Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1160 / 2499
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Ezzel kezdtem a problémát.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) reloop válasza mraulajos hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Amit pirossal bekereteztél nem tudom mi célt szolgál. Az üzemmód váltáshoz aligha lehet köze, mert a bemenő jel a hat pólusú csatlakozón elmegy az erősítő felé, és azt a részt nem is érinti. Lehet az üzemmód kijelzésre szolgál, vagy valami mást állít.
Az erősítő hátán lévő bridge csatlakozókra köss hangsugárzót, mert lehet működik minden rendesen, csak nem próbáltad még ki. Ha 100 ohm ellenállást (230V 25W izzó még jobb) kötsz sorba a hangsugárzóval semmilyen veszély nem fenyeget a próba során. Ez lenne a folyamatosan visszatérő kérésem
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Ismét felrakom a képet a kapcsoló pontos funkcióival. Amit az előbb linkeltem korábbi képet, azon be van keretezve pirossal a végfok paneleken is, és a kapcsolós (XLR-es) panelen is az összekötésre alkalmas pontok, de a kapcsolós panelről az egyik aljzat hiányzik, az jelöltem meg. Ezeknek a hiányzó csatlakozásoknak szüksége van a stereó, és a bridge kapcsoláshoz. (szerintem) A kapcsoló ezeket a pontokat nyitja-zárja, ahová ez az aljzat kellene, amelyből az egyik meg van. Nem az a gond hogy nincs meg 1 db aljzat, mert beforrasztom fixre. A funkció kapcsoló mellett két oldalt van ez az aljzat, amelyből az egyik hiányzik.
(#) reloop válasza mraulajos hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Miért gondolod, hogy a "???" jelzésű csatlakozóra szükség van?
Miért nem válaszolsz, hogy bridge állásban mi történik?
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Semmi szándékom értetlenkedni. A képen, a kapcsoló kimérése alapján berajzoltam hogy milyen állásba milyen pólusokat zár. Az én rálátásom szerint a szteró, és a bridge ezeket az aljzatokat váltogatja vagy így, vagy úgy. Nincs lehetőségem egyenlőre gyakorlatban próbálni. Az általam jelzett csatlakozótól is megy egy-egy vezeték az erősítő felé. Az egyik meg is van. Berajzoltam azt is az erősítő paneljén, hogy hol a helye. Szerintem, - ha gondolod, tartsunk ezzel kapcsolatban egy kis szünetet. De részemről mehet tovább a téma, csak úgy érzem valahogy nem vagyunk egy szálon.

100_2324.JPG
    
(#) reloop válasza mraulajos hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Nem tudtam, hogy nem tudsz próbát végezni, azért voltam rémesen türelmetlen. Gyanítom úgy jó a szerkezet ahogy van, esetleg a kapcsoló érintkezése vacakolhat.
Mielőtt rátérnék a híd-kapcsolásra, nézzük át mit tudunk a fel nem használt csatlakozási pontokról:
A végfok panelen - kizárásos alapon - a bekarikázott kéttűs csatlakozó az lehet amelyik a rajzon át van kötve. (bei P-700 offen) Az átkötés bontásával az erősítés szintjét lehet csökkenteni, egy rendkívül ki értékkel. Amennyiben ez kapcsolóra kerül, akkor a földhurok elkerülése miatt külön-külön kapcsolót igényelnek. Erre szolgálhat a JP1, ami láthatóan nem volt beültetve. Nem is gondolnám, hogy ennél az erősítőnél szükség lenne rá.
Volna még az 5CN1 és a be nem ültetett párja. Van közöttük egy ág ami a kapcsolót elkerüli és nincs, nem is volt használatban. Egy másik a kapcsoló érintésével összeköti a két csatlakozót. A beforrasztatlan csatlakozónak van még egy forrasztás-nyomos ága amire vagy az előbbi, vagy 5CN1-ből jővő kapcsolódik rá, miként azt kimérted. Nem tudom ez milyen célra lett betervezve.
Térjünk vissza az eredeti kérdéshez, mivel Te hídban szeretnéd üzemeltetni ezt az erősítőt. A híd kapcsolásról annyit kell tudni, hogy a két erősítő félre ellentétes fázisban kell a bemenő jelet kötni. Példának okáért az egyik csatorna kimenetén mikor nő a kimeneti feszültség akkor a másikon éppen csökken, így kétszer akkora jelet lehet előállítani mint a sima erősítővel. Mivel az erősítődnek szimmetrikus bemenete van roppant egyszerű a dolog. A szimmetrikus jeltovábbítás lényege, hogy a jelet és annak ellentétes fázisú változatát is elküldjük az erősítő felé, így csak bekötés kérdése, hogy az erősítő kimenetén az alapjellel megegyező, vagy ellentétes fázisú legyen a kimenet.
A mellékelt ábra szerinti keresztirányú kapcsolatnak kéne létrejönni a híd kapcsoláshoz. Ezt ki tudod mérni.

Bridged.JPG
    
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Ez a kapcsoló nem tud kereszt irányú kapcsolást. Csak azokat a kapcsolásokat tudja, amit már az előző képeken berajzoltam.

100_2323.JPG
    
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Berajzoltam a képen a kapcsoló BRIDGE állásában a pólusok közötti kapcsolatot. Ez SZTEREÓ állásban éppen a fordított. A panelen a pólusok megjelölése nem biztos hogy jó!
A lényeget próbálnám illusztrálni.

100_2323.JPG
    
(#) blasz hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Sziasztok a stiro kondiknak van polaritásuk? 100n 160v
(#) kadarist válasza blasz hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Nincs. Mitől is lenne.
(#) pucuka válasza blasz hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Nincs. Csakhogy styroflex fóliából 10 nF -nál nagyobbat nem szoktak csinálni, a fólis tulajdonságai miatt. Az ilyen kondiknál viszont lehet jelölés, ami a külső alufólia kivezetését jelöli, ajánlatos ezzel a jelölt kivezetést kell föld felé, kötni.
(#) blasz válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Köszönöm úgy tettem be jellel a földre zavarszűrőnek van betéve
(#) blasz hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Sziasztok elkészült a következő végfok panel,de ez az ördöggel cimborál. Állítottam a nyugalmit mikor a multiméterem beadta az unalmast ,megszakadt valami benne, így 1 meghajtó ugrott a levesbe.A szomszéd kertig hajítottam.Elővettem a régit lepróbálom vezet e milliamper állásba,remek bekötöm épp majdnem véglegesítem a beállítást,várom hogy melegedjen, egyszer csak,az is megszűnt működni, újabb meghajtó csere, így,csak a meglevő érték maradt amit még sikerült beállítani,de nem tudom számszerűleg az értéket valahol 70-80 mA lehet melegen.
És kérdeznék is hogy mitől lehet hogy az egyenfesz a kimeneten bekapcsolásnál -45mV ról indul és kb 4-5 perc után áll be majdnem teljesen 0.00 ra. Próbáltam utána állítani mindig, de az eredmény ugyan az.
Köszi
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
A két első tranzisztor (differenciál-erősítő) hőmérsékletének kell beállni. Változik a bázis emitter P/N átmenet feszültsége és az áramerősítésük is.
(#) emersys válasza blasz hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Szia.
Miért nem tervezed át azt a nyákot TO3 tokra ,és kisebb kivitelre? -Sokkal egyszerűbb lenne az élet. Sok munkát okozol magadnak a tranzisztorok ide-oda való vezetékezgetésével. Gerjedési hajlamát is csak rohamosan elősegíted így.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Üdv mindenkinek! Ma vettem egy pár Videoton Preludium B32 hangfalat, nagyon jó állapotban, frissen újraperemezve. Tetszik a hangja, de arra gondoltam még lehetne rajta javítani. A hangváltó alkatrészeit (gondolok itt a kondikra) érdemes kicserélni, feljavítani? Ja és egy Hiraga Le Monstre 8W erősítőről hajtom, SanKen 2SC1116 és 2SA747 tranyókkal, mielőtt valaki kérdezné.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) emersys hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Elvetettem az infraledes , és minden egyéb más ledek alkalmazását a katódból végül..
Mindkét földelt katódos fokozat ellenállás és azt átblokkolt elko -val készült inkább el. -Nem hozott sajnos semmivel sem többet , a ledek alkalmazása.. Sőt inkább a fix előfesz végett ez később csak hátrány lett volna a csöveknek. 78V 3,5mA- en teljesen jó a 6922 avagy 6h23p eb. Második fokozat 6sz19p 36mA-re van belőve, 1,7x erősítéssel.
Az elkok low esr típusúak. (első fokozatban 4700uF, másodikban 2200uF). A fázismenetet 2200µF már teljesen rendbe teszi. -Párhuzamos 100nF alkalmazása is sorra került.
Végeleges arculata.. (folytathatom tovább a lakatos munkákat... )
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012

IMGP3227.JPG
    
(#) blasz válasza emersys hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Sajnos nem értek a tervezéshez a körmöm kopott már a sok kérés írásától ezért lett ez is ilyen.Nekem is jobb lenne,mert valóban sok plusz melót ad.De ez van
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Köszönöm,akkor ezek szerint nincs vész,utána 0.00-0.08 között marad,és még egy kérdés,a leírása 50-60mA nyugalmit ir ,elég ez neki?
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
A nyugalmi áramot addig szoktam növelni, míg egész-egész halkan hallgatva épp eltűnik a keresztezési torzítás zizegő hangja. Ezt üzem-meleg állapotban állítsd be.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
oké köszi
(#) agressiv válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Az sajnos kevés úgy, érdemes pc-re dugni és spektrum analizátorral mérni. Ha már nem hallod a zizegést, az azért van, mert nagyon halk, de ilyenkor látod, hogy valójában messze vagy még. És terheléstől függ, hogy mekkore nyugalmi áram kell neki, 4ohm terheléshez már elég szép nyugalmi áram kell, ha 0.01% körül akarod tartani a THD-t szobahangerőn.

Valaki szerint oszcilloszkóppal is be lehet állítani, de azon még annyit sem látsz, mint amit hallasz.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 4, 2012 /
 
Helló.Az lenne a kérdésem hogy egyszerű erősítőt lehet-e sd336 tranzisztorral építeni.Robogóba kéne ezért a max tápellátás 12V 6A(akkumulátorról).A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Tetye válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 4, 2012 / 1
 
hat nem epp tanacsos... keress inkabb egy kis ic-s vegfokot ami megy 12v rol. pl tda7375.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) szikorapéter válasza Tetye hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Ez jó ic-nek tűnik megpróbálom vele a dolgot.Köszönöm a válaszodat.
(#) at22 hozzászólása Nov 4, 2012 /
 
Hali!Mindenkinek! Volna nekem egy ilyen alkatrész ami egy rossz végfokba volt a hűtőbordán.

Az lenne a kérdésem hogy, lehetne-e belőle csinálni hőre induló ventit végfokba kellene. Ez van ráírva KSD301 250v 10A 80fok A segítséget előre is köszönöm.

DSC02060.JPG
    
(#) mraulajos hozzászólása Nov 4, 2012 /
 
Kedves reloop!
Vissza tudunk térni erre a témára, vagy hagyjuk?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Tetye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Tudom. Bocs csak egy ujjal reggeli közben telefonról nem vagyok a toppon, de szerintem a hétszáz sok hozzászólásomból 2-3 esetben talán el lehet nézni ha legalább az infó hasznos volt.
Bocs.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) reloop válasza mraulajos hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Örömmel segítek. Amit a rendelkezésre álló információból ki tudtam hámozni azt leírtam. Ha próbára készen áll az erősítő jelezd!
(#) mraulajos válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Természetesen záros határ időn belül próbát fogok végezni, az izzós megoldással, a hangszóró védelem érdekében, mert most már roppant módon izgat a dolog. De, - azt a funkciót nem tudja ez a kapcsoló, amit Te berajzoltál. Nem tud kereszt irányban kapcsolni. Bővebben: Link Ez ilyen gyárilag. Semmi baja nincs. Rakok fel még egy képet a kapcsolóról. Ehhez a kapcsolóhoz kötődik a kérdéses csatlakozó is, és a hiányzó csatlakozó is, nem másik kapcsolóhoz. Jól látod ezek a csatlakozók ezt (bei P-700 offen) bontják/zárják, ki mértem.
Ha gondolod nem szükséges reagálod, majd jelzem ha ki próbáltam, de szerintem e nékül nem járok sikerrel.

100_2707.JPG
    
Következő: »»   1160 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem