Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1837 / 3998
(#) Kovabe válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

PIC-es töltöt ami lekapcsol ha megszünik az áramfelvétel vagy legalábbis minimálisra csökken.
(#) reloop válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Szia! A kondi látszólagos ellenállása (reaktanciája) Xc=1/(2*Pí*f*C). A fervenciát ismered 50Hz. Az 5,6k-t 560nF-os kondenzátorral tudod helyettesíteni
(#) yoman917 hozzászólása Nov 6, 2012 /

Sziasztok!
Motorgyujtáshoz szeretnék ismereteket szerezni, ehhez kéne egy kis segítség. Ez a gyújtás kondenzátor alapú, vagyis a tekercs feltölti a kondenzátort, a jeladó rámegy egy tirisztorra, és a megfelelő pillanatban kisüti azt, továbbengedve így gyujtótrafóra. A kondenzátor értéke nagyon kritikus, nem jó ha túl kicsi a kapacitása vagy túl nagy. Kaptam egy adatot, miszerint 25-35 mJ energiát kell egy kondinak kilöknie magából, hogy a gyújtás jó legyen. Képlete: W=0,5*C*U^2 . Viszont a Q=C*U képlettel is számolgatva, hogy lehet az, hogy egy kisebb kondit jobban feltölt a rendszer? Valami elméleti anyagot vagy leírást tudna nekem adni/írni hozzá?
(#) proli007 válasza yoman917 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Hello!
Nem fejtetted tovább a képletet. Q=I*t vagy is I*t=C*U U=(I*t)/C
Vagy is egy kisebb kondit, ugyan az a töltőáram, ugyan azon idő alatt, nagyobb feszültségre tölt fel.
üdv! proli007
(#) yoman917 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Köszönöm a gyors választ, valóban, elfelejtettem továbbírni. A kondi méretezéséhez a tekercs által generált feszültséget és áramerősséget kell figyelembe vennem a fordulat függvényében igaz?
(#) proli007 válasza yoman917 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Hello!
Valahogy úgy. De az már egy generátor, a maga számtalan sajátosságával. A tekercs az egyetlen alkatrész, amit "otthon is készíthetünk". De amiben tekercs is van, azzal általában meggyűlik az ember baja.. (Főleg ha az elméletét feszegeti.)
üdv! proli007
(#) atiotezer hozzászólása Nov 7, 2012 /

Sziasztok

Ez a kapcsolás működhet a valóságban? Szimulátorban jól megy.
Annyit kell tudnia, hogy állandó 14V-ról megy és ha megnyomják a kapcsolót a lámpa elalszik.
Áramfelvétel 12V-on 500mA.

001.png

(#) reloop válasza atiotezer hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Szia! Egy szabadon hagyott tranzisztor bázis, rendkívül zavarérzékeny. A kapcsolás a gyakorlatban vibrálhat. Ahhoz képest, hogy egy nyomásra bontó kapcsolóval is meg lehetne oldani, elég bonyolult, lásd hűtőszekrény
(#) atiotezer válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

És ha a bázist a földrekötöm 10K-val?
Relét semmiképen nem akarok használni. Tudom sokkal egyszerűbb lenne. Ez igazából az autókban használatos nappali menetfény vezérlő lenne.
(#) reloop válasza atiotezer hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Tökéletes.
(#) atiotezer válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Köszönöm.
Összerakom próbapanelen aztán kiderül.
(#) exorcist válasza atiotezer hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Erre a feladatra tényleg elég lenne egy 100Ft-os nyomógomb vagy kapcsoló. De ha gyakorloni akarsz... Amúgy a nappali menetfényt miért akarod kikapcsolni? Az egy biztonsági funkció és az EU 2008/89/EC rendelete alapján, minden 2011 február 7 után gyártott gépjárműben kötelező.
(#) atiotezer válasza exorcist hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

A menetfény gyújtáson, automatikusan világít és ha felkapcsolom a helyzetjelző akkor pedig elalszik. A nyomógomb szimbolizálja a helyzetjelzőt.
(#) Tarbur hozzászólása Nov 7, 2012 /

Sziasztok!
Csináltam egy led sort a billentyűzethez, hogy ne a nagy villanyt kelljen felkapcsolni este, és elég érdekesen működik a dolog. A táp egy régi telefon töltője volt, mini usb cstlakozóval - 5V 500mA. A fehér ledeket először párosával sorba, majd a párokat párhuzamosan kötve szerettem volna bekötni őket. Nem volt jó, éppen csak pislákoltak. Így mind a 24 fehér led párhuzamosan van kötve. Nincs adatlapja a ledeknek, olcsó kínai szállítmány, gond egy szál se velük, de gondolom a nyitófesz közel azonos lehet mint a márkásabbaknál. A furcsaság pedig a következő, tökéletesen világít a sor, sehol sem melegszik, ugyanolyan fényes mind. Nem illene elhalálozniuk, de legalábbis melegedniük a rájuk kapcsolt táptól? Szerepe lehet ebben annak, hogy átlényelülését megelőzően telefontöltő volt? Esetleg van benne valami kis okosság ami szabályoz valamit? Ezzel a 24 darabbal mondjuk a fél ampert is jócskán túlléptem, de több órai üzem után is halovány langyosodás a maximum ami a töltőnél jelentkezik, mondhatni ez az üzeni hőfoka. Ez a nagyobb áramfelvétel valahogy kompenzálja a nagyobb feszültséget?
Ha egy ledet kötök rá akkor a lednek rövid úton vége, kipróbáltam.
A rendszer prímán működik, de rendjén van ez?
(#) pjg válasza Tarbur hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Persze. A túlterhelt tápnak leesik a feszültsége. Lehet, hogy valami védelem is van benne.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) Tarbur válasza pjg hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Akkor jó, bár most hogy jobban számolom, annyira nem is léptem túl a fél ampert, sőt, pont csisszes
Köszönöm a választ!

Ezek szerint nem a gyári nappali fényt akarod likvidálni, hanem egy utángyártottat beépíteni. Továbbra is az a véleményem, hogy felesleges túlbonyolítani, egy kapcsolóval megoldható. Azt ugye tudod, hogy a kapcsolásodban a lámpa csak addig nem világít amíg a nyomógombot nyomva tartod. Ez vezetés közben balesetveszélyes, vagy mindig kell még egy ember a kocsiba

Azt hiszem megértettem, a kapcsolási rajzodon a lenyomott nyomógomb a világításkapcsoló bekapcsolt helyzetét szimulálja Az zavart össze teljesen, hogy ugyanazt a szót használtad a helyzetjelző világításra és a világításkapcsolóra egyaránt. Építettél egy 200 Ft-os IRF530 FET-tel egy 200 Ft-os relét. Biztosan megéri a beleölt időt és energiát?
(#) atiotezer válasza exorcist hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Azért lett ez a megoldás, mert egyrészt nincs itthon 12V-os relém. 1db relét nem fogok külön rendelni. A többi alkatrész meg mind bontott. Meg egyrészt hobbi az egész, ott meg nem az 'idő, ár, érték' az elsődleges. szerintem.
(#) Csabi94 hozzászólása Nov 7, 2012 /

Hello!
Már egy ideje érdekel az elektronika, de én nem szeretnék komolyabban elmélyülni benne, inkább csak az alapokat szeretném megtanulni.
Szeretnék készíteni egy ledes kivezérlésjelzőt, meg a pincébe szeretnék egy kis világítást csinálni (azt is ledekkel). Ennél komolyabb dolgot nem szeretnék csinálni (egyenlőre).
Szóval valaki tudna ajánlani olyan könyveket, amiből az ehhez szükséges dolgokat meg tudnám tanulni?
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 7, 2012 /

Üdv azt szeretném tudni hogy a duracel elemek oldalán levő csík amivel meg lehetet nézni hogy menyi van az elemben azt hogy hívják?
(#) pápi416 hozzászólása Nov 7, 2012 /

Helló!
Van egy boyler kapcsolóórám, amelynek az elektronikája hiányos. A motorja jó. Olyan rajz kéne amivel tudnám a motort müködtetni. Eredetileg kvarc vezérelte, és szakasosan működött mint egy óra. Nekem a folyamatos működés is jó lenne. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) sastas01 válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Értem, köszi. És az ominózus kondit nem kéne kisütni, "biztonsági" okokból(tudom, nem sok az a 560nF, de talán jobb lenne vele párhuzamosan bekötni olyan 1M Ohm ot). Az egyéb elképzelés megfelelő? És tapasztalatok alapján ilyen aránylag kicsi áramra mekkora pufferkondi kéne?
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) djpricsike hozzászólása Nov 7, 2012 /

Sziasztok Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni.
Idén fogok felvételizni elektronika szakra.
Máma voltam nyílt napon.
Ott mondtak olyat hogy majd miket fogunk tanulni.
Mondták hogy mikrokontroller: erről már hallottam.
De mi az az AC, DC?
Légyszíves írjátok le. Előre is köszi a válaszokat.
(#) scooby_ válasza djpricsike hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

AC-vel a váltakozó áramot szokták rövidíteni. (Alternate Curent)
DC-vel pedig az egyenáramot. (Direct Curent)
Ez a Kezdő Kérdésekben is megállná a helyét!
(#) kadarist válasza djpricsike hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Szia!
Menj az első találatra: Bővebben: Link
(#) reloop válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

A kérdésednek ez a témája. Skori oldalán is érdemes körülnézni. Itt OFF lenne a bővebb kifejtés.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

De a második sem rossz.
(#) Gabó válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Csatlakozom
(#) pjg válasza djpricsike hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Egész délután AcDc-t hallgattam.
Következő: »»   1837 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem