Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC vagy LC aluláteresztő szűrő

Témaindító: gembird, idő: Feb 14, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) kobold válasza Takikaa hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Itt találsz egy egyszerű programot, kezdetnek elég az is: link.
(#) tomika1986 hozzászólása Márc 9, 2011 / 1

Sziasztok!

Nem teljesen ebbe a témába tartozik, de ide is kapcsolódik ezért nem nyitottam uj témát, arra kért fel egyik barátom hogy a simsonjába fordulat-leszabályozót épitsek, ez oké is lenne de a legtöbb kapcsolás tirisztoros gyújtású géphez van ez pedig kalapácsos, és arra gondoltam hogy a gyújtótrafó elé egy szabályozható, alul áteresztő szűrőt raknék akkor ez működne-e ?! és ha igen akkor milyen értékek kellenek az alkatrészeknek, vagy milyen képletekkel kell kiszámolni? előre is bocsi ha hülyeséget irtam, várom a válaszokat,
üdv.:Tomi
(#) fishme hozzászólása Okt 26, 2011 /

Hello
építettem egy tda7294-es végfokot és szeretnék elé egy rc szűrőt és az lenne a kérdésem hogy milyen teljesítményű ellenállás és milyen típusú kondi kellene bele (elko kerámia stb.)
(#) lamalas válasza fishme hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Udv,

Miert fontos az ellenallas teljesitmenye? Egy vegerosito bemeneten eleg kicsi feszultsegek es aramok vannak jelen, nem gondolom, hogy az ellenallas teljesitmenye barmifele korlatozo/befolyasolo tenyezo lenne. A kondi tipusa sem annyira lenyeges, pontosabban az erteke valamennyire behatarolja, hogy milyen kondikbol valaszthatsz.

Mi a helyzet a lenyeges informaciokkal? Pl. alul v. felulatereszto szurot szeretnel, toresponti freki, ellenallas es kondi ertekek (mondjuk a topik cime behatarolja a szuro tipusat, azaz alulatereszto, de azert megkerdezem mert sose lehet tudni ...)
(#) fishme válasza lamalas hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

igen alul át eresztő szűrőről van szó kb 100 Hz-nél kellene vágnia és én úgy számoltam hogy 470µF-os kondi és 4ohmos ellenállás
csak azért kérdeztem a kondit meg az ellenállást hogy milyet vegyek mert azt halottam hogy bipoláris kondi kell és nem nagyon vagyok otthon a témában.
amúgy erősáramú suliba járok de érdeklődök az erősítők iránt is.
(#) lamalas válasza fishme hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Fura ertekeket valasztottal. Biztos, hogy az erosito bemenetere akarod tenni az alulatereszto szurot? Ha igen, akkor nem jok az ertekeid mert a meghajto fokozatot nagyon le fogja terhelni, szinte rovidzarba viszi a szuro a magasabb frekvenciak felé!

Ha viszont a kimenetre akarsz szurot az megint mas kerdes.

Eloszor tisztazni kellene mi a celod ezzel a szurovel? Pl. szuberositot akarsz csinalni?

igen tulajdonképp egy 2.1 et szeretnék 3db tda7294-es végfokból
nekem mind egy hogy előtte vagy utána van-e a szűrő az a lényeg hogy jó legyen

Úgy látom akkor hogy nem is olyan egyszerű ez mint amennyire elsőnek tűnt
Kérnék egy kis segítséget hogy hova lenne érdemes tenni a szűrőt és milyen értékű alkatrészeket használjak.
(#) golem hozzászólása Feb 17, 2012 /

Sziasztok!
Ebbe a képletbe f = 1 / 2 * PI * R * C
1 / 2 mit jelent 1 osztva 2 vel
vagy 1,2 t jelent. PI értéke az 3,14 ha jol tudom.
(#) El_Pinyo válasza golem hozzászólására (») Feb 17, 2012 / 1

Szia!
Így talán áttekinthetőbb:
f = 1/2*pi*R*C
(#) golem válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Köszönöm
(#) golem válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Még egy kérdés

f=1/2*3,14*R*C
R helyén ohmot vagy kilo ohmot irjak
C helyet uf vagy nf irjak
(#) lamalas válasza golem hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Az 'R' ohmban van megadva, a 'C' pedig Faradban! Ekkor Hz-ben kapod az eredmenyt.
(#) golem válasza lamalas hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Nem tudom
akárhogy számolok én hülyeségeket kapok.
f = 1 / 2 * 3,14 * 100 * 47
f=29516 Hz
ez létezik
vagy én nem jol számolok.
(#) El_Pinyo válasza golem hozzászólására (») Feb 17, 2012 / 1

Mindent át kell váltani SI mértékegységekre, tehát az ellenállás Ohm-ban a kapacitás Farad-ban, ekkor az f mértékegysége Hz lesz.
Pl.: R = 100k , C = 47nF --> R = 100000 Ohm, C = 0.000000047 F (= 47*10^-9), így f = 33,9 Hz.
Remélem így már érthető!
(#) gyoran válasza golem hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia

a helyes mértékegységek mellett az értékek szorzatával kell az 1-et elosztani, tehát tulajdonképpen 1/2/3,14/R/C
(ha nő az ellenállás, vagy a kapacitás, csökken a frekvencia)
a Te eredményed ha jól látom 2×3,14×100×47
(#) imitro hozzászólása Feb 19, 2012 /

A segítségeteket szeretném kérni: ajándékba kapott Ozaki házimozi subwooferén nakem úgy tűnik 50 Hz körüli zaj van. Első körben úgy gondoltam, egy kb. 40 Hz-re méretezett aluláter. szűrővel leszedném a mélynyomóról, aminek paraméterei: 8 Ohm, 80 Watt.
Az elméleti számításhoz ugyebár két paraméter nyitott: az R és C értéke (RC-ben gondolkodnék először, az egyszerűség miatt).
1./ Az adott helyzetben (az erősítőről csak annyit tudok még leolvasni, hogy Output: 12V 2 A x 2, 2A) az ellenállást milyen értékre érdemes rögzíteni?
2./ Ha a számítás kihoz egy eredményt, azután konkrétan milyen egyéb paraméterű (teljesítmény, tipus, stb.) alkatrészeket kell kérnem a boltban, hogy ne röhögjenek körbe?

Előre is köszi!

Ui.: Egyáltalán jó úton indulnék el? Van egyszerűbb, vagy hatásosabb útja a nem kívánt brumm leszedésének?
(#) imitro válasza gyoran hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Elolvasnád a 1170429 hozzászólásomat? Megköszönném, ha segítenél!
(#) pucuka válasza imitro hozzászólására (») Feb 19, 2012 / 1

A mélynyomóról a brumm, vagy zúgófeszültséget nem tudod kiszedni szűrővel (legalábbis nem a hangszórónál), mert az átvitt frekvencia sávba beleesik. Egyébként sem lehet olyan szűrőt készíteni, ami a 40 Hz -et átengedi, az 50 Hz -et meg nem. A szűrőknek mindíg van oldalmeredeksége. A másik gond, hogy mivel beleesik az átviteli tartományba, a szűrő az átvitelt is módosítja, ami nem megengedhető. A szűrő nem tudja, hogy brummról vagy zenei anyagról van szó. A brummot ott kell kiszűrni, ahol belekerül az erősítő láncba, pl, tápfeszültség, helytelen földelés, stb. Egy kész erősítőnél ezt megszüntetni nem egyszerű dolog.
(#) imitro válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Köszönöm! Sajnos annyi ismerettel nem rendelkezem, hogy az igazi okot derítsem ki (és főleg megszüntessem!), ezért gondoltam egy hevenyészett tüneti kezelésre !
Igazság szerint jobban örülnék egy csak 40 Hz alatt dolgozó subw-nek, mint a zavaró zajnak -> lehet, hogy kisérletképpen ki is kötöm a mélynyomót!

Ti. nem HiFi hangminőségű filmeket akarok nézni, csak a szobát szeretném élvezhetőbben telíteni a hanggal.
(#) pucuka válasza imitro hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Ha ki is kötöd a mélynyomót, attól a brumm nem fog megszűnni, csak némileg csökkenni. Ez még a 100 Hz alsó frekvenciájú hangszórókon is jól hallható.
(#) imitro hozzászólása Feb 19, 2012 /

Lehúztam a mélynyomó vékonyka vezetékeit a panelről. A brumm teljes egészében eltűnt - persze a hangkép már korántsem a teljes spektrumú! (Párom a repedt fazekával példálózott!) Másik észlelhető változás: ki-bekapcsolásnál éles csattanás a dobozokból (bár lehet, hogy a mélynyomó /szintén megvolt/ nagy dörrenése eddig elnyomta őket). Lehet, hogy már ez is az alapproblémára utal?
(#) imitro válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

A 1170429 kérdésem 1. és 2. pontjához tudnál valami gyakorlati támpontot adni (a konkrét problémámtól függetlenül is érdekel)?
(#) pucuka válasza imitro hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Jó kérdés. Valamit nem jól olvastál le, a 12 V 2A ×2,2 A ez feltehetően az erősítőd áramfelvételét jelenti tápáramforrásból. Ebből meglehetősen nehéz megbecsülni a hangdobozokra leadott teljesítményeket, és semmi infó nincs a terhelő (hangszóró) impedanciára nézve.

Bocs, kissé elnagyoltam a paramétereket! Pontosan a következő olvasható az Ozaki B5 hátlapján: Input voltage: 230V/50Hz Output voltage: 12Vx2, 12V Output Electric Current: 2A, 2.5A Consumption Power: 70,2W Consumption Electric Current: 0,25A Impedance: >10k (Ohm).
A mélynyomóra írva (ezt akartam eredetileg szűrni): 8 Ohm, 80W.

Csatolok egy fotót a kibontott mélynyomóról és a panelről, amin a Subwoofer piros-fekete kábelei egy fehér csatlakozóból mennek a hangszóró felé a SW hűtőbordája közepénél.
(#) pucuka válasza imitro hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Akkor neked egy hangváltó aluláteresztő szűrőjét kellene méretezned 40 Hz -es törésponti frekvenciával. Ez azért lásd be, elég bizarr ötlet, mert egy hanganyag mélyhang tartománya 40 -100 Hz között van, és a hangszórót nézve az sem igen visz át semmit 30 Hz alatt. A szűrővel tehát majdnem annyit érnél el, mintha lehúznád a mélyhangszórót. E témában további infóért nézz át a hangváltós topikba. Nem lenne egyszerűbb a brummot kiszedni? Az a tisztességes megoldás, és ne hidd, hogy a szűrés a hangszórónál egyszerűbb.

Köszi a tippet, átnézek abba a topikba is!

Ettől függetlenül mondja már meg valaki: ha nem erről lenne szó, csak akarnék pl. egy 100 Hz alatt áteresztő szűrőt egy hangfalba, 8 Ohm 80W-os mélynyomó elé, mekkora ellenállással induljak?! 1 Ohm, vagy 100 KOhm, meg mekkora teljesítményűben (vagy mittom'én minek nevezzem) gondolkodjak konkrétan - egy gyakorlati fogódzót kérnék! A számítások nem problémák, abban otthon vagyok, de a gyakorlati megközelítés hiányzik!

Én is úgy látom, hogy a brummot kellene eltüntetni, sajna ezeknek az Ozaki-knak úgy tűnik tipushibájuk, de ettől függetlenül szeretnék valami valóságszagút megtudni ezekről a kapcsolásokról az elméleten túl.
(#) pucuka válasza imitro hozzászólására (») Feb 20, 2012 / 1

Ha RC szűrőt szeretnél csinálni, a törésponti frekvenciát az Fo=1 /(2*pi*R*C) képlettel számolhatod. Az ellenállásnak nagyon kicsinek kell lenni, hogy a hangfrekvenciás áram minél kisebb veszteséget okozzon. Ez azt jelenti, hogy a 8 ohmnál sokkal kisebb legyen, mondjuk 0.5 ohm. Ehhez kell kiszámolnod a kapacitás értékét. A kis ellenállás miatt, ez jó nagy kondenzátor lesz. Az ellenállás terhelhetőségét a kimeneti teljesítményből számolt áram, és a kiszámolt R ellenállás értékéből számolhatod. Ez az út valószínűleg nem járható a magas veszteség miatt, ezért ajánlottam a hangváltót, LC szűrőt, mert a tekercs ohmos ellenállása nagyon alacsony, az impedanciája ami a határfrekvenciát meghatározza (a kondenzátorral együtt) magas is lehet.
Számolnod neked kell, járj utánna.

Köszi! "Ez a beszéd!" Értem. Így már mindjárt más. Innentől már tudok gondolkodni, meg számolgatni!
(#) sniperx hozzászólása Nov 22, 2012 /

RC szűrőnél hogy lehet kiszámolni a csillapítás értékét határfrekvencián? (töréspontnál)
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem