Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás

Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 100
(#) golem válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Akkor mi szerepe van a forgó kapcsolónak. Valagogy lehet szabályozni vagy nem?
(#) frife hozzászólása Szept 8, 2012 /

Üdvözletem!
BK 2000 orosz ablak klíma ma délután működés közben pukkant egyet és a kompresszora leállt. Ventilátor tovább működött A pukkanás jellege, mintha egy könyvet csaptunk volna az asztalra. Nem egy erős hang volt! A TV működött közben, azon semmi jele nem volt a klíma pukkanásának! Arra gondolok, hogy meg sem rezdült a kép.
Arra gondolok, hogy a klíma belsejében talán van egy biztosíték, vagy egy kondenzátor amely kipukkadt, de nem csapta le a kis automatát, szaga sem volt.
Ha, ki, majd be kapcsolom, nem lehet a kompresszor motorvédelmét hallani, mint korábban!
Van valami elképzelésetek, a hiba kapcsán?

Előre is köszönöm!
(#) frife hozzászólása Szept 8, 2012 /

19:28-kor én írtam, de azóta elolvastam a fórumot!
Gyanítom, hogy a kompresszor motor indító kondenzátora pukkant. Tévedek? Ha netán tényleg kondenzátorral van a hiba, akkor milyen kondenzátor szükséges hozzá?

Minden segítséget örömmel fogadok!
Hasonló hibát már tapasztaltam vagy 15 éve a munkahelyemen egy hasonló klíma kondenzátora szétpukkant! Akkor viselkedett úgy a klíma, hogy csak a ventilátor működött, a kompresszor viszont nem!

Köszönöm, ha válaszoltok!
(#) kaqkk válasza frife hozzászólására (») Szept 8, 2012 / 1

A tipp jó , 98% az esélye a kondenzátor "robbanásnak" A kondenzátor adatait
valószínűleg le tudod olvasni a megmaradt fém házról . 350V 30-35 mikrofarád lehet az értéke .
(#) frife válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Köszönöm a választ, ha lesz eredményem, akkor a kondenzátor értékét is megírom!
(#) frife hozzászólása Szept 10, 2012 /

Dilemma?
Állandó üzemű kondenzátor kell a BK 2000 orosz klímába vagy starter kondi.

Köszönöm a segítséget!
(#) frife hozzászólása Szept 11, 2012 /

Van Csepelen egy villamossági bolt a Centrum felől nézve a Kossuth Lajos utca Völgy utca után bal oldalon egy tízemeletes épület utáni szolgáltató házban (lapos tetős, egy szintes épület egy benzinkút mögött)!
Mindenféle állandó üzemű kondenzátor van. Az eladó ért is a dolgokhoz! Számos kondenzátoruk van!
Egy gyógyszertár mellett található!

Talán hasznos infó!
(#) frife hozzászólása Szept 12, 2012 /

Jó hír!
Kibirkoztuk a helyéről az ablak klímát!
A kondenzátorok nem pukkantak ki!!!
A kapcsolók mögött van a két kondenzátor elhelyezve, ami kívülről is elérhető. A nyurgább kondi van közelebb, a jóval combosabb hátul!
A készüléken szerepeltetve van a hűtőközeg R22 és a mennyisége, 0, 87 kg. Meglepett, hogy ilyen sok!
Az elektromos séma német felirattal a készülék belső terében megvan! Ez szerint két sorba kapcsolt relé van. Lekövetve a vezetékeket kettő megszakító van a kompresszor áramkörében. Egyik a termosztát, a másik a kompresszor tetején lévő műanyag fedelű doboztető alatt van. Ellenállás méréssel megnéztem és a motorvédő relé másik oldalán is van a mérés szerint kapcsolat a villás dugótól. Elméletileg működnie kellene a kompresszornak is! Lássatok csodát, működött!
A motorvédelem megszólalásának az oka, szerintem, a visszahűtés hibája lehet, gondoltam. A külső visszahűtő tetején lévő védő, légterelő lemezt levettem és olyan volt a belső felülete, mintha nemezzel lett volna beborítva!
MEG VAN A HIBA!!!
Nem tudott elég hőt elvonni a kültéri hűtő. így bekövetkezett a kompresszort biztosító védelem!
Ezt a felrakódott szennyeződést kefével eltávolítottam, majd tussolóval kimostam a rendszert óriási mennyiségű szemetet kimostunk belőle.
A kondenzátorokat lefényképeztem!
A készülék úgy működik mint ha új lenne! A kondenzátor értékek:75 mF a ventilátor kondija.
A kompresszoré 47/3,9 mF hat csatlakozó van rajta, mely valójában csak három, mert U alakú csatlakozók vannak rajta, tehát két sarú ugyanarra a pontra csatlakozik.
(#) frife hozzászólása Szept 12, 2012 /

Fojtatom!

Tehát minden lényes dolgot megosztottam.
Köszönöm klima56 nak és másoknak a segítséget!

Üdvözlettel: frife
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
(#) klimás56 válasza frife hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Én is FOLYTATOM:
A 75 mF-os kondi az indító kondenzátor és ha emlékeim nem csalnak, akkor a feszültség-relés indítási módhoz kell. A másik kondi 45/3,9 mF-os nagyobbik fele az állandó üzemi kondenzátor, a kisebb értékű része a ventillátoré.
(#) frife válasza klimás56 hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Most jöttem haza!
Megelőztél a javításban (folytatom) Köszönöm a hozzáfűzött információt.

Kedves Tőled, hogy megosztod az információid!

Erre, a szennyezett külső hűtő panel szennyeződésre nem gondoltam. Nyáron vízsugárral kívülről átszoktam mosni a hűtő panelt, de nem sok eredménnyel. csak magamat nyugtattam meg. Örülök, hogy eredményesen megjavítottuk!

Üdvözlettel a fórumozóknak! Több igen rendes emberrel találkoztam a fórumon egyéb témában is. köbzoli, fery, és Te is nagyon jó, hogy itt vagytok!
(#) Thomas10100 hozzászólása Szept 21, 2012 /

Sziasztok!

A munkahelyemen van a klímában 2db SCS-klimo rdk99 típusú műszer. Ezekkel lehetne beállítani a hőfokot. Leírást szeretnék róla, hogyan lehet beállítani.

Köszönöm!
(#) Thomas10100 hozzászólása Szept 21, 2012 /

(#) trigbt hozzászólása Okt 8, 2012 /

Sziasztok!
HOKKAIDO HCNN351X kültérihez keresek inverter egységet. Az egység oldalán "35AC01", a benne lévő NYÁK-on "VC571015" jelzés található.
Tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm!
(#) balaton77 hozzászólása Nov 1, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek!
Sajnos egy nap alatt két klímánk is elromlott. Az egyik egy ICECOOL dual split klíma, ennek a vezérlő panelje ment tönkre, állandóan teljes gőzzel működik benne a belső ventilátor - még a távirányítóval kikapcsolt állapotában is. A másik fele teljesen jó. Átraktuk a panelt a másikba, ott is ezt csinálja, úgyhogy biztos a panel a rossz. Típusa: Vestel 04-C. Találtam a vaterán egy vestel 02-c típusút, de nem merem megvenni, hátha az nem jó a dualba.
A másik pedig egy Simbio. Ez kb. 3 hónapja teljesen rendben működött, tegnap meg egyszer csak lecsapta a kismegszakítóját. Itt is minden félével próbálkoztunk, és abban az esetben, ha a betápján kikötöm a földelést, tökéletesen működik. A földelés rákapcsolásával már csattan is, és kész. valami zárlatos lehet a kültériben, de az az érdekes, ha nincs rajta a védőföld akkor működik.
Kérlek, segítsetek ötletekkel, illetve panel beszerzési lehetőséggel, javítással!
e-mail: csonti1@freemail.hu
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) tibibalogh520 válasza balaton77 hozzászólására (») Nov 1, 2012 / 1

Szia!
Csatolj egy értékelhető minőségű fotót a duálgép paneljéről(amelyikben kikapcsolt állapotban is megy a ventilátor). Az alkatrész oldalt fotózd!

A másik géppel kapcsolatosan.: Nyilván test zárlatos valami, de ezt vagy Neked kell kimérned, vagy fordulj Szakemberhez. Ez van.
Lehet, hogy mindkettő -relatíve- olcsón javítható...
Üdv Tibi.
(#) balaton77 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Köszönöm a gyors választ!
A kültéri egységet méregettem. Sajnos azt tapasztaltam, hogy ha a kompresszorról mindhárom csatlakozót lehúzom, a rajta lévő tüskék bármelyikéről a kompresszor háza felé rövidzár mutatkozik. Aztán elfelejtettem közben, hogy úgy is megmérjem, hogy a védőföld le van csatlakoztatva, de ezt majd ma megteszem....
A panelről itt a kép
benne lévő hibás panel.
És felteszem a másikat is, amelyik eladó lenne hozzá, csak nem tudom, hogy jó-e?
Bővebben: Link
Aztán felmerült még bennem, hogy kapható komplett, ún. univerzális vezérlőpanel távirányítóval,meg mindennel kb 30 dolláros áron.
univerzális klíma panel
Ennek a bekötési rajzát tekintve minden funkciója alkalmas egy normál klíma vezérléséhez, csak azt nem tudom, hogy a dual esetén működik-e, hiszen itt egyes funkciók (pl. jégtelenítés) együttesen működnek.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) tibibalogh520 válasza balaton77 hozzászólására (») Nov 2, 2012 / 1

Szia!
A zárlat, az zárlat... ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni, legfeljebb pontosan kiméred mi a zárlatos a fémház fele, aztán cserélteted, vagy nem...

Térjünk át, a dual-ra.
A csatolt fotó bal alsó sarkában van a hálózati trafó. Jobbra mellette látsz egy gyűrűvasmagot(látható rajta, a zománchuzal tekercs).
Mellette jobbra van egy 100 ohm -os ellenállás (színkódja: barna, fekete, barna, ezüst(vagy arany)). Nos ezt az ellenállást mérd ki!!! Nagy valószínűséggel szakadt, és ez okozza a ventilátor hibás működését.
Ha ez az ellenállás jó, akkor a jobbra mellette lévő triakot is mérd ki, nem-e zárlatos. Valamint a triak felett lévő (vöröses színű) kondit, nem-e kapacitás vesztett.
De én az ellenállásra tippelnék...
Sok sikert, írd meg mire jutottál.
(#) balaton77 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hello!
Még nem sikerült a méregetést, cserét megcsinálnom, mert a panelt otthon hagytam, de ma az üzlet nyitásakor a másik, eddig jól működő,a dual másik fele ugyanezt a hibát produkálta! ragályos ez, vagy mi??? Hozzáteszem, hogy miután korábban átraktuk a panelt, most ugyanabban a beltériben romlott el a másikból átszerelt jó panel, amiben eredetileg is először elromlott....
(#) tibibalogh520 válasza balaton77 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szia!
Ez lehet egy furcsa véletlen is.... De majd a mérések után okosabbak leszünk.
(#) Atka15 válasza balaton77 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Hali.
A Vesteles panelen általában a ventillátor hibáját egy ULN2003AA(úgy emlékszem ez van ráírva) IC csinálja. ennek cseréjével megoldódnak a gondok, persze, ha amúgy minden funkciója működik.(a panelodon nem tudtam leolvasni az IC-t a kép minősége miatt.) Ez körülbelül 200Ft-os tétel
Szerintem érdemes megpróbálni.
(#) balaton77 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Igen, szakadt az ellenállás! Ma kicserélem. Van itt azonban más is:
Az üzletben kb. 10 napja működik egy relé, amelyik átkapcsolja a nappali áramot vezéreltre, ha az rendelkezésre áll. Az átkapcsolás olyan gyors, hogy egyetlen neoncső villanásán kívül semelyik másik berendezésen sem lehet egyáltalán észlelni. Számítógépek, TV, és minden más észrevétlenül vészelik át. Mégis, mióta átkapcsolás van (10 nap alatt) egy dual klíma mindkét beltéri egységében tönkrement a ventilátor szabályozása, egy másik sima klíma kompresszora pedig testzárlatos lett. lehet ez véletlen???
(#) tibibalogh520 válasza balaton77 hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Szia!
Idézet:
„lehet ez véletlen???”

Miért ne lehetne.
Nekem múltkor elromlott a mosogatógépem(meg szakadt a fűtőszál), majd négy nap múlva elromlott a mosógép is(elkoptak a szénkefék). Mire foghattam volna, hogy ilyen rövid időn belül két gép is elromlik??? Így alakult (véletlen)
Kíváncsi leszek, hogy az ellenállás cserével megoldódik-e!?
Ja, és arra vigyázz, hogy legalább ugyan akkora teljesítményű ellenállást tegyél bele, mint az eredeti!
(#) balaton77 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Hello!
Az ellenállás(ok) cseréje után úgy működik, mint új korában! Mindkettő szakadt volt. Természetesen 1W-os helyett 2W-os ellenállást tettem bele, ha már úgy is cseréltem. Érdekes, hogy a dual klímák két panelje nem teljesen egyforma, az egyikben az a szekció is be van ültetve alkatrészekkel, amelyik a képen látotton csak elő van rajzolva...
Na, minden esetre köszönöm szépen a segítséget! Ha erre jársz Balatonalmádiban, a Picuri Kocsmában van számodra néhány söröm
A másikkal az a baj, hogy nem lehet csak a kültériről lekapcsolni a védőföldelést, hiszen a csövezéssel úgyis átjön bentről... A kompresszor három tüskéje közül az összes a burkolatra rövidre zár...
(#) tibibalogh520 válasza balaton77 hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Szia!
Örülök hogy segíthettem, és hogy jó lett a gép!
Sajnos a kompresszor hibás géppel túl sokat kezdeni nem tudsz.
Gazdaságosabb, ha kerítesz egy hasonló paraméterekkel rendelkező kültérit...
Üdv Tibi.
(#) sagij hozzászólása Nov 16, 2012 /

Sziasztok!

Tud e valaki abban segíteni hogy hol lehet Media ( MS9V-09HRN1-QC2 tip ) beltéri egységbe vezérlő panelt kapni. A panelon lévő relé rossz lett és a tekercsel sorba kapcsolt elem is tönkre ment.

Üdv.
Józsi
(#) klimás56 válasza sagij hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Szia! A Columbus Kft-t javasolom . A neten is megtalálod őket.
(#) exorcist hozzászólása Dec 13, 2012 /

Sziasztok!
Egy páramentesítő készülék javításában szeretnék segítséget kérni, típus: Pro Klima AD140. A benne lévő radiátort nem hűti le, csak a ventilátor forog, így nem csapja ki a párát. Azt nem tudom, hogy megy-e a kompresszor, vagy a gáz szökött volna el. Pár napja még működött, szedett össze vizet, de most már semmi. Hol kezdjem a javítást, mit kéne megnézni, megmérni? Csináltam képeket a külsejéről, belsejéről és az elektronikáról (a kondi a kompresszortól balra van). Előre is köszönöm a segítséget. Üdv.
(#) sziszi1003 válasza exorcist hozzászólására (») Dec 13, 2012 / 1

Szia!
Mindenképp tudni kéne hogy a kompresszor dolgozik-e? Ha a kompresszor dolgozik, de nem áll fel a hűtőkör akkor hűtőközeg hiány lehet , vagy esetleg dugulás (szűrő vagy kapillárcső) .Ha viszont a kompresszor nem indul akkor vagy nem kap a panelről feszültséget , vagy kondi baja van , vagy a kompresszor tekercse nem jó. Kb ezek lehetnek , de nagyon kell vigyázni a feszültség alatti méréseknél!
(#) exorcist válasza sziszi1003 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Hello! A kompresszor dolgozik, de nincs hűtés. Azt hogyan lehet kideríteni, hogy a hiba dugulás vagy elillant-e a gáz?
Következő: »»   7 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem