Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lámpa+Kapcsoló Panelban
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Pere hozzászólása Okt 20, 2007 /

Sziasztok,

Kötöttem már be ezt azt, de most a legegyszerűbb dologál gondolkoztam el egy cseppet. Adott egy panellekás, ahova a villamos kapcsolószekrény mellé szertnék egy bútorba egy kapcsolható spotlámpát tenni, 12V-os, van hozzá egy kis táp is. A kérdés az, hogy honnan szedjek áramot, gondoltam, hogy vmelyik kismegszakító alsó lábáról, de az még csak egy "drót" hogy lesz ebből kapcsolható áramkör?
S ha a fenti kérdésre megvan a válasz, mit érdemes kapcsolnom, a 220V-ot vagy a 12V-ot?

Köszönöm!
P
(#) patexati válasza Pere hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

Az az "egy drót" az a fázis!Kell még hozzá eg nulla is mit a fázissal együtt rákötsz a tápra!Mindenképpen a 230-as részt kapcsold így megkíméled a táp élettartamát!Csak akkor álj neki ha biztos vagy a dolgodban NEM JÁTÉK!!!A nulla vezeték egy kék szál!Nem lehetséges egy dugalról üzemeltetni vagy az alól szedni neki feszt?
(#) sardna00 válasza Pere hozzászólására (») Okt 20, 2007 / 4

Csáó! Ha az eggyik kismegszakító lábáról leszedsz egy fázist akkor mellé még le kell kötnöd egy nulla vezetőt is! Namost ennél már 230v-lesz! A fázisvezetőt kell minden esetben megszakítani, és a 230v-ot kell kapcsolnod nem a 12v-ot! Mert ha a 12v-ot kapcsolod akkor állandóan menni fog a trafó! Célszerű a 230v-ot kapcsolni!
(#) sardna00 válasza patexati hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

Gyorsabb voltál!
(#) Pere válasza patexati hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

Szia,

Sajnos nincs a közelben semmilyen csatlakozó sem és ez kb 30cm-re van a kapcsolótáblától. A panelok nem a legfelhasználóbarátabbak villamos szempontból.
A panelban is vannak színjelölések? Én eddig mindenhol csak fehér alu vezetéket láttam.
Minden esetben igyekszem körültekintően eljárni, pl áramtalanítom az egész lakást, fullra szigetelt szerszámokat használok, ilyesmi.

Tehát akkor a szekrényből húzok egy fázist a kapcsolóhoz, a kapcsolóból megy a drót a táphoz. Ill húzok egy nullát a táphoz szintén a szekrényből.

Ha jól tudom a panelban nincs végőföld ugye?

P

(#) patexati válasza Pere hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

Igen húz egy fázist és egy nullát a fázist megszakítva!Szerintem azért látod fehérnek a vezetéket mert MM falvezeték melynek van egy köpenyszigetelése a sima szinezett szigetelés körül!Finoman csupaszolva ki lehet "szedni" belőle a sima színes vezetőeret de ezt nem igen szokták az időigényesség és a lustaság miatt!A blankolásnál kilátszik,hogy milyen szín!A védőfőld is ott kell,hogy legyen legalább is a szabvány szerint!
(#) Sebi válasza patexati hozzászólására (») Okt 20, 2007 /

A 12V-os táp sztem kettős szigetelésű, így valszeg "lapos" kétérintkezős villásdugót használ, védőföld nem kell neki. Ha sorkapcsos a táp, akkor rajta kell állnia, hogy mi is a helyzet: kettős szigetelésű, vagy védővezetős érintésvédelem.
(#) ferci válasza patexati hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Azt se felejtsétek el, hogy :
1., legyen mire rákötni a védőföldet... ( ahogy Sebi írta)
2., csak a szabványos, a lakásba bevezetett védőföldet használj, nehogy radiátorba vagy vízvezetékbe menjen a "kóboráram"....
3., "Ha jól tudom a panelban nincs védőföld, ugye?"
Előfordul, láttam már.
(#) huhuu válasza Pere hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Amúgy ugye, hogy egy konektort akarsz a biztositék tábla mellé szerelni?
Erröl eddig nem esett szó.
Javaslom mindenképp igy csináld, később mást is tudsz oda csatlakoztatni és biztonságosabb is, mint hogy csak odakötöd azt a lámpát a kapcsolotáblába.
(#) bircsi1988 hozzászólása Okt 21, 2007 /

Szevasztok srácok!!Tudom, hogy ez panel topik, de nekem szintén kapcsolással van a bajom, csak 6V-os nagyságban! A helyzet az, hogy egy kismotorra amin nincs akksi, kötöttem egy 6V dudát.... nagyon jól működik minden 18-22km/h között!!! De ha gyorsítok, akkor a duda teljesítménye NEM bírja, és csak "pattog"...valahogy lehet azt szabályozni, hogy ne kapjon nagyobb teljesítményt? A bekötést mellékeltem egy képben!!! Nagyon egyszerű...Ami feljön a motorból 2db vezeték, simán párhuzamosan kötöttem a világítással.... tudom, hogy ha van világítás, akkor nincsen duda...de hát gyorsan ez telt tőlem....meg nem vagyok valami profi a témában!!!

Kürt.JPG

(#) patexati válasza Sebi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Nem azt írtam,hogy rá kell kötni a védőföldet!!!Azt tudom,hogy ezek kettős szigetelésű készülékek álltalában és tilos őket földelni!Én csak a kérdésére válaszoltam,hogy
Idézet:
„Ha jól tudom a panelban nincs végőföld ugye”
!Kell lenni legalább is én párban dolgoztam és a fürdőszöba és a konyha rendesen földelt rendszerű csak a többi helységben van álltalában föld nélküli dugalj,stb!
(#) patexati válasza bircsi1988 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Azt jó volna tudni,hogy mekkora feszültségnél "pattog" csak és rátenni ekkora feszt legalább külsö tápról!Elötte meg kell győződni egyen vagy váltó fesz megy a dudára!Ha megvan és rákötöd a feszültséget a dudán kell lennie egy kis csavarnak a hátoldalán és ezzel tudod hangolni,hogy szóljon!Menet közben is lehet ha nincs tápod külsőleg de kicsit ügyesnek kell lenni!
(#) bircsi1988 válasza patexati hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Hát az a helyzet, hogy nem szándékoztam külső tápról megoldani, mert ugyebár megakarom tartani a teljesen gyári kinézetét...Tölthető elemmel meglehet oldani a külső tápot? Mert picike az elem, és azt a lámpabúrán belül eltudnám rejteni !!!Amúgy én nagyon hülyevagyok ebben a témában Viszont arra gondoltam, hogy ha tudom a duda teljesítményét, és azt hogy 6V-os, akkor valahogy nem lehet szabályozni hogy több feszültséget ne kapjon? Mert ugyebár amikor a motor eléri a megfelelő fordulatot, akkor működik frankón a duda..... Amúgy ha nagyon összevissza beszélek, akkor sorry
(#) bircsi1988 válasza bircsi1988 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

jah, a duda 6V 1.5A... ennyit tudok róla gyárilag!!!
(#) patexati válasza bircsi1988 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Én nem azt akartam ezzel mondani,hogy külső tápról használd hanem próbáld arról így be lehet állítani nagyobb feszen is szóljon!Van rajt hátul egy állítócsavar azt próbáld állítgatni!
(#) rádióda hozzászólása Nov 30, 2008 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek:
Terepjáróba szeretnék kapcsolótáblát építeni, amiről vezérelni lehetne - ködlámpa, szúrófény, munkalámpák, inverter... forrasztani tudok, viszont nem tudom, mi kell bele. Kapcsoló meg relé gondolom, de milyen bekötésben, hány amper...?
Ha lehetne kérnem valami "egyszerű" kapcsolási rajzot.
Előre is köszi a segítséget!!!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem