Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Kötöttem már be ezt azt, de most a legegyszerűbb dologál gondolkoztam el egy cseppet. Adott egy panellekás, ahova a villamos kapcsolószekrény mellé szertnék egy bútorba egy kapcsolható spotlámpát tenni, 12V-os, van hozzá egy kis táp is. A kérdés az, hogy honnan szedjek áramot, gondoltam, hogy vmelyik kismegszakító alsó lábáról, de az még csak egy "drót" hogy lesz ebből kapcsolható áramkör? S ha a fenti kérdésre megvan a válasz, mit érdemes kapcsolnom, a 220V-ot vagy a 12V-ot? Köszönöm! P
Az az "egy drót" az a fázis!Kell még hozzá eg nulla is mit a fázissal együtt rákötsz a tápra!Mindenképpen a 230-as részt kapcsold így megkíméled a táp élettartamát!Csak akkor álj neki ha biztos vagy a dolgodban NEM JÁTÉK!!!A nulla vezeték egy kék szál!Nem lehetséges egy dugalról üzemeltetni vagy az alól szedni neki feszt?
Csáó! Ha az eggyik kismegszakító lábáról leszedsz egy fázist akkor mellé még le kell kötnöd egy nulla vezetőt is! Namost ennél már 230v-lesz! A fázisvezetőt kell minden esetben megszakítani, és a 230v-ot kell kapcsolnod nem a 12v-ot! Mert ha a 12v-ot kapcsolod akkor állandóan menni fog a trafó! Célszerű a 230v-ot kapcsolni!
Szia,
Sajnos nincs a közelben semmilyen csatlakozó sem és ez kb 30cm-re van a kapcsolótáblától. A panelok nem a legfelhasználóbarátabbak villamos szempontból. A panelban is vannak színjelölések? Én eddig mindenhol csak fehér alu vezetéket láttam. Minden esetben igyekszem körültekintően eljárni, pl áramtalanítom az egész lakást, fullra szigetelt szerszámokat használok, ilyesmi. Tehát akkor a szekrényből húzok egy fázist a kapcsolóhoz, a kapcsolóból megy a drót a táphoz. Ill húzok egy nullát a táphoz szintén a szekrényből. Ha jól tudom a panelban nincs végőföld ugye? P
Igen húz egy fázist és egy nullát a fázist megszakítva!Szerintem azért látod fehérnek a vezetéket mert MM falvezeték melynek van egy köpenyszigetelése a sima szinezett szigetelés körül!Finoman csupaszolva ki lehet "szedni" belőle a sima színes vezetőeret de ezt nem igen szokták az időigényesség és a lustaság miatt!A blankolásnál kilátszik,hogy milyen szín!A védőfőld is ott kell,hogy legyen legalább is a szabvány szerint!
A 12V-os táp sztem kettős szigetelésű, így valszeg "lapos" kétérintkezős villásdugót használ, védőföld nem kell neki. Ha sorkapcsos a táp, akkor rajta kell állnia, hogy mi is a helyzet: kettős szigetelésű, vagy védővezetős érintésvédelem.
Azt se felejtsétek el, hogy :
1., legyen mire rákötni a védőföldet... ( ahogy Sebi írta) 2., csak a szabványos, a lakásba bevezetett védőföldet használj, nehogy radiátorba vagy vízvezetékbe menjen a "kóboráram".... 3., "Ha jól tudom a panelban nincs védőföld, ugye?" Előfordul, láttam már.
Amúgy ugye, hogy egy konektort akarsz a biztositék tábla mellé szerelni?
Erröl eddig nem esett szó. Javaslom mindenképp igy csináld, később mást is tudsz oda csatlakoztatni és biztonságosabb is, mint hogy csak odakötöd azt a lámpát a kapcsolotáblába.
Szevasztok srácok!!Tudom, hogy ez panel topik, de nekem szintén kapcsolással van a bajom, csak 6V-os nagyságban! A helyzet az, hogy egy kismotorra amin nincs akksi, kötöttem egy 6V dudát.... nagyon jól működik minden 18-22km/h között!!! De ha gyorsítok, akkor a duda teljesítménye NEM bírja, és csak "pattog"...valahogy lehet azt szabályozni, hogy ne kapjon nagyobb teljesítményt? A bekötést mellékeltem egy képben!!! Nagyon egyszerű...Ami feljön a motorból 2db vezeték, simán párhuzamosan kötöttem a világítással.... tudom, hogy ha van világítás, akkor nincsen duda...de hát gyorsan ez telt tőlem....meg nem vagyok valami profi a témában!!!
Nem azt írtam,hogy rá kell kötni a védőföldet!!!Azt tudom,hogy ezek kettős szigetelésű készülékek álltalában és tilos őket földelni!Én csak a kérdésére válaszoltam,hogy
Idézet: !Kell lenni legalább is én párban dolgoztam és a fürdőszöba és a konyha rendesen földelt rendszerű csak a többi helységben van álltalában föld nélküli dugalj,stb! „Ha jól tudom a panelban nincs végőföld ugye”
Azt jó volna tudni,hogy mekkora feszültségnél "pattog" csak és rátenni ekkora feszt legalább külsö tápról!Elötte meg kell győződni egyen vagy váltó fesz megy a dudára!Ha megvan és rákötöd a feszültséget a dudán kell lennie egy kis csavarnak a hátoldalán és ezzel tudod hangolni,hogy szóljon!Menet közben is lehet ha nincs tápod külsőleg de kicsit ügyesnek kell lenni!
Hát az a helyzet, hogy nem szándékoztam külső tápról megoldani, mert ugyebár megakarom tartani a teljesen gyári kinézetét...Tölthető elemmel meglehet oldani a külső tápot? Mert picike az elem, és azt a lámpabúrán belül eltudnám rejteni !!!Amúgy én nagyon hülyevagyok ebben a témában Viszont arra gondoltam, hogy ha tudom a duda teljesítményét, és azt hogy 6V-os, akkor valahogy nem lehet szabályozni hogy több feszültséget ne kapjon? Mert ugyebár amikor a motor eléri a megfelelő fordulatot, akkor működik frankón a duda..... Amúgy ha nagyon összevissza beszélek, akkor sorry
jah, a duda 6V 1.5A... ennyit tudok róla gyárilag!!!
Én nem azt akartam ezzel mondani,hogy külső tápról használd hanem próbáld arról így be lehet állítani nagyobb feszen is szóljon!Van rajt hátul egy állítócsavar azt próbáld állítgatni!
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek: Terepjáróba szeretnék kapcsolótáblát építeni, amiről vezérelni lehetne - ködlámpa, szúrófény, munkalámpák, inverter... forrasztani tudok, viszont nem tudom, mi kell bele. Kapcsoló meg relé gondolom, de milyen bekötésben, hány amper...? Ha lehetne kérnem valami "egyszerű" kapcsolási rajzot. Előre is köszi a segítséget!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |