Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   84 / 132
(#) pucuka válasza wrxtr hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Nem tudni mitől égett le az ellenállás. lehet anyaghiba, alulméretezés esetleg egy kis "diszkó" túlterhelés. Mindenesetre ugyanolyan értékűt tegyél bele, de ha lehet nagyobb teljesítményűt.
(#) ptesza válasza wrxtr hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Nagyon baba! Főleg a kondik!
(#) Dj Clean hozzászólása Okt 22, 2012 /
 
Sziasztok a következőben kérném a segítségetket: van 2db 30 cm méllyel és 1 col-os tölcséres magassugárzóval szerelt hangfalam. A gond az lenne, hogy az egyik hangfal magasabban szól mint a másik, mind a magas ill. a mély hangszórók is 8 Ω-osak. Kimértem mindent a hangváltót is 3000Hz keresztezési freki fólia kondik és 3dB csillapítás ellenállásal 3.3ohm mindkét magasnál. mindent jónak találtam. Az egyetlen gond, hogy annál a hangfalnál amelyik magasabban szól a mély hangszóró elvileg 8 Ω de műszerrel 16 Ω-ot mérek.( eddig csak itthoni próbája volt a hangfalnak bulit még nem látott, széthajtva nem volt.) Ez behozhatja ezt a hibát vagy valami más lehet a gond? A segítséget előre is köszönöm. Bocs ezt a témát ide is írtam,de sűrgős segítség kellene.
(#) kisist1 hozzászólása Okt 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Újra a segítségeteket szeretném kérni
Megnéztem alaposabban a hangváltót és készítettem róla rajzot. Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
- Hol vág ez a hangváltó? Próbáltam kalkulátorokat keresni, de nem sikerült olyat találni ahol a vágási frekvenciát lehet kiszámolni tekercs és kondi értékekből. Ha tudtok ilyet kérlek linkeljétek.
- Az új kondik értékben nem teljesen fedik a hangváltón lévő értékeket. Ha picit alacsonyabb (6.5uF) az baj lehet e? Habár gondolom nem igazán számít, mert amiket kiszedtem belőle azok értékei iszonyatosan eltértek a hivatalos értéktől. 10 és 13,5 mikrósak voltak
- Kihagyható e ez a termisztoros rész ami benne van? Korábban lamalas írta hogy felesleges. Lehet érdemes lenne megszabadulni tőle?
- Ha kiszedném a 6,5-ös ellenállással együtt és áthidalnám akkor ez mennyire befolyásolná a váltót? Csak a 1,5 Ohmos ellenállást kéne változtatni vagy még arra sincs szükség?

Csatolom a képeket és előre is köszönöm szépen a segítséget
A képekre odaírtam a hivatalos érték mellé zárójelbe a hangsugárzók ellenállását és a tekercsek ellenállását amit mértem.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
(#) lamalas válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Idézet:
„Hol vág ez a hangváltó?”

Ezt nem lehet kiszamolni mert nem ismeretes sem a hangszorok impedanciamenete, sem az atviteluk. Mericskelni kellene, hogy meg lehessen hatarozni a keresztezesi fekrenciat. Ki lehet szamitani a valto elektromos keresztezesi frekijet ha feltetelezzuk, hogy a hangszorok impedanciamenete a frekvencia fuggvenyeben allando (tehat fix ellenallassal helyettesitheto a rajzon). De az elektromos keresztezesi freki szinte biztos nem esik egybe az akusztikus keresztezesi frekivel.

Idézet:
„Az új kondik értékben nem teljesen fedik a hangváltón lévő értékeket. Ha picit alacsonyabb (6.5uF) az baj lehet e?”

6.8µF helyett 6.5µF teljesen jo.

Idézet:
„Kihagyható e ez a termisztoros rész ami benne van?”

Elvileg igen, gyakorlatilag ha nem tudsz mericskelni akkor inkabb hagyd benne ... nem art

A hangszorok egyenaramu ellenallasat felesleges mericskelni, az nem ad semmilyen informaciot arrol milyen az impedanciamenete a hangszoronak. Tanulsagkepp csatoltam egy szabadon allo hangszoro impedanciamenetet:
(#) kisist1 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Köszönöm szépen!

A méréshez úgy látom speckó eszköz kell, ezért az nem fog menni. Köszönöm akkor maradok az eredetileg megbeszélteknél. Azért gondolkodtam annak a résznek a kiiktatásán mert frusztrál hogy feleslegesen van benne alkatrész.

Még annyi érdekelne hogy a hangváltó alkatrészeinek érdemes e minél messzebb lenniük egymástól? Láttam néhányan nyákot se csinálnak neki, csak "összedrótozzák" és jó messzire rakják egymástól az alkatrészeket. Ennek van jelentősége? Gondolom a tekercseknek nem árt ha nem egymás szájában vannak úgy mint az eredeti nyákon.
Vagy elhanyagolható?
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
(#) r4pt0r válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Impedancia méréshez csak egy kábel meg egy hangkártya kell, szóval nem az ördög műve. Itt van ptesza oldalán hogy is kell megcsinálni.

Lehet nyugodtan szabadon is csinálni az alkatrészeket, akkor biztos nem lesz a nyák a gyenge láncszem, a tekercseket érdemes messzire tenni, de ha nincs is messze, akkor is el kell forgatni őket, hogy ne egymás fele legyen a szórt terük (lehet nem ez az indok, ezt majd, majd a többet tudok kiigazítanak.)
(#) kisist1 válasza r4pt0r hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Az a baj h az oldalon lévő képből nem tudok rájönni hogy kapcsol a kapcsoló. Mert amire én gondoltam annak nincs sok értelme Mert én úgy látom hogy mérő üzemmódban a piros krokodilcsati teljesen kimarad a körből.

m_r_k_bel.jpg
    
(#) ptesza válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Az egy teljesen mezei 2 áramkörös billenőkapcsoló. A képen kalibrál állásban van , ekkor a sárga vezeték "él" . Berajzoltam zölddel a kapcsolón belül mi van ilyenkor összekötődve.

Főleg a tekercsek vannak egymásra hatással a váltón belül . Nemcsak a távolság számít hanem az irányuk is.
(#) kisist1 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Siker Sikerült az impedanciákat megmérni.
Most már ki lehet találni hogy kihagyható e a termisztoros rész a magas ágából?

Csatoltam az export fileokat egy RAR-ban.
Ezeket az eredményeket kaptam:
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
(#) ptesza válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Az többet mondana ha az egész hangdobozról is mérnél egy impedanciát.
(#) kisist1 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Megmértem azt is. Ez a hangfal még nem volt szétszerelve, szóval a kondik lehet ezekben is el vannak szállva. Nem tudom ez mennyire befolyásolhatja a mérést.
(#) ptesza válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Ez egy kétutas reflexdoboz 50 Hz-es hangolással. Ránézésre nincs semmi komoly gondja. 4 ohm-os nak erős 8 nak gyenge, inkább mondanám 6 ohm-os nak. Ne változtass rajta ha elégedett vagy a hangjával. A továbbiakban szükség lenne átvitelmérésre is .
(#) kisist1 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Én is így kalkuláltam hogy 50Hz-es hangolással van. Specifikációban 6OHM-osnak mondják a Jamo hangfalak magukat
Frekvenciaátvitelt korábban mértem és relatív lineáris volt, igaz hullámzott de tűrhetően. A magas frekvenciáknál volt valamerre eltérés, de úgy olvastam hogy a mérőmikrofonnak van ez a karakterisztikája. Panasonic WM-61A Csak annyi érdekelt volna hogy kihagyhatom e azt a termisztoros részt a hangváltóból, és ha igen akkor hogyan?
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
(#) szamóca válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 31, 2012 2 /
 
A hangdoboz egy üres dobozt jelent, a hangfal pedig egy lap, amibe hangszórót helyezünk.
(#) kisist1 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Akkor kérlek nevezd meg ezt az álló izét amit a köznép hangfalnak hív.
(#) szamóca válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Ott van fent kiemelve a sárga mezőben minden információ.
(#) kisist1 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Pedig olvastam, ez mégis kimaradt valahogy. OK másképp fogalmazok legközelebb.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
(#) szamóca válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Köszi!
(#) ptesza válasza kisist1 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Ha elhagyod a termisztort akkor nézd meg miben változik az impedanciamenet, vagy a hangja változik-e. Esetleg hallgatás közben kellene kikötnöd , hogy halld a különbséget.
(#) kisist1 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szerencsére találtam egy kis billenőkapcsolót itthon, szóval megoldottam a gyors váltást, a kábelek a reflexcsövön keresztül jönnek ki

Amikor teljesen kihagyom a 6R8 ellenállást és a termisztort, akkor kicsit megnő az impedancia.
Bal oldalt az eredeti, kicsrélt kondikkal, jobb oldalt a módosított szintén az új kondikkal:
A mélyebb régióban van egy kis eltérés a korábban mértekhez képest mert a hangváltó nincs most beleszerelve a hangsugárzóba, ezért egy lyuk van most a helyén. Igaz betömtem egy törölközővel a nyílást de nem az igazi.
(#) Dj Clean hozzászólása Nov 1, 2012 /
 
Sziasztok a következőben kérném a segítségeteket. A minap hozzájutottam egy pár SAL HV 228-as hangváltóhoz, elvileg 3000Hz keresztezési frekivel és 12dB/Okt. Az alkatrészek alapján a magasnál 4,7µF és 0,6mH tekercs 0.8mm-es huzalból ezek elvileg megfelenek a 3000Hz-es vágásnak , a mélynél ugyan ez az értékű tekercs csak 1mm-es huzalból itt viszont 6,8µF kondi van. Érdekelne hogy ez az összeállítás a mélynél milyen vágásnak felel meg? A segítséget előre is köszönöm
(#) kisist1 válasza kisist1 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Hallgatom és úgy érzem hogy mikor kihagyom azt a részt akkor kicsit informatívabb a magas. Lehet hogy egyszerűen csak kicsit hangosabb, mintha az is lenne amúgy, de mellette úgy érzem színesebb is. Sajnos nem tudom biztosra eldönteni. Mindkét hangfalat át kéne hozzá alakítani de csak 1 kapcsolóm van.
(#) kisist1 válasza kisist1 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Méricskéltem és az eredmények alapján tényleg kicsit hangosabb amikor kiiktatom azt a részt. A képen bordó színű mérés a kiiktatott, a kék az eredeti.
(#) Dj Clean hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Köszi a válaszokat
(#) norbert1980 hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Autóba a magassugárzóhoz szeretnék bipolár kondit tenni,de csak azt tudom hogy 4,7µF-os kell,azt viszont nem ,hogy hány V-os?Segitsetek!

Köszi.
(#) ptesza válasza norbert1980 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
De miért bipolár?

Jobban jársz egy sima fólia kondival. Bipolárt csak nagyobb értékeknél célszerű használni.

http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_m...art=24
(#) norbert1980 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Azért,mert nem értek hozzá.Azt mondták bipolárt kell vennem,mert sima egyszerü kondival tönkreteheti a fejegységet.Ebben a témában szeretnék konkrét információkat.Melyik miért jó.stb...Köszi.
(#) nzozz hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy hangváltó tekercs készítésénél mennyire fontos a rézhuzal zománcozása! Megfelel a szimplán zománcozott vagy duplán zománcozott szükséges?

Köszönöm!
(#) ptesza válasza nzozz hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Ha az max áramerősséghez méretezed ,akkor nem fog melegedni sem. Szerintem használhatod. Vagy esetleg a kész tekercset impregnáljad, akril lakkba mártva, és mindjárt 2x lakkozott lesz.
Következő: »»   84 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem