Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-tervező programok

Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Nov 10, 2005
Lapozás: OK   14 / 30
(#) Signal válasza Sallala hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Nem semmi ez a program, megnéztem a bemutató videókat, egyik nap ismerkedtem vele, másnap már panelt terveztem, éjfélre kész is lett az első CAD projektem. Ahhoz képest, hogy 20-30 éve még kockás papíron rakosgattam az alkatrészeket, indigóval tükröztem, ez a program autoroute-ol, 3D-ben forgatható képet mutat az egész szerkezetről, csak néztem.

Igaz, én is a "keze alá" dolgoztam, papíron már előre felvázoltam egy lehetséges elrendezést, amit a programban az alkatrészek tologatásával tovább finomítottam. Néhány sávot is berajzoltam kézzel, de ezeket később inkább töröltem, és hagytam, hogy az autoroute csináljon mindent.

Pillanatok behúzgálta, órákig tartó agyalástól kímélt meg. Régen ezt a részét utáltam a legjobban, a variálást, agyalást. Utóbbi 20 évben viszont csak szervizzel foglalkoztam, NYÁK-tervezőt soha nem használtam, pedig egyébként sokféle programmal szórakoztam már, de erre nem volt szükség, így ez teljesen új.

Alapból túl vékony vonalakat rajzolt, az IC lábai között is kanyargott több szál, ezért szélesebbre állítottam, ezzel kényszerítve, hogy másfelé haladjon. Meg persze amúgy sem árt, ha vastagabb a vezetőszál. Ehhez töröltem az előzőt és egy újratervezést indítottam. Erre felvázolt egy másik variációt, majd tovább növeltem a szélességet, míg direkt túllőttem a célon. Utána ismét visszább vettem. Végül előállt egy optimális huzalozás (1. kép).

Testfóliát is pillanatok műve volt kialakítani a Drawing funkcióval (2. kép), egyszerűbb, mint a videón. Talán változtattak a programon, de nekem rögtön felkínálta a GND-vel történő egyesítést. Csak annyi a gond, hogy így a testfólia bekanyarog az IC lábai közé, minden kis résbe, ami zárlatveszélyes és felesleges is. Aura stb. beállítások nem vezettek eredményre. A képen eltérő árnyalat mutatja testfóliát és az eredeti GND-szálat, de az csak a kijelölés miatt látható, amúgy egybeolvad.

Tud egy másik módot is (Generate ground plane), ami ilyen szempontból jól állítható, csak az meg lefedi az egész panelt, ami viszont nem kívánatos, mert 230 V-ot kapcsoló relék is vannak a panelon, emiatt a felső részt szeparálni kellene (3. kép).

Mindez már csekélység, és így vagy úgy, de korrigálható manuálisan is. Lényeg a többi, amivel nem kellett kínlódni, úgyhogy ezúton köszönöm az ajánlott programot! Próbálkoztam egyébként többfélével, fórumokon is többet ajánlottak, ami bizonyára megszokás kérdése is, hogy ki, mire esküszik. Elsőre valahogy ez tűnt a leggyorsabb megoldásnak, és ennél igen sokat segítettek a videók is, érdemes megnézni:

http://server.ibfriedrich.com/wiki/ibfwikien/index.php?title=First_steps

4. kép egy 3D ábra a cuccról. (Elkók helyett csak lapos, fekete korongokat ábrázol.)
(#) Signal hozzászólása Márc 20, 2012 /

Másik topikban ajánlottak egy programot, ami nekem bevált egy gyors és nem túl bonyolult munkához. Ilyen igény másnál is előfordul, amint fórumokon olvastam. Viszont a másik topik papír-alapú tervezésről szól, ezért jobban illik ide.

Úgyhogy a sikertörténet után most már én is tudom ajánlani: http://server.ibfriedrich.com/wiki/ibfwikien/index.php?title=First_steps

Itt írtam róla részletesebben, fotókkal is: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1192483.html#1192483
(#) Signal válasza Signal hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Úgy látom, időközben áthelyezték ide a másik hozzászólásomat, sőt még az előzményt is, ezt csak azért teszem hozzá, hogy érthetőbb legyen a helyzet.
(#) edison14 hozzászólása Máj 6, 2012 /

Hali. Egy marshall erősítőt szeretnék építeni és találtam egy nagyon jó tervet amiben megtetszett a kinézete a tervnek. Esetleg ha valaki találkozott ilyennel akkor kérem írja le a nevét. A PDF dokumentumban található a rajz.

Nagyon sok panel tervezővel próbálkoztam de egyikben sem volt ilyen. HA esetleg lenne érdeklődés a mostani új áramköri lap tervező programok tulajdonságainak összehasonlításáról és leírásokról vagy listáról akkor szóljatok és elkészítem.
(#) szili83 hozzászólása Szept 1, 2012 /

Olyan NYÁK tervező programot keresek ami:
-teljesen ingyenes
-tud egy oldalas tervezést
-ha lehet kapcsolási rajzból generálja le a NYÁK-ot

A diptrace jó lenne, csak sajnos az új verzióját nem tudom rávenni az egy oldalas NYÁK-ra.
(#) morgo válasza szili83 hozzászólására (») Szept 1, 2012 /

Szia!
A FreePCB esetleg? Bár én nem használom, de könnyen állíthatóak a rétegek, van benne autorute, teljesen ingyenes, telepíteni sem kell.
(#) szili83 válasza morgo hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Próbáltam, de nem jó.
Valaki nem tud valami normálisat?
(#) mrobi válasza szili83 hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Designspark esetleg?
(#) mrex válasza szili83 hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Van ilyen de nem szoftver hanem hardver emberi agy-nak hívják!
Ne légy lusta arra, hogy magad tervezz nyákot.
Azok a programok amelyek ingyenesek és minazt tudnák amit specifikáltál, hát olyanok sajnos nincsenek.
1 Ki az a bolond aki ingyen, olyan bőséges alkatrészkönyvtárakat állítana össze ami kapásból kompatibilis a fiókod mélyén található alkatrészekkel?
2 Amie kell arra tökéletesen megfelel a Sprint Layout.
Egyszerű és nagyszerű alap CAD program. Magad rajzolod meg az alkatrészeket és magad kötöd is össze tökéletesen az aktuális tudásodat tükrözi.
Tükrözve vagy vasaláshoz illeszkedve nyomtat.

Szóval inkább merülj bele kicsit szerintem, mert az autorute sokkal inkább bosszúság mint segítség.

Én annó mm papíron kezdtem pontozással és alkoholos filccel.
Ma áldásnak tartom, hogy egy nyákotegyszerűen megrajzolok Sprintben.
Hiába használom a Multisimet egyszer párszor próbáltam az ultiboard modulját, de annyi beállítás kellett hogy inkább maradtam az egyszerű kapcsolási rajz nézős hagyományos technológiánál.
(#) kameleon2 válasza mrex hozzászólására (») Szept 13, 2012 / 1

Igazat kell adjak. Régen négyzetrácsos papír és néhány egyszerű szerszám segítségével, vagy szigetelőszalaggal és savval villámgyorsan megcsináltam egy-egy panelt és vágytam arra, hogy PC-n tervezhessek. Most heteket, hónapokat töltök egy igazán jó panelterv elkészítésével, és kínlódok a gyártással (azaz már csak kínlódtam). Amióta megvan a CNC-m egy kicsit visszatért a hobbista kedvem. De igaz ami igaz, az emberi agynak és a kézimunkának nincs párja.
(#) Orbán József válasza Signal hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Kérlek ne vedd kötözködésnek, nyilván idővel kisimul a dolog, de szemre meglehetősen randa a vonalvezetés.
Az IC 9-10-es lábnál ügyesen lehetne úgy vezetni, hogy lemaradna egy Gordiuszi csomó minimum. A derékszögű vonalak rövidebbek, szebbek 45 fokos letöréssel.
Szabványos ellenállást - 0-a Ohm -mal - beiktatva átkötés helyett megint csak megszűnne pár, de legalább egy kacskaringó.
Két közeli pontot nem hagynék ugrálókötél kinézetű összekötésekkel a gépre bízni.
Ha a gépre bízom a kötözgetést - autorouter - akkor minimum 1:500-hez, de inkább több időt töltök a kézi editálással. (bonyolultság függvénye nyilván) A gép néhányszor 10mp alatt végez és hátradől, hogy : Íme... Sokszor inkább ötletadásnak fogom fel a kötözgetéseit.
Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Bocs.
Idézet:
„A derékszögű vonalak rövidebbek, szebbek 45 fokos letöréssel.”

A mondat helyesebben:
A derékszögű vonalaknál rövidebbek, szebbek a 45 fokos letörésűek.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
(#) Lamboo hozzászólása Szept 16, 2012 /

Sziasztok!
Multisim és Ultiboard programokat hogy tudnám Windows 8 alól használni?
(#) orizon válasza szili83 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Egyszerű nagyon a Diptrace 1 rétegre állítása.

Csináld így:

route-
autoroute setup-
use all layers - pipa ki, és number of layers gobmot beállítod 1 -re

1réteg.JPG

(#) orizon hozzászólása Szept 16, 2012 /

Ha már Diptrace.

Kérnék egy kis segítséget. Készítettem egy pár 3d alkatrészt a Diptrace programhoz, és azokat kellene kiszínezni szabvány kód szerint. Javarészt ellenállások színkódjairól lenne szó. Az SCH fájlokkal teljesen készen vagyok. Viszont a PCB fájlok azok még váratnak magukra.(A képen a színkódolt ellenállások azok amiket én készítettem, de látható még egy pár to92 tranyó is...) Mostanában nincs időm rá, hogy folytassam a munkát, de ha valakinek van kedve hozzá, akkor átadom neki a 3d alkatrészek fájljait. Az alkatrészek Sketchup8 modellezővel készültek, és ugyan azzal a programmal lettek wrl fájlá konvertálva.
(#) simonsen válasza orizon hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szia!

Nekem van egy SL5.0 Cd eredeti clónozott másolat de én is szeretnénk megvenni egy legális változatot tudnál bővebben írni arról hogyan hova kel utalni stb ?

Milyen nyelven kel elküldeni9 a vásárlási kérelmet és hová ?

Köszi előre is!
Üdv!

(#) orizon válasza simonsen hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Én a Conrád elektroniknál vettem már elég régen. Cirka 10 rugó volt akkoriban, de már pontosan nem emlékszem az árára. Az Abacom szoftvererek magyarországi forgalmazója a honlapszerint:

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) pjg válasza orizon hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Bővebben: Link Itt, most 12 ezer.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) orizon hozzászólása Szept 21, 2012 /

Máshol nem tudom, hogy kapható e.. Viszont 12 rugó az már nem kis pénz ebben az ínséges világban. Ha nekem meg lenne a program másolata, akkor nem venném meg az biztos. Végül is ugyan azt kapod mint az eredetit, csak pepitában. De ez az én magánvéleményem.
(#) Matheo hozzászólása Nov 2, 2012 /

Sziasztok! Kéne egy kis segítség. Van egy Denon pma 680r erősítőm aminek az egyik oldala elszállt viszont én a meglévő oldalból szeretnék egy szimpla végfokot építeni. Viszont letöltöttem 3 nyák tervező progit de a 2SA1491 és a 2SC3855 vég tranzisztor egyikbe sincs benne. Tudnátok mondani valami megoldást?
(#) niedziela válasza Matheo hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Melyik az a 3 ?
(#) kokozo válasza Matheo hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szia! adatlapon rajta van a mérete a tranyónak, innen több verzió is lehetséges, 1. megrajzolod az alkatrészt és elmented magadnak, 2 a lábtávolságokra leraksz egy egy forrszemet és azt használod, 3, valami hasonló lábkiosztásúval pótolod pl TO3P vagy sot199-el.
(#) Matheo válasza kokozo hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ez így mind szép és jó de ezzel csak az aproblémám, hogy azt szeretném megtudni pontosan milyen alkatrészek kellenek ahhoz, hogy megszólaljon. azt már ki silabizáltam a shematik ból, hogy kb 5-6 db ellenállás és vagy 3 condi és működik csak azt kéne megtudnom, hogy pontosan miket forrasszak ki a komplett erősítő panelból, hogy egy új nyákon csak a végfok legyen. ( se EQ, se védelem, se balance, stb.)
(#) Matheo hozzászólása Nov 2, 2012 /

Én ezt bírtam kihozni.

SAM_0879.JPG

(#) kokozo válasza Matheo hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Neked kb ez a rész kell, ez az egyik oldal erősítője.

SAM_0879.JPG

(#) Matheo válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Igen az kell nekem. Csak egy teljesen új nyákot akarok csinálni. és ahhoz a tervező programnak kéne tudnia az összes alkatrészt amik kellenek hozzá. A probléáma az, hogy nem tudja.
(#) elektrocad válasza Matheo hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Idézet:
„...és ahhoz a tervező programnak kéne tudnia az összes alkatrészt amik kellenek hozzá. A probléáma az, hogy nem tudja.”

Ez nem probléma, ami hiányzik, megszerkeszted. Legalább megtanulod kezelni a programot.
A programok fejlesztői nem abból indulnak ki, hogy pontosan te neked mire van szükséged.
(#) Matheo válasza elektrocad hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Ok. Ha sikerül beleszerkeszteni akkor elvileg le tudja tesztelni a program. Szerinted amit én a sematikon behúztam filccel az elvileg működő képes lesz.
(#) elektromos válasza Matheo hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Szia!
Megelőztek a válasszal
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) kokozo válasza Matheo hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Nincs olyan progi amiben minden alkatrész benne van, ilyet ne is keress.. vannak tokozások amikből neked kell összeraknod a nyáktervet. Gondolj bele 14 lábú ic-ből kb 1000000 van.. Szerinted mindet elmentik? Nem 1 elég belőle.
Következő: »»   14 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem