Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   847 / 1386
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Mivel vágod?
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Karosollóval
(#) pici válasza Gabó hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Amikor még vasaltam NYÁK-ot, akkor se sokáig.
Egy 5x10 cm területet forró vasalóval max fél percig.
A nyák pár másodperc alatt átmelegszik, a tinta szinte azonnal...
Ha sokáig melengetjük, nem lesz tőle jobb. Max jobban szét lehet kenni.
sztm
(#) niedziela válasza pici hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Én kicsit más eszközt használok mint a vasaló, de ha a panel elérte a 180C fokot, akkor kész, nem melegítem tovább. Igy maradéktalanul sikerül azóta 0,2mm sávok is.
(#) duke válasza SKY hozzászólására (») Nov 14, 2012 /
 
"Találkozott már valaki olyan problémával, hogy a vasalásos eljárás során a gyorsmaratóban leválik 5-10 perc után az átolvasztott tonerpor, és fűszálszerűen úszik benne?"


Tobbekkel elentetben, en azt mondom, hogy a vasalas a keves. Lehet hogy az ido eleg, csak jobban ra kene nyomni, vagy emelni a homersekletet, ha lehetseges. En tobbszor megfigyeltem, hogy a nyak sarkainal, ahol nem tudom olyan jol mozgatni a vasalot, ott szokott levalni a festek. Viszont ujravasalva ugyanazt a nyakot, jobban figyelve a szelekre sarkokra, mindig jo lett. A vasalot kb 45 fokban megdontve nagyabol, fel egy cm per masodperc sebeseggel, szoktam vasalni, tehat nem a talpaval, de nem is az elevel. Szoval batran vasald tobb ideig, csokkensd a vasalas sebeseget, illetve nyomd ra jobban a vasalot. Kiserletez, a legrosszabb esetben szetvasalsz par vonalat, es akkor ahhoz kepest egy fokkal kell gyengebben.
Ezenkivul, szerintem probalj ki, masfele munyomo papirt. En mindig a 90 g-osat hasznaltam, mert ugy gondolom, vasalashoz, minnel vekonyabb annal jobb.
(#) SKY válasza duke hozzászólására (») Nov 14, 2012 /
 
Én eddig úgy próbálkoztam, hogy a vasaló jórészt a panelt csak fűtötte, nem mozgattam folyamatosan, időnként rányomva végigsimítva rajta. Majd kipróbálom a te javaslatodat is, de jó lenne a laminálót beüzemelni.
(#) bbb válasza duke hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Én meg 200g-os fotópapírt használok és lementem 0.1mm-es vezetősávig. Fontos a hőmérséklet mellett szerintem a megfelelő nyomás "megérzése", illetve arra ráérezni, hogy mikor kell abbahagyni. Nekem akkor szokott elég lenni a melegítésből, amikor már elkezd sárgulni (megégni) a papír, de szerintem teljes mértékben papírfüggő is, hogy mikor elég. Amikor csak egyoldalas nyákot készítek, akkor mindig a vezetősávokkal ellentétes oldalról melegítem, így a rézfelület marad a melegebb és a nyomás is egyenletesebb szokott lenni (ilyen esetben csak rajtahagyom a vasalót egy-két percig, majd megfordítom és "meggörgőzöm", majd még egyszer megismétlem a mutatványt).

Ami talán a legfontosabb, az az alapos tisztítás, illetve előkészítés. Valamelyik videóban láttam olyat, hogy izopropil alkoholt spriccelt rá a srác és a papírt is eláztatta, majd ezután laminált. Ez se rossz ötlet, nekem vasalásnál is bejött az izopropil alkohollal spriccelés (igaz nekem a zsírtalanítás végső stádiuma volt és letöröltem a nyákról papírtörlővel).
(#) eyess válasza bbb hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Helyesbítenék denaturált szesz volt a papírra , és nyákra is permetezett anyag , de lehet mással is próbálkozni természetesen addig. amíg nem oldódik a rajzolat.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) gulasoft hozzászólása Nov 15, 2012 /
 
Azt vettem észre, hogy mostanában a 3-as furat miatt, hajlamos onnantól a dry fólia meggyűrődni laminálásnál. Tapasztalt valaki hasonlót?
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Az Octamexes lötstopnál igen.

Lehet puha a lamináló hengered. Lehet maratás után kell fúrnod?
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Az nem nyerő, a cnc fúr. Maratás után úgy belőni, hogy beletaláljon a közepébe a lukaknak irtó nehéz lenne, ráadásul a lukgalvánnak is annyi. A lamináló henger nem változott. Erősíteni tudom 4 rugóval a hengernyomást, vagy lazítani. Melyik lesz a célszerű?
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Miért pont a 3 mas fúrat miatt , vagy kisebbnél nem csinálja ?De akkor 3 mas tól felfelé már mindegyiknél , vagy csak a 3 mas fúratnál?
Ha túl erős a henger nyomás még jobban szét fogja nyomni , ha meg túl laza , akkor meg nem ér semmit.Próbáld ki úgy , hogy hagyd így ahogy eddig , de azzal a különbséggel , hogy amikor laminálod a nyákot a dry ra tegyél fedésképpen egy papírt , hogy valamelyest a hőt a felületen felfogja , és a lyukaknál ne tudja megnyújtani a fóliát.Egy próbát megér hátha.
(#) gulasoft válasza eyess hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Persze, hogy a nagyobb lukaknál is gyűri. Nem csak a 3-asra pikkel, csak az egy általános felfogatási méret. Ezt a papírt tegyek rá, meg nem igazán értem. Nem rakom rá a fóliát és utána laminálok, hanem folyamatosan engedem be a fóliát a laminálóba a kezemből. Ha ráraknám össze vissza gyűrni ahogy rátapad. De növesztek még két kezet, hogy a papírt is tudjam fogni meg a fóliát is. Persze ott van még a fogam is
Azért megpróbálom, kösz a tippet.
(#) _vl_ válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Lehetne valami "tömést" rakni a nagyobb lukakba...
(#) Zoli_bácsi válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Próbáld ki a keményfém fúrót. Szerintem ha azzal fúrod a 3-as furatot, akkor nem fog gyűrődni semmi, mivel az nagyon professzionális felületet ad. Az ebay-ről elfogadható áron lehet venni és nagyon jó.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Én azt vettem észre, hogy meleg hengerrel könnyebben alakulnak ki gyűrődések a nyákon. Akkor valahogy könnyebben rá tapad a fólia a nyákra és már nem mozdítható. Én először átküldöm hideg hengeren aztán melegen. Nálad viszont nem biztos, hogy ez lesz a gáz. Szerintem túl erősen nyomja rá a hengert. Nem kell oda nagy nyomás. Elég csak annyi, hogy ne maradjon alatta a levegő.
(#) emmzolee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
100 éve olyat használ.
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
üdv!
Ti hogyan szoktatok pdf-et invertálva nyomtatni?
Gondolok itt arra, hogy dry-t elég sokan használtok és az itt található rajzok zöme vasaláshoz van.
(#) gordonfreemN válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Kicsit bővebben?
Konvertáltok mindenképp?
Ha igen, mivel?
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) hotib válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1
 
Itt van leírva.
Beírtam a keresőbe a csillag helyére: "illust" topic:178 (a többi be volt írva) és megkaptam
(#) Szpisti válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1
 
Ha érdekel elmondom én hogyan csinálom.
A .pdf-eket én a Foxit Readerben szoktam megnyitni.
Itt van lehetőség a behívott doksiból a vágólapra tenni úgy, hogy a menü sorban a fényképezőgépre kattintasz, majd a szükséges területet bekeretezed.
Ezzel a clipboardra teszi a tartalmát.
Ha most nyitsz egy Paint ablakot, oda bevágólapozhatod (Ctrl + V).
Itt a Kép>Színek invertálása menüpontokat alkalmazod.
A negatív képet pedig mentheted a Neked tetsző formátumban (gif, bmp, stb). A jpg erősen tömörít és szálkás lesz, azt inkább hagyd ki.
(#) gordonfreemN válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Es a meretaranyok mindket esetben megmaradnak?
(#) emmzolee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1
 
Igen mert a PDF vektorgarfikus file.
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Paintban sose próbáltam, de ha pdf file marad mentés után akkor méretarányosnak is kell lennie.
Én a Foxit editort használom. Tök jó.

Most próbáltam ki a Paint meg se nyitja a PDF-et.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Pixeles lesz a JPG , azt írtam.
Gif mentés a pdf-ből kivágva - paintből kinyerve alul látható. A .bmp-t nem tudom feltölteni, de az még nagyobb felontású lesz és egyáltalán nem pixeles.

A méretarányok nem változnak, legfeljebb nyomtatáskor kell a mérethelyességre odafigyelni.
A Paintbe nem megnyitni kell a pdf-et, hanem ahogy leírtam vágólapon keresztül bevinni.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012

Edrum_Neg.GIF
    
(#) pici válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
A PDF nem vektorgrafikus file.
Hanem ugy multi dokumentum.
Lehet benne: font, text, jpeg, tiff, gif, line|circle..(vektros rajzolási lehetőség)
A DPI megadható és ettől lesz "méretarányos"
(#) pluto válasza pici hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Ez így azért egy nagyon félreérthető kijelentés volt (most nagyon finoman fogalmaztam). Az állítás csak félig igaz. Természetesen a legkülönbözőbb formátumokat lehet egy PDF fájlba beágyazni. Viszont a lényeg az az, hogy pl. az EAGLE és egyéb hasonló programok kifejezetten vektor-grafikus elemeket használnak. Eredmény: ha "végtelenségig" nagyítasz, akkor is egy körív, az körív marad. Nem pedig egy lépcsősor. A PDF a PostScript egy bizonyos formája. Az AI pedig speciálisan vektor-grafikus elemek felhasználásával dolgozik. Ezért érdemes a PDF fájlokat vele feldolgozni. Abban az esetben, ha PDF-t átteszel - bármilyen módszerrel - egy pixel-grafikus programba, úgy azonnal minőségvesztés jön létre. Nyilván valóan, ha a pixel-grafikus kép felbontása meghaladja a nyomtató felbontását, úgy gyakorlatilag nem játszik szerepet a formátum. Viszont ami szerepet játszik, az a mérethűség. Nagyobb nyák esetén van ám meglepetés, illetve lehet. Ha már pixel-grafikus megoldásban gondolkozol, úgy a PAINT helyett használj inkább GIMP-t. Ingyenes és sokat tud. Vele megtartható a mérethelyesség. Nem beszélve arról, hogy PDF, PS fájlokat is tid importálni.

Üdv, Pluto
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Amikor megkezded a dry laminálást , előtte egy kis darabon van a nyákon,ami után megfogod az alsó fóliát kihúzva , és bemegy a laminálóba.
Nos az előtt mielőtt az egészet elkezdenéd a dryra valamilyen formában , vagy papír ragasztó szalaggal , vagy egy kis darab celuxal stb megtudod fogatni a papírt a drx felületén .És aztán a fóliát ketté választod , és onnantól ugyan az, mint ahogy szoktad csinálni.a papírt meg utána könnyedén eltávolíthatod .
Talán így elérhető , hogy a lyukaknál, amiért nincs réz felület , s nincs ami elvezesse a hőt , talán a papír megvédi valamennyire , és nem fog neked megnyúlni , gyűrődni stb.
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Jó a kérdés és jogos. Ha pdf-ben van akkor direkt nyomtatom.
Ha móxolni kell pl. a negatívba fordítással, és megváltozhat a méret a konvertálás miatt, akkor meg beviszem a Corelbe, és az eredeti pdf nyomtatás megmérése után (vagy pl. egy 40 lábú dip mérethelyes referenciaként alkalmazásával) méretre húzom.
A körülnyíráskor ha nem hagyok szegélyt és pontosan a rajzolat szélén nyírok, akkor lehet a dpi-vel is variálni.
De ez a Gimp is jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni.
(#) gordonfreemN válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Akkor a foxit a pdf-et engedi invertalni es menti is?
Mert akkor erre van szuksegem Kar, hogy a nyomtatom nem tud ilyet automatice.
Következő: »»   847 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem