is rajzoltam magamnak,mégis elrontottam,elfeledtem,belekeveredtem a kivezetésekbe,5 -ször szedtem szét és tekertem meg.Amikor kész a vezérlő panel, össze kell kötni az IGBT-k meghajtó részével (IGBT-k és diódák ne legyenek beforrasztva!!!) adjunk neki pontosan 12V egyenfeszt (7812 stabkockáról jó) a 13 voltos zénereken (nem kellenek az 5W zénerek,jó a BZX85C13) 5,1-5,2V mérhető,áramfelvétel olyan 3-400mA ventilátor nélkül.A potmétert tekergetve mérés közben a zénereken a feszültség nem változhat és egyik véghelyzetben sem szűnhet meg!!
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Okt 24, 2012 /
 
Hello
Valami nagyon nem stimm nálam.Az igbt panelt leszedtem,tehát azt nem tudom mérni.A kimeneti egyenirányítót kimértem azok jók.Dióda állásban 400 körül mutat a multi.Megmértem őket egyesével majd akkor is mikor már 3-assával be voltak szerelve.A rajtuk lévő snubber új és az a rész sértetlen.A meghajtókörrel kicsit bajban vagyok.Most Tubi kolléga paneljét csináltam meg.A meghajtótrafó és az áramváltó is ujratekerve.A zénereken mértem feszt kicsit magas volt asszem 5.8 volt beszéltünk is akkor erről.Az igbt panelt mindenféleképp újra kell csinálnom mivel pár helyen lehervadt róla a vezetősáv.De most lépésről lépésre fogok éleszteni.Én marha eddig megakadtam az áramkorlátos tápon.Aztán Dara hozzászólása után ugrott be,hogy csináltam egy akkutöltőt ami áramszabályzású.0-10 amperig tud igaz max 14.4 voltot ad le.De gondolom méricskélni jó lesz.A 300 voltos táp részt leellenőrzöm,hogy nem-e megpukkant valami de nem fogom rákötni a gépre egyenlőre.Ha eljutok oda,hogy újra bent lesznek az igbt-k akkor indíthatok úgy,hogy bekapcsolom a heggesztőt majd utána a töltőt?Gondolom az igbt-k attól nem sértődnek meg,hogy egy darabig a semmit kapcsolgatják.Még egy kérdésem lenne.A hgtg20n60b3d-ből elég 4 db a 130 amperhez?600 v 40a és 800 forintért találtam darabját.Vagy vegyek inkább 30nb3d-t.Ez 1300pénz 600 volt 60 amper.A panelon 4 hely van ezért nem gondolkozok fetben vagy valami más tipusban.A freki 30-35 khz elvileg.A hibával kapcsolatban még a segédtáp is felmerült bennem mint hibaforrás.A rezgőtáp volt a gépben,de most azt is jegelem egyenlőre.Tekertem egy 15 voltos trafót és egyenlőre a hagyományos táp melett maradok.Nagyon idegesít a dolog.Az első nekifutáshoz képest szinte újracsináltam a gépet.Csak a főtrafó meg a kimenő folytó maradt.
(#) Sanyessz hozzászólása Okt 25, 2012 /
 
A Tp1 trafó a meghajtó és leválasztó trafót 0,5 drótból tekertem.
Nagy gond?

Azért mert ebből volt itthon annyi hogy mind a 4 tekercsnek elég legyen.
(#) granpa válasza Sanyessz hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Szia! Az oroszok tekerik még vastagabbal is, mivel nem túl magas a freki<50kHz. Olvasd el a skin-hatás cikket, ott a magyarázat. Magasabb frekin is elmegy, max. melegszik kissé.>
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Szervusz!
Mindenképpen javaslom,a legfontosabb most az legyen,hogy derítsd ki mi okozza a sorozatos hibát,amitől az IGBT-k meghalnak.Nem ártana kép a vezérlésről és a meghajtásról,hátha Mi többet látunk.Újra nézd át,ha kell tekerd újra a meghajtótrafót,ellenőrizd,hogy a rajzon megjelölt kezdetek és végek valóban oda is legyenek bekötve ahova és ahogyan kell,egyetlen kivezetést sem lehet megcserélni.Minden tekercs egy irányban legyen tekerve,jobbról-balra vagy balról jobbra,mindegy,de mindegyiknél ugyan úgy haladjanak a menetek és a csévét is mindig egy irányban tekerjed.Minden tekercs vég és kezdet legyen pontosan,egyértelműen megjelölve.Rendkívül könnyű belekeveredni,saját tapasztalat.Ezt a trafót csak nyugodt körülmények között lehet elkészíteni,semmi másra nem gondolva.Ha kell,hogy biztosan emlékezz,a tekercselés menetét,minden tekercsnél pontosan írd le,honnan kezdted,hova értél,melyik tekercsre vonatkozik,hova került a kezdet,hogyan vezetted ki a véget,válaszd ki az egyik oldalát a csévének etalonnak,jelöld feltűnően és ahhoz viszonyíts mindent.A fórumtársak és általam javasolt építési,ellenőrzési és élesztési tanácsokat pontosan hajtsd végre,ne siess,ha gondod van szól,segítünk amiben tudunk.Az általad kérdezett IGBT-t nem ismerem,talán a Tisztelt fórumtársak jobban tudnak ebben tanácsot adni.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Helló
Képeket fogok csinálni.A vezérlést egyenlőre nem háborgatom.A meghajtó trafót újratekerem biztos ami biztos alapon.Bár nem hinném,hogy ott van a bibi.A mostani egyes tekercseit volt,hogy többször is ujrakezdtem,mivel nem voltam 100%-os a menetszámban.A tekercsek kivezetése Tubi kolléga nyákterveinek megfelelően készültek.A meghajtó panelt épp most marattam ki.Beforrasztom az alkatrészeket és fényképezek.A hgtg20n60b3d 600 voltos és 40 amperes.Csak gyanúsan olcsó.A 20 n60a4d ugyanott majdnem 4-szer annyiba kerül.Igaz az 70 amperes.Azért érdekelne a dolog mert nem tudom a b3d milyen frekit bír.
(#) (Felhasználó 46585) válasza granpa hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Skin hatás van, de ahhoz, hogy melegedjen, áram is kellene... Egy gatemeghajtó trafón alig folyik áram, tehát ha melegszik, akkor ott más probléma van. Egyszerűen azért jobb a vastagabb drót, mert könnyebb vele dolgozni. Mondjuk max 0,6 mm átmérőig.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Elég érdekesek ezek az adatlapok, mert elvileg a típusjelölésben a "20" azt jelenti hogy 20A-es, a "60" pedig hogy 600V-os. Ehhez képest az adatlap meg azt írja, hogy 100kHz felett tud csak 20A-t, egyébként 40A-t, 25 Co -ig pedig 70A-t folyamatosan.
(#) granpa válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Nem kimondottan a gate trafóra gondoltam, mikor az oroszokat, és a skint említettem.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Újra és újra megnéztem Tubi barátom paneltervét,az a terv biztos,hogy jó,én nem találok bent hibát.Mindezek ellenére én újra megnézném a helyedben az általad készített panelt,összevetném még egyszer a kettőt,biztos ami biztos,hogy minden alkatrész ott és úgy van ahogy Sanyi paneljén.Amit mellékeltél fentebb terveket az a beültetési oldal,nem hinném,hogy rosszul marattad volna ki,de az ördög ugye csak sumákol,esetleg fóliaszakadást is keresnék,mert az is lehetséges.A meghajtótrafó tekercsei is jól vannak ábrázolva.Kérdés,hogy a vezérlésre menő vezetékeit is a jelölésnek megfelelően kötötted e be,a pötty (kezdet) oda ahova kell.Ha a vezérlés jó a meghajtótrafó is jól van megtekerve,helyesen bekötve,a meghajtás makulátlan akkor annak a gépnek mennie kell és csak úgy nem pukkanhatnak el az IGBT-k.A trafó és a meghajtás között a vezeték hossza a lehető legrövidebb legyen és a két-két érpár legyen összesodorva,ne menjen nagy áramú vezetékek közelében.Én kötöttem be kb. 20cm hosszú összesodort érpárú vezetékkel is,mégis megy a gép hibátlanul.Azt írtad a vezérlés és meghajtás jó,akkor csak a meghajtótrafó lehet a hibás vagy annak bekötése,nincs más alternatíva,ha a trafó mégis jó és a bekötése is jó,akkor a meghajtás nem jó,itt sincs más lehetőség.A vezérlőpanelon nézd meg azt is,hogy minden átkötést betettél e és azok jó helyen vannak biztosan.Próbálok minden lehetséges hibára,annak lehetőségére utalni,de ennél többet nem tudok mondani,kellenének képek lehetőleg mindenről innen-onnan,hogy lássak.
Megnéztem az IGBT adatlapját,nekem nem igazán tetszik,bár nem nagyon értek a PDF olvasásához,azért várnám Tisztelt okosabb,hozzáértőbb fórumtársak hozzászólását ebben a témában.
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Helló
Igazából a b3d-t nem tudom mit jelent.A d gondolom,hogy van belső diódája.A b3-at meg nem tudom.Az a4 jelű horrorisztikusan drága a b3-hoz képest,úgyhogy valószínű ilyet veszek.Csak lehet 60 ampereset.Vagy az már túlzás 4 db a 130 amperes gépbe?
(#) jati válasza dara hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
A főtrafó EE70 16 primer 5 szekunder. Az áttétel 3.2
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Helló
Én is többször átnéztem már a paneltervet.Én sem találtam benne hibát bár ez nem jelent semmit.De nem hinném,hogy Tubi kolléga feltenne egy hibás tervet.A meghajtó trafó szerintem jól van megtekerve,de biztos ami biztos alapon újra fogom tekerni.Az igbt panelhoz kb 8 centi hosszú 0.8-as réz sodrattal van bekötve.A vezetékek tekercsenként vannak összasodorva.Képeket fogok csinálni mindenféleképp.A vezérlőpanelt is ki kell majd vennem a meghajtó trafó cseréje végett akkor lefotózok mindent,a panelok hátulját is.Kivitelezés szempontjából nincs elkötés,mivel vasalással csináltam a panelokat.A vezérlésen nem hinném hogy lenne sávszakadás.Az alkatrészeket ráadásul úgy forrasztottam be,hogy az egyik lábát áthalytottam a melette lévő alkatrészig mindíg.Gyakorlatilag nyák nélkül is megálna az egész.A főpanelon 3 helyen van szakadás,de szerintem az a pukk miatt lett.A HGTG igbt-t Tubi kolléga javasolta.Csak az a4d jelű drága,a b3d meg gyanúsan olcsó.Ezért is érdekelne hol lehet a trükk.Meg hogy a b3d párhuzamosítható-e egyáltalán.A 40 amperesből 4 db valószínű érzésem szerint kevés a 130 amperes gépbe,vagy nagyon határon van.Valószínű a 60 ampereset fogom berendelni 4-et.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
(#) Ricsi89 válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
A b3 végű kisebb frekin dolgozik, ezeket inkább frekvenciaváltókba és hasonló kis frekin működő dolgokba ajánlják. Az a4 sokkal nagyobb frekin is tud nagyobb áramot, mint a b3. Tehát pl a hgtg20n60a4-nek a freki vs áram diagram 40kHz-nél kezdődik, ez alatt nem is adnak meg értéket. Itt tud 40A-t. Ugyanez b3 véggel 40A-t 11khz-en tudja, 40kHz-nél csak 23A körül tud.
Az adatlapon az "Operating frequency vs collector to emitter current" diagramot keresd és ott meglátod a különbséget. Nem semmiért drágább az a4 végű.
Egyébként b3-as végű volt nekem bent eddig, de az ha jól emlékszem 30n60b3 volt. Semmi gond nem volt vele, amíg el nem rontottam a gépet.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
(#) korozsi hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Sziasztok.

Az lenne a kérdésem, hogy miben található U46 és U59 ferrit mag. Esetleg venni kell boltban.
(#) dara válasza jati hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
És akkor direktbe a 230,mennyi a kimenő fesz?A trafó áttét elvileg jó.
(#) jati válasza dara hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Azt még most fogom kipróbálni. De mihelyst meglesz a próba írok.
(#) jati hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Nos az előbb elindítottam 230V direktbe és olyan 48-50V között ugrál, de a 230 is ugrált egy picit. A ventilátorok még nincsenek bekötve és semmi nem melegedett, kivéve a 200ohm ellenállásokat meg a főtrafó kezdett melegedni, de még langyos se volt csak kézzel érződött, hogy meleg. Nemsokára kipróbálom, hogy hogy hegeszt.
(#) jati hozzászólása Okt 27, 2012 /
 
Van egy kis gubanc. Rátettem egy 220V/100W izzót a kimenetre állandóan egyformán világít min- fél poti állásban de ha közelítek a max vagy teljesen max álláspontba akkor bevisít a főtrafó, de amugy minden állásba sistereg egy kicsit. Mi lehet a gond, elnéztem az áramváltótekercs bekötését, vagy valami nem stimmel a főtrafóval? A trafó tekercsei nincsenek lakkozza. Mos akkor csúszik a próba élesbe.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) kala1982a válasza jati hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Erről a főpanelről engem gyorsan lebeszéltek, gerjed, hosszúak a diódákhoz vezető csíkok, stb...
Fórumot olvasdd
innentől.
berobbantam-nak is ilyen a főpanelja?
Én megcsináltam a hozzászólásban lévő panelt és egyből indult a gép, azóta is megy. Volt is használva rendesen...
(#) guliver83 válasza kala1982a hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Én is ugyan azt építettem meg mint " jati", vagy "erdgab" és elsőre indult nem volt vele semmi gond, úgyhogy nem hiszem, hogy ez lenne a baja """"hosszúak a diódákhoz vezető csíkok""""
Nekem a rossz poti volt a hibája, mikor ilyen fura hangot adott ki kicseréltem és azóta semmi baja nincs a gépnek.
(#) jati válasza kala1982a hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Azt a panelt én csináltam erdgab eredeti tervei alapján de végül nem azt marattam ki, pont azért mert javasolták azt amit neked. Végül ezt csináltam meg.

IGBT.JPG
    
(#) kala1982a válasza jati hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
A képekből úgy tűnt hirtelen ránézésre, hogy az első verziós panel
(#) jati válasza kala1982a hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Igen még az első verziós panel, mert ezt én már 5 éve csinálom lassan. Ukrajnába kicsit nehéz hozzájutni a megfelelő alkatrészekhez. Ha meg van akkor az árától viszi el a mentő az embert. De ha már többem megépítették és még mindég megyen, akkor nem ez lehet a gond. Nekem 2,2k poti helyet csak 2k-s van benne mert ilyen volt.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Nem kell azt olyan sürün nézegetni a baj nálad van, te nem csináltál valamit jól!
Nálam működik és nem csak egy gépben!
Egypár képet dobhatnál fel!
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Próba képen a poti alsó ellenállását növeld meg 1k-ra,ha akkor is sípol akkor még növeld,egészen addig,amíg nem sípol,ez a max. áram beállításban játszik szerepet.Valószínű,hogy alkatrész érték szórásokból a géped kitöltési tényezője közelít az 50%-hoz.Az izzó nem azt mutatja amit Te szeretnél,ne is várd tőle.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Idézet:
„Nem kell azt olyan sürün nézegetni a baj nálad van, te nem csináltál valamit jól!”

Hiába mondom.
Következő: »»   312 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem