Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektor és set top box összekötése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) makro1234 hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy Benq pb8120 típusú projektorom. Ezt szeretném összekötni egy t-home iptv set top box-al. Képben csatoltam a csatlakozó "felhozatalát" a készülékeknek. TV-tszeretnék rajta nézni JÓ minőségben. Próbáltam a sima "sárga RCA-s" megoldást de nem valami jó képet kaptam. Azt a tanácsot kaptam hogy próbáljam meg S-Video kábellel. Jobb lett a kép de nem sokkal. Kicsit talán erősebbek a kontrasztok és a fényerő is de sajnos még mindig nem az igazi. A projektor használati utasításában azt írja hogy HDTV kompatibilis és a box is tudja a HD. Azt szeretném megvalósítani hogy a lehető legjobb képet kaphassam a projin mert az előző két megoldás nem valami minőségi. Ehhez szeretnék tippeket illetve tanácsokat mert elég bosszantó hogy laptopról HD filmet nézve tű éles és gyönyörű kontrasztos képe van, boxal meg kicsit szemcsés, homályos már majdnem élvezhetetlen. A boxon a két kipróbált csatlakozáson kívűl még van egy HDMI digital AV kimenet, nyilván ez a legjobb minőségű forrás amit nyerhetek a boxból de kérdéses hogy milyen módon tudom összekötni a projektorral. Azzal is tisztában vagyok hogy a HDMI digitális kimenet viszont a projektoron a bemenetek analógok. Ez kicsit elbizonytalanított a továbbiakban viszont egy oldalon azt olvastam hogy a DVI és a HDMI hasonló elven működik és az is digitális. DE akkor azt nem értem hogy ha van egy asztali PC-m aminek a videókártyáján DVI kimenet van. Ez át van fordítva egy DVI-VGA átalakítóval majd rá van toldva a VGA kábel és simán be megy a monitorba. És ekkor gondolkodtam el azon hogy meglehet-e a következőt valósítani:
HDMI-DVI kábel majd a DVI-re egy VGA fordító és az mehet a projektorba
nah kinek mi a véleménye?
előre is köszönöm a válaszotokat
üdv
(#) ToMikaa válasza makro1234 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Üdv!

A PC-n lévő DVI csatlakozón van analóg kiemenet is, így lehet könnyedén, filléres adapterrel rádugni VGA-t. Ellenben a HDMI porton nincs analóg kimenet. Erre egy megoldás lehet egy HDMI-VGA adapter, amelyben aktív alkatrészek vannak, így jóval drágább, mint az, amit a PC-nél használsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) makro1234 hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
sajnos nem akarok aktív elmeset mivel egy ilyen átalakító valóban drága. valami olcsóbb megoldást keresek
(#) ToMikaa válasza makro1234 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Olcsóbb megoldást erre nem nagyon fogsz találni. A HD felbontáshoz mindenképp a HDMI-t kell használnod a STB-on. Sima SCART/RCA-n nem megy nagyfelbontás.
(#) ToMikaa hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Ennél olcsóbb adapter nem nagyon akad: Bővebben: Link
Magyar valutában kb. 7000 Ft. A szállítás ingyenes.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) makro1234 hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Értem. Ezzel az átalakítóval milyen minőséget lehet elérni?
(#) ToMikaa válasza makro1234 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
A leírás szerint FullHD 1080p megy vele. A minőségről nem tudok nyilatkozni, nem használtam még ilyesmit.
(#) makro1234 hozzászólása Nov 7, 2012 /
 
találtam egy ilyet:
http://szamitastechnika.vatera.hu/szamitogep_laptop_tablet_kellek/k...1.html
ennek mennyi a valószínűsége hogy működik...mert adapter részt Én nem látok rajta az meg gyanús hogy csak úgy HDMI-ből VGA lesz
(#) Action2K válasza makro1234 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Szia! A projektorod valós felbontása (Native Resolution) 800x600. Ez sehol nincs a HD hoz, de még a HD Redy-hez sem. Ez egy standard (SD) projector. Az a tény, hogy van rajta HDMI csati, csak azt jelenti, hogy ráköthető egy ilyen csatlakozású berendezés is aminek a felbontását majd lebutítja. Az S-Video csatin a képfelbontás 720*576. Ennél csak 80 illetve 24 pixellel kapnál nagyobb felbontást, ha azokat az átalakítókat használnád. Ráadásul CSAK a HD csatornákon, mert az összes többi mind 720*576-os. Magyarán, kösd össze S-Video kábellel és slussz. Ennél jobb képet nem tud ez a projektor. Egy kb. 8-10 éves cucctól ne várj többet.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) makro1234 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
értem, de akkor miért van az hogy pc-vel használva Vga kábelen keresztül sokkal de sokkal jobb képe van mint boxal s-video kábelen keresztül?
(#) Action2K válasza makro1234 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Azért, mert az IP-TV szolgáltatáson akár alá is mehetnek a felbontásnak, pl 640*480, vagy 720*288 stb... illetve, az sem mindegy, hogy mennyire tömörítik be. Hazánkban az IP-TV szolgáltatás nagyon gyerek még, a maga gyerekbetegségével együtt. Ráadásul a spórolás a fő ok, hogy az adott sávszélességbe minél több csatorna és net, meg telefon beleférjen. Fogj egy asztali DVD lejátszót, tegyél bele egy nem áttömörített (rippelt), hanem egy gyári műsoros lemezt, s azt hasonlítsd össze a box képével. Ha kell tudok csinálni olyan teszt anyagot, amit kiírva kipróbálhatod. Vagy akár nálam is kipróbálhatod több forrásról is.
(#) makro1234 hozzászólása Nov 8, 2012 /
 
szóval ha jól értem nincs értelme vennem aktív elemes hdmi-vga adaptert mert még ha HD-re állítom a boxot akkor sem fogok sokkal jobb minőséget elérni...
(#) Szoki válasza makro1234 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Mért akarsz VGA-t használni? Van rajta komponens bemenet (piros-kék-zöld RCA, Y Pr Pb), az is analóg. Ha már amúgyis aktív átalakítot veszel, akkor megpróbálhatod azt is, nem hiszem, hogy rosszabb/drágább lenne. Nézz utána HDMI - komponens átalakítóknak.
Hirtelen amit találtam: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) Szoki válasza Szoki hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Sőt, elvileg 1080i felbontásig mehet a komponens video
Valószínűleg jobb, mint VGA-val szenvedni.
(#) Action2K válasza Szoki hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
De csak 800*600-as a projector felbontása, és a box által generált kép meg még kisebb!
(#) Action2K válasza makro1234 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Így van! Az 1920*1080-at a projektor lekicsinyíti 800*450-re.
(#) Szoki válasza Action2K hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
De viszont biztos, hogy jobb kép fog átmenni, mint s-video-n vagy kompoziton, amikkel próbálta és szerintem ez a cél.
(#) Action2K válasza Szoki hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
És ezt mire alapozod, mivel támasztod alá? Én pont a fordítottját mondanám, azaz, még talán rosszabb is lehet a kép.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012
(#) Szoki válasza Action2K hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
Egyre gondolunk? Én erről beszélek: Bővebben: Link ez a komponens.
Ez 1000%, hogy jobb képet ad megfelelő forrásból mint az s-video Bővebben: Link vagy a kompozit Bővebben: Link.
(#) Action2K válasza Szoki hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
Egyre gondolunk és kimondtad a varázsszót: megfelelő forrásból. No és azt is tegyük hozzá, hogy megfelelő célpont is kell a forrásnak. Itt sem az egyik, sem a másik nem áll fenn. Ezeket fentebb ecseteltem. Jelen esetben vízszintesen 11%-al, függőlegesen 4%-al kapunk nagyobb felbontást. De ezt csak úgy, hogy a forrás képét kinagyítjuk. Semmi többletet nem kap, csak zoom, meg egy kis filterezés az élek lesimítására. Ezt a projektor megcsinálja mind a kompozit, mint az S-Video bemeneten.
Ha fogsz egy külső dobozt, ami a HDMI-ből komponenset csinál, akkor még további torzításokat viszel be. Persze csak akkor, ha felskálázól. Azaz, a STB-ot beállítod pl 720p kimenetre. Ez esetben a doboz a kapott PAL (720*576) képet felnagyítja 1280*720-ra (zoom), meg egy kis filterezés az élek lesimítására. Na most, mivel a projektor csak 640*480-as, ezért neki vissza kell kicsinyítenie a képet, ami megint csak zoom, meg egy kis filterezés az élek lesimítására. Van értelme egy amúgy is elég vacak tömörített, kis felbontású képet tovább maszatolni a filterekkel? Ugye nem.
(#) Szoki válasza Action2K hozzászólására (») Nov 11, 2012 /
 
Jogos. Akkor vegye meg a hdmi - vga átalakítót, amiből csak aktív létezik? Ennyi erővel annak sem szabad jobb képet adnia. Akkor már inkább ebay-ről 8 dolcsiért egy hdmi-komponens átalakítót próbáljon ki. Itthon sem lehet egy veszett nagy összeg, ha pedig nem lesz jó (és itthon veszi), a törvény szerint 3 napon belül kötelesek visszaadni az árát, vagy minimum beszámolni egy jóval drágább hdmi-vga átalakítóba.
De ettől függetlenül elég nagy összeget mernék rá tenni, hogy jobb lesz a képe komponenssel mint kompozittal vagy s-video-val.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
(#) makro1234 hozzászólása Nov 11, 2012 /
 
proés kontra...
szóval:
megvehetem a sima hdmi- composite átalakító kábelt ami nem aktív elemes vagy sem? (nem értem itt hogy lesz digitálisból analóg jel, de lehet egy próbát megér)
viszont egy fontos kérdés:
elronthatok valamit ha rátolom így a kábelt?
(#) makro1234 hozzászólása Nov 11, 2012 /
 
még mindig ezen vagy leakadva?
nem kötelező olvasni/segíteni és itt lenni ha nem tetszik.
köszönöm megtisztelő figyelmedet

ui.: ha vetted volna a fáradtságot hogy elolvasd az első kommentem ahol segítséget kértem látnád hogy...
...szóval kötözködés az megy, segítség az nem!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem