Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Üdv!
Szeretnek mélynyomót autóba! Van 200W 8 Ω-os erősítőm tudna valaki ajánlani nem túl drága jó 30cm mélynyomót ?! Előre is köszönöm!!
Szóval lényegében akkor nem impedanciát illeszt. Hanem egy jól megtervezett hangváltó, megfelelő szinten tartja az impedancia értéket az egész átviteli sávban, és megvédi a hangszórót a nemkivánatos mechanikai vagy elektromos terhelésektől igaz?
Bocs hogy én írok.
Igen , és mindezt úgy hogy törekedik a lineáris átvitelre, és a megfelelő fázismenetre.
Szia semmi baj, már kezdem érteni a lényegét.
Az volt a fura amikor az egyenáramnál mért eredményt igazából semmisnek kellett venni mivel a mérés megmutatta hogy egyeltalán nem állandó az impedanciája egy hangszórónak váltóáramnál más más frekvencián. Így valóban csak méréssel lehet jó hangsugárzót készíteni amiben van egy megfelelő hangváltó. Ott tévedtem el igazából amikor soros vagy párhuzamos kapcsolásnál gondoltam hogy két 8 ohmos hangszóró sorosan vagy párhuzamosan hány ohm lesz, de így már világos hogy egyáltalán nem így megy. Köszönöm szépen mindkettőtöknek a felvilágosítást.
Az impedanciát felejtsd el kezdetnek, mert a hangváltó szerepe az, hogy csak azokat a frekvenciákat engedje a hangszóróra amiket szeretnénk ugye, edig világos. A hangváltó működésének éppen az a lényege, hogy a nem kívánt frekvenciatartományban megnő az ellenállása ezért nem engedi a hangszórókra és ennek a járulékos "kára" az, hogy a hangszórók gyakorlatilag párhuzamos kötésekor nem csökkentik az egész rendszer impedanciáját.
Jó, akkor eddig világos volt a csütörtöki írásod. Menjünk tovább. Írod, h impedanciát mérni kell, nehogy túl alacsony legyen az erősítőnek. Néztem a impedancia méréses blogodat, na ehhez sajnos nem áll nekem rendelkezésre eszköz. Valami 5let?
És a kommented utolsó része, pedig a szűrőre vonatkozik. Ebben a dobozban van ugye egy 15"-ös hangszóró és egy 1" driver. Itt van egy 12dB/oktáv meredekségű váltó, ami 2000-től indítja az 1"-os drivert. Gondolom ez így megfelelő. Vagy tévedek? A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Szia igen így már értem köszi szépen a segítséget és mindegyikőtöknek a felvilágosítást jó tisztában lenni a dolgokkal.
Sziasztok! Segítsetek nekem egy kicsit. Van egy hangsugárzó, ami tartalmaz egy 15"-os hangszórót, egy 1"-os drivert és egy 12dB-s hangváltót 2000Hz-es keresztezési frekvenciával. Jelenleg egy caston cpa 300-as 110W rms teljesítményű erősítő hajtja, de szeretném egy kicsit jobban megkergetni, valami komolyabb erősítővel, hisz a 15-ös még bírná, csak nem tudom a driver mennyire fogja ezt szeretni. Kibírja? Vagy leég, esetleg szétrobban a membránja?
Erre a kapcsolásra nincs e nyákterved (Lay) véletlenül??
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Na úgy látom tényleg nem fogott meg a lényeg. A tesetedben ha a 15" hangszóró 500W-ot kap az kb 119~120 dB lesz. Ennek eléréséhez a jóval érzékenyebb magasnak csupán 16~18 W kell. Ha a mélyed elbírna egy 2000W-os erősítőt (123dB) akkor a magasadnak a 123 dB eléréséhez 60-65W kell.
Idézet: „A tesetedben ha a 15" hangszóró 500W-ot kap az kb 119~120 dB lesz.” Nekem nem ilyen ertekek adodnak ha a hangszoro erzekenysege 101dB/W/m. Az elozo oldalon lattam ezt az adatot, ezert en ezzel szamoltam. Ezzel az erzekenyseggel szamolva 1m-rol akkor alakul ki 119dB-es hangnyomas ha 64W teljesitmenyt taplalunk a hangszoroba. 500W elektromos teljesitmenynel mar majdnem 128dB-es hangnyomast produkalna ha nem vesszuk figyelembe a teljesitmeny kompressziot (de ez most lenyegtelen, inkabb a szamolasnal lattam itt valamifele problemat). Ha a magashangszoro 106dB/W/m erzekenysegu akkor annak a 119dB hangnyomas eleresehez 20W elektromos teljesimenyt kell betaplalni.
Köszi, végre átjött az elméleti infó.
Nem tudom miért ,de én 91 és 96 dB számoltam.
Azon gondolkodtam, h érdemes-e bajlódnom az l-pad tag méretezéssel és utána nagyobb teljesítményű ellenállások vásárlásával. Az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha fognám magam, kivenném a passzív keresztváltót a ládából. A csatlakozó tálcát úgy kötném be, hogy az egyik a driver lenne, a másik a 15-ös szóró. Az utóbbit hajtaná egy komolyabb erősítő az 1"-os drivert pedig egy kis max rms 100W-os. Az erősítők elé pedig tennék egy aktív crossovert. Ez mennyire járható út? Így megspórolnám az l-pad tag mértezést, alkatrészeit. és ki tudnám dobni a passzív elemeket. Szerintetek?
Két ellenállásról van sz kérlekszépen. Az 5W-os ellenállások kb 50Ft/db. A véglegeseket megúszod 1000 Ft-ból. Mi a baj. Egy aktív váltó , és még hozzá egy erősítő akár 50 -60 ezer is lehet. És ezt 2x mert egy valamirevaló rendszer azért sztereó szokott lenni.
-Nem az műhelyben volt kérem, hanem a gyárban.
-Feri bácsi drága! A gyárban van az műhely, és az műhelyben volt maga! -Ez nekem így bonyolult kérem szépen. M&N-A lámpa
Sziasztok!
Ma este hazafele jövet találtam egy eléggé megviselt, hiányos állapotban lévő Technics SB-CH515A nevű hangsugárzó párocskát a kuka mellett. Az egyikben a hangváltó még meg is van, de a másikból hiányzik, ami még pótolható házilag, csupán a nyákot kell megcsinálni az eredeti alapján és kész. De a hangszórók hiányával, ill. sérüléseivel nem tudok mit kezdeni. Mindkettőből hiányzik a mélysugárzó, és mindkettőben a középsugárzókról hiányoznak a membránok és sérültek a vezetékek is az egyikben. Valamint az egyik csipogónál a műanyag kúp formájú membránvédő(?) konkrétan ki van törve. Érdemes lenne esetleg új hangszórókat venni bele és helyreállítani, avagy minden mindegy alapon valamilyen hangszórót neki, aztán kész? A segítséget előre is köszönöm Üdv McDeath
Persze, ez igaz. De vennem kellene jópár 5W-ost, hogy megnézzem melyik lenne a jobb.. Ráadásul problémám lenne a méretezéssel. Aztán impedanciát kellene mérnem, amit nem tudok. Ráadásul az aktív crossover már megvan. Ezért kérdeztem, hogy ez a módszer, amit írtam, az járható-e?
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012
Hogyne lenne már érdemes. Főleg hogy még megvan a hangváltó is. Ha a doboz külsőlegesen megéri a ráfprdítást.
1. semmi nem mindegy. 2. Alapossan fel kellene mérni mi van. : Térfogat , merevítések ,csillapítás, ha reflex akkor a csőméretek. A hangszóró kivágások méretei . Esetleg az előlap cserélhetőségének megvizsgálása. Lássuk a hangváltó kapcsolását. + fotók ,aztán a magasakat is fotózzad körbe , majd kitalálunk a rács helyett valamit. Jó kis hobby lessz!
Szia!
Köszönöm a bátorítást! Képeket összetömörítettem egy mappába, meg minden egyebet, mert sok van és így egyszerűbb. A műanyag keret sehol sem sérült. A fa szintúgy sehol sem sérült, csak a mélynyomó felfogatásánál a csavarlyukaknál egy picikét mindkettőn, de az megoldható egy kis faragasztóval. A kapcsolási rajz a hangváltóról szintúgy a tömörített file-ban található. A zöld vezeték hideg-, a piros a meleg pontja a mély-sugárzónak. A narancssárga a hideg-, a kék a meleg pontja a közép- és a magas-sugárzóknak. A magas-sugárzó műanyagja van eltörve, erre rájöttem időközben és nem a műanyag keret része a törött rész. A csavarok és a csavarokat takaró gumibakok, az előlap letakarásához készült szövettartó keret, megvannak, úgyszintén az egyik hangváltóhoz is megvannak a csavarok. A középsugárzók 16ohm-ot képviselnek, de hogy a teljesítményük mennyi, azt így hirtelen nem tudom Aha a mellékletem túl nagy lett... javítok és külön-külön felpakolok mindent. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Milyen ládát ajánlanátok 2 Db Visaton T 200-as hangszórónak ? Én egy zárt ládára gondoltam . Próbáltam bassbox-al és winISD-vel is számolni de az egyik 201 L-es ládát számolt a 2 hangszórónak a másik pedig csak 100L . Sajna ezek számolgatásában analfabétának számítok Viszont ha sikerülne vmi konkrét méretes doboztervet összehozni nekik akkor megépíteném . Abban már jobb vagyok . Íme az adatlap
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Elnézést a többszöri hozzászólásért, de csak max. 8 mellékletet enged.
A hangváltó kapcsolási rajzán a NYÁK-on lévő számozás alapján számoztam a kondikat, a kondik pedig polarizálatlan elektrolit kondik. Üdv McDeath A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Recommended cabinets:
20 l ; 1x BR 19.24 (length 12 cm) 30 l ; 1x BR 15.34 50 l ; 1x BR 15.34 (length 10 cm)
Üdv!
Szeretnek mély hangsugárzót az autóba! Van 200W 8 Ω-os erősítőm tudna valaki ajánlani nem túl drága jó 30cm mélynyomót ?! Előre is köszönöm!! A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
igen hát figyelmetlen voltam kössz . de ez alapján még nemtudom leméretezni a ládát normálisan . Akkor ha jól értelmezem bass reflex láda kéne neki . Hát sajnos az nem fér bele a költségvetésbe mert anyag az van itthon de szubcsőre már nem futja akármilyen ostobán is hangzik Akkor már megkérdem hogy szerintetek jól szólna egy zárt ládában is ? És annak kb hány literes láda kéne ?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Csövet tudsz csinálni PVC vízvezetékből, WC papír gurgából és így tovább, azt sajnos nem döntheted el, hogy milyen dobozban érzi jól magát a hangszóró.
Viszont az adatai alapján nem egy sikertörténet, de 30-50L-es zárt dobozban egész jó. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Mondjuk ha mindkettőt belepréselném egy 100 L küröli ládába az milyen hangzást eredményezne ? A bassbox is kb ennyit számolt .
Most újraszámoltattam vele és már csak 52,28 literes zárt ládát számolt . Pedig tegnap ugyanígy ugyanezekkel az adatokkal számoltattam
Ja hogy te mélyládát szeretnél építeni belőlük és a kettő lenne egy dobozban? Én csak a WinISD-et szoktam használni és nem szokott vele gond lenni.
Ha mélyládába szánod akkor nem jók a hangszórók, mert tényleg többszáz literes doboz kellene a normális átvitelhez és csakis reflex jöhet szóba.
Hát akkor bass reflex láda lesz. Majd szerzek valahonnan szubcsövet
|
Bejelentkezés
Hirdetés |