Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   388 / 608
(#) reloop válasza attirush hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia! Az ST-BY MUTE lábat kösd a pozitív táphoz.
(#) attirush válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Üdv!
40v ra??

A kérdésedre igen a válasz. Használhatsz kisebb feszültséget (min. +5V), sőt vezérelheted is ha ez valamilyen okból praktikus lenne számodra.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az AMP06 KIT kondenzátorainak feszültségtűrése legjobb tudomásom szerint +/-25V tápláláshoz vannak méretezve. Nem tudom ez ügyben tettél-e, és milyen lépéseket?

Köszönöm!!!A vezérlést nem vágom!Autóba rakom,ott viszont 40v van.A kondikat kicserélem 40v-ra!
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012

Most 35V-os kondenzátorok vannak benne, jól tudom? Ha már cserélsz és belefér a költségvetésbe, szerezz be 50V-osakat!

Igen jól tudod! Ok úgy lesz!!!! KÖSZI!!
(#) ImiDj válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Szia! Az aszimetrikus táp jó gondolat.Most én is olyan helyzetben vagyok hogy éppen az kellene.Van egy 2x50V AC 600W trafóm amiről egy hidalt sztereó TDA-át szeretnék űzemeltetni.Ez egyenirányitva,pufferelve +- 70V.De ha aszimetrikus táppá alakitom az 2x +-35V lenne ami tőkéletes a hidnak.Már a hidalt verzió műkődik 2 éve de most alakitnák rajta.Csak a trafót cserélném le,meg persze egy mesterséges hidegpontot alakitanák ki.Te milyent tranzisztort használsz a hidegpont kialakitására?Én bd 139-bd140-re gondoltam.Amugy nagyon jó őtlet.
(#) reloop válasza ImiDj hozzászólására (») Nov 26, 2012 1 /

Szia! A tápszimmetria biztosítására elegendő az általam is használt BC639/640. A csúcsáram Ut/1k, az üzemi áram kevesebb mint 1mA.
A szerkezet meghálálja, hogy nincs közvetlen galvanikus kapcsolat a jelföld és a transzformátor tekercs között .
A változtatás egyetlen hátránya, hogy a táp és a virtuális GND közé nem köthető aszimmetrikus terhelés, tehát védelem, ventilátor, kivezérlésjelző stb. külön tápot igényel.
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Egyáltalán nem olyan nagy hátrány a virtuális GND terhelhetetlensége. Az említett áramkörök, általában a tápfeszültségtől sokkal kisebb feszültségről szeretnek működni (pl. 12V), ezért az abból való átalakítás sokkal problémásabb, mint akár egy külön kis trafó, vagy akár egy többlet tekercs a végfok trafójára.
Az Én példányom -emelt tápfeszről járatva-, eddig minden igényemet kielégítette.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Szia! Privát postám tanúsítja, hogy erre a fogyatékra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.
(#) ImiDj válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Kőszőnőm a választ.Hát bc tranyóm nem hiszem hogy lenne ithon azért gondoltam bd 139-140 re,az van .Leirom a tapasztalatom ha kipróbáltam,ha minden jól megy ezen a héten meg is lesz az eredménye.Nem fogom terhelni aszimetrikusan hiszen akkor elbillen a táp.Van még egy AC 15V a trafón kűlőn ez fog majd telyesiteni más szolgálatot.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
(#) attirush válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Üdv!

Ha már cserélsz és belefér a költségvetésbe, szerezz be 50V-osakat! ?????????????
Nem igazán értetem mert nem 1 nagy költség !!! SZERINTEM!!!
(#) attirush válasza attirush hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Üdv!

Lenne 1 kérdésem,hogy gond e ha 4A helyett 6A diódát kaptam???
(#) reloop válasza attirush hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

"A kondikat kicserélem 40v-ra!" - írtad. Ehelyett 50V-osat javasoltam.

Meg is tettem 50v-at vettem! A költségvetésére értetem!
Nem gáz ha 2A többet enged át a dióda??

Ezt a diódával kapcsolatos kérdést sajnos nem értem.
Volna még egy tanácsom: a +/-40V táplálású híd 8 ohm terhelése kívül esik az IC biztonságos üzemeltetési tartományán. A hővédelme nem mindenható, ha későn reagál - az IC tönkre megy. Fordíts nagy gondot a hűtésre! A hűtőzászló alá ne rakj közvetlenül szigetelő anyagot. Fogasd a hűtőtönkre és azt szigeteld a bordától. A hűtéshez használj ventilátort!
(#) ladislave válasza attirush hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Én viszont értem a kérdésed!
A 6 Amperes dióda tökéletes lesz!
(#) attirush válasza ladislave hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Üdv!!

Köszi!!!

A hűtőzászló alá ne rakj közvetlenül szigetelő anyagot. Fogasd a hűtőtönkre és azt szigeteld a bordától. A hűtéshez használj ventilátort!

Ezt nem igazán értem!!

Lomex-ben azt mondták (ott vettem a kondit diódát)elég lesz a proci hűtő borda de szigetelve tegyem rá!

Alkotó jól szemlélteti. Bővebben: Link
Próbáld ki, hogy erőteljes kivezérlésnél mennyire melegszik a TDA7294 tokja. Ha kézzel elviselhető, akkor elégséges a hűtés.

Nekem 1 bordára lesz a 2 db. rögzítve nem külön külön!
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
(#) csady hozzászólása Dec 1, 2012 /

Szeretnék építeni TDA 7294 IC-ből egy erősítőt.
Elképzelésem -->>4db IC felhasználásával 2x200w vagy 2x100w és 1x 200w (2.1)
Mennyire lehetséges az elképzelésem megvalósítása? milyen transzformátor szükséges 4db IC meghajtásához? Igazából megfelelő lenne egy 2x 200W -is 1-1 Hídba kötve. Kapcsolás keresésben,tervezésben tudtok segíteni? Köszönöm előre is!

Mekkora táptrafóra lenne szükség. Olvastam hogy a teljesítmény 1,5*-öse. aza ha 4x 100w akkor 600w? Ha 2x100w +1x200w = 600w?
Nem igazán építettem még hasonló dolgokat és jól jönnének a tanácsok.
(#) reloop válasza csady hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

A részletek kibontásához add meg a hangsugárzóid impedanciáját. A tápfeszültséget úgy célszerű meghatározni, hogy a legnagyobb kimenőjelnél se haladja meg a 7A csúcsértéket.
(#) vipera1997 válasza csady hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Igen a 600W körüli teljesítmény jó neki.2X23V-t körüli feszültségen adjon le arról meg lehet hajtani minden panelt.
(#) reloop hozzászólása Dec 1, 2012 /

Sziasztok!
Az egyszeres tápos, egy darab TDA7294-et tartalmazó, 4 ohm-mal is terhelhető (leánykori nevén: 1x100W-os) erősítő nyomtatott áramköri tervét mellékelem.
A + és - közé két, soros 4700µF/50V kerül. A kondenzátorok közös pontja a hangszóró negatív és oda kell a COM-ot is kötni.
Mihelyst lepróbáltam, teszek fel vasalósat.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012

Egytápos.JPG

(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Háááát én így hülye ötletnek tartom ezt a megoldást de ne legyen igazam.
Szerinted ha megszólal akkor mekkorát fog a hangszóró visszarúgni a com-ra?
Ráadásul a hangszór visszarúgása el fogja tologatni a com és a gnd pontot a féltápról ami ugye asszimetriát okoz és lehet hogy jóesetben beleszól a védelem rosszabb hogy begerjedve repül az egész. Esetleg ha mégis működésre bírható lenne a dolog akkor viszont brutális méretű puffer kellene a 4700-as említett kondik helyére hogy ezt valahogy elviseljék.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Szia! A töltő áram folyási szögét leszámítva miért más ez mint, a hagyományos szimmetrikus táplálás?
Az erősítő bemenete kapacitív csatolású, a feldolgozott jel szimmetrikus.
Gerjedésre miből következtetsz?
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Szerinted a com port mennyire terhelhető lessz áramilag?
Számolj arra is hogy a hangsugárzó az erősítőre visszarúg és itt nem csak a kimenetre hanem a testpont jelen esetben a com port is kap jópár impulzust. Az állandó hangfrekivel járó impulzus szerű rúgások a com porton visszahatnak a bemenetre is ráadásul passz hogy a kondik majd meddig tűrik .
Szimmetrikus jel az oké de asszimetrikusat nemigazán adnék neki.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

A COM csatlakozási ponton az alábbi áramok folynak: nem invertáló bemenet árama, MUTE GND, most első ízben idekötöttem a ST-BY GND-t is (a 10µF feszültségtűrésének kímélése végett), tápszimmetrizáló áram - mely gyakorlatilag a DC hibából eredő hangszóróáramból áll. A kimenő áram itt nem jelenik meg közvetlenül.
A bemenő GND és a visszacsatolás talppontja közötti vezetősávon kéne feszültséget ejteni ahhoz, hogy az erősítő működésére hatással legyen.
A telepes táplálást leszámítva, minden erősítő az idő túlnyomó részében kondenzátorban tárolt energiát vezet a hangszóróba.
A mesterséges hidegpont egy más dimenzióba helyezi a kapcsolást. Párszor írtam már erről ebben a témában .
(#) vipera1997 hozzászólása Dec 2, 2012 /

szeretnék építeni egy 5X200W-os erősítőt van valakinek ehhez elképzelése hogy miből lehetne?Nyákterv és beültetési is kelenne akkor már
Következő: »»   388 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem