Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   87 / 314
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szeva!
Terheletlenül 15,5V másik 5,38V.
(#) soos csaba válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szevasz, ha csak egy pillanatra villan fel a kép akkor nagy a gyanúm hogy valamelyik neon meg adta magát!, ezt csak egy teszt neonnal tudod ki próbálni, én egy másik rossz monitorból nyertem ki egy neont, és az elso dolgom mindig az ha illyes fajta problémával találkozok, az hogy az inverter kimeneteléhez csatlakozik négy kis csatlakozó, ezeket szépen le lehet húzni!, két csatlakozó van egy neonnak, a másik kettő a másiknak. Lehúzod a panelról a két felső vagy a két alsót és rá dugod a teszt neont ha be indul akkor neon problémád van, de ha mindegyiknél ugyan ezt a jelenséget produkálja hogy csak fel villan, akkor az lehet tápegység probléma is, vagy az inverter rész problémája is!.
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Az terhelésnek számít ha a neonokat rákötöttük?
Fény nem volt de a táp kiadta a 5,3V és a 15,3v-ot.
(#) agressiv válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Az inverter transzformátorát ellenőrizném, főleg a szekunderek ellenállását.
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Igen addig a pillanatig terhelés, amíg le nem tilt valami. A tápodat ellenőrizd le azért izzóval is.

soos csaba fórumtársunknak igaza lehet a fénycső hibával is. Ha a tápod rendben van, akkor lehet fénycső is. Azt nézd meg hogy erős fénynél van e kép a monitorban. Ha van kép, egyértelmű a fénycső/inverter hiba. Ebben az esetben meg kell keresni a hibás fénycsövet és/vagy transzformátort.

Ha nem akarod javítani az invertert, akkor ajánlom a hq-n készen kapható invertert aminek az ára kb1300ft. Ebből 2 db kell 4 fénycsőhöz.

Üdv!
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Szeva.Beterheltem izzókkal 12,5 másik 5,3 tehát a táp dolgozik.
(#) bbalazs_ válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Tehat NEM dolgozik.
A 15-rol 12-re visszaeses durva, ilyet nem csinalhat egy tap sem (kiveve, ha az uresjarati a 15 es a 12 az uzemi. De inkabb 15 szokott lenni.
Ilyenkor az alacsonyabb feszbol nagyobb aramot sziv es igy letilthat a tularam miatt.
(#) BODHEAD válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Akkor van valami ötleted.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012

LG táp.jpg

Az elso otletem az, hogy hasznalj idonkent kerdojelet is, foleg kerdo mondat vegen celszeru. Konnyebbe teszi az olvasast, megertest.

A technikai temahoz: Szoktak lenni a tapban a szekunder oldalon nagyobb elkok, low-ESR-t vegyel, es csereld ki mindegyiket. Fuggetlenul, hogy pupos vagy nem. Kicsit eltero ertek meg nem baj.
Utana lehet vagy erdemes tovabblepni.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Először cserélj elkókat c202,c203,c205,c206. Feszültségtűrésük egyforma vagy inkább nagyobb legyen a kapacitás is lehet nagyobb, de kisebb NEM!

Ha ezután is megvan a gond akkor érdemes lehet a két schottky-t is cserélni.
Én 12v1a izzóval szoktam terhelni a tápokat és max1v ot esik a fesz ha minden rendben van.

(#) BODHEAD válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Köszi az észrevételt de szerintem az ékezet is fontos.

Én 12V 15w-os izzókat akasztottam rá.

Szeva. Mindent kicseréltem semmi nem változott.
(#) Tam78 hozzászólása Nov 14, 2012 /

Üdv az Uraknak!

Belefutottam egy hibába amiről gyakorlatilag majdnem az egész topic szól.
átolvastam de konkrét választ az általam megakadt hibára nem találtam.

valamennyit konyítok az elektronikához, de az lcd moncsik nem az erösségem

a beteg egy LG L1915SV TFT

azzal a hibával talált meg egy ismerősöm hogy nézi és egyszer csak elmegy a kép. de a zöld LED égve marad (nem vált pirosba. nem alszik ki) de ha kikapcsolja vagy bekapcsolja akkor ismét jó
teljesen random szerűen jön nála a dolog. de folyamatos üzem alatt rövidül az idő. ha sokáig kínzom akkor már 20-30mp-ig sem bírja.

eddig eljutottam oda hogy nem a kép megy el hanem csak a CCFL-t kapcsolja le. a háttérben megy a kép rendesen.
Hirtelen felindulásból kicseréltem az összes (minden) ELCO-t benne és hittem hogy jó is lesz. és így is lett.. 1,5 óráig tökéletes volt. majd újra elkezdte

ha a gépen váltok egy felbontást. 800*600 ról 1024*768 oda vagy vissza akkor mindig visszaadja a képet pár percre

kérdésem az lenne hogy mit volna még érdemes cserélnem benne illetve hogyan és mit kellene mérnem a hiba feltárásához.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget
(#) bbalazs_ válasza Tam78 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

A cucc tul nagy aramot vesz fel es a vedelem lekapcsol.
- vagy tap (nezd meg, hogy valtozik a 15V koruli fesz kikapcsolt/bekapcsolt fenycsovel) ha nagyot lep, cserelj kondikat
- vagy cso (csere).

Adj ra kivulrol 15V-ot nagy terhelhetosegu tapbol. Ha megjavul, akkor a tapban volt a hiba, ha nem javul, akkor az inverter a kovetkezo lepes.
(#) agressiv válasza Tam78 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

CCFL és az inveter transzformátora is okozhatja ezt, de a csövet csatoló kondik is olykor tönkremennek. A transzformátor szkundereinek ellenállását mérd meg, egyezniük kell.
(#) Tam78 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Köszi. Kondi cseréken túl vagyok. mindent kicseréltem. ELCO fajtákat legalábbis.

a trafó lábainál mérjek 15 voltot? ha elmegy a képem akkor is mérjek? és ha sok lesz az eltérés ?

a cső nem lesz egyszerű. 4 csöves a monitor. az összes kondi volt majdnem 1500ft (90%-a rossz volt)
a csövek gondolom legalább megvannak 6-8ezer. szerintem ezt már lehet nem érné meg ráfordítani. .

lehet valahogy mérni vagy bevizsgálni hogy a csövek rosszak e? vagy valahogy tesztelni?
(#) bbalazs_ válasza Tam78 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Nem, hanem az inverter betapnal. Neked is jo lehet, mint BODHEAD-nak, ha elhegedulod ezt a pontot a nyakon es adsz neki kivulrol jo eros tapbol 15V-ot.

Csovet lehet szerezni torott kijelzobol. Lemerni nem nagyon lehet, de ha kicsereled, akar kepernyon kivul, akkor latszik, hogy megjavul vagy nem.
Vagy itt az ideje a LEDesre alakitasnak. Donor mar van )
(#) agressiv válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Nem valószínű, hogy a táp okozná.
(#) bbalazs_ válasza agressiv hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Erdemes kizarni.
(#) JancsiK válasza Dempsey hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Kissé későn válaszolok, de hátha nem túl későn.
Nekem hasonló problémám volt egy Sharp TV-vel. Képernyőre, scallerre gyanakodtam, de egyszerűbb volt.
Éerintkezési hiba volt a képernyőcsatlakozóknál (a matrixoknál - ha így hívják őket... azoknál amik a jelet viszik a közvetlenűl képernyőpanellre. A TV-nél az LCD panell tetején vannak ezek a csatisorok).
Bocs, a terminológiát nem ismerem pontosan, más nyelven tanultam, annó.
Talán nálad is csak ez a gond.
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Akkor sajnos valamelyik cső lesz a ludas, mert eszerint a táp rendben van. Az invertered védelme kapcsolja ki a fényt.

Erős szembe fénynél van kép a monitoron?
(#) 1984white hozzászólása Nov 14, 2012 /

Sziasztok!

Segítsetek legyetek szívesek ha tudtok!!! Adott egy philips lcd monitor. Az inverterben az egyik duplafet zárlatos. Service Manual klikk

A q841 alkatrészem zárlatos és ez okozza a monitor hibáját.
A kérdésem ezt a duplafetet ami soic8 tokozású hogyan tudom kicserélni milyen forrasztó illetve szerszámok szükségesek hozzá?

Elnézést ha nem teljesen ideillik a kérdésem.
(#) pipi válasza 1984white hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

sima pákával is, sok ónnal összefolyatni a lábalat,picit megemelni az egyik oldalt, majd a másikat, újra az elsőt..., fóliát nem feltépni
vagy sörösdobozból vágsz, pici csíkot, és alátolod az egyik, majd másik oldalon
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Erős fénynél nem láttunk képet,jelet is adtunk de nincs kép.A neonok egy pillanatra felvillannak aztán semmi.
(#) 1984white válasza pipi hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Köszönöm a hasznos ötletet .

Még egy kérdésem volna ezzel kapcsolatban. Nekem pisztolypákám van, mert azt szeretem nagyon, de úgy gondolom hogy ez nem jó smd hez.

Tudsz ajánlani konkrét pákatípust, esetleg hőfokszabályozósat ami tuti lenne az ilyen smd javításokhoz? (egyre gyakrabban kéne sajnos)

Illetve mi az ami még kellene?(ónszívószalag stb)
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Értem!

Én megpróbálnám a következőt: átvágnám a panelen (vagy kivenném az átkötést ha van) az inverter tápellátását rendszerint 12v-15v kap a tápról és egy panelen van a két dolog.

Ekkor megnézheted van e kép erős fénynél.

A jelenlegi monitor amit javítok pl az inverter egyik kapcsoló smd duplafetje zárlatos és így tudtam behatárolni a hibát.

Majd írj hogy ment! Üdv!
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Megtörtént az átkötést kivettem semmi nem változott.Aztán visszatettem és méregettem az egyik inverter trafón 6 V a másikon 0V a bemeneteiken.
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Elég érdekes!

Lehet akkor a scaleren lesz hiba. Az invertert egyelőre ne kösd vissza. Tegyél multit a 12v utánna az 5v ra is.

Azt figyeld meg hogy változik e a feszültség és mennyit. Nézd meg hogy ha a scalert is lekötöd akkor mennyik a feszültségek.

Lehetséges hogy a scalaren található festabok küzül adta meg magát az egyik. Itt rendszerint 3,3v vagy kevesebb festabok vannak amik az 5v ból állítják elő a kivánt feszültséget a scaler cpu-nak eepromnak stb.

Ha ezeken túl vagy meg kéne nézni az invertert hogy tutira megy e. Én úgy szoktam hogy meglesem service guide ot és az inverter bemenetére (dim,on/off) megadom a feszültségeket manuálisan kívülről. Ha indul és fehér lesz a kép akkor cső/inverter megy és ezt leglább kizártad. A tápot meg már megnézted elvileg.

Innen jön hogy scaleres lesz ha ezután sem ok.

Üdv!

A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Következő: »»   87 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem