Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   846 / 1385
(#) Massawa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 9, 2012 / 1
 
A jobbik üvegszálas vagy egyébb kompozitanyagokból epoxival ragasztott lapokból van (és nem törik).
A cuprexcartban papir helyettesiti a nemesebb kötöanygoka és ezért törik.
(#) gordonfreemN válasza Massawa hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
És csak ez a kétféle van?
(#) Massawa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 9, 2012 / 1
 
Minöségben van több is, és a technologiában is vannak különbségek. Az amerikaiak szeretettel használtak kék színü hordozo anyagot, ami nem tartalmaz epoxit. (Nem tudom mivel, de biztosan nem fenolt tartalmazó anyaggal kötik össze). Ez is üvegszálas de a szaga nem olyan, mint az epoxié. Igen jó a nagyfrekvenciás áramkörökhöz, viszont a fólia aránylag könnyen leválik a lapról.
Alacsonyfrekvenciás NYÀkokra sokszor használnak cuprextit tipusú hordozót, ahol az üvegszálak helyett vászonszerü, valoszinüleg müszalas szövetet használnak. Ennek elég jo a mechanikus stabilitása, nem eszi a fúrókat, de állitolag nem lehet galvanizálni a furatokat, mert a vastagsága változik a hömérséklet hatására, amitöl megszakad a furat galvanizálása.
A papiralapú a legolcsóbb igy sok tömegcikkben ezt használják.
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 11, 2012 /
 
Visszatérve a nyákhoz szembesültem én is a színes nyák készítés problémáival mint te.
Ott tartok idáig , hogy teljesen elveszem szinte a szín beállításokat a nyomtatótól , és így valamelyest javult a helyzet.
(#) SKY hozzászólása Nov 12, 2012 /
 
Sziasztok!
Találkozott már valaki olyan problémával, hogy a vasalásos eljárás során a gyorsmaratóban leválik 5-10 perc után az átolvasztott tonerpor, és fűszálszerűen úszik benne? Változások: utángyártott tonerrel nyomtattam és először használtam a Pantonos 135g-s műnyomót, ez pont olyan vastagságú mint amit egyszer kipróbáltam és nagyon bevált, de vízbe téve pár perc után teljesen "átvizesedik" és egyben könnyen le is szedhető.
A leválásból arra lehet következtetni, hogy por mennyisége és ebből adódóan a fedése megfelelő volt, tehát vagy a tapadással van a gond (de mivel átment a nyomat ezért biztosan megolvadt egyben) vagy a gyorsmarató ráhatása miatt válhatott le. A nyákot alaposan megtisztítom mindig súrolószerrel is.
(#) eyess válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
A leválásból nem arra lehet következtetni , hogy megfelelő volt a fedése , és a por mennyisége.Én inkább arra következtetnék , hogy ez a gyors maratás esetleg hővel jár, ami miatt lehet esetleg ilyen , hogy lejön a rajzolat .Egyébként nem kellene , hogy így legyen.
(#) Zoli_bácsi válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 / 1
 
Véleményem szerint a tapadással van gond. Mint azt már sokszor említettem, az előmaratás nálam nagyon bevált. Tisztítás-előmaratás-vasalás/laminálás-maratás
(#) Gabó hozzászólása Nov 12, 2012 /
 
Szerintem a toonerporral van valami. Igaz én a 100ast használom, de gyorsmaratással marok (szószerint gyors!) és leválás sose volt, max a nagyobb egybefüggő felületeknél nem olyan rendes a fedés, és néha látszik a réz, bár nem marja meg...
Ha tudod próbáld ki eredeti toonerral, ill hogy készíted elő a panelt a vasaláshoz?
(#) _vl_ válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Idézet:
„Változások: utángyártott tonerrel nyomtattam és először használtam a Pantonos 135g-s műnyomót”

Két dolgot változtattál egyszerre. Így most kénytelen leszel az egyiket "visszaváltoztatni" egy korábban már bizonyított verzióra, hogy kiderüljön, a kettő közül melyik változtatásod okozta az eredményt.
Én a tonerra tippelnék.
(#) SKY válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Ez igaz, de a műnyomóban nem hiszem hogy lehetne hiba, hiszen a megfelelő mennyiségű tonerpor mégiscsak átkerült a nyákra, azt pedig nem érteném, hogy miért nincs megfelelő tapadás ha mégiscsak rendesen megolvad. Legközelebb kipróbálom hogy vízben leoldódik e, illetve ha nem akkor a hidrogénperoxidos maratást. Esetleg olyan nem jöhet szóba, hogy túl lett melegítve a tonerpor és ezért nem tapad elég jól?
(#) gulasoft válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
A hidrogénperoxidos még nagyobb hőt generál! Vízzel vegyítve lehet lassítani illetve gondolom hűteni is.
(#) eyess válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
A túlmelegítés következménye , hogy annyira kiszárad a tonerpor a megolvadást követően , hogy megrepedezik , illetve meg ég. Ez abban nyilvánul meg , hogy kb olyan, mint a cigaretta hamuja , de ez szerintem nem valószínű , vagy még is?
Mert akkor tényleg még víz hatására is leázhat.Azt kell tudni , hogy ennél az eljárásnál is lényeges az idő, amit vasalás, illetve laminálás során eltelik.Ha sokáig tart a rajzolat bánja , vagy így , vagy úgy , de mindenféleképpen a végeredményre kihatással lesz negatív irányba.
(#) SKY válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Akkor lehetséges, hogy ez történt, bár nem figyeltem meg az átolvadt tonerpor felületét, de lemértem a vasalót 170 fok körüli maximumot tud, a vasalás is ezen történhetett. Még ki kell kísérleteznem hol lesz már jó, bár pont most akartam laminálóra váltani...
(#) eyess válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Az mindegy , mert laminálóval is el lehet rontani.Hány percig vasaltad?
Hogy rögzíted a papírt a nyákhoz ? Nem e sorjás , vagy görbült a nyák ?
Nem túl karcos e a nyák .stb stb stb Ezek lényeges dolgok.
(#) SKY válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
A nyákot minden esetben (fotózásnál is) súrolószerrel megtisztítom előtte, nem hiszem hogy bárhol is sorjás lenne, a széleit is le szoktam reszelni. A papír mindig odatapad egy kis melegítés után már, vasalni viszont 5-10 percig is szoktam, többször átmelegítve majd a hőálló hengerrel áthengerelve. Vasalásban még tapasztalatlan vagyok, eddig fotózni szoktam, ha lesz időm alaposan kitapasztalom.
(#) eyess válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Sok az az 5 -10 perc én úgy gondolom.
(#) Gabó válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
2-3perc nálam bőven elég.
(#) SKY válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Megpróbáltam átalakítani a szóban forgó laminátort, de nem jártam egyelőre sikerrel. A hőszenzort az aljára sikerült rögzíteni, így max. 60 fokot mért, de a teteje biztosan 100 fok fölött volt jóval. A fűtés így állandóan ment, de sosem érte el azt a hőfokot, amin a papír már odaragadna a nyákhoz. Amúgy csak annyi átalakítás kellett hogy beférjen a nyák, hogy a két henger vájatát néhány tized mm-el ki kellett reszelni függőlegesen. A mechanika elég jó nyákokhoz, csak a hőfokot érné el...
Itt van pár kép a belsejéről.
(#) eyess válasza Gabó hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Valahogy úgy igen kb.
(#) Gabó válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Állt lehet érezni mikor jó a vasalás. Jellegzetes illata és kinézete van olyankor.
(#) watt válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Mértél feszültséget a fűtőszálon? A hőmérőt a hengerek kifelé forgásáná(hogy ne kapja be)l lehet jól mérni, kicsit a nyák szintje alatt.
(#) kaqkk válasza Gabó hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
fekete és büdös
(#) SKY válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Annyi időm még nem volt vele foglalkozni, de legközelebb majd megmérem. A hengerekhez csak úgy lehet hozzáférni, ha az alumínium burkolatból kivágunk egy darabot. Ha direktbe a hálózatra kötve nem lesz elegendő a hőfok, akkor be lehet kötni a fűtőszálakat párhuzamosan is, vagy nem is érdemes foglalkozni vele?
(#) Gabó válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Ha elégeted biztos Amúgy a jellegzetes szag alatt a tipikus lézernyomtató illatra gondoltam Legalábbis a HP-knak van ilyen szaga
(#) kaqkk válasza Gabó hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Tudom miről beszélsz , két évig lamináltam a nyákjaimat .
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
És most már nem laminálod ?Biztos van még most is , hogy elő kell venni nem ?
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
DRY- al dolgozgatok egyszerre rá laminálom 3-4 A/4 panel ra utána csak méretre vágom és világítom amikor kell .
(#) eyess válasza SKY hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Nos a hőszenzort ne az aljára tedd .Nem az a lényeg , hogy az alján legyen , hanem távolabb a hőátadó fémektől , és amikor megfelelő hőfokot eléri ott rögzítsd abban a távolságban.Persze azt sem árt tudni hány fokon kapcsol a hőkapcsoló .
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Azért néha nem ártana , hogy ne ess ki a formából.
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Az más!
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Következő: »»   846 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem