Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm válaszod, közben én is erre a következtetésre jutottam hiszen a kiegyensúlyozás jól sikerült, azzal nem volt gond, csak a lapáttő kialakítás nem volt egyforma a két lapátnál,(amit akkor sajnos nem figyeltem meg).Felszerelve meg jött a rezgés, és a hajam égnek állt....
2 lapátos rotor, 4 méter átmérő. Leírom a kiegyensúlyozást hogyan végeztem. Először fogtam az egyik lapátot és lemértem a súlyát. Majd a másikat is, az 60g-al könnyebb volt, tettem rá egy jelzést. Ezután egy prizmára fektettem az egyik lapátot, és addig tologattam jobbra balra, míg megállt rajt nem billent le egyik oldalra se.A prizma élével elvágólag tettem a lapátra egy vonalat.Majd megismételtem ezt a másik lapátnál is.Csodával határos módon mint a két lapáton milliméter pontosan ugyanott volt a vonal. Egy precizen becsapágyazott és kiegyensúlyozott tengelyre felszereltem üresen a rotor agyrészét és megvizsgáltam hogy bármilyen ponton megáll e, ill el billen e valamerre.Egyik oldalon való apró könnyítés után bárhova fordítottam megállt, illetve ha megforgattam megállás után soha sehol nem indult el visszafele. Majd összeszereltem a rotort és most egybe vizsgáltam hogy merre nehezebb.80g-os vasalátét pontosan a korábban bejelölt könnyebbik lapát súlypontjába rakva oldotta meg hogy bármerre is elbillenjen. Akárhova állítottam a rotort megállt nem indult el semerre, illetve ha meglöktem megállás után nem indult el visszafele. Ezek után elmondható hogy a szélkerék ki van egyensúlyozva?
Közreadnám az állandómágneses generátorral szerelt házi szélerőművek teljesítményeinek, a tápvezeték veszteségének vizsgálatára, optimalizálására használható excelemet használatra, véleményezésre.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
Szevasztok!
Örülök ,hogy megtaláltam a szeles embereket mert én is szélkerék gonddal küzdök. Gyári hammer 1kW -os turbinát szereltem fel de ha csak nem viharos a szél alig termel valamit. Van hozzá egy hibrid töltő inverter,5x12v 155Ah akkumulátor 6db 240w napelem. A szélkerék bejövőjét direktbe egy fűtőbetétre is rákötöttem ami a kollektor puffertartályban van 230v 2.5kW teljesítményű. Általában 30v körüli feszt mérek a kábelen ami bejön és 1.7Avan a fűtőbetét vezetékén. Számít az hogy 230-as a fűtőbetét? Nem létezik kisebb feszülségű? Várom az ötleteket. Köszi.
A táblázat nem rosszabb,és nem jobb mint amit eddig láttam.de szeretnék hozzáfüzni annyit hogy a PMG generátoroknál,a legegyszerübben,és legközelebb a valosághoz, max teljesitményt számolják,igy ferritmágneseknél általában 2-3 Wattot,köbcentiméterenként.A neodim mágneseknél pedig köbcentiméterenként 7-9 Wattot.Tehát megméred az összes alkalmazott mágnes összköbcentijét,és beszorzod a fent emlitettekkel,és már tudni fogod kb. mekkora teljesitményre számithatsz.Természetesen vannak ennél sokkal komplikáltabb,és precizebb számitási modozatok is,de szerény véleményem szerint,home made készülékeknél ez böven elegendönek tekinthatö.
Nekem, hangsúlyozva, hogy nekem, mivel nem ismerem a "gyári hammer 1 kW-s" rendszert kevés ez az információ. Valami adatokat, linket ahol megnézhető hogy néz ez ki!
Előre vetítve: 1 - A gyártók marketingesei előszeretettel a max. csúcsteljesítményt adják meg, amit gyártótól függően 12-18 m/s-s szélnél tud. Ha ez a legszerényebb 12 m/s-ra (43 km/ó) vonatkozik, akkor fele akkora szélnél nyolcad, harmadnyi szélnél 27-ed, negyednyi szélnél 64-d teljesítményre képes elvileg - gyakorlatilag még kevesebbre! A szél teljesítménye a sebessége harmadik hatványával arányos és a szélgenerátor hatásfoka is szélsebesség függő. 12 m/s (43 km/ó) ~ 1 kW 6 m/s (22 km/ó) ~ 0,125 kW (gyak.: 100 W) 4 m/s (15 km/ó) ~ 0,037 kW (gyak.: 20 W) 3 m/s (10 km/ó) ~ 0,015 kW (gyak.: 5 W) 2 - A 230 V a fűtőbetétnél természetesen számít (ekkora feszültséggel táplálva tudja a 2,5 kW-t, ennek az ellenállása melegen ~21 ohm, hidegen ~ 15-16 ohm; P=U2/R). Kisebb feszültségűhöz nem könnyű hozzájutni - autóipar, camping technika, google barátunk web-boltok, vagy csinálni kell.
Az állandó mágneses generátor teljesítmény és mágnes mennyiség kapcsolatát már nem először írod le. Most csak megkérdezem, mekkora fordulatra igaz, amit leírtál? Mert mondjuk 50 vagy 15000 ford/percen nem egyformák a teljesítmények, ráadásul a szélgépek fordulata is nagyságrendű eltérést mutathat.
Ezt még kanadábol hoztam magammal,de az államokbeliek is eszerint méretezik a home made generátoraikat.és ugy a mérettöl függöen,de rendszerint az éppen aktuális 3 lapátos szélmotorokra számitják igy olyan kb.35-40 km szélsebességre számitva (kb 20-25 mérföld)Mivel meggyözödésem,hogy te is tudod,a szélrotor fordulata ugyanazon a szélsebességen,átmérötöl is függ,és eszerint tervezik a generátor teljesitményét is,ami meg viszont a generátor átméröjét is adja.viszont minnél nagyobb átméröjü a generátor annál kissebb fordulaton aja le a maximális teljesitményt.Ezért elég nehéz lenne egy pontos fordulatszámot adni.A pmg generátoroknál is épp ugy rotorátmérö függö a maximálisan leadhato teljesitmény,mint az azt meghajtó szélrotoroké.Mivel odaát pedig kerülik a mindenfajta áttételezéseket,mint macska a forró kását,ezért elég ha kiszámitod az adott teljesitményre illö 3 lapátos szélrotor 40 km.res szélben elérhetö fordulatszámát,és megkapod a hozzáillő pmg generátor fordulatát is.Ja és ne felejtsem,ez az elérhető névleges teljesitményre vonatkozik,és nem az abszolut csucsra.Az abszolut csucsteljesitménynél a generátor simán leég.
Köszönöm a választ.
Találtam néhány grafikont a leírásban azt felteszem. Neked biztos többet mond mint nekem.
Szóval feltenném de nem megy valamiért pedig 2 Mb alatt van a méret.
felteszem a facebookomra ha érdekel ott megtalálod. Péter Macza néven vagyok fenn.
Az ilyen "ökölszabály" néven futó eljárásoknál mindig pontosan meg kell jelölni, hogy milyen környezetben használható. A leírásodból még kimaradt, hogy (valószínűleg) légmagos tárcsagenerátorra vonatkoznak az értékek, és feltehetően csak a kiindulási árkalkulációt szolgálja.
Én megnéztem az adatod egy kész generátorra. Eléggé mágnes takarékos, így a rendelkezésre álló hely miatt igaz lehet az amit írsz, hogy ezzel a paraméterrel rendelkező gép abszolút csúcsteljesítménynél simán leég.
Nagyon találó az ,,,ökölszabály,,,.Valoban légmagosra vonatkozik a leirásom,egyébként odaát szinte kizárolag csak légmagosakat alkalmaznak,home made generátorok épitésénél,na meg ritkábban,kissebb teljesitményeknél.pmg-ére átalakitott autogenerátort is.
Megnéztem a fórumra feltett táblázatodat. Ilyenekre nagy szükség lenne, hogy segítse a szélgép építőket Ráadásul nem néha feltéve a fórumra, hanem valahol egy kupacban tárolva valamilyen logikai sorrendben, ami bármikor bővíthető stb.
Úgy gondolom, hogy a táblázatot még javítani kell az átlag felhasználó miatt. Ezt indokolni is tudom. Ha nem veszed macerálásnak, itt, levélben vagy szóban elmondhatom az észrevételem, ami elég hosszú az indokok miatt. Nekem is van pár dolgom a kezdők segítésére. A fő problémám, hogy volt amit elküldtem véleményezni mielőtt a fórumra feltettem volna, de érdemi választ nem kaptam, így aztán csak a saját segítségemet szolgálja.
Szia sziriusz.
Azt írod, hogy sok ilyen és hasonló táblázat kellene ide, hogy segítse a kezdő szélgép építőket. Ugyanakkor azt is írod, hogy amit Te feltettél véleményezésre nem kaptál rá érdemi válasz, vagyis senkit nem érdekelt? Akkor viszont minek ide a sok btoti féle vagy azokhoz hasonló táblázat? Ahogy a tiédet sem úgy az övét sem használja senki. Ha észreveszed már régóta csak ti néhányan fórumoztok, mindenki más lemorzsolódik, vagy csak (mint pl. én) olvassa a topikot de nem szól hozzá. Vajon miért van ez? Én magam azt hiányolom, hogy nagyon-nagyon ritán kerül fel fotó, leírás arról hogy ki mit épít, épített és az hogyan működik. Magyarul szinte senki nem épít semmit amiről beszámolhatna és fotókat tehetne fel. Táblázat már millió féle van amiből lehet tájékozódni, mérlegelni, döntést hozni de valahogy a megvalósításig senki nem jut el. Talán anyagi okok miatt? Nem tudom. Viszont a topik eléggé el van laposodva. Én így látom.
Ezt kezdem el építeni és áttételezem. Én aki áttételezés ellenes voltam. Azért próbálkozom ezzel a megoldással mert a HAWT-al nem tudom a kis szeleket (1,5-3,5m/s) felhasználni. Tudom hogy ezekben a szelekben nem sok energia van, de ami van az majdnem mindig van. Hát majd meglátjuk.
Csak azért írok,hogy még vagyunk egy páran itt ,igaz valóban most egyenlőre olvasókén,de még bennem is van tartalék.Például Lacza89-nek van most egy ígéretes kísérlete.Én abban látom a problémát,hogy sokan választották az egyszerűbb vízszintes változatot és a magasabb TSR és hatásfok bűvöletébe estek.Nem mi vagyunk teljesen kóklerek a témához,hanem főként a nálunk fújó széllel van a probléma.Én mielőtt elkezdtem egy évig mértem a szelet és a majdnem két éve meglévő szerkezettel sok mérést végzek,amit ide is sokszor feltettem(bár kevesen értelmezték).A mi szélviszonyainknak a függőleges tengelyű vagy a sok lapátos vízszintes felel meg,ezért kíváncsi vagyok a mostani kísérletedre,bár a feltett változó állású fajtát én elvetettem(remélem nincs közeli szomszédod).
Szia gaspa.
Egy szóval sem mondtam, hogy bárki is kókler itt a fórumon. Csak annyit állítottam, hogy az általatok feltett diagramokra stb. nem nagyon reagál itt senki. Erről ennyit. Az általam feltett verziót zajosnak tartod? Azért utalsz a közeli szomszédokra? Mert vannak.
Szia!
10m2 alatti felületben ne gondolkodj, mert akkor kár a fáradságért! Ez helyett inkább más felé kéne tekingetni, ez a saját véleményem, de azért, ez csak egy hozzászólás, nem több!
Szia.
Köszönöm a figyelmeztetést. A 10m2-t a négy felületre együtt érted? Mert ugye négy serlege lesz (lenne).
Szia Joco21!
Elnézést, de azt írtam, hogy pár táblázatomat elküldtem véleményezni, mielőtt a fórumra feltettem volna, de érdemi választ nem kaptam.... Ez csak pár nem válaszoló embert jelent. Valahogy nem látom tisztán, mit is kellene nekem vagy Btotinak tennünk. Légy szíves, fejtsd ki pontosabban. A senki nem épít semmit megjegyzésedhez: a fórumot olvasva látszik az is, hogy van aki ha problémája van, azonnal még fénykép feltételével is kérdez, utána meg többünk kérésére sem mondja el mire jutott és hogyan. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Helló
Ezt a kókler dolgot másként értettem,valóban elég lett volna csak a szélre utalnom.A műszaki dolgok fontosabbak,talán nekem van álló helyzetben legnagyobb felületű gépem, kb két év alatt sok vihart megértem és sok analóg valós idejű diagramot feltettem.Irgalmatlan lökésszerű,dinamikus igénybevétel van vihar esetén,mutattam olyan képet,ahol 20sec alatt 10-szeres sebesség ugrás volt.Szerintem 3-5m/s szélben biztosan többet hoz mint a fix,de egy közepes vihar darabokra szedi,azt csak egy nagyon merev és robusztus konstrukció bírja ki(a foxi63 által említett 10m2 is ide tartozik).A sok helyen látott számítógépes rajzocskák ne vigyenek tévútra.Én valóban a zaj miatt nem választottam ezt a fajtát(közeli szomszédom van, nem agresszív,de a békesség fontos).Nehéz lenne jól kivitelezni,nem vállaltam,pedig nagyon jó mechanikai lehetőségem van,az 10% körüli nyereség nem éri meg,jobb a felületet növelni.Az a mi tragédiánk,hogy kis szél fúj és mégis az évi 1-2 órányi romboló szélre kell méretezni!
A zaj tényleg bosszantó is lehet. Az utcától úgy 150 méterre felszereltem egy 5-6 m magas kétlapátos szélpropellert. Amikor nagyobb a szél, le hallszik az utcára a szél hangjába belekeveredett (az én fülemnek kellemes) gyenge propeller suhogás.
Szia sziriusz.
Nem kell tennetek semmi mást mint amit eddig tettetek. Csak nem látom értelmét az általatok feltett sok-sok táblázatnak, diagramnak, mert senkitől nem látok viszontválaszt ill. azt hogy sikeresen használta volna fel valahol. De tulajdonképpen Te is ezt írod.
Én speciel azt sem értem,miről beszélnek.
Tehát hozzászólni sem tudok,nem égetem magam
Köszönöm Neked meg Barretnek az építő jellegű hozzászólásokat! Megpróbálok többször írni az elméleti dolgokról és jobban hogy érthetőbb legyen, a diagramjaimon is javítok, remélve hogy lesz így olvasottsága.
Érdekes lesz, ha életre akarod kelteni annak a több mint 30 éves Ezermesternek a szélgép leírását. Várom a fejleményeket, a beszámolót.
Én személy szerint nem excelben szerkesztett elméleti számolásokat várnék. Mert lassan ez a topik már erről szól. Megépített szélgépek leírásainak, fotóinak jobban örülnék.
A 30 éves ezermesterben közzétett leírás ma is aktuális és még sokáig az is marad. Mi a baj vele? Még viharvédelemmel is rendelkezik szemben az itt nemrég közzétett hasonló építésűekkel szemben.
Végre megjött a szél. 71voltot mérek és a betét 25-Ohm.Ez már 200W, és szinte folyamatosan.Mondjuk hangja az van rendesen a keréknek.asszony meg is ijedt tőle a szabályzó szépen működik 71.7-nél világítanak a lámpák és visít az inverter plusz még ugye rajta van a230v 2.5kW fűtőbetét is.25-ös a szél.
Szia.
Nekem is bojler betét van fent. 25,4ohm. Tegnap délutántól ma reggelig 60-92V-ot mértem folyamatosan. Ez nálam is 144W-320W. (70V nálam is 201W) És mindezt 5,5-6,8m/s szélsebesség mellett hozta. Ebből is látszik, hogy a szélkerékkel semmi probléma nincs. Én úgy gondolom, hogy nálad sem. Csak állandó, hasonló sebességű szél kellene. Addig pedig lassan forgó, valami keveset termelő udvari látványosság marad. Csak egy érdekesség. A mi kertünk végében van a helyi általános iskola. A fizika tanárok rendszeresen hozzák ki az osztályt, és nézik meg a szélgépet. Több fiú is eldöntötte, hogy amint lehetősége és megfelelő tudása lesz hozzá, épít valami hasonlót. Két okból is, költségcsökkentésből és környezetvédelemből. Ha egy picit is befolyásolni tudtam a gondolkodásukat, és főleg pozitív irányban, már megérte hogy megépítettem.
Nálam is elkezdték a körmenetet és mondják, hogy milyen szépen forog,de valójában akkor az igazi ahogy te is mondod ha szinte nem is látszik a kerék csak a hangját hallod.
A szél nagyon becsapós!
Pont olyan mint a kutyák... A mondás szerint amelyik kutya ugat,az nem harap.(nem próbáltam) De ez pontosan igaz a szélre is! A látványosan hangoskodó szél nem jó a keréknek. Amikor tartósan jól forog,akkor szinte nincs HANGJA a szélnek! Itt még nem fúj,csak néha megforgatja kicsit. Viszont tiszta hó az egész gép... Most néztem ki,már termel 2-3 A-t! 14V mellett. Ez jó szél lesz ha megerősödik! Semmi zajongás. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |