Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   317 / 563
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 2, 2012 / 1

Hát van néhány, 39 szerzőről tudok,de van köztük kik többet is építettek,nem mondok neveket ,van aki már a huszadikon is túl van.Ezek mellett vannak a "csendes" építők,kikről keveset tudok s csak véletlen találom ki egy-egy elszólásból,vagy magánban kérnek esetleg segítséget.

Majd elfeledem,Üdvözlöm a Tisztelt Inverteres hegesztő építő Alkoholista bandát!
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Elég népes csapat.Én a felére tippeltem kbLassan nem lesz érdemes kíynából idehajókáztatni a gyáriakat
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Overvoltage vagy Undervoltage Control-t a nagy gyártók is alkalmaznak,-de nem relével. Amire a relé meghúz, arra már a kapcsolófokozat rég kilehelte a lelkét. Erre a funkcióra gyors elektronika kell. Olyan gyors, hogy előbb avatkozzon be, mint amilyen hosszú időt a katalógus tartalmaz az adott kapcsolótranzisztor megengedhető maximális áramának folyási idejének értékeként. Úgy emlékszem, ebben a fórumban már volt erről szó korábban, talán van két éve is. Akkor tettem be rajzot is-igaz, alkatrész értékek nélkül. Ha találok olyan rajzot amelyik tartalmaz értékeket is, akkor felteszem ide. Úgy rémlik, mintha Emil Matei honlapján lenne rá példa-de ebben nem vagyok egészen biztos.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ez így ebben a kiszerelésben nem jó! Fesz figyelésre jó, de hogy le állítsa a vezérlést nem jó, de már korábban is írtam, mert hegesztéskor is elérheti a kapcsolási szintet ami brillézéshet vezet, ezt meg nem bírná a vezérlés és pukk lenne! A hiszterézisét növelni kéne, de inkább egy késleltető ák. kellene hozzá, azért, ha eléri a küszöböt akkor kapcsolja le a vezérlést és csak 2-3mp után kapcsoljon vissza! Meg lesz oldva majd lassacskán ez is! Persze, ha tartós az alacsony fesz. akkor maradjon tiltva
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Hát kémkedést azt nem. Sok helyen láttam ilyet, van olyan megoldás is, mint a fésű, csak persze szélesebbek a "fogak". Rugóacélból van és van hosszabb darab is, mondjuk 10 tranyót is le lehet szorítani. Csak ez a fajta nagyobb helyet igényel, mert nem a tranyók között van a leszorító csavar, hanem a fésűnek a tömör részén. Talán a RET-nél lehet ( lehetett? ) kapni. Ilyen esetben arra kell vigyázni, hogy ha tranyók, diódák vegyesen vannak, akkor nem biztos, hogy egyforma a magasságuk. Emiatt feltétlen kellően rugalmas anyagból legyen a leszorító.
(#) Temela válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Helló!

A spint ...-t csatold a lay kiterjesztésű filékhez, hogy az mindig elinduljon...
(#) berobbantam válasza Temela hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Hozzá van csatolva természetesen.De ha innen akarok megnyitni egy lay fillet akkor csak elindul a sprint és bead egy üres panelt.Ha letöltöm a gépre és rákkattintok akkor megnyitja rendesen.Végül is annyira nem gáz.A panelok 80 %-át amúgy is lementeném
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Helló
A brillezést lehetne kiküszöbölni a relével a fenti formában.Csak azt nem tudtam,hogy ez túl lassú ide.
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Helló
Kivettem az igbt-s hűtőbordát .Ajánlottátok,hogy csavar helyett inkább leszorítókat használjak az igbt-k és hfa-k rögzítésére.Találtam itthon 3 milis textilbakelitet,ezt használnám.Az igbt-kel meg két diódával nincs is gondom.A másik kettőt viszont csak a fehérrel jelölt formában tudnám megoldani.Ez jó így?A leszorító csavarja nem lesz közel semmihez.A panelon van egy 15x15 milis luk vágva oda esik.A felső dióda fém részétől kb 3 milire lenne maga a csavar
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Nem a relé ide nem alkalmas!Ide egy időzítő kell ami a leesett fesznél kapcsol és megtartja azt az állapotot 1-2 mp-ig majd vissza kapcsol, ha rendben van az!
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

"A brillezést lehetne kiküszöbölni a relével a fenti formában." prellre gondoltál, nemde?
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Sanyi,ez a fesz figyelő most csak egérmozi? Mert nem látom,hogy beavatkozna valahova.Szégyenlem,de ezt nem vettem észre eddig,berobbantam sikertelen élesztésén gondolkodom,vagyis a miérten.
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Lehet,hogy felétek prellnek hívják,Tubi kolléga brillézésnek,felénk azt mondják libeg.A lényeg,hogy a vezérlés ki be kapcsol egy fesz szintnél.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Helló.
Amennyire én tudom csak egérmozi egyenlőre jelenleg.Tubi kollégának volt egy verziója ami tiltotta a gépet,csak volt hogy heggesztés közben a felvett áram miatt esett le a fesz és a feszfigyelő brillézni kezdett.De ő nálam sokkal jobban tudja az ok okozati összefüggést.Én bent hagytam.Arra jó,hogyha a sok hosszabító miatt esik túl nagyot a fesz akkor jelez egy led.A pukkanással kapcsolatban én is sokat agyalok.Igaz én nem sokat konyítok hozzá.Gyakorlatilag egy kéz vagyok ami végrahajtja a gondolataitokatA régi felállásból a kimenő folytó meg a főtrafó maradt.Ezekkel elméletben minden randben.De ha lesz igbt-m akkor az alacsony feszültségű indításnál már tudok méricskélni valamit és hátha akkor tudtok valami okosságot
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Így van, de nem egérmozi csak , hiszen így is jelez, ha alacsony a segédtáp feszültsége! viszont nem avatkozik bele a vezérlésbe! Egyenlőre! Be volt kötve, de valóban az a jelenség volt, amit írtál vagyis hegesztés közben főleg nagyobb áramerősségnél 3.2mm-es pálcánál brillézett! Ez nem jó mert kinyírja a gépet! Ezért mondtam korábban, hogy egy késleltető kellene ennek végére, hogy az érzékelés után kapcsolja le a vezérlést majd 1-2mp múlva kapcsolja vissza, ha rendbe jött a segéd fesz. Viszont, ha a hálózati feszültség esése miatt következik be, akkor maradjon tiltva!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Szerintem Gábor erre gondolt az egérmozival.Csak jelez de nem avatkozik be.Én azért várom a folytatást
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Nem egér mozi! Figyelmeztetésre így is jó !Be volt az kötve csak leírtam mi a jelenség, ezért az optót és egy ellenállást kivettem belőle így most nem tiltja a gépet, de az alacsony segédtáp feszt azt jelzi! Ha érdekel elküldöm vagy felteszem ide!Egy PIC-es figyelő kéne ide, amit ugye úgy programozunk, hogy a feltételeknek jó legyen! Nos PIC-et égetni már én is tudok égetőm már van K150-es,de programot írni azt nem tudok! Ezt kellene valaki okosabbnak megírnia!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) jati hozzászólása Nov 4, 2012 /

Az elő próba megvolt. Meg is lett az eredménye. 2 átütött IGBT 2 semmit nem mutat, na meg elégett a lágy-indító 47R/10W ellenállás. Nem pálcával hanem csak grafit heggyel próbáltam, addig nem is volt gond amíg a két kábelvég össze nem ért egy pillanatra, na akkor leállt a dvd táp a vezérlés újraindult és az ellenállás rágyújtott egy cigire IGBT-k hullák a HFA-k megúszták. Csak arra tudok gondolni, hogy zárlati pontnál nem bírta a segédtápnak használt DVD táp az alacsony feszt és leállt. Berendelem az új 4db IGBT-t és szerzek egy hálózati 230V=>15 vagy24V trafót. Vagy valami más gond lehet?
(#) gyurci hozzászólása Nov 4, 2012 /

Neharagudj ,hogy megemliteném miért nem teszel az igb +vagy - ágba proba idejére 8A miután emeled az áramot 10A - 15 -20A biztit. Nekem bevált 8A 2mm pálcával egy kis odafigyelésel már hegeszteni is lehet.
(#) jati válasza gyurci hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Legközelebb megpróbálom. Kösz a tippet.
(#) 109HA003 hozzászólása Nov 4, 2012 /

Üdv mindenkinek
Ha *

* Törölve! Tényleg nem látszik a fórum szabályzat?
(#) jati hozzászólása Nov 4, 2012 /

Az IRG4PC50W megfelel az IRG4PC50U helyett? Nem kell változtatni semmit? A paneltervem a mellékletben.
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Megfelel az IRG4PC50W,frekvenciában még többet is tud (60-150kHz) míg az IRG4PC50U-t 8-60kHz frekvenciáig ajánlják,azért az adatok ne tévesszenek meg,mindenesetre 30-35kHz jobb mint az IRG4PC50U.Egyetlen kis hibája,hogy a C-E maradékfeszültsége nagyobb,de nem annyira jelentősen.Elvileg a panelterven nem kell változtatni.Sajnálom a pukkot! A hálózati egyenirányítót ellenőrizd,szerintem zárlatos.Mekkora volt bent? Az áramváltó tekercs biztos,hogy jól van bekötve?Mekkora állásban volt a potméter?A sajnálatos malőr előtt próbáltad egyáltalán elektródával?
Ideteszek egy leírás félét az IGBT-k ről a mellékletbe,talán hasznos másoknak is,de nem pótolja az adatlapokat!
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Csak a pontosság kedvéért:
Az érintkezők bekapcsolásakor illetve kikapcsolásakor az érintkezők között a kontaktus nem záródik illetve nem szakad meg azonnal, hanem ez a folyamat ún. pergéssel játszódik le, ami jól szemléltethető egy tárolós szkópon. Ezt a folyamatot a szakirodalomban prell-nek hívják,és nem brillnek.
Egyébként erről a témáról itt a hobbielektronikán már jelent meg egy egész szemléletes cikk.
Bővebben: Link Ha nem is kapcsolódik teljes mértékben a fórum témaköréhez, azért érdemes időt szánni az elolvasására.
(#) berobbantam válasza jati hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Helló
Leszögezném én elég járatlan vagyok a témában.(Már 2 pukkom volt)De amit nekem sikerült megtudni a dvd és egyéb több feszültséges rezgőtápokról.Az esetek 90 %-ában ezek a tápok a stabilizált 5 voltot figyelik.A 12 voltot ezekben a készülékekben olyan funkciókra használják ami nem annyira érzékeny a feszültség ingadozásra.Mivel a tápod 5 voltos része nem volt terhelve így elképzelhető,hogy a 12 voltod leesett 10 voltra vagy akár még kevesebbre.Én annó begyüjtöttem vagy 7-8 darabot ilyenekből.Volt aminek a 12 voltos kimenetén eleve nem volt csak 10 volt.Az 5.5 volt viszont minden esetben megvolt pár század eltéréssel.Többek közt én ezért nem építettem be ilyet.Esetleg úgy működne a dolog ha találnál 16-18 voltos rezgőt és teszel rá egy 12 voltos stabot.Én építettem egy rezgőt de a második pukk után kivettem én is.Annak idelyén írtam,hogy az én tápom nem hangtalan.A terhelés függvényében változott a hangja a halk sercegéstől a visításig.És a pukk előtt is kezdett hangosodni.Csak nem tudom az ok okozati összefüggést mivel a gép teljesen terheletlen volt.Így nem tudom,hogy valami vezérlési hiba miatt kezdett egyre jobban leterhelődni a táp,vagy nem győzte a felvett áramot és egy idő után kifogyott a pufferokból a cufla de a vége pukk lett.Most én is egy hagyományos táppal nyomulok és eddig jól szuperál.Trafót tudsz kiszedni régi magnóból.Amik lemezzel vannak összefogatva azok álltalában nincsenek lakkozva és külön van a primer meg szekunder tekercs.Viszonylag egyszerű tekerni egy megfelelő feszültségűt helyette ha nem jó.
(#) Temela hozzászólása Nov 4, 2012 /

Üdv!

Erdgab! azt hiszem te linkeltél be valami orosz műszer oldalt... megtennéd mégeccer? A kapcsrajzot mentettem csak el, mert most telepítettem a gépet újra és a káosz kapitány még vezényel a fedélzeten.

Köszi!

Már megtaláltam, bocsi...
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Én hiszek neked.Így tanultam meg azt is mi az a szkin hatás.Meghát nekem földi halandónak néha kicsit érthetetlenek a szakkifejezések.Nektek akik mindennap ezzel foglalkoztok pedig egyértelműek ezek a szavak és a köztük lévő különbségek
(#) erdgab válasza Temela hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

http://www.jais.ru/texp.html " target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link
Erre gondoltál?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Csak az igazság kedvéért én vas és fémszerkezet lakatos vagyok. ez a tanult szakmám.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Én erősáramú szakközépben érettségiztem,de ennek már 20-on sok éve.Utána szörmekikészítő szakmunkásbizonyítványt szereztem,most egy alapvetően villanyszereléssen foglalkozó cégnél vagyok az építőipari brigád húzó tagja
Következő: »»   317 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem