Fórum témák
» Több friss téma |
A failsafe uzemmodja nem jol mukodik -- azt vagy be tudod allitani, hogy kevesbe legyen erzekeny, vagy ki lehet (valoszinuleg) kapcsolni. Dokumentaciojaban biztosan le vannak ezek irva, vagy kerdezd meg a boltot ahol vetted, keress ra az interneten a tipusara stb...
Az en mini digitalis szervoim nagyon jol mukodnek a repcsimben, ugyanakkora nyomatekot adnak le, mint a nagy Futaba analog szervok, viszont amig az analog nem tudja tartani a poziciot precizen, ezek a digitalisok szinte be vannak betonozva arra a poziciora amit a taviranyitoval szeretnek tartatni vele. Nem is beszelve arrol, hogy a nagy analog szervok 45g-ot nyomnak szemben a mini digitalis 11g-javal. Ez ugye baratok kozt is 34g kulonbseg. Nekem 5 db kellett ezekbol, igy megsporoltam 170g-ot a repulesi sulybol... Az kb 7% sulycsokkentes az esetemben, ami mar eleg jelentos, es mindezt csupan a szervok megvalasztasaval erve el. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2012
Azért analog szervok között is vannak ilyen könnyük, arrol nem is beszélve, hogy sokkal kisebb árammal is megelégszenek. Szoval nem mindig ilyen egyszerü a dolog, ahogy leirod, mert lehet, hogy az akkuk meg 20% nehezebbek....(Ugyanannyi repülési idöre).
Én szerencsére nem repülök, igy sem az akkuval, sem a szervok tömegével nincs gondom. Nekem is van néhány digi szervom, és valoban preciz a müködésük - igy mindig van mit mérlegelni...
Hat en neztem azokat is, de azok nyomateka azert messze elmarad a nagyoketol, illetve a hasonlo meretu digitalisoktol. Repulonel nem mindegy mikor nagy sebesseggel el kell tolni a kormany feluleteket, vagy mikor eros szellokesekben kellene tartani a gepet egy vonalban.
Elemnel nalam csak annyi kulonbseg van, hogy 4 cella helyett 5 cellat hasznalok -- ugyanugy 2400mAh-s kapacitassal. Az 5. cellara is csak a feszultseg kovetelmenyek miatt volt szukseg, ugyanis ehhez a digitalishoz min 4.5V kell -- egy cella merult allapotban kozelithet az 1 - 1.1 V-hoz is, igy minimum 5 kell, hogy az akksi merult allapotban is taplalni tudja a szervokat. Egy ilyen plusz cella kb 10-15g, tehat a 170g nyeresegbol lejon ez a suly tobblet. Akkor valojaban csak 155g nyereseg lehet, meg ugy is 6.5% nyeresegem van Amugy ha az autoddal komolyan versenyeznel, akkor neked is gondod lenne a nagy tomeg...
Én autoval sem versenyzek, hajoim vannak (de ezzel nem versenyzek), az meg elviszi akár az autoakkut is (a legkisebb 70 cm-es).
Kepeket rakhatnal fel! Jo nagy hajo lehet az mar!
Már sok minden változott rajta.
Ma Piszkos Fred a kapitány is beszállt a kormány mögé . (amugy vagy 6 kg és 1,45 cm hosszu. 1 motor hajta/2 hajocsavar, de van multiswitch (7 kimenet a világitásra, meg a vizágyura).
Kösz!
itt van két ujabb kép ill. ö nagysága Piszkos Fred egy nehéz éjszaka után..
Üdv!
Szeretnék építeni egy távvezérelt eszközt, és miután lemondtam a bluetoothról, a figyelmemet a 433mhz felé irányították.Láttam is ebay-en egy jó kis modult: ebay-SI4432 Ez olcsó is, nagy teljesítményű is(20dBm), meg egyszerű is. Aztán olvastam, hogy menniyre zavaros ez a frekvencia, meg hogy nem illik erősítgetni a jelen, mert más is használja. Nekem pedig nagyon jó lenne az a 800-1000m-es hatótáv rendes irányított antennával. Aztán láttam, hogy ugyanilyen modulokból van még 460valamennyi mhz-es, 868as meg 915ös is. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a csatornák mennyire zavarosak, és mennyit lehet még erősíteni rajta ilyen LNA-val, vagy mivel? Arról tudok, hogy minnél magasabb a frekvencia, a hatótál annál kisebb, de mégis menyni az, amit pl 868-al még át lehet hidalni? Illetve ha mégis 2.4GHz lenne az egyetlen megoldás, akkor ezen mennyit lehet még erősíteni, hogy ne főzze meg a tojást mellette? Mivel gondolom a 2.4nél a frekvanciaugrálás megmarad, nem nagyon lenne zaj. Köszi előre is. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
hol is van ez a frm12BP?
mert ami a boltban van, frm12b, az csak 7dBm, és olyat én is tudok szeretni, csak nekem 20as kellene. Vagy lehet marad akkor a 2.4Ghz 100mW, és majd max erősítek rajta, ha kellesz Ill. nem tudjátok hol szerezhetek spi-uart konverter ic-t? Ui.: bocs, megtaláltam, és tényleg, csak ez már egy picit drága, amit én néztem, abból 2 meglenne 1 ilyen árán. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
Sziasztok egy elég érdekes dologgal találkoztam és nem tudok rá gombot varni. Adott egy 2,4GHz táv (pelikan) meg egy etetöhajó, na ha a hajó szárazon van akkor tök jó viszont ha vizre teszem akkor olyan 30m környékén beszaggat a kapcsolat a hajóval. Az vevő a leirtak szerint lett beépitve. Van esetleg valakine ötlete?? És még egy érdekesség hogy ez 10 hajóból egy, a többi tök jól müködik.
Az antennát ki kell dugni fedélzet fölé és messze tedd a motortól. Lehet, hogy a motor tul nagy elektromos zajjal jár, s amiatt a vevö nem képes jól dolgozni.
Esetleg probálj meg egy másik vevöt.
Üdv! Végre sikerült vennem egy modult, egy ilyet:
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=290773692550 Végül 2.4nél maradtam, hátha nem bánom meg. Végülis a modellek is ilyen frekin mennek, csak jó lesz nekem is
Üdv!
Egyik jó barátommal agyalunk azon, hogyan lehetne az RC vevőjének a csatornaszámát kibővíteni. Szükséges előismeret, hogy a vevő 1ms és 2ms között változó szélességű PWM jelet küld, így: http://www.superdroidrobots.com/product_info/RC.aspx Arra jutottunk, hogy a legegyszerűbb az, ha az adott 6 csatornából 5 marad "hasznos" vezérlésre (Be1-5), azokat "és" kapukra visszük le, a hatodik csatornával (Be6) pedig lehetne váltani azt, hogy éppen melyik 5 kapu legyen aktív (Ki1-5 vagy Ki6-10), a rajz szerint: https://www.dropbox.com/s/gyru8rsszal3r3n/csatornaszorz%C3%B3.png És itt akadtunk el. Szükségünk lenne egy olyan áramkörre, ami a PWM jelet értelmezi, lehetőleg PIC nélkül. Lenne egy PWM bemenete és két kivezetés, amiken a jelnek megfelelően 1-1,5ms között az egyik, 1,5-2ms között a másik kivezetésre ad feszültséget. Megoldható a dolog? Előre is köszi a segítséget. Üdv, Zoli
Itt egy primitiv áramkör.
RC SW[/url] A trimmerrel beállitod mikor reagál a 6. csatornára, és a kimenet (OUT) már müködtethet egy átkapcsolot. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Köszi szépen a gyors választ!
Ez teljesen stabil ad ki? A végén a BC547-es csak erősítőnek van, az elhagyható ilyen kicsi áramfelvétel esetén, jól gondolom? A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Nem probáltam, mert én inkább AVR-t használok ilyesmire, de nem hiszem, hogy gondot okozna. Az elv ugyanaz, csak "kézi" beállitással érik el a célt. Van sok ilyen egyébb áramkör is (pl. conrad.hu RC kapcsolo).
A kimenet standard open kollektor, felesleges ezen rágodni vagy elhagyni. Igy sokkal univerzálisabb bármilyen logikát képes meghajtani (analog, dioda, TTL, CMOS vagy uProcesszor). Ha elhagyod forditott lesz a kimenet - aktiv a magas!!!, ami nem mindig jó.
Szóval akkor ez így elvben működőképes?
https://www.dropbox.com/s/iregmoqy6u2yyyn/csatornaszorz%C3%B3k%C3%A9sz.jpg
Nem tudsz normálisan linkkelni? Nincs nagy kedvem ilyen körülményesen vizsgálodni.
A link már jo, de a kapcsolás nem, mert vagy az U15 vagy az U18 felesleges. Neked egy egyenes meg egy invertált jel kell, hogy a jobb vagy a bal oldali kapukat szabaddá tegye. Most egyszerre megy mind a kettö, vagy egyik sem.
Nem igazán értem, miért. U15 AND kapu, U18 NAND kapu, párhuzamosan kötve a bemeneteik.
Ahogy én gondolom: Alap esetben mind a kettő fel van húzva +-ra, a kapuk mindkét bemenetén 1 van, az AND kapu nyit, NAND zár. Amikor a kapcsoló kapcsol akkor a kapuk egyik lába a testre kerül, a bemeneteken 0,1-lesz, aminél a NAND kapu nyit, az AND zár, tehát megtörténik a váltás. Elhiszem, hogy nem jól gondolom, mert (sajnos) nem vagyok villamosmérnök, csak egy lelkes amatőr, de kérlek, magyarázd meg mi a hiba az elméletemben. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Azt nem vettem észre (nem az erösségem az ilyen fajta rajzok olvasása - mikor olyan szép régi rajzok magukért beszélnek, s nem ilyen kockákon kell értelmezni, hogy mi micsoda), de untig elég egy kapu/inverter a két ág közé..
Honnan vetted ezeket a formákat?
TINA-val csináltam a kapcsolási rajzot, az rak ilyeneket...
Elég szomoru, de semmi gond a feladat meg lett oldva.
Igen, az a lényeg meg lett oldva, köszi a segítséget
Akkor így lesz teljesen jó, igaz? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |