Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   1998 / 3609
(#) zolika60 válasza mineral hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

A szükség nagy úr. Sok mindenre ráveszi a lustát is. Persze kényelmes a mai világ, de gondolj bele , ha nem így lesz. Szerintem a szomszéd is felszedi a térkövet és ólat épít belőle.
(#) zolika60 válasza mineral hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Beszerezhetsz egy szálkás szőrű tacskót. Akkor a túrás helyett gödör lesz. Egy-két hét alatt kifogdossa ami el nem menekül a portáról.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
(#) poros válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Egy hízónál mint tudod KB 5q gabonával számolnak ,de csak vegyünk 3q plusz táp.
A malacot is meg kell venni.
3x7000= 21 000
2x9000= 18 000
1x15000=15 000
ez egy 120-150Kg élősúlyú disznónál alaphangon is 54 000 Ft
És reménykedsz,hogy az állat orvost ne keljen hívni.
Plusz minden napi gondoskodást igényel.
Az is utal valamire,hogy tápot néhány évvel ezelőtt 50Kg-os zsákban lehetett vásárolni.
Ma azt hiszem 20 vagy25Kg-os kis zsákokban árusítják.
Az emberek többségének olyan munkaidő beosztása van,hogy már nincs ereje "ideje"hízót tartani. A munkahelyen elvárják,hogy minden perced kihasznált legyen.
Már aki olyan szerencsés,hogy egyáltalán van munkahelye. Akinek nincs annak még nehezebb egy ilyen összeget összekaparni.

Szerintem többek közt ezek a fő okai annak,hogy ma nem nevelnek hízót.

Mondom ezt én aki jövőre tervezi visszaállítani a korábbi állattartást.
(#) jani1987 hozzászólása Nov 21, 2012 /

Annyian írtatok, hogy nem tudom kinek címezzem. Mi amíg lehetett, addig mindig tartottunk jószágot. Nem nagyüzemi tételbe, de annyit ami elég. 2 főre most 40 csirkével indítottunk és most kb 20 van. Disznóból 2 volt. Egy el lett adva, egy meg levágva. A fúrott kút is meghúzható villany nélkül. Éppen ma láttam olyan kézi meghajtású szivattyút, amivel a gázolajat fejtették át a tankba, tehát a szivattyúzás megoldva. A boronálás sem lehet gond, mert a kertet én simítom úgy, hogy magam után kötöm a boronát és bár sokszor kell pihenni, de nem érdekel és legalább mozog a gyerek. Hihi. A takarmányt akkor is megtudtuk venni, amikor június 1-től semmit nem kaptam kb 5 hónapon át. Köbzoli tudja miről beszélek, mert fültanúja volt több veszekedésnek anyámmal. Ekkor alig 27 ezer volt havonta a családi bevétel 2 főre. Igen nem olvastátok el. Na most légy okos Domokos. Voltunk is: menni kellett gyógynövényt szedni. Nem sokban járult hozzá a költségvetéshez, de mindennek örülni kell. Engedély köteles kútfúrás? Nana. Mi is csendbe, a "hatóságok" tudta nélkül csináltunk egyet. Kerti növénytermesztés? Támogatva. Nekünk is az van, méghozzá sok. Mindenki tudja, hogy a házi és a multis termékek közt mekkora a különbség. Van padlásunk, de nem érdemes ott tartani semmit, mert ha megtudják, akkor elviszik. Még a poc is, mint a galambot. Apropó galamb. Aki nem evett még olyat az kóstolja meg. Nagyon finom. Nálunk nagyon vinnék ha lenne. De nincs. Annyi. Viszont rengeteg pénzt hozna a konyhára. Na most "röviden" ennyi. Nem tértem ki mindenre, de majd rájövök.
(#) zoly15 hozzászólása Nov 21, 2012 /

Sziasztok!
Én egy kis számításban kérnék segítséget!
Nem tudom hogy jól gondolom-e, csak saját elmélet volt...
Tehát, szeretnék egy adott átmérőjű kereket szeretnék X-el forgatni hogy kijöjjön 50Km- órás sebesség...
A kerék 260mm ármérőjű, a kerülete 816,4mm. Ezt szoroztam 60-al majd a fordulattal, így 48Km/h-hoz kijött kb 1000RPM...
Ez a számítás hülyeség? Vagy hogyan kel lezt számolni?
Előre is köszönöm!
(#) jani1987 válasza poros hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

A 165 kilós malacot 425 forintért adtuk kilónként. Az 165*425= 70125.
(#) tiggersoft válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Igen az eredmény jó...én visszafelé számoltam, az 1000rpm-re 48,98Km/h jött ki.
(#) zolika60 válasza poros hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Nem így kell számolni. A megtermelt takarmány sokkal olcsóbb. Persze nem mindenkinek van elegendő földje ehhez, de a falun találni olyat akinek van. Nem zsákos tápot kell venni aranyért, hanem terményt termelőtől. No meg a moslék. Igaz az EU-ban tiltva van, de moslék lesz abból is aki kijön falura ezért okoskodni. A disznó tartás persze költséges manapság, ha venni kell mindent, de akinek drága tartson baromfit vagy nyulat. Mindkettő szinte ingyen tartható.
(#) zoly15 válasza tiggersoft hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Köszönöm szépen!
Tehát jól gondoltam a dolgokat korán reggel
(#) poros válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Lehet nem jól gondolom,de szerintem ,ha a szemestakarmányt nem tudod magad elő állítani bármilyen módon akkor munkahely mellett nem érdemes foglalkozni vele.
Ma járta a falut egy önkormányzati megbízott aki a kutya oltás meglétét és a kutya "létszámot" ellenőrizte. Kérdésemre elmondta,hogy az ebek jelentős részét nem oltatták be mert az emberek jelentős részének már arra sincs pénzük. Tudom,hogy nem lehet össze hasonlítani a vágásra szánt hízóval egy kutyát,de azért elgondolkoztató helyzet.
Nem akarom ragozni tovább dolgot mert ez már majdnem politika.
(#) zolika60 válasza poros hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Igazándiból azért ellenőrzött, mert januártól törvény szerint minden kutyát csippel kell ellátni. Februárban innen fogja tudni kinek van kutyája most. A politikát én is kihagyom belőle mert köbzoli mindjárt ejnye-bejnyézni fog.

Nekünk osztott föld van meg azon kívül még régebbről.

"Igazad is van meg nem is." A mai hiper szuper nemesített malac már nem igazán tolerálja a táp nélküli hizlalást. Ha csak nincs több éved, hogy kivárd azt az időt mire 120KG lesz. Igaz régen is általában két éves hízót vágtak ami még a kondát is megjárta egy évig.
Egyébként a gabona ára nálunk a terelőnél annyi amennyit írtam. A táp meg valószínűleg drágább az általam számoltnál.
Idézet:
„Szerintem a szomszéd is felszedi a térkövet és ólat épít belőle”

Teljesen egyetértek.

Bátorkodom ellenkezni. A mi malacunk tavaly szeptemberben született és most vágtuk a hónap elején. És a végén szinte csak tengerit evett áztatva, majd darálva. Mégis megnőtt 165 kilósra alig több mint egy év alatt.

Én is azt hittem de nem!
Összevetették a tavalyi oltás "létszámot" az ideivel és nagy a különbség.

Idézet:
„Bátorkodom ellenkezni.”

Ha nem laksz tőlünk túl messze egy ilyen bióra vevő lennék.

Kattints a nevemre és ott látod, hogy hol lakok.

Hűha az oda vissza 700KM!
Sokat kellene alkudnom,hogy megérje egy hízóért megtenni ezt a távot.

Látod. Jobban jársz, ha egy közelebbi embert keresel, vagy feltalálod a teleportálót.
(#) agressiv hozzászólása Nov 22, 2012 /

Nem semmi milyen vitát robbantottam ki. A mi szomszédunk most pakolta tele kecskékkel, meg birkákkal az udvart, hát...
(#) poros válasza agressiv hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Nem vita volt csak a vélemények megosztása történt.
(#) poros hozzászólása Nov 22, 2012 /

Bocs valamit elrontottam./ Link-ként szerettem volna küldeni/ Ráadásul a hozzászólás törlése gombot sem találom.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) zolika60 válasza poros hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Hozzászólás törlése már nincs. Ahhoz pedig hogy LINK legyen a címét kellett volna másolnod.
(#) poros válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Köszi!
Legközelebb úgy lesz!
(#) zolika60 válasza agressiv hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Ne irigykedj. Tarts állatokat te is. Réde azért nem az a város ahol nem szabadna állatokat tartani.
(#) zolika60 válasza poros hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Vannak még olyan fajták ahol ez nem probléma. A mangalicát például itt nem is etetik, csak kicsapják az erdőszélre tavasztól őszig. Sőt amíg nincs nagy hó meg fagy télen is ott vannak. Szinte vadállat módjára élnek. Makkot csigát, meg kitudja mi mindent esznek. Persze ehhez terület kell. De vannak még ólban tartott Régi fajták amik nem ilyen tápigényesek. Nálunk a disznó amikor még volt korpás moslékot evett, mégis szépen meghízott.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Vega vagy? Tegnap nem lelkesedtél a kolbász miatt. Vagy ilyesmit eszel?
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2012 / 2

Mást gondolok erről. Amit megeszek azt le is vadászom. Csak értelmetlenül nem gyilkolászok.
(#) Gabiorsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Köszi!
Voltam a topicban, látni is, de sajna nem lettem okosabb, ezért jöttem az OFF-ba.
(#) poros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Részemről is bocs a plusz munkáért!
A disznó vágáshoz még annyi,hogy az ölést mindig másra bízom. A többit már megcsinálom de arra nem vállalkozom.
Következő: »»   1998 / 3609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem