Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Ebben kérném a segítségeteket,hogy itt ezen a rajzon azt írja hogy a "21 folyamatosan világító led alkotja a keretet" mellékelem a képet én 17-et jelöltem,az alsó hatból nem tudom melyik 4-kell még legyen a 21-ig. Köszönöm a választ. Üdv.
A két középső, meg a szélsők. Azok vannak ugyanoda kötve, mint a keretben lévő többiek.
Köszönöm szépen. És kérnék még tőletek egy kis segítséget. Megépítettem ezt:k.fa megcsináltam a k.rajzot a belinkelt képen. Ha esetleg van valakinek kedve megnézné hogy jó e? ,én már átnéztem vagy 4-szer de nem találtam benne hibát, ugyanis a megépítettem de marhára gyorsan villog és az egész egyszerre.(ennek így kell működnie)? Köszönöm az infót Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012
A kapcsolást rosszul linkelted be. Ne linkként illeszd be hanem töltsd fel mint kép.
Egyébként ebből a rajzból nem lehet megmondani, mert nem hasonlít az előző képre, ráadásul adatok sincsenek benne(Milyen IC,dióda stb.).
Mindent úgy építettél be ahogy oda volt írva? Szerény tudásom alapján a villogás sebességét az adja meg, hogy mekkora ellenállásokat kötöttél be a triggerekkel párhuzamosan.
Ha jól bogarásztam ki a rajzodból,akkor ez R1 R2 R3 R4( M ohm-os nagyságrend) . De ha ezt ilyen módon nyákon SMD alkatrészekkel valósítottad meg akkor abban lehet zárlat szakadás stb. (elég zsúfoltnak tűnik a rajz).
Szia. igen úgy építettem ahogy oda van írva.Igen az ellenállások amiket írtál azok a M Ω-osak. Lemértem őket beforrasztás után és jók. Azért még egyszer megnézem a zárlatot de eddig nem találtam. Az a baj hogy a kép amit belinkeltem nem tudom hogyan csináljam meg jobbra mert a rajz PCB Artist-el van és ide képmetszésként raktam be. De megpróbálok még egy képet
Na sikerült a kép másképp: hátha így jobb. kép annyi hogy a két sarka lemaradt a képről ami össze van kötve.
Sziasztok! Nekem 2 alap elméleti kérdésem lenne, lehet, h rossz helyen teszem fel, amiért elnézést előre is.
1. Mindenhol megkülönböztetik a technikai áramirányt és az elektronáram irányát. Miért van erre szükség? Miért nem elég csak az elektronáram iránya? Hiszen az a valóságos áramirány. Vagy rosszul tudom? 2. A diódában ha a p rétegre negatív pólust kötünk az n-re pedig a pozitívat, akkor miért nem indul meg az áram ? A p rétegben a lyukak "vándorlása" is valójában elektron vándorlás, nem?...Tehát az, hogy a lyukak vándorolnak, vagy az elektronok lyukról lyukra, az mindegy. Így nem értem, hogy miért nem indul meg az elektron áram a jobb oldali ábrán. Bocs, ha butákat kérdezek, de muszáj biztos alapokat lefektetnem, anélkül nem merek továbblépni.
És SMD-ben csináltad? Ráadásul amit linkeltél abban 9 LED szerepel az ábrádon pedig 17. Ez is okozhat gondokat.
Sziasztok! Építettem egy feszültség stabilizátort LM350 IC-vel, a gyári szabályozhatós rajz alapján. A rajz szerint egy 120r ellenállás megy az OUT és az ADJ láb közé valamint egy trimmer az ADJ és föld közé. Bekötöttem először a trimernek azt a két lábát ami egy vonalban van mert ez adta magát. Így nem szabályzott semmit úgyhogy bekötöttem a másik kettőt így viszont elégett a trimmer. Hogy kéne megcsinálni hogy működjön?
Szia!
Ha TO-220-as tokod van, akkor azt vedd figyelembe, hogy a középső láb nem az "adj", hanem a kimenet.
Sziasztok !
Nincs olyan elektronikai alkatrész, valami kis "izé", ami emel a feszültségen egy kicsit ? Fél volt mondjuk elég is lenne. Kösz !
Szia!
Kis izé nincs. Viszont van feszültségnövelő kapcsolóüzemű konverter.
Én valami olyasmire gondoltam amit sorbakötök /párhuzamosan, aztán kész. Emelt valamennyit. Mert mintha hallottam volna ilyesmi alkatrészről, ami ezt tudja. Csak nem figyeltem akkor, sajna.
Tudom, úgy van össze rakva. Már nyákon van. Most láttam egy másik kapcsolást ahol a trimmer harmadik lába megy az ADJ-ra és nem a 120r ellen. Lehet hogy ez a baj? Csak nem értem hogy miért lenne rosz a gyári rajz.
Mihez kell? Mert a stabkockák lábát (GND) szokás egy(két) diódával emelni, és lőn +0.5(7), ill. 1.0-1.5V.
Van olyan, azt úgy hívják, hogy feszültségforrás, ami lehet elem, akkumulátor, tápegység.
Jól nézegesd meg az adatlapokon a tokozásokhoz tartozó lábkiosztást, meg a minta-kapcsolásokat, mert cselesek!Engem megszívattak párszor, még jó hogy sokat kibírnak ezek az elemek, és nem is drágák, ha mégis kinyírjuk.
A stabkocka az stab IC ?
És akkor annak a GND lábára kell kötni a diódát ?
Igen smd-be. Na de a D1-és D4 között még be kell építeni még 2- ledet + ugyan úgy ellenállást is R9-töl R12-ig és így tovább a D5-D8-ig + ellenállás. ott a rajzon így tűnik nem? én legalábbis úgy építettem meg.
Nézegetem már egy ideje, már kötöttem elenállást mindenhova de egyszerűen nem változik a fesz. A bemenetnél lévőhöz képest ejti azt az 1- 1,5 Voltot aztán annyi. Nem tudom mi lehet vele. Pedig motorba lesz, 25 voltról kéne 14-re stabilizálni.
Használj változtatható kimeneti feszültségű stabilizátort, például LM317-et. Ezzel kényelmesen beállíthatod a kimeneti feszültséget egy potméter segítségével.
De hát az LM350 is ilyen csak az 3A bír, azért választottam. Mostmár fixen szeretném beállítani a feszt 14V-ra mert elégette a trimmeremet és nincs itthon másik. Most beraktam egy 100r ellenállást a trimmer helyére a kimeneten a feszültség 13,6 nagy az öröm, aztán füst és az ellenállásnak vége....
Az a baj, hogy nincs jól bekötve az "adj" láb, azért nem szabályoz. De lehet, hogy már az IC sem jó, mert tönkre ment a próbálgatások során.
Túl későn módosítottam az előzőt: Most beraktam egy 100r ellenállást a trimmer helyére a kimeneten a feszültség 13,6 nagy az öröm, aztán füst és az ellenállásnak vége.... Ebből én arra következtetek hogy szabályoz, csak valami hiba van mégis.
Számold ki az adatlapi képlettel amire szükséged van, és próba. A bemenő feszt is úgy állítsd; lehet, hogy nyekk az eszköz? Mérj alaphelyzetet: Uki 1.25v-hoz Iadj?, R1=R2-nél, stb.
Az R1-nek biztosan akkora az ellenállása, mint amekkorának lennie kell?
Mindenkitől elnézést kérek az időrablásért, én voltam a hülye. Ülök már felette egy fél órája és most látom hogy rosszul csináltam meg a nyákot és folyamatosan a kimenet és a föld közé kötöztem az ellenállásokat amik persze hogy sorra elégtek. Mostmár minden okés tudom szabályozni feszt. Köszi a segítséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |