Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1852 / 3998
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Sziasztok! Ebben kérném a segítségeteket,hogy itt ezen a rajzon azt írja hogy a "21 folyamatosan világító led alkotja a keretet" mellékelem a képet én 17-et jelöltem,az alsó hatból nem tudom melyik 4-kell még legyen a 21-ig. Köszönöm a választ. Üdv.
(#) kendre256 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

A két középső, meg a szélsők. Azok vannak ugyanoda kötve, mint a keretben lévő többiek.
(#) vladcepes válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Köszönöm szépen. És kérnék még tőletek egy kis segítséget. Megépítettem ezt:k.fa megcsináltam a k.rajzot a belinkelt képen. Ha esetleg van valakinek kedve megnézné hogy jó e? ,én már átnéztem vagy 4-szer de nem találtam benne hibát, ugyanis a megépítettem de marhára gyorsan villog és az egész egyszerre.(ennek így kell működnie)? Köszönöm az infót Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012

Kész 2.png

(#) sastas01 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

A kapcsolást rosszul linkelted be. Ne linkként illeszd be hanem töltsd fel mint kép.
Egyébként ebből a rajzból nem lehet megmondani, mert nem hasonlít az előző képre, ráadásul adatok sincsenek benne(Milyen IC,dióda stb.).
(#) vladcepes válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Most már jó ,kijavítottam.

Mindent úgy építettél be ahogy oda volt írva? Szerény tudásom alapján a villogás sebességét az adja meg, hogy mekkora ellenállásokat kötöttél be a triggerekkel párhuzamosan.
Ha jól bogarásztam ki a rajzodból,akkor ez R1 R2 R3 R4( M ohm-os nagyságrend) . De ha ezt ilyen módon nyákon SMD alkatrészekkel valósítottad meg akkor abban lehet zárlat szakadás stb. (elég zsúfoltnak tűnik a rajz).

Szia. igen úgy építettem ahogy oda van írva.Igen az ellenállások amiket írtál azok a M Ω-osak. Lemértem őket beforrasztás után és jók. Azért még egyszer megnézem a zárlatot de eddig nem találtam. Az a baj hogy a kép amit belinkeltem nem tudom hogyan csináljam meg jobbra mert a rajz PCB Artist-el van és ide képmetszésként raktam be. De megpróbálok még egy képet

Na sikerült a kép másképp: hátha így jobb. kép annyi hogy a két sarka lemaradt a képről ami össze van kötve.
(#) agostonz hozzászólása Nov 25, 2012 /

Sziasztok! Nekem 2 alap elméleti kérdésem lenne, lehet, h rossz helyen teszem fel, amiért elnézést előre is.
1. Mindenhol megkülönböztetik a technikai áramirányt és az elektronáram irányát. Miért van erre szükség? Miért nem elég csak az elektronáram iránya? Hiszen az a valóságos áramirány. Vagy rosszul tudom?
2. A diódában ha a p rétegre negatív pólust kötünk az n-re pedig a pozitívat, akkor miért nem indul meg az áram ? A p rétegben a lyukak "vándorlása" is valójában elektron vándorlás, nem?...Tehát az, hogy a lyukak vándorolnak, vagy az elektronok lyukról lyukra, az mindegy. Így nem értem, hogy miért nem indul meg az elektron áram a jobb oldali ábrán.

Bocs, ha butákat kérdezek, de muszáj biztos alapokat lefektetnem, anélkül nem merek továbblépni.

kérdés.png

És SMD-ben csináltad? Ráadásul amit linkeltél abban 9 LED szerepel az ábrádon pedig 17. Ez is okozhat gondokat.
(#) kamaro hozzászólása Nov 25, 2012 /

Sziasztok! Építettem egy feszültség stabilizátort LM350 IC-vel, a gyári szabályozhatós rajz alapján. A rajz szerint egy 120r ellenállás megy az OUT és az ADJ láb közé valamint egy trimmer az ADJ és föld közé. Bekötöttem először a trimernek azt a két lábát ami egy vonalban van mert ez adta magát. Így nem szabályzott semmit úgyhogy bekötöttem a másik kettőt így viszont elégett a trimmer. Hogy kéne megcsinálni hogy működjön?

asd.png

(#) kadarist válasza kamaro hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia!
Ha TO-220-as tokod van, akkor azt vedd figyelembe, hogy a középső láb nem az "adj", hanem a kimenet.
(#) marone hozzászólása Nov 25, 2012 /

Sziasztok !
Nincs olyan elektronikai alkatrész, valami kis "izé", ami emel a feszültségen egy kicsit ? Fél volt mondjuk elég is lenne.
Kösz !
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia!
Kis izé nincs. Viszont van feszültségnövelő kapcsolóüzemű konverter.
(#) marone válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Én valami olyasmire gondoltam amit sorbakötök /párhuzamosan, aztán kész. Emelt valamennyit. Mert mintha hallottam volna ilyesmi alkatrészről, ami ezt tudja. Csak nem figyeltem akkor, sajna.
(#) kamaro válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Tudom, úgy van össze rakva. Már nyákon van. Most láttam egy másik kapcsolást ahol a trimmer harmadik lába megy az ADJ-ra és nem a 120r ellen. Lehet hogy ez a baj? Csak nem értem hogy miért lenne rosz a gyári rajz.
(#) granpa válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Mihez kell? Mert a stabkockák lábát (GND) szokás egy(két) diódával emelni, és lőn +0.5(7), ill. 1.0-1.5V.
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Van olyan, azt úgy hívják, hogy feszültségforrás, ami lehet elem, akkumulátor, tápegység.
(#) granpa válasza kamaro hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Jól nézegesd meg az adatlapokon a tokozásokhoz tartozó lábkiosztást, meg a minta-kapcsolásokat, mert cselesek!Engem megszívattak párszor, még jó hogy sokat kibírnak ezek az elemek, és nem is drágák, ha mégis kinyírjuk.
(#) marone válasza granpa hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

A stabkocka az stab IC ?
És akkor annak a GND lábára kell kötni a diódát ?
(#) granpa válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Igen,-igen.

Igen smd-be. Na de a D1-és D4 között még be kell építeni még 2- ledet + ugyan úgy ellenállást is R9-töl R12-ig és így tovább a D5-D8-ig + ellenállás. ott a rajzon így tűnik nem? én legalábbis úgy építettem meg.
(#) kamaro válasza granpa hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Nézegetem már egy ideje, már kötöttem elenállást mindenhova de egyszerűen nem változik a fesz. A bemenetnél lévőhöz képest ejti azt az 1- 1,5 Voltot aztán annyi. Nem tudom mi lehet vele. Pedig motorba lesz, 25 voltról kéne 14-re stabilizálni.

Használj változtatható kimeneti feszültségű stabilizátort, például LM317-et. Ezzel kényelmesen beállíthatod a kimeneti feszültséget egy potméter segítségével.

De hát az LM350 is ilyen csak az 3A bír, azért választottam. Mostmár fixen szeretném beállítani a feszt 14V-ra mert elégette a trimmeremet és nincs itthon másik. Most beraktam egy 100r ellenállást a trimmer helyére a kimeneten a feszültség 13,6 nagy az öröm, aztán füst és az ellenállásnak vége....

Az a baj, hogy nincs jól bekötve az "adj" láb, azért nem szabályoz. De lehet, hogy már az IC sem jó, mert tönkre ment a próbálgatások során.

Túl későn módosítottam az előzőt: Most beraktam egy 100r ellenállást a trimmer helyére a kimeneten a feszültség 13,6 nagy az öröm, aztán füst és az ellenállásnak vége.... Ebből én arra következtetek hogy szabályoz, csak valami hiba van mégis.
(#) granpa válasza kamaro hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Számold ki az adatlapi képlettel amire szükséged van, és próba. A bemenő feszt is úgy állítsd; lehet, hogy nyekk az eszköz? Mérj alaphelyzetet: Uki 1.25v-hoz Iadj?, R1=R2-nél, stb.

Az R1-nek biztosan akkora az ellenállása, mint amekkorának lennie kell?
(#) kamaro hozzászólása Nov 25, 2012 /

Mindenkitől elnézést kérek az időrablásért, én voltam a hülye. Ülök már felette egy fél órája és most látom hogy rosszul csináltam meg a nyákot és folyamatosan a kimenet és a föld közé kötöztem az ellenállásokat amik persze hogy sorra elégtek. Mostmár minden okés tudom szabályozni feszt. Köszi a segítséget.
Következő: »»   1852 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem